کد خبر: 2830399
تاریخ انتشار : ۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۱
میرهاشمی عنوان کرد:

سلب توفیق از جشنواره «تجسمی فجر» با فرصت‌سوزی و اقدام دیرهنگام مسئولان

گروه هنر: جشنواره «تجسمی فجر» همچون سایر رویدادهای فرهنگی و هنری فاقد سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی مناسب است که سبب شده تا اقدامات صورت گرفته برای هر دوره به روزهای پایانی موکول شود و جشنواره پس از هفت دوره برگزاری همچنان به جایگاه واقعی خود دست پیدا نکند.

سیدعباس میرهاشمی، دبیرکل ششمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: دور هفتم این جشنواره در حالی برگزار می‌شود که شاهد تفاوت‌های زیربنایی و ساختاری در نحوه برگزاری آن هستیم. البته قضاوت در مورد این مسئله که آیا شیوه جدید برگزاری جشنواره مترقی است یا دارای ضعف‌هایی است نیازمند آن است که تا پایان جشنواره صبر کنیم و سپس به ابعاد گوناگون آن بپردازیم.
وی ادامه داد: با این وجود آنچه که مسلم است اینکه جشنواره «تجسمی فجر» نیز همچون بسیاری از جشنواره‌ها و رویدادهای فرهنگی و هنری فاقد سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی جامع است که خط سیر آن را تا رسیدن به اهداف کوتاه و بلندمدت آینده مشخص کند و تصمیمات مقطعی و اقدامات تأخیری صورت گرفته متأثر از این فقدان از سوی مسئولان با وجود آنکه هفت دوره را سپری می‌کند نتوانسته آنچنان که باید و انتظار می‌رود این جشنواره را با توفیق همراه کند.
برای توفیق در جشنواره «تجسمی فجر» نیاز به مطالعه تجربیات داریم
میرهاشمی تصریح کرد: آغاز به کار دبیرخانه جشنواره در فاصله کوتاهی پیش از آغاز هر یک از ادوار جشنواره «تجسمی فجر»، ذهن مسئولان را تنها معطوف به برگزاری همان دوره از جشنواره می‌کند و توجه آنها به این امر جلب می‌شود که حداقل دوره‌ای از جشنواره را که مسئولیت اجرایی آن را به عهده گرفته‌اند با توفیق نسبی نسبت به ادوار گذشته همراه باشد؛ در حالی که برای پیمودن سیر تکاملی جشنواره‌ای پراهمیت همچون «تجسمی فجر» نیاز به مطالعه تجربیات گذشته آن داریم و باید گوشه‌چشمی نیز به افق آینده آن داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه شتابزدگی در تصمیم‌گیری‌ها و اتخاذ سیاست‌های مقطعی یکی از عمده دلایلی است که موجب شده تا جشنواره در جذب هنرمندان خارجی ناموفق باشد گفت: با وجود آنکه این جشنواره هفت دوره را پشت سر گذاشته و این مدت، زمان خوبی است که ضمن تعامل با مجامع هنری بین‌المللی، نظر و اعتماد آنها را برای مشارکت هنرمندان خارجی جلب کنیم، اما عملاً چنین اتفاقی را شاهد نیستیم و تنها در موارد انگشت‌شماری همچون حوزه عکس و کاریکاتور شاید از حضور هنرمندان خارجی استفاده شده است.
میرهاشمی افزود: بدون اغراق باید بگویم که جشنواره «تجسمی فجر» تنها در دوره ششم توانست آن گونه که شایسته نام و اعتبار مورد انتظار آن است هم در جذب هنرمندان داخلی و مشارکت هنرمندان خارجی در رشته‌های مختلف موفق باشد و آن هم به دلیل مشخص بودن اهداف از برگزاری این جشنواره از همان ابتدا و فرصت کافی که در اختیار داشتیم، بود و توجه به این نکته که همه‌چیز جشنواره را به روزهای پایانی و اصطلاحاً دقیقه نود محول نکردیم.
جشنواره «تجسمی فجر» به شکل غیررقابتی توفیق بیشتری خواهد داشت
وی که دبیرکلی چهار دوره از جشنواره بین‌المللی «تجسمی فجر» را به عهده داشته است در مورد غیررقابتی برگزار شدن دوره هفتم آن به ایکنا گفت: همانطور که ابتدا به آن اشاره کردم هنوز قضاوت در مورد توفیق این نحوه برگزاری جشنواره زود است و باید در پایان دید که جشنواره با این شیوه برگزاری چه خروجی مثبت و مؤثری خواهد داشت، اما تجربه این سال‌ها به من ثابت کرده است که در برگزاری جشنواره‌ای با ماهیت هنرهای تجسمی، شکل غیر‌رقابتی می‌تواند توفیق بیشتری داشته باشد.
این هنرمند عکاس در پایان تأکید کرد: دلیل این امر آن است که متأسفانه ما در عرصه فرهنگی و هنری فاقد پیوستگی لازم میان بخش‌ها و عرصه‌های گوناگون هنری هستیم و به طور مثال از سوی مسئولان در حوزه‌های هنری دیگر این رصد و بررسی صورت نمی‌گیرد که هنرمند برتر و برگزیده رشته‌ای خاص در هنرهای تجسمی در جشنواره چه کسی است تا بتوان با استناد به توفیق و تجربه وی، انجام کاری در عرصه حرفه‌ای را به وی ارجاع داد. جایزه‌ای هم که به شکل رقابتی نصیب هنرمند می‌شود، به ویژه برای هنرمندان پیشکسوت، به ایجاد انگیزه منجر نمی‌شود و به نظر می‌رسد تخصصی شدن حوزه‌ها و واگذاری برگزاری هر بخش به انجمن مربوطه منطقی‌تر باشد.

یادآور می‌شود، هفتمین جشنواره بین‌المللی هنرهای تجسمی فجر به دبیری مجتبی آقایی تا 12 اسفند ادامه خواهد داشت.

captcha