کد خبر: 2978625
تاریخ انتشار : ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۰
عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه عنوان کرد:

استفاده از حکمت‌های نو برای خارج کردن روح از خستگی

کانون خبرنگاران نبأ/امیرمحسن سلطان‌احمدی: حجت‌الاسلام رفیعی، در جلسه هفتگی اخلاق در نهج‌البلاغه با اشاره به خستگی روح، گفت: همان‌طور جسم انسان خسته و کسل می‌شود، روح نیز خسته می‌شود، حال برای اینکه روح از خستگی خارج شود باید دنبال حکمت‌های نو و تازه بروید تا کسلی روح را از بین ببرید.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین رفیعی، عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه، 22 اسفندماه در جلسه هفتگی اخلاق در نهج‌البلاغه که در مسجد چهارمردان قم برگزار شد، در ادامه شرح حکمت‌های نهج‌البلاغه به شرح حکمت هشتاد و هفتم پرداخت و با اشاره به خستگی روح بیان کرد: همان‌طور جسم انسان خسته و کسل می‌شود، روح نیز خسته می‌شود، حال برای اینکه روح از خستگی خارج شود باید دنبال حکمت‌های نو و تازه بروید تا کسلی روح را از بین ببرید.

وی با اشاره به اینکه انسان سه کانال شناخت دارد، اظهار کرد: در انسان‌ها جهت شناخت، ادراک و فهم سه کانال وجود دارد که حس، عقل و قلب است که این سه نعمت الهی هستند که در هر انسانی وجود دارد که با آنها بشر پیرامون خود را می‌شناسد.

رفیعی در ادامه بیان کرد: اولین کانال شناخت حس است که شامل بینایی یا شنوایی است؛ قرآن در سوره نحل می‌فرماید «وقتی ما از شکم مادر بیرون می‌آئیم هیچ حسی کار نمی‌کند و اولین حسی که به کار می‌افتد گوش و شنوایی است و بعد دیگر حس‌ها نیز به‌کار می‌افتد». بنابراین، هر کس هر حسی را از دست بدهد یک علم را از دست داده است، کسی که نمی‌بیند عدم بینایی او باعث از دست دادن دیدنی‌ها می‌شود.

رفیعی با اشاره به دومین کانال شناخت که عقل است، گفت: عقل مقدمه فکر بوده که زیر مجموعه آن حافظه و وجدان است؛ این کانال به انسان قدرت درک خوبی و بدی یا زشتی و زیبایی را می‌دهد. در قرآن کریم 49 بار واژه عقل آمده است.

عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه اظهار کرد: روایتی در کتاب خصال مروحم شیخ صدوق آمده است که در آن، 10 مورد برای خصوصیت نشاط و شادی جسم بیان شده است که بعضی از آنها عبارت است از فرو رفتن در آب، پیاده‌روی، اسب‌سواری، مسواک زدن، دور هم نشستن و ... .

وی عنوان کرد: بشر دو بعد دارد که یک بعد او جسم و دیگری روح است، همان‌طور جسم ما نشاط می‌خواهد روح نیز به این نشاط نیاز دارد و همین‌طور جسم سلامت می‌خواهد روح نیز سلامت می‌خواهد. اما گاهی این روح انسان نیز مانند جسم مریض می‌شود؛ در قرآن حدود 10 بیماری برای روح بیان شده است.

رفیعی تصریح کرد: زنگار یا همان به اصطلاح زنگ زدن یکی از بیماری‌های روح است، دیدید که آهن گاهی زنگ می‌زند روح هم گاهی این‌چنین زنگ می‌زند برای اینکه روح را از زنگ زدن پاک کنید باید قرآن بخوانید، موعظه گوش کنید و به ایتام محبت کنید تا زنگار روح پاک شود. چرا شیخ انصاری پای درس اخلاق شاگردش حاضر می‌شود چون می‌گفت می‌خواهم این زنگار قلبم از بین برود.

وی با اشاره به اینکه قساوت دومین و خطرناک‌ترین بیماری روح است، اظهار کرد: کسی که قساوت دارد دیگر انعطاف‌پذیر نیست، حق‌پذیر نیست، دل او سنگ شده است که بعضی از روح‌ها از سنگ هم بدتر هستند و منفجر و بیدار نمی‌شوند.

عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) العالمیه در ادامه گفت: شهید دستغیب در کتاب قلب سلیم در بحث قساوت روایتی از امام باقر(ع) را نقل کرده است که امام(ع) می‌فرماید خداوند گاهی برای انسان بیماری‌هایی قرار می‌دهد که گاهی برای روح است و گاهی برای جسم که قساوت یکی از بدترین بیماری‌های روح است و با عبادت و نماز خواندن این بیماری از بین می‌رود.

رفیعی به عوامل قساوت اشاره و بیان کرد: آمال و آرزوهای طولانی، دنیاپرستی، موسیقی، حرف لهو و لعب از عواملی هستند که باعث قساوت می‌شوند. مهم‌ترین دلیل بندگی کردن برای این است که روحمان زنده بشود، اصلا چرا حمام می‌روید؟ غیر از این است که می‌خواهید تعفن نگیرید، روح هم باید تمیز شود که پیامبر اکرم(ص) فرمودند «روزی پنج بار با نماز روح شما شست‌وشو داده می‌شود».

وی در پایان گفت: حال اگر کم کم از عبادت غافل شوید بدتر می‌شود و باعث انحراف‌تان خواهد شد، همان‌طور که اول در حال رانندگی در جاده ابتدا چشم‌تان گرم می‌شود سپس خواب می‌روید و آخر هم به دره سقوط می‌کنید. بنابراین، درجه درجه و پله پله افراد سقوط می‌کنند و از معنویت خارج می‌شوند.

یادآور می‌شود، جلسات اخلاق در نهج‌البلاغه توسط حجت‌الاسلام والمسلمین رفیعی هر هفته روزهای جمعه بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد چهار مردان شهر مقدس قم برگزار می‌شود.

captcha