مهدی صرامی، مدیرعامل مجمع فعالان فنآوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال انقلاب اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به استفاده از فضای مجازی برای ترویج پیام انقلاب اسلامی به جهان اظهار کرد: فضای مجازی ذاتا فرصتها و تهدیداتی را فراهم کرده است، اما این که چگونه بتوانیم این فضا را که در حال حاضر با نظم موجود، تهدید محسوب میشود، به حالت و شرایطی فرصت محور تبدیل کنیم، باعث میشود از فضای مجازی در جهت تقویت جهانیسازی انقلاب اسلامی استفاده کنیم و عملا فضای مجازی بستری برای دیپلماسی عمومی انقلاب اسلامی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: لازمه این امر، سیاستگذاری درست و صحیح در خصوص زیرساختهای فضای مجازی کشور و کمک به تغییر از یک نظم موجود به یک نظم مطلوب مورد نظر انقلاب اسلامی است یعنی هجمه و ظرفیتهایی که در سطح داخل و خارج کاملا مشاهده میشود و همین استقبال مردم و فعالان فضای مجازی به چنین پیامهایی است. برای مثال پیام اخیر مقام معظم رهبری به جوانان غرب نمونه موفقی بود که نشان داد ظرفیتهای خوبی وجود دارد اما این ظرفیت کافی نیست و بایستی این ظرفیتهای بالقوه به بالفعل برسد.
مدیرعامل مجمع فرا تصریح کرد: ما باید شبکه ملی اطلاعات خودمان را راهاندازی کنیم. شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پیشرفتهای است که کشورهای دنیا توانستهاند در فضای مجازی فعال باشند، منافع ملی خودشان را حفظ کنند و بتوانند الهامبخش باشند. آنها راهکار و راهبرد شبکه ملی اطلاعات را در دستور کارشان قرار دادهاند و از شبکه ملی اطلاعات خودشان استفاده میکنند.
شبکه ملی اطلاعات بستری برای استفاده از ظرفیتهای ارتباطی جهان
وی بیان کرد: شبکه ملی اطلاعات بستری است که باعث میشود بتوانیم از ظرفیتهای ارتباطی جهان استفاده کنیم. محتواها و سرویسهای مبتنی بر پیام انقلاب اسلامی را به واسطه این ظرفیتها انتشار دهیم. همچنین محتواهای هم سو با انقلاب اسلامی با ضریب نفوذ بالاتر، سرعت و کیفیت بیشتر میتوانند در دسترس عموم مخاطبان قرار بگیرد.
رئیس سابق مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: مهمترین برنامهریزی این است که ما بتوانیم به شبکه ملی اطلاعات دسترسی داشته باشیم چراکه شبکه ملی اطلاعات بسیاری از تهدیدات فضای مجازی را نه تنها رفع میکند بلکه تبدیل به فرصتهای بزرگ میکند.
وی ادامه داد: هر اندازه ظرفیت فعالان در این فضا بیشتر بالفعل و فعالتر شود، فرصتهای بزرگ تولید میشود، اما متأسفانه با توجه به این که این موضوع بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی اجرایی نشده است، اینترنتی که در کشور توسعه مییابد و در اختیار کاربران قرار میگیرد، اینترنت مشکلداری است که مرکزیتش در آمریکاست و لذا درحال حاضر به شکل دسته چندم با سرعت پایین، با قیمت گزاف و با امنیت پایین و نامناسب ارائه میشود و در نتیجه امریکا بر اساس کنترلی که میکند میتواند آن مدیریت کند و در جریان اطلاعرسانی تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد که در نهایت اخلال یا انحراف در رسیدن پیام شود.
صرامی اظهار کرد: نبود شبکه ملی اطلاعات سبب شده است، به جای اینکه الهام بخش فرهنگی باشیم، پذیرنده و مصرف کننده محتوای فرهنگی دیگران شدهایم در حالیکه از محتوای فرهنگی خوب برخورداریم.
ضرورت فعال شدن شبکه فعالان به انتشار پیام انقلاب اسلامی
وی بیان کرد: ما بایستی شبکه فعالان و علاقمندان به تولید و انتشار پیام انقلاب اسلامی را در سراسر دنیا فعال کنیم. متأسفانه تا قبل از موضوع انتشار نامه رهبر انقلاب به جوانان غرب، کمتر این موضوع مورد توجه قرار گرفته بود. البته صحبتهایی در گذشته شده بود اما برنامهریزی عملیاتی برای این موضوع به شکل مناسب و شایسته صورت نگرفت و ما الان ظرفیتهای بسیاری داریم که میخواهند بر اساس منابع اصلی با اسلام آشنا باشند اما محتوایی که شایسته آنها باشد، در اختیارشان قرار نگرفته است.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: متأسفانه به دلیل اینکه برنامهریزی، سیاستگذاری مناسب و طراحی انجام نشده است که از حالت انفعال در حوزه فضای مجازی خارج شویم و فعالانه به الهامبخشی روی بیاوریم، هرچند در سیاستهای اعلامی مباحث خوبی داریم، اما در سیاست اعمالی «توپولوژی شبکه ارتباطی» نقصهای جدی وجود دارد که باعث میشود ما به جای الهامبخشی فرهنگی پذیرنده محتوای خارجی و شاهد پمپاژ محتوای خارجی از خارج به داخل باشیم که زمینه اش این است که ما واردکننده پهنای باندی هستیم در حالی که مجتوای خوبی داریم و میتوانیم محتوا را دنیا صادر کنیم.
وی یادآور شد: ما به واسطه صدور محتوا به دنیا میتوانیم هم ارزش افزوده بسیار بالای فرهنگی و اقتصادی خوبی را ایجاد کنیم و هم آنکه اشتغال داخلی را مبتنی بر تولیدات فرهنگی بسیاری را به میزان بالایی ارتقا دهیم.
سازمانها باید حول محورهای مقام معظم رهبری حرکت کنند
صرامی اظهار کرد: ابتدا باید محوری را که مقام معظم رهبری تعیین کردهاند سازمانها و نهادهای کشور فعالانه حول آن حاضر و ظاهر شوند؛ اما شورای عالی فضای مجازی و برخی از نهادهای عضو شورا اهتمام کافی را ندارند تا سیاستهایی مصوب شورای عالی فضای مجازی را به اجرا برسانند، حتی برخی خلاف آن سیاستها عمل میکنند که یکی از موارد آن است که قرار بر این بود تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات راهاندازی نشده باشد، از ترویج اینترنت ناسالم بیکیفیت آمریکایی خودداری شود چرا که این امر سبب اختلالات بیشتر در شبکه اینترنتی میشود که البته در این چند وقت اخیر شاهد این اختلالات بودیم.
وی بیان کرد: شبکه ملی اطلاعات باعث میشود که بستر تولید محتوا فعال شود و دستگاههای فرهنگی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و صداوسیما با برنامهریزی درست از تولید محتوا و انتشار محتوا در محتوای فاخر فرهنگی داخل کشور و از داخل به خارج کشور حمایت کنند.
سیاستگذاری مناسب برای حمایت از محتوای بومی وجود ندارد
رئیس مجمع فرا تصریح کرد: متأسفانه برنامهریزی و سیاستگذاری برای حمایت از محتوا چندان در این سه سال اخیر دیده نمیشود و ما شاهد این هستیم که هیچ گونه یارانهای برای تولید محتوای فاخر فرهنگی در عرصه فضای مجازی داده نمیشود و این امر سبب میشود که انگیزه تولیدکنندگان و فعالان فضای مجازی برای تولید و انتشار محتوای فاخر فرهنگی کم شود.
وی یادآور شد: ما با وجود اینکه فعالان خوبی داریم، محصولشان روی دستشان باقی میماند و مخاطب محصولات خوب را نمیشناسند. دستگاههای فرهنگی باید به شکل دقیق و هوشمندانه انجام بدهند و بازارسازی مناسبی را بر بستر شبکه ملی اطلاعات انجام دهند و بتوانند برنامههای حمایتی مناسبی از محتوای فاخر فرهنگی انجام دهند تا از ظرفیت فضای مجازی در سطح داخل و خارج استفاده کنیم و به جای آنکه مصرفکننده تولیدات فرهنگی دیگران باشیم، تولیدکننده محتوای فرهنگی و انتشاردهنده محتوای فاخر فرهنگی باشیم. ملت ایران باید بتوانند فرهنگشان را در سطح دنیا معرفی کنند و الهام بخش فرهنگی در دنیا باشند.