کد خبر: 2486459
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۶:۰۰

نمايش «بُرده بوصيری» به خط علاءالدين تبريزی در سالن تك اثر موزه ملی ملك

گروه هنر: نسخه نفيس خطی «برده بوصيری» به خط «علاءالدين تبريزی» همزمان با برگزاری جشن ميلاد پيامبر اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) در روز دوشنبه 9 بهمن‌ماه در «سالن تك اثر» موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك برای سه ماه به نمايش درمی‌آيد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به نقل از روابط عمومی موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك، «برده بوصيری» يا «قصيده ستاره‌ها» اثر جاودانه منظوم «شرف‌الدين محمدبن سعيد بوصيری» شاعر مصری سده هفتم هجری در نعت حضرت پيامبر(صل) است. برده، قصيده‌ای استوار، روان و خيال‌انگيز است كه با كمال زيبايی، متانت و حسن به كارگيری فنون ممتاز ادبی سروده شده است.
اين قصيده 116 بيتی در نعت و ستايش پيامبر، از شاهكارهای قصايد سروده شده در نعت پيامبر(ص) است كه تا اين روزگار به زبان‌های هندی، فارسی، تركی، آلمانی، فرانسوی و انگليسی ترجمه شده است.
دو سال پيش، نسخه‌ای ديگر از قصيده «برده بوصيری» باز هم به خط علاء‌الدين تبريزی، همزمان با جشن مبعث رسول اكرم(ص) در موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك چاپ و رونمايی شده بود. «برده» كنونی، نسخه‌ای ديگر و زيباتر، از اين قصيده آسمانی است كه به خط ثلث و نسخ علاءالدين تبريزی با طلا و مركب مشكی كتابت شده است و جلد لاكی دوره صفوی دارد.
همه برگ‌های اين نسخه به صنعت متن و حاشيه‌سازی كاغذ آراسته شده است و تذهيب و تجليدی برازنده چنين اثری دارد. برده بوصيری به شماره 103 در گنجينه نفايس موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك ثبت شده است.
درباره چگونگی سرودن «برده بوصيری»، روايتی مشهور گفته شده است. آورده‌اند كه وی بيمار و نيمی از اندامش فلج شد. به همان وضعيت، حال دل را در ابياتی زمزمه می‌كرد؛ نتيجه آن، قصيده‌ای شد كه كواكب، نام گرفت. «بوصيری» قصيده ستاره‌ها می‌خواند و ستاره می‌باريد و می‌گريست و از خدا شفا می‌خواست. شبی كه خواب، او را درربود، پيامبر (ص) را ديد كه همچون هميشه شفيق و مهربان، به ديدارش آمد، اندام رنجورش را نوازش فرمود و برده‌ای بر او افكند و بوصيری نه در خواب، كه به بيداری نيز شفا يافت و خوب و خوش شد. گفته‌اند بوصيری صبح شفا از خانه بيرون رفت، درويشی كه حال او نمی‌دانست، قصيده‌اش را طلب كرد و گفت به خواب چنان ديده و برای شفا نسخه‌ای از آن می‌خواهد. در روايات آمده است كه اين قصيده، حكمت و شفای بسيار دارد.
شاهكار دردانه بوصيری در روزگار او و پس از او، اعزازی تمام يافت و مسلمانان هنوز در مجالس ذكر نبی اعظم، آن را به ذوق جان و بانگ بلند می‌خوانند. اثر جاودانه بوصيری در 800 سال گذشته همواره مورد توجه نخبگان خط بوده و چه بسيار كارستان‌های كه با گنج او از دستان هنروران ايران به وجود آمده است. يكی از كارستان‌ها كه تاريخ هنر ايران به آن می‌بالد، نسخه نازنينی از قصيده برده به خط خيال‌انگيز ملا علاءالدين تبريزی است.
جشن ميلاد پيامبر اسلام محمد مصطفی(ص) روز دوشنبه 9 بهمن 1391 خورشيدی از ساعت 10 تا 12 در موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك برگزار خواهد شد. اين اثر نفيس خطی در سالن تك اثر موسسه كتابخانه و موزه ملی ملك به همين مناسبت به نمايش درمی‌آيد. علاقه‌مندان به آثار تاريخی و هنری می‌توانند اين قصيده جاودانه را هر روز هفته به جز جمعه‌ها از ساعت 8:30 تا 16:30 در موزه می‌ملك به تماشا بنشينند.
captcha