به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدمرتضی ساداتفاطمی، رئیس هیئت داوران سیوهفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن در ویژهبرنامه «شمیم قرآن» که به مناسبت برگزاری این مسابقات هر شب از رادیو قرآن پخش میشود، اظهار کرد: چندسالی است که بحث تلاوت بیشتر به سمت صوت رفته و صوتهای زیبایی را میشنویم اما به نظر بنده کیفیت تلاوت فقط صوت نیست.
وی افزود: مرحوم استاد ابراهیم پورفرزیب(مولایی) هم معتقد بود اصل در قرائت، تجوید و رعایت احکام قرائت است و به نظر بنده این بحث بسیار اهمیت دارد.
توجه به صوت و لحن به جای تجوید، آفت تلاوت قرآن در کشور
سادات فاطمی ادامه داد: هر چند که طی سالهای گذشته قاریان ما در بخش صوت و لحن رشد بسیار خوبی داشتهاند اما آفتی را در بحث تجوید و وقف و ابتدا مشاهده میکنیم. قاری قرآن باید معنی قرآن با بداند و بداند که از کجا شروع کند زیرا قرائت قرآن مقدمه انس با قرآن و مفاهیم قرآن است و باید مفاهیم قرآن را درک کنیم که اگر اینطور باشد بسیاری از مشکلات ما حل میشود.
وی با بیان اینکه انس عمومی جامعه ما با قرآن کم است، عنوان کرد: انتظاری که از نظام اسلامی بعد از 36 سال وجود دارد این است که مردم ما باید خیلی بیشتر از اینها با قرآن مانوس باشند و رهبر معظم انقلاب نیز بارها این گله را داشتهاند که مردم ما انس با قرآن ندارند. هماکنون شاهد آن هستیم که تلاوت قرآن در کشور ما جنبه موسیقیایی داشته و آوازخوانی است و اگر به همین شکل دنبال شود مایه تأسف خواهد بود.
مسابقات قرآن کشور طی سالهای گذشته بیشتر به صوت و لحن بها داده اشت
رئیس هیئت داوران سی و هفتمین مسابقات سراسری قرآن عنوان کرد: مسابقات قرآن در کشور ما طی چند سال گذشته بیشتر به صوت و لحن بها داده که اگر اینطور باشد به طور طبیعی قاریان جوان هم به سمت صوت و لحن میروند در حالی که باید اولویت اول ما در مسابقات تجوید و وقف و ابتدا باشد تا معنویت و خشوع خاصی در تلاوتهای قرآن وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: حدود 10 سال قبل که خدمت مقام معظم رهبری رسیدم ایشان فرمودند «آقای فاطمی من نگران هستم، شنیدم اخیرا برخی جوانان به بهانه اینکه نغمات قرآنی را یاد بگیرند نوار موسیقی گوش کردهاند و بعضا جذب موسیقی شده و قرآن را رها کردهاند» که من عرض کردم برای اینکه این بهانه را از جوانان بگیرم نوار صوتی را با دهان به صورت آوایی اجرا کردم و بعد آیه قرآن خواندم و دیگر نیازی به گوش دادن نوار موسیقی نیست.
قرآن باید زیبا خوانده شود تا مردم جذب شوند
سادات فاطمی در ادامه گفت: قرآن باید زیبا خوانده شود که مردم را جذب کند تا مردم معنی قرآن را درک کنند، قرآنی شوند و در آنها خشوع ایجاد شود در حالی که هماکنون اکثر تلاوتها میبینیم که قاری میخواهد تحریر صدا را زیاد کند و به هر قیمتی که شده، اوج بگیرد.
وی افزود: حتی داوران سی و هفتمین مسابقات سراسری قرآن در نخستین روز، معترض بودند که چرا قاریان به این میزان اوج میگیرند؟ به نظر میرسد یک مقداری افراط شده که باید تعدیل شود.
این استاد قرآنی یادآور شد: البته این آسیب هماکنون دامن قاریان مصری را هم گرفته و قاریان جدید مصری بیشتر موسیقی اجرا میکنند و آواز میخوانند؛ در حالی که اساتید قرائت مصر به نحوی زیبا تلاوت میکردند که معانی آیات را نیز به خوبی در تلاوت خود منتقل میکردند.
وی در این بخش از سخنان خود درباره ترکیب هیئت داوران این دوره از مسابقات سراسری قرآن گفت: افرادی که در هیئت داوران این دوره از مسابقات حضور دارند افراد به نام و کاربلد هستند و هر یک در هر رشتهای که نمره میدهند متخصص آن رشته هستند هرچند که هر یک از این اساتید همه موارد را به خوبی میدانند اما امسال چینش داوران را خیلی خوب دیدم.