به گزارش خبرگزارش بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهدی قزلی دبیر اجرایی نهمین جشنواره شعر فجر در مراسم اختتامیه که عصر شنبه 16 اسفندماه برگزار شد، گفت: نهمین دوره جشنواره بینالمللی شعر فجر، امروز پس از یک ماه کوشش فراگیر در برگزاری محافل شعری، به طور متوسط هر پنج روز دو محفل، به روزِ پایانی خود رسید. حجم فعالیتهای انجام شده در محافل شعری در سراسر کشور در گزارشهای تصویری خدمت شما بیان شد.
وی در ادامه به پنج نکته مهم در رابطه با شعر فجر اشاره و عنوان کرد: یکم؛ امسال برای نخستین بار ما محافل شعری را در کشورهای همسایه برگزار کردیم. البته میزانِ نزدیکی فرهنگی ما با کشورهای همسایه بیش از برگزاری یک جلسه شعری است، اما خوشحالیم که در جشنواره امسال این فرصت پدید آمد که در افغانستان و جمهوری آذربایجان و عراق محفل شعری برگزار کنیم. این محافل، تأثیرهای خوبی بین جمعهای ادبی و شعری این کشورها داشته و این ارتباط فرهنگی بیش از ارتباطهای سیاسی یا اقتصادی به دوستتر شدن ما با همسایگانمان کمک میکند. انشاءالله که این محافل در برنامههای آینده و سالهای متمادی ادامه داشته باشد.
قزلی ادامه داد: نکته دوم این است که برای نخستین بار بخشِ رقابتی با مبنای کتاب طرحریزی و اجرا شده است. آن هم مبتنی بر آییننامه شفاف و منتشرشده است. کتابهای شعری که در سال گذشته چاپ شدهاند مورد داوری قرار گرفته است. این، باعث شده که داوریها انسجام پیدا کند و رقابت بین شاعرها و شعرهایشان جدیتر دنبال شود. افزایش میزان جایزه این جشنواره به اندازه جایزه کتاب سال، با توجه به تغییر سازوکار بخش رقابتی، بخش مسابقه این جشنواره را هم بسیار نفسگیر کرده که امروز نتیجه این رقابت را میبینید. نتیجه داوریها تا هفته آخر به طور قطعی مشخص نبود و وزیر محترم و معاون فرهنگی ایشان هم کمتر از یک روز است که از نتایج آن با خبر شدهاند.
وی تصریح کرد: سوم؛ جشنواره امسال، یک جشنواره کمحاشیه بوده است. یعنی با این که برگزاری محافل باعث شده که همه سلیقههای شعری که در عناد با جمهوری اسلامی نیستند، دیده شوند و جلسهها، پرشور و گرم برگزار شود، ولی در عین حال، از حاشیههایی که به ضرر جریانهای ادبی و شعری است دوری شد.
قزلی در ادامه اظهار کرد: چهارم؛ در این بند هم اشارهای میکنم به مشارکتِ بین ادبیات و سایرِ مجموعههای فرهنگدوست که متأسفانه در کشورِ ما کمجریان و غریب است. امسال برای برگزاری جشنواره، توانستیم اعتماد برخی از سازمانهای خارج از مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد را جلب کنیم. این همکاری هم در برخی محافلِ داخلی روی داد و هم در محافل خارجی. امیدوارم که ادبیات بتواند برای تبدیل شدن به یک جریانِ قدرتمند، از زیرِ دِینِ بودجههای دولتیِ فرهنگی، بیرون بیاید و در تعامل با مجموعههای دیگر شکوفا شود.
وی با اشاره به نکات مهم دیگر درباره جشنواره شعر فجر بیان کرد: بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان توانسته با عنایتِ الهی و پس از برگزاری جایزه ادبی جلال آلاحمد و جشنواره شعر فجر، موقعیت خود را تثبیت کند و به عنوان تنها مجموعه ستادی مرتبط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادبیات، بحث جریانسازی ادبی را قدرتمندتر پیگیری کند. بنیاد اکنون این پتانسیل را دارد که برنامههای ادبی متنوعی را در کشور اجرا کند تا عموم مردم مخاطب ادبیات باشند. برخی از این کوششها، مانند جلسههای 17 دقیقه حرف حساب، شبهای شعر ترانگیزان، سفرها و اردوهای نویسندگی در سال 93 اجرا شد، ولی ظرفیتهای ما بیش از این برنامههاست و در عین حال شأن ادبیات در فرهنگ ما برنامههای بیشتری را هم میطلبد. امید که سختافزار، نرمافزار، مغزافزار لازم در شأن ادبیات و بنیاد شعر و ادبیات داستانی، با تلاش مضاعف خود ما و عنایت مسئولین محترم به زودی زود فراهم آید.
وی یادآور شد: در پایان، از هیئت محترم علمی، دبیر علمی، هیئت داوران و دبیرهای محافل، همه اعضای دبیرخانه جشنواره شعر فجر و همکارانم در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان و همچنین از مجموعه معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاریها و کوششهایشان سپاسگزاری میکنم. خوشحالم از این که وزارت ارشاد به بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان اعتماد کرد و برگزاری مهمترین جایزههای داستان و شعر کشور را به ما واگذار کرد.
قزلی ادامه داد: از خدا میخواهم که به ما توفیق دهد در انجام وظایف ستادیمان از قبیلهگرایی، باندبازی، دستهگرایی دوری کنیم و آن طور که شأن ادبیات ملی کشورمان است با نگاه به همه جریانهای قانونی ادبی کشور به جریانسازی ادبی کمک کنیم. از خدا میخواهیم که در جریان همه کارهایی که به داوری و تصمیم بستگی دارد به ما سعه صدر و دیده بینا عطا کند و ما را از حرفهای درِ گوشی، اتاقهای دربسته کذایی، سیاستبازی به دور دارد؛ که شاید دلبسته شدن به جریانی سیاسی، مانند آتشِ فروزان درخشش داشته باشد و حامی و تشویق فراهم کند، ولی باید به یاد داشت این آتش، آتشِ انبارِ کاه است؛ خاکستر شدنش نزدیک است و آنچه میماند تلّی از سیاهی و اندوه و حسرت است. بنیاد شعر و ادبیات داستانی، بنگاهِ سیاسی نیست، به خط و ربطهای سیاسی دیگر پنداشته توجه ندارد. معیار ما قانون است و طبق این معیار خود را ملزم به پاسخگویی به خدا و مردم میدانیم.
امینی: نهمین جشنواره شعر فجر برآیند تجربههاست
اسماعیل امینی دبیر علمی در اختتامیه جشنواره بینالمللی شعر فجر در ادامه این مراسم گفت: در آغاز مراسم، شایسته است که یاد کنیم از دو شاعر نامآور که امسال درکنار رحمت الهی آرام گرفتند؛ نخست خانم سیمین بهبهانی، غزلسرای برجسته و خلاق و سپس، استاد مشفق کاشانی که یگانهای بود در سخنوری و کرامات انسانی.
وی افزود: جشنواره شعر فجر، در نهمین گام، برآیند تجربهها و تلاش های برگزار کنندگان هشت دوره پیشین را پیش رو داشت و با هماندیشی و مشورت صاحبنظران جامعه ادبی، در نهایت آییننامه برگزاری جشنواره را در شورای علمی تدوین و تصویب کرد، تا شیوه برگزاری جشنواره، از تنگنای تصمیمات فردی و لحظهای رها شود .
امینی ادامه داد: تمرکز بخش رقابتی جشنواره، در داوری کتابهای منتشر شده سال گذشته، برای ارزیابی هر چه گستردهتر رهاوردهای شعر کشور در یک سال است.
وی تصریح کرد: محافل شعرخوانی تمهیدی است برای ارائه شعر به مخاطبان حاضر در محافل و جلب نظر جامعه و رسانهها به شعر امروز که ادامه منطقی و خلف صالح ، شعر هزار ساله ایران است. شعری که همواره، سخنگوی زیبایی، حکمت و معنویت بوده و آن شایستگی را یافته که تماشاگه راز باشد و سایهپرور وحی و کلام الهی لقب گیرد.
دبیر جشنواره شعر فجر در پایان ابراز امیدواری کرد: حاصل نهمین جشنواره شعر فجر، گسترش فضای فرهنگی و معنوی و اعتلای شعر این سرزمین دیر سال باشد.