به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، استاد مرحوم شحات محمد انور در ۱۵ سالگی قرآن را در همه روستاهای شمال مصر با دستمزد کمی میخواند و در این دوران بود که به شهرت خوبی دستیافته بود و از جاهای مختلف برای قرائت از او دعوت میکردند.
پس از شهرتش در سال ۱۹۷۵همکاری خود را با رادیو مصر آغاز کرد و در طول عمر خود برای ترویج قرائت قرآن به بسیاری از کشورهای جهان سفر کرد.
او در ماه رمضان از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۶ بارها از طرف وزارت اوقاف مصر و بسیاری از اوقات به دعوتهای خصوصی میلیونها نفر از دوستداران قرآن در خارج مصر(لندن، لوس آنجلس، آرژانتین، اسپانیا، فرانسه، برزیل، دولتهای خلیج فارس، نیجریه، زئیر، کامرون و بسیاری از کشورهای آسیائی چون ایران) به قرائت قرآن پرداخت.
تأثیرگذارترین این قاری بر قاریان ایرانی است به طوری که کمتر قاری ایرانی را میشناسیم که از تلاوتها و سبک و هنر این استاد بزرگ در تلاوت قرآن تأثیر نپذیرفته باشد.
تلاوت سورههای ضحی، شرح، تین، علق، قدر، بیّنه، زلزله و عادیات با صدای مرحوم شحات انور
محتوای سوره ضحى
این سوره در مکه نازل شده و 11 آیه دارد. طبق بعضى از روایات وقتى نازل شد که پیامبر(ص) بر اثر تأخیر و انقطاع موقت وحى ناراحت بود و زبان دشمنان نیز باز شده بود، سوره نازل شد و همچون باران رحمتى بر قلب پاک پیامبر(ص) نشست و تاب و توان تازهاى به او بخشید و زبان بدگویان را قطع کرد.(تفسیر نمونه، ج 27، ص92)
محتوای سوره انشراح
این سوره در مکه نازل شده و داراى 8 آیه است. معروف این است که این سوره بعد از سوره ضحى نازل شده است و محتواى آن نیز همین مطلب را تأیید میکند؛ چرا که در این سوره باز قسمتى از مواهب الهى بر پیغمبر اکرم(ص) شمرده شده است در واقع سه نوع موهبت بزرگ در سوره ضحى آمده بود و سه موهبت بزرگ در سوره انشراح آمده است مواهب گذشته بعضى مادى و بعضى معنوى بود اما مواهب سهگانه این سوره همه جنبه معنوى دارد و عمده این سوره بر سه محور دور مىزند: یکى بیان همین نعمتهاى سهگانه و دیگر بشارت به پیامبر از نظر بر طرف شدن مشکلات دعوت او در آینده و دیگر توجه به خداوند یگانه و ترغیب به عبادت و نیایش. (تفسیر نمونه، ج 27، ص118)
محتوای سوره علق
این سوره در مکه نازل شده و داراى 19 آیه است. مشهور در میان مفسران این است که این سوره نخستین سورهاى است که بر پیغمبر گرامى اسلام (ص) نازل شده و محتواى آن نیز مؤید همین معنى است و اینکه بعضى گفتهاند نخستین سوره، سوره حمد، یا سوره مدثر است خلاف مشهور است.
این سوره در آغاز به پیغمبر اکرم(ص) دستور قرائت و تلاوت مىدهد. سپس از آفرینش این انسان با عظمت، از یک قطعه خون بىارزش، سخن مىگوید و در مرحله بعد از تکامل انسان در پرتو لطف و کرم پروردگار و آشنایى او به علم و دانش و قلم بحث مىکند.
در مرحله بعد از انسانهاى ناسپاسى که با وجود این همه موهبت و اکرام الهى راه طغیان را پیش مىگیرند سخن به میان مىآورد و سرانجام اشاره به مجازات دردناک کسانى که مانع هدایت مردم و اعمال نیکاند مىکند و سوره را با دستور سجده و تقرب به درگاه پروردگار پایان مىدهد.(تفسیر نمونه، ج 27، ص150)
محتوای سوره قدر
این سوره در مکه نازل شده و داراى 5 آیه است. محتواى این سوره چنانکه از نامش نیز پیدا است بیان نزول قرآن مجید در شب قدر است و سپس بیان اهمیت شب قدر و برکات و آثار آن.(تفسیر نمونه، ج 27، ص178)
محتوای سوره زلزله
این سوره در مدینه نازل شده و داراى 8 آیه است. به هر حال این سوره عمدتاً بر سه محور دور مىزند نخست از اشراط الساعة و نشانههاى وقوع قیامت بحث مىکند و در دنبال آن سخن از شهادت زمین به تمام اعمال آدمى آمده است. در بخش سوم از تقسیم مردم به دو گروه نیکوکار و بدکار و رسیدن هرکس به اعمال خود سخن مىگوید.(تفسیر نمونه، ج 27، ص218)
محتوای سوره العادیات
این سوره در مدینه نازل شده و داراى 11 آیه است. در اینکه این سوره در مکه نازل شده است یا در مدینه در میان مفسران سخت گفتوگو است، بسیارى آن را مکى شمردهاند، در حالى که جمعى آن را مدنى مىدانند. کوتاه بودن مقطع آیات و تکیه بر سوگندها و همچنین تکیه بر مسئله معاد قرائنى است که مکى بودن سوره را تأیید مىکند.
ولى از سوى دیگر مضمون سوگندهاى این سوره که تناسب زیادى با مسائل جهاد دارد و همچنین روایاتى که مىگوید این سوره بعد از جنگ ذات السلاسل نازل شده است.
تا پایان سال جاری سه روز در هفته روزهای یکشنبه، سهشنبه، جمعه یک فایل از تلاوت قراء برتر جهان اسلام از گنجینه تلاوتهای ناب شبکه رادیویی قرآن بر روی تارنمای خبرگزاری ایکنا قرار میگیرد.