بهزاد شمس، مدیر گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با انتقاد از محدود شدن رشتههای پزشکی به منابع غربی اخلاق گفت: چالشهای اخلاق پزشکی از این جا نشئت میگیرد که مأموریت اصلی پیامبر اکرم(ص) در بعثت فراموش شده است، این مأموریت همانا زنده نگهداشتن کرامت انسانی بود.
وی افزود: ما در کشوری زندگی میکنیم که بیشتر جمعیت آن پیرو آیین حضرت محمد(ص) است و باید اصول او رعایت شوند، اما با توجه به فشارهایی که از بیرون میآید و گاها تسلیم میشویم، خود را به منابع غربی محدود میکنیم در حالیکه پیامبر اکرم(ص) 1400 سال پیش می فرمایند: بعثت من برای اخلاق است.
وی تأکید کرد: چالش بزرگ در حوزه اخلاق پزشکی ریشه ای بوده و آن این است که به آرمانهای پیامبر(ص) به توجهی شده است.
تقوا چالشهای پزشکی را کم میکند
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به تأثیر تقوا در اخلاق پزشکی گفت: اگر به تقوا توجه شود و ملاک عمل قرار گیرد چالشهای اخلاقی در پزشکی بسیار کم میشوند.
شمس اضافه کرد: بنیان اساسی که خداوند در خلقت انسان معین فرموده و پیامبر عظیم الشأن اسلام آن را بازگو میکند و بر آن تأکید دارد کرامت انسانی است، این محور باید در آموزش پزشکی مد نظر قرار گیرد، اگر این محور ضعیف شود و تنها به محتواهای علمی و درسی پرداخته شود، با مشکل مواجه میشویم.
توسعه مجازی توجه اخلاق را بیشتر کرده است
وی با بیان اینکه با توسعه جامعه مجازی حساسیت پرداختن به مبناهای اصلی اخلاق بیشتر شده است، عنوان کرد: با توسعه فنآوری و گسترده شدن وضعیت ارتباطات بینالملل، ما با خطر جدی در مسائل اخلاقی و موضوعات جدید حول آن رو به رو هستیم؛ این در حالیست که در حال حاضر در ایران کمتر به آن توجه میشود.
وظایف مسئولان کشور
مدیر گروه اخلاق پزشکی با تأکید بر وظایف مسئولان کشور در راستای ارتقای مبانی اخلاقی، خاطر نشان کرد: مسئولان وظیفه دارند موضوع اخلاق را با جهانبینی توحیدی جدی بگیرند، اخلاق فطری است، این را خداوند در نهاد هر انسانی گذاشته است و باید بر اساس آنچه که خداوند برای او در نظر گرفته است، برنامه ریزی شود.