علی بیگدلی، کارشناس مسائل بینالمللی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تمدید توافقنامه ژنو تا تیرماه سال آینده اظهار کرد: این اتفاق حد وسطی بین قطع مذاکرات یا رسیدن به یک توافق جامع بود که میتوانستیم به آن دست پیدا کنیم.
وی افزود: از یک سو، قطع شدن مذاکره به هیچوجه صلاح هیچیک از طرفین نبود چرا که باعث ناامیدی و ناکامی همه طرفهای مذاکره میشد؛ از سوی دیگر رسیدن به توافق جامع نیز میسر نبود چرا که طرف غربی تمایل نداشت همزمان همه تحریمها را لغو کند؛ بنابراین هر دو طرف حد وسط این قرارداد را در نظر گرفتند.
بیگدلی خاطرنشان کرد: ظرف ماههای آینده قرار شد هیئتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازدید مکرر و نصب دوربینها به ایران بیایند و گزارش جامعی از فعالیتهای هستهای ایران به آمانو بدهند و آمانو نیز این گزارش را به خانم اشتون یا جانشین وی بدهد؛ همزمان با این بازدیدها، مذاکرات نیز بین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با 1+5 به ویژه آمریکا ادامه پیدا کند.
وی افزود: اگر در این فاصله مسئله بر سر محتویات پرونده باشد کار آسانی خواهیم داشت اما اگر قرار باشد موارد دیگری مثل موضوع عدم رعایت حقوق بشر و یا دخالت ایران در کشورهای منطقه و موضوع موشکی وارد پرونده شود، مذاکرات قدری با سنگینی روبرو خواهد شد.
این کارشناس مسائل بینالمللی اظهار کرد: هنوز مشخص نیست که تمدید توافق ژنو در جهت حل اختلافات در ارتباط با محتویات پرونده هستهای است یا سایر موارد نیز وارد مذاکره شدهاند که اگر چنین باشد مقداری کار را برای ما مشکلتر خواهد کرد چرا که باید توجه داشت در آینده نزدیک کنگره جمهوریخواهان، اداره امور آمریکا را برعهده خواهند داشت.
وی در مورد نقش کشورها در روند مذاکرات هستهای ایران گفت: کشورهای 1+5 را میتوان به سه بخش تقسیم کرد؛ اول آمریکاست که تصمیماتش در بین کشورهای عضو اساسی و تأثیرگذار است؛ سه کشور انگلیس، آلمان و فرانسه نیز نقش دوم و مشورتی را برای آمریکا دارند و 2 کشور روسیه و چین نیز هرچند رابطه نزدیکی با جمهوری اسلامی دارند اما در این مذاکرات نشان دادند که خیلی علاقهمند به حل مشکل پرونده ایران نیستند به دلیل اینکه اگر این مشکل حل شود، ایران از شرق به غرب تمایل پیدا میکند و این مسئله برای این دو کشور زیانآور خواهد بود.
بیگدلی گفت: از سوی دیگر آمریکا نیز میداند که اگر مذاکرات با ایران قطع شود جمهوری اسلامی به سمت شرق تمایل پیدا خواهد کرد؛ بنابراین موقعیت و موضع چین و روسیه در مذاکرات خیلی به نفع ما تأثیری نداشته است.
این کارشناس مسائل بینالمللی در مورد سایر کشورها نیز اظهار کرد: سایر کشورها که «جان کری» در خلال مذاکرات با آنها تماسهایی داشت نیز قابل تقسیمبندی هستند؛ در یک طرف رژیم صهیونیستی و عربستان قرار دارند که دارای یک موضع هستند واصلاً راضی به برداشته شدن تحریمها نیستند و از سوی دیگر نگران دستیابی ایران به بمب اتمی هستند.
بیگدلی افزود: کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز از سیاستهای عربستان تبعیت میکنند.
وی با اشاره به مذاکرات وزیر خارجه آمریکا با همتای ترک خود گفت: ترکیه نیز علاقهمند به افزایش قدرت ایران در منطقه نیست چرا که در این صورت میتواند جای این کشور را در منطقه بگیرد.
این کارشناس مسائل بینالمللی تصریح کرد: با توجه به این موارد، موضوعات پرونده هستهای ایران مورد مشورت کسانی قرار میگیرد که هیچیک با جمهوری اسلامی رابطه عمیق و صمیمانهای ندارند.
بیگدلی در پاسخ به این سؤال که تمدید توافق ژنو چه تأثیراتی خواهد داشت، گفت: از روز اول هم مشخص بود که امکان رسیدن به توافق جامع وجود ندارد و تحریمها برداشته نخواهد شد و ادامه مذاکرات به دوره جمهوریخواهان خواهد رسید؛ حال اینکه بعد از ژانویه، ادامه مذاکرات تحت تأثیر جمهوریخواهان قرار گرفت با توجه به اینکه رابطه جمهوریخواهان به طور سنتی با ایران رابطه خوبی و مثبتی نیست.