به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مراسم تجليل از سيدعليرضا نقوی، مترجم كتاب تحريرالوسيله به زبان انگليسی، به همت خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ايران در كراچی و با همكاری خطيب، مسئول اين مركز فرهنگی و با حضور حجج اسلام سيدحسن خمينی، بهاءالدينی، نماينده مقام معظم رهبری در پاكستان، سيدسراجالدين موسوی، سركنسول كشورمان و جمعی از علما و اساتيد دانشگاه سهشنبه، ٧ شهريورماه، در محل دانشگاه حضرت امام خمينی(ره) كراچی برگزار شد.
سيدعليرضا نقوی، مترجم كتاب تحريرالوسيله با داشتن تسلط بسيار خوب بر زبانهای انگليسی، فارسی، عربی و اردو از شخصيتهای معروف اسلامشناس و ايرانشناس در پاكستان است.
وی تاكنون تعداد زيادی از تاليفات خود را در زمينههای زبان و ادبيات فارسی و اسلامشناسی نگاشته است. يكی از آثار مهم وی كتاب ارزشمند «فرهنگ جامع»، لغتنامه فارسی به اردو و انگليسی است كه با همكاری رايزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ايران در اسلام آباد تا كنون دو بار به چاپ رسيده و در سال ١٣٩٠ جايزه بهترين كتاب سال را در تهران كسب كرده است.
علاوه بر اين كتاب، چهار كتاب مهم ديگر وی در رابطه با احكام فقهی شيعه، دورهای از آموزش زبان فارسی در سه جلد نيز بهعنوان «گلشن فارسی» با همكاری و مشاركت سيدسبط حسن رضوی، توسط رايزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ايران در اسلام آباد به چاپ رسيده، اين كتاب تا مدتی در سراسر پاكستان تدريس میشده است.
نقوی طی سخنانی در اين مراسم اظهار داشت: ارادت بنده به امام خمينی(ره) بسيار قديمی است. من چندين بار در قم و نيز دوران تبعيد ايشان در نجف در سال ١٩٦٦ ميلادی سعادت ديدار ايشان داشتهام كه موجب افتخار اينجانب است.
وی افزود: من از سيدسراجالدين موسوی بسيار متشكرم كه بنده را برای انجام كاری بزرگ و ارزشمند يعنی ترجمه انگليسی كتاب تحرير الوسيله انتخاب كرد كه بدون شك از افتخارات گرانسنگ اين بنده محسوب میشود. اتفاقاً اين كتاب را قبلاً بررسی كرده و تمايل به ترجمه انگليسی آن نيز داشتم چون اين كتاب نه تنها بدليل اهميت محتوا و مواد خود بلكه بخاطر شخصيت مهم نويسندهاش كه در ميدان علم و دانش، فقاهت و سياست، رهبری و قيادت را از اجداد طاهرين خويش به ارث برده بود، موجب گرايش مضاعف و ارزش ويژه شد. شخصيت حضرت امام خمينی(ره) چه از لحاظ فقاهت و سياست، چه از لحاظ رهبری و قيادت در انقلاب اسلامی و همچنين در شعر و ادبيات از نوابغ روزگار بود. چيز عجيبی است، يعنی كمتر مردم میدانند كه حضرت امام(ره) شعر بسيار خوب میسرودند. بنظر من ايشان در اين زمينه نيز از اجداد خويش بهويژه از جناب اميرالمومنين علی(ع) فيض نمودند.
مترجم تحريرالوسيله اظهار كرد: من بسيار خوشوقتم كه جناب سيد حسن خمينی(ره) نيز در اين جلسه حضور دارند. بنده قبل از اين دو بار خدمتشان رسيدم. اولين بار در منزل پرويز مشرف، رئيسجمهور سابق پاكستان، دور يك ميز گرد باهم ملاقات داشتيم كه جناب آقای حسن خمينی مهمان ويژه آن جلسه بودند. اتفاقاً تعداد زيادی از هيئت وزرای پاكستان نيز شركت داشته و بيشتر از يك ساعت از وقت آن جلسه در شعر گويی صرف شده و رئيسجمهور پاكستان، وزراء و همه حضار از شنيدن اشعار زيبا لذت بردند.
دومين بار در جلسهای در دفتر تنظيم و نشر آثار حضرت امام خمينی(ره) در خدمت ايشان بودم. اين ارادت به حضرت امام(ره) بود كه من را به انجام اين كار تشويق نمود. من طی سیوپنج سال اخير چهار كتاب راجع به حقوق شخصی اسلامی شيعه در رابطه با نكاح، طلاق ارث و وصيت نگاشتهام كه يكی از آنها به تازگی توسط مركز تحقيقات دانشگاه بينالمللی اسلامی پاكستان در اسلام آباد به چاپ رسيده است.
وی افزود: كتاب «تحريرالوسيله» را اگر با كتابهای «وسيلة النجات» و «عروة الوثقی» مقايسه كنيم، میبينيم كه كتاب تحريرالوسيله حضرت امام(ره) از لحاظ مواد پرحجمتر است، چون اين هر دو كتاب دارای يك جلد هستند، درحالیكه تحريرالوسيله در چهار جلد يعنی چهار برابر هر يك از كتابهای مزبور است.
بر اساس اين گزارش، آيتالله بهاءالدينی طی سخنانی در حضور علماء و دانشمندان ضمن تقدير از حجتالاسلام موسوی به خاطر برپايی اين برنامه اظهار داشت: ما افتخار میكنيم كه در خدمت نوه بزرگوار حضرت امام(ره) هستيم كه حق حيات بر گردن ما دارند. امام بر روحانيت بر جامعه شيعی و جامعه اسلامی حتی بر جامعه انسانی حق حيات دارند و اين مبالغه نيست. اين تشرفی كه دوستان در محضر حسن آقا دارند اين نيز به بركت آقای سراج است. اگر ايشان نبودند ظاهراً اين تشرف برای ما ممكن نبود.
حجتالاسلاموالمسلمين سيدحسن خمينی در ادامه مراسم طی سخنانی اظهار داشت: اين جلسه بمناسبت بزرگداشت پروفسور علیرضا نقوی در ترجمه «تحرير الوسيله» شكل گرفته است. از حجتالاسلاموالمسليمن سيدسراج موسوی كه هم بانی ترجمه اين كتاب بودند و هم پايهگذار اين جلسه و همچنين از بيانات جناب آقای بهاءالدينی كه نكات ظريف و خوبی را به اين مناسبت ارايه كردند، تشكر میكنم.
وی افزود: فضای اين دانشگاه بنام امام(ره) است و پيرامون يكی از كتابهای ارزشمند ايشان هم دور هم جمع شديم، همه دوستداران و عاشقان امام هستند، جا دارد كه قبل از اين كه من چند دقيقهای صحبت كنم بياد امام(ره) عظيمالشان و فرزندان امام(ره)، شهدای بزرگوار تاريخ اسلام و خصوصاً شهدای خطه عزيزی كه گرد هم آمديم همه باهم فاتحهای بخوانيم.
يادگار امام راحل در ادامه اظهار داشت: يكی از مظلوميتهای امام در روزگار ما گم شدن بعد علمی امام(ره) در بعد نورانيت اجتماعی، سياسی امام(ره) است. بعضی وقتها يك بعد شخصيت يك انسان بهگونهای پر رنگ و جلوهگر می شود كه ابعاد ديگر شخصيت او در آن گم و مخفی میشوند. كار بزرگ حضرت امام در عرصه سياست چه در ايران، چه در جهان اسلام و چه در جهان بشريت كه امروز بازتابی از آن در جوامع مختلف عربی میبينيد؛ بگونهای پررنگ بوده كه بسياری از ابعاد ديگر شخصيت امام(ره) در مقابل آن بر مردم مجهول گرديد. امام قبل از اينكه يك سياستمدار باشد يك عارف هستند. كتابهای حوزه عرفان نظری حضرت امام(ره)، سّرالصّلواة، آداب الصّلوة، شرح دعای سحر و مصباح الهدايه، اين چهار كتاب از بزرگترين دستاوردهای عرفان نظری ماست. بعد از دورهای كه اهل سنت از سردمداران عرفان بودند و از بعد از قاضی سعيد، گامی كه امام(ره) در اين مسير برداشته بینظير است. كمتر كسی است كه در دورههای معاصر پس از استادن امام(ره) در اين حوزه، قلم برداشته باشد. عرفان امام(ره) در واقع يك عرفان نهجالبلاغهای است.
سيدحسن خمينی افزود: در حوزه اصول از آثار حضرت امام(ره) منهاج الاصول، انوارالهدايه و كتاب استصحاب ايشان كتابهايی است كه در جامعه اصول، يك دانشمند اصولی را معرفی میكند. در بعد فلسفه، تقرير فلسفی ايشان الحمدالله منتشر شده است. امام پيش از اينكه وارد اين موضوع شود يك مدرس فلسفه هستند. امام(ره) در اين زمينه شاگرادنی همچون آقای مطهری تربيت نموده كه در روزگار ما بدون شك يكی از پايهگذاران حكمت اسلامی است. هيچ كسی نيست كه بتواند در خصوص فلسفه اسلامی در دوره معاصر گام بردارد بدون اينكه به آثار مرحوم مطهری مراجعه كند. مطهری شاگرد كيست؟ شاگرد همين مكتب امام(ره) است. در حوزه اخلاق، چه در اخلاق نظری و چه در اخلاق عملی، كتاب چهل حديث و كتاب جنود عقل و جهل حضرت امام(ره) يك راه نوين را باز كردهاند. علاوه بر اينها امام(ره) دستی بر آتش ادبيات نيز داشتند، اما بزرگترين ويژگی حضرت امام(ره) فقيه بودنش میباشد. اين فقه بهنظر من موجد و پايهگذار انقلاب اسلامی است و كتاب تحريرالوسيله ثمره انديشه فقهی حضرت امام(ره) است.