قاسم جعفری، سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با جلسه دیروز کمیسیون با محمد فرهادی، وزیر علوم اظهار کرد: در جلسه دیروز عصر کمیسیون دو سؤال از سوی اینجانب مطرح شد. یکی درباره بحث پایاننامه بود. این پایاننامهفروشی یا سفارش مقاله و مواردی از این قبیل وجه علمی کشور را نشانه رفته است و باعث میشود که زحمات صادقانه بسیاری از اساتید، دانشجویان و پژوهشگران زیر سؤال برود و سطح علمی کشور پایین بیاید.
وی افزود: وزیر علوم در این رابطه توضیحاتی داد که چه کارهایی تا بهحال در وزارتخانه انجام شده است؛ از جمله اینکه دو بخشنامه برای رؤسای دانشگاهها و کمیتههای انضباطی صادر کردهاند. یکی درخصوص تخلفات آموزشی و یکی هم در خصوص تخلفات و تقلبات پژوهشی که چه برخوردی شود.
جعفری عنوان کرد: ظاهراً نامهای هم از قبل با نیروی انتظامی برای مراکزی که خارج از دانشگاه کارهای تقلب انجام میدهند، تنظیم شده بود. مثل تایپ و تکثیرها، یا اطلاعیههایی که میزنند پایاننامه موجود است یا سفارش تحقیق پذیرفته میشود. در این مورد گفتند که لایحهای را تنظیم میکنند که در کمیسیون علمی دولت به تصویب رسیده که باید به صحن دولت برود منتهی پیشنهاد وزیر این بود که ممکن است فرآیند دولت طولانی شود و با همکاری هم این را تبدیل به طرح کنیم تا زودتر با دو فوریت به صحن علنی بیاید.
این منتخب مردم در خانه ملت اظهار کرد: توضیحاتی در رابطه با کارهایی که انجام میشود، ارائه دادند. بنده دو هفته فرصت دادم که اگر این کارها انجام شد، اعلام رضایت میشود و اگر هم دیدیم که کفایت نمیکند، به صحن علنی میآید.
ساماندهی آژانسهای خصوصی اعزام دانشجو به خارج از کشور
وی با اشاره به سؤال دیگر، گفت: سؤال دوم اینجانب در خصوص ساماندهی آژانسهای خصوصی اعزام دانشجو به خارج از کشور با توجه به مشکلاتی است که اینها ایجاد میکنند و آسیبهایی که در این فرآیند وجود دارد. سوءاستفادههای مالی، سوءاستفادههای اخلاقی در حین تحصیل از دانشجویانی که آنجا هستند، میشود. شرایط خاصی برای اینها ایجاد میشود.
جعفری اظهار کرد: وزیر توضیح دادند که چقدر از این آژانسها وجود دارد. چقدرشان را سال گذشته به خاطر همین مشکلات تعطیل کردند. نحوه مجوز دادن به آنها به چه شکل است و توضیحاتی ارائه کردند که از این به بعد چه شرایطی پیدا میکند و نظارت در حین تحصیل در آن شرایط در دانشگاههای مقصد چگونه است؛ منتهی احساس کردم کمی عملیاتیتر و جدیتر باید وارد موضوع شویم. برای این موضوع نیز یک ماه به ایشان فرصت دادیم که گزارش عملیاتی و دقیقی ارائه کنند. فرزندان مملکت و جوانها برای تحصیل میروند و با سلامت اخلاقی، اعتقادی، روحی بر میگردند، بالاخره متولی اموری آن هم در کارهای تخصصی میشوند. اگر مطمئن شویم که فرآیند، فرآیند درستی است اعلام رضایت میکنیم اما اگر غیر از این بود به صحن علنی وارد میشود.
وی گفت: نیازی نیست وزیر علوم دو هفته دیگر به کمیسیون بیاید. بعد از این زمان نماینده مربوطه نظر خود را اعلام میکند. اگر قانع نشد خود به خود به صحن ارجاع داده میشود، ولی انشاءالله که انجام میدهند، ما هم خوشحال میشویم که کار انجام بشود چون قصد ما این است که کار انجام شود.