به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، قائم مقام رئیس و دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در مراسم اختتامیه جشنواره فرهنگی ـ آموزشی قرآن و عترت سازمان بهزیستی در سخنانی با اشاره به اینکه این سازمان بهترین اسم را در بین سازمانها و نهادهای کشور دارد، گفت: زیست برتر، چیزی جزء حیات طیبه نیست و به همین دلیل است که مأموریت مطلوب سازمان بهزیستی در جوامع اسلامی با جوامع غیر اسلامی کاملاً متفاوت است.
وی افزود: رسیدن به نقطهای به نام حیات طیبه، نقطه پایانی تشکیل حیات جامعه اسلامی است که قاعدتاً سازمان بهزیستی به عنوان یکی از پرچمداران اصلی تحقق این هدف است. سازمان بهزیستی حامل این هدف بلند قرآنی است که فلسفه خلقت انسان است، بنابر این تحقق این هدف بزرگ مستلزم دو خصیصه در سازمان بهزیستی است، اولین خصیصه راشد بودن و دومین خصیصه نیز مربی بودن است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی اظهار کرد: تمام فعالیتهای سازمان بهزیستی مقدمهای است تا بیاید این عرصه را پوشش دهد، یعنی تمام مددرسانیها برای کمتوانان و ناتواتان جسمی و حرکتی تنها برای حضور آنها در اجتماع نیست بلکه برای ایجاد رشد و تربیت اجتماعی و اخلاقی و در نهایت تربیت الهی است.
محمدی با طرح این سؤال که سازمان بهزیستی باید به چه مواردی توجه کند تا بتواند این نقطه کلیدی که همان حیات طیبه است محقق کند، تصریح کرد: قرآن کریم رسالتهای زیادی را بیان کرده است که یکی از کلیدیترین آنها رسالت شفا و رحمت قرآن کریم است، رسالت شفا، مربوط به پالایش وجود از همه ناپاکیها و رسالت رحمت مربوط به آرایش وجود به همه پاکیها است. قرآن کریم میفرماید در طول 23 سال کتاب نازل شد تا در حوزه مومنان این دو رسالت محقق شود.
وی خاطرنشان کرد: شفا، رفع بیماری است که شامل سه نوع روحانی، عقلانی و جسمانی میشود، رفع بیماری در این سه عرصه یکی از رسالتهای بزرگ قرآن کریم است. تمام نزول قرآن و عملیات دریافت وحی تحقق بخش این رسالت در حوزه ایمان بوده است. همانطور که رسالت شفا، مقدمه دریافت رحمت است. چگونه میتوانیم راهبری کنیم که در سطح جامعه بهرهمندی از شفا حاصل شود.
رئیس ستاد راهبری حفظ قرآن کریم با بیان اینکه برای گسترش قرآن در جامعه باید 22 فرهنگ در جامعه نهادینه شود، گفت: یکی از وظایف ما این است که زمانی که به سمت قرآن میرویم به عنوان یک بیمار که به دنبال درمان است به آن مراجعه کنیم چون قرآن نسخه شفابخش ما است. لذا اولین فرهنگ طلب شفا از قرآن است. متأسفانه در جامعه این فرهنگ بسیار ضعیف است.
محمدی با تأکید بر اینکه باید فرهنگ استنطاق از قرآن کریم را در جامعه گسترش دهیم و قرآن را به سخن بیاوریم، افزود: اگر ما بتوانیم در سه حوزه نظامات هستیشناسانه، بحثهای ارتباطی و مسائل مستحدثه وارد شویم و در مورد آنها به قرآن مراجعه کنیم. میتوانیم از قرآن کریم استنطاق کنیم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی سومین فرهنگی که باید در جامعه گسترش یابد را فرهنگ قرائت قرآن کریم عنوان و بیان کرد: فرهنگ تلاوت قرآن باید به گونهای باشد که در حین تلاوت، استماع شود نه اینکه تنها به شنیدن آن اکتفا کرد تا به جان راه یابد، در زمان تلاوت باید استماع به گونهای باشد که تمام اعضا و جوارح در خدمت آن تلاوت قرار بگیرد. قرآن به همین اندازه که برای مؤمنان شفا و رحمت است در حوزه ظلم، فقط خسارتآفرین است و خسارت هم تنها ضرر و زیان نیست که ما چیزی را از دست بدهیم.
وی یادآور شد: ما باید تلاش کنیم سازمان بهزیستی سازمانی شود که روز به روز حوزه ایمان در تمام عناصرش برای بهرهمندی از شفا و رحمت قرآن کریم ارتقاء یابد و ما باید به این سمت حرکت کنیم. سازمانی که قرآن در آن از ابتدا تا انتها حضور نداشته باشد سازمانی معدوم است و این شامل جامعه نیز میشود؛ چرا که برترین مخلوق خدا قرآن کریم است و اگر در دستگاهی قرآن نباشد همه اهل آن در زیر زمین مدفون هستند.
محمدی بیان کرد: ما باید تکلیف خودمان را نسبت به قرآن معلوم کنیم و مسیر حرکت خود را مشخص کنیم، به نظر من مأموریت سازمان بهزیستی بهرهمندی از شفا و رحمت قرآن کریم است، ما باید دایره بهرهمندان از شفا و رحمت الهی را در این سازمان گسترش دهیم. امروزه یکی از معضلات اجتماع که بهزیستی را نیز میتواند درگیر خودش کند بحث طلاق است که قرآن کریم نکات بسیار ارزشمندی در این زمینه دارد.
رئیس ستاد رهبری حفظ قرآن کریم در ادامه صحبتهای خود در مراسم اختتامیه جشنواره فرهنگی ـ آموزشی قرآن و عترت سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: قرآن کریم ریشه بسیاری از مسائلی که باعث رسیدن به بن بست در زندگی میشود را دور شدن از تقوای الهی بیان میکند و در مورد طلاق نیز چنین نظری دارد و معتقد است که ریشه جدا شدن و دور شدنهای زن و مرد از هم در نداشتن تقوا است.
وی با اشاره به اینکه همه سازمانها باید به قرآن نگاه راهبردی داشته باشند، بیان کرد: سابقه برگزاری جشنواره قرآنی در سازمان بهزیستی نشان میدهد که این نگاه در این سازمان از گذشته وجود داشته است و این اراده در این سازمان برای ارتقاء این نگاه نیز دیده میشود. من فکر میکنم یکی از کارهایی که باید سازمان بهزیستی مدنظر قرار دهد این است که همزمان با جشنوارههای قرآنی توسعه فرهنگ قرآنی در این سازمان را نیز مد نظر قرار دهد.
محمدی با اشاره به اینکه ما به دنبال توسعه فعالیتهای قرآنی نیستیم، تصریح کرد: لزوماً توسعه فعالیتهای قرآنی توسعه فرهنگ را به دنبال ندارد. توسعه فعالیتها خوب است به این شرط که توسعه فرهنگ را نیز به دنبال داشته باشد. توسعه فرهنگ قرآنی سه ضلع قرائت و تدبر، ضلع دوم ایمان به قرآن و ضلع سوم نیز عمل و رفتار قرآنی است که این سه ضلع باید همزمان با هم وجود داشته باشند تا به توسعه فرهنگ قرآنی دست یابیم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی خاطرنشان کرد: باید در سازمان بهزیستی و سازمانهای دیگر برای کارکنان و جوامع هدفی که دارند پرونده رشد ایمانی تشکیل شود و براساس ارزیابیهایی که باید صورت بگیرد در جشنوارهها مورد تجلیل قرار بگیرند.
وی گفت: یکی از شاخصهایی که میتواند به جایگاه راهبردی سازمان بهزیستی در نظام توسعه فرهنگ قرآنی از حیث وظایفی که متوجه اوست کمک کند، مهدهای کودک است که باید در این زمینه نیز محتواهای مناسبی تولید شود و در اختیار کودکان قرار بگیرد.
محمدی با بیان اینکه از قبل قرار بوده است تا سازمان بهزیستی حرکت در این زمینه را آرام آرام، جهانی کند، گفت: در جلسهای با حضور سفرای برخی کشورهای اسلامی قرار بود ایران به عنوان محور برگزاری مسابقات و جشنوارههای قرآنی با محوریت معلولان برگزار شود که دبیرخانه آن در سازمان بهزیستی باشد. به نظر من ایران با وجود هویت امالقرایی این ظرفیت را دارد که چنین مسابقاتی را برگزار کند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در پایان خاطرنشان کرد: خوشحال هستیم که اسم سازمان بهزیستی برای اولین بار در ردیف بودجه شواری توسعه فرهنگ قرآنی قرار گرفته است و بودجهای برای فعالیتهای قرآنی این سازمان منظور شده است. این حرکت خوبی است و همه دستگاهها باید در این زمینه همکاری کنند تا این سازمان بتواند جشنوارهای در سطح بینالمللی را برگزار کند.