کد خبر: 2905442
تاریخ انتشار : ۰۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۰
رئیس انجمن قرآن نجف در گفت‌وگو با ایکنا:

زیاده‌روی در استفاده از فن‌آوری‌ مانع بروز استعداد واقعی قرآن‌آموز می‌شود

گروه بین‌الملل: زیاده‌روی در استفاده از فن‌آوری‌های نوین برای آموزش قرآن کریم، مانع از بروز استعداد واقعی کودکان و نوجوانان می‌شود، زیرا بسیاری از قرآن‌آموزان خردسال قادرند در مدت کوتاهی و بدون از استفاده از فن‌آوری‌های نوین قرآن را حذف کنند.

«سیدقاسم نعمان احمد الحلو»، رئیس انجمن فرهنگی قرآن کریم نجف اشرف، استاد تفسیر و مدیر مؤسسه علوم قرآن و نهج‌البلاغه در نجف، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: یکی از کارکردهای مهم مؤسسات و مراکز قرآنی در جهان اسلام باید تلاش برای کاربردی‌کردن تعالیم و آموزه‌های قرآن در امور روزمره زندگی  باشد.
تأکید بر تدبر در قرآن و درک مفاهیم کتاب الهی
وی افزود: همگانی‌کردن قرائت و حفظ قرآن کریم در جوامع اسلامی مسئله‌ای مهم و حائز اهمیت است، اما آنچه باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، تدبر در مفاهیم و معانی آیات قرآن است؛ در حقیقت هدف مهم نهادهای قرآنی باید تطبیق تعالیم و آموزه‌های قرآن در امور مختلف زندگی باشد و یکی از بهترین شیوه‌های کاربردی‌کردن تعالیم قرآن، ارائه مفاهیم قرآنی به جوانان و نوجوانان متناسب با درک و فهم آنان است.
تأثیرگذاری بیشتر تلاوت همگانی قرآن نسبت به تلاوت فردی
سیدقاسم الحلو تصریح کرد: برگزاری محافل و جلسات قرآنی با حضور اساتید برجسته امری تأثیرگذار و مهم برای برای ایجاد علاقه میان قرآن‌آموزان برای حفظ و قرائت این کتاب الهی است و باعث می‌شود که فعالیت‌های قرآنی از جنبه فردی، صبغه اجتماعی و همگانی به خود بگیرد و تلاوت همگانی قرآن تأثیرگذاری بیشتری نسبت به تلاوت فردی دارد.
وی در ادامه برگزاری همایش‌ها، سمینارها و نشست‌های متعدد قرآنی با حضور علما و اساتید و متخصصان قرآنی کشورهای مختلف را امری تأثیرگذار در آموزش بهتر قرآن و آمادگی جوانان برای کاربردی‌کردن آموزه‌های قرآن در امور مختلف زندگی دانست.
سیدقاسم الحلو گفت: بهترین و مناسب‌ترین شیوه آموزش و کاربردی‌کردن آموزه‌های قرآن، توجه به سطح قرآن‌آموزان است و بهتر است شیوه‌هایی که برای آموزش قرآن در مراکز و مؤسسات قرآنی استفاده می‌شود، هماهنگ و منسجم باشد.

رئیس انجمن فرهنگی قرآن نجف اشرف در خصوص فعالیت اصلی این انجمن در نجف، گفت: اساس فعالیت انجمن فرهنگی قرآن نجف اشرف ایجاد هماهنگی و انسجام میان مؤسسات قرآنی این استان است و از جمله اقدامات این انجمن، برگزاری دیدارها و نشست‌ها میان مدیران مؤسسات قرآنی استان برای ایجاد هماهنگی در شیوه‌های آموزش قرآن و ارائه دستورالعمل‌ها و برنامه‌هایی به مؤسسات قرآنی برای چگونگی تدریس و انس بیشتر جوانان با قرآن است و فعالیت این انجمن سبب شده است که ارتباط بیشتری میان این مؤسسات صورت بگیرد و در جلسات مدیران نکات ضعف و نواقص مؤسسات قرآنی تبیین و راه‌کارهایی ارائه می‌شود.
وی اضافه کرد: برگزاری جلسات دوره‌ای قرآن کریم، ارسال هیئت‌های قرآنی به داخل و خارج عراق و ارائه دروس پیشرفته در زمینه علوم مختلف قرآنی از قبیل وقف و ابتدا، احکام تلاوت و .. برای داوران مسابقات قرآن از دیگر فعالیت‌های این انجمن است.
سیدقاسم الحلو در ادامه این گفت‌وگو، برگزاری دوره‌های متعدد آموزش قرآن اعم از پیشرفته و ابتدایی و در سطوح مختلف برای مبتدیان تا متخصصان را از دیگر فعالیت‌های انجمن فرهنگی قرآن کریم نجف دانست و گفت: این انجمن در اقدامی بی‌سابقه دوره آموزش و تربیت خطیب و مبلغ دینی را نیز برای اهمیت‌دادن به این مسئله که مورد غفلت واقع شده است، برگزار کرد.
ضعف مؤسسات قرآنی در آگاهی‌بخشی مناسب درباره جریان‌های تکفیری
این فعال قرآنی عراق در پاسخ به پرسشی مبنی بر نقش مؤسسات قرآنی در آگاهی‌بخشی به جوانان برای مبارزه با جریانات و اندیشه‌های تکفیری گفت: متأسفانه در مؤسسات قرآنی آگاهی‌بخشی مناسبی به جوانان در این زمینه صورت نمی‌گیرد، در حالی که بسیار لازم است که مفاهیم قرآنی متناسب با فهم جوانان در زمینه جریان‌های انحرافی و تکفیری برای آنان ارائه شود.
رئیس انجمن قرآنی نجف، بهره‌گیری از تعالیم و آموزه‌های قرآن کریم و فهم معارف ناب قرآنی را از راه‌های مهم مبارزه با اندیشه‌های تکفیری دانست.
وی در ادامه، با اشاره به ضرورت آموزش چهره رحمانی اسلام به جوانان گفت: شفقت، رحمت، نرم‌خویی و برخورد نیکو با دیگران از ویژگی‌های بارز قرآن کریم است و در ابتدای تمامی سوره‌های قرآن به جز سوره مبارکه التوبه، «بسم‌الله الرحمن الرحیم» آمده است که دو اسمِ از نام‌های خداوند متعال که بر رحمت و مرحمت دلالت دارند، در آن وجود دارد و آن دو اسم، «الرحمن» و «الرحیم» است. بنابراین قرآن کریم مردم را به اموری از قبیل خوش‌رفتاری با یکدیگر دعوت کرده و فرموده است: «قولوا للناس حسنا» و دعوت به بهترین شیوه تعامل، موعظه، اندرز نیکو و حکمت نموده‌اند.
سیدقاسم الحلو اظهار داشت: جریان‌های منحرف تکفیری تلاش می‌کنند با استناد به آیات متشابه قرآن کریم، از این کتاب الهی برای توجیه جنایات وحشیانه خود سوءاستفاده کنند، اما مؤسسات قرآنی وظیفه دارند، با تفسیر صحیح آیات قرآن جوانان را نسبت به خطر این جریان‌های منحرف آگاه کنند و شیوه و توصیه خود قرآن کریم است که به ما دستور داده‌اند که در برخورد و مقابله با گمراهان، منافقان و فاسقانی که به آیات متشابه قرآن استناد می‌کنند، متمسک به آیات محکمات شویم و شایسته است که فرهنگ توحید، یکتاپرستی و محبت را که قرآن کریم بر آن تأکید دارد، گسترش دهیم.
قاسم الحلو در خصوص میزان استفاده از فن‌‌آوری‌های جدید در امر آموزش قرآن کریم در مؤسسات و مراکز قرآنی گفت: امروزه خوشبختانه فن‌آوری‌های جدید و پیشرفته‌ای برای آموزش قرآن به کودکان و نسل جدید استفاده می‌شود، از جمله درج آیات قرآن در نرم‌افزارهای الکترونیک با تلاوت مشاهیر قرائت جهان اسلام و استفاده از وسایل شنیداری و ... برای استماع به آیات که این مسئله در یادگیری بهتر قرائت قرآن و حفظ این کتاب الهی مؤثر است.
وی در ادامه با بیان این که استفاده از فن‌آوری‌های نوین و شیوه‌های پیشرفته و امروزی برای آموزش قرآن کریم در مراکز و مؤسسات قرآنی، امری بسیار مهم و ضروری است، گفت: این مسئله نقش مهمی در توسعه آموزش قرآن و تقویت فرهنگ قرآنی در جامعه و تشوق جوانان و نوجوانان به حفظ قرآن کریم دارد.
سیدقاسم الحلو یادآور شد: اما مسئله‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که استفاده از این فن‌آور‌ی‌های نوین نباید باعث شود که ما به قرائت سطحی قرآن بدون درک مفاهیم آن بسنده کنیم، چرا که کودکان استعداد و توانایی‌ بالایی برای یادگیری قرآن دارند و آنان قادرند قرآن را بدون استفاده از این فن‌آوری‌های نوین در مدت کوتاهی به‌طور کامل حفظ کنند و زیاده‌روی در استفاده از این فن‌آوری‌های جدید برای آموزش قرآن به کودکان ممکن است باعث اتلاف وقت شود. بنابراین ما باید در این امر اعتدال و میانه‌روی را رعایت و در استفاده از این ابزارهای جدید نه زیاده‌روی کنیم و نه به‌طور کلی از این وسایل و ابزارهای جدید غافل شویم.
وی در پایان گفت: من در مؤسسات قرآنی لبنان و جمهوری اسلامی ایران در استفاده از فن‌آور‌ی‌های نوین برای آموزش قرآن نوعی زیاده‌‌روی مشاهده کردم و این باعث ایجاد نوعی عادت و اعتیاد در استخدام این ابزارها و نادیده‌گرفتن استعداد واقعی و حقیقی کودکان و جوانان می‌شود.

captcha