کد خبر: 3310559
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۱
در اختتامیه جشنواره نماز در آیینه میراث فرهنگی مطرح شد:

هشدار نسبت به همشکل و نازیبا شدن مساجد آینده ایران/ برای نسل آینده میراث‌سازی نکرده‌ایم

گروه جامعه: در مراسم اختتامیه اولین جشنواره و نمایشگاه نماز در آیینه میراث فرهنگی ایران با اعلام این خبر که این همایش در سال‌های بعد نیز برگزار خواهد شد، از روند مسجدسازی یک‌شکل و نازیبا در کشور انتقاد شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) مراسم اختتامیه اولین جشنواره و نمایشگاه نماز در آیینه میراث فرهنگی ایران، امروز سه‌شنبه 12 خرداد ماه با حضور حجت‌الاسلام مجید انصاری، معاون امور مجلس رئیس‌جمهور، مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، معاونان سازمان میراث فرهنگی و جمعی از هنرمندان کشور در موزه ملی ایران برگزار شد.

حجت‌الاسلام انصاری معاون امور مجلس رئیس‌جمهور، در این مراسم با اشاره به اینکه نماز وجه مشترک عبادی همه ادیان الهی و کامل‌ترین نماد بندگی خداوند است، گفت: شاید بتوان گفت حتی قبل از آمدن ادیان الهی و عبادت‌های آسمانی، نیایش همزاد با زندگی بشر بوده است.

نماز کرنش بشر در برابر جاذبه الهی است

وی نماز را کرنش بشر در برابر جاذبه الهی تعریف و اظهار کرد: نماز در فطرت انسانی نهفته است و دعا و عبادت حتی در زمان زندگی انسان در غارها نیز وجود داشته است.

بعد از انقلاب به میراث‌سازی برای نسل‌های آینده توجه نشده است

معاون امور مجلس رئیس‌جمهور با انتقاد از برخی تنگ‌‌نظری‌ها عنوان کرد: ما پیرو اسلامی هستیم که کوچه بن‌بست ندارد. متأسفانه بعد از انقلاب به میراث سازی برای نسل‌های آینده توجه نشده است و مصلی‌هایی به شکل سوله ساخته  شده‌اند؛ اگر در آینده سؤال شود که میراث معماری 36 سال پس از انقلاب چیست، چه می‌توانیم پاسخ دهیم! آیا با این تهران بی‌هویت از نظر معماری می‌توان میراث معماری پس از انقلاب را نشان داد.

مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان میراث فرهنگی نیز طی سخنانی با اظهار امیدواری از اینکه در سال‌های آینده با افزوده شدن بر غنای فرهنگی این جشنواره، آن را استمرار دهیم، گفت: ایرانیان از زمره نخستین مللی بودند که در هنر، ادبیات و آثار فرهنگی و تمدنی خود خداوند را نیایش کردند.

هنر و ادبیات ایرانیان همواره در طی تاریخ زبان و کلام نیایش بوده است

وی ادامه داد: هنر و ادبیات ایرانیان همواره در طی تاریخ زبان و کلام نیایش بوده است. اگر به کتیبه‌های تاریخی ایران که قدمت آن به پیش از اسلام باز می‌گردد نگاه کنیم سرشار از توجه به خداوند است و زبان فارسی همواره از گفت‌و‌گو با خداوند پربار و سرشار بوده است.

سلطانی‌فر تصریح کرد: پس از تشرف ایرانیان به آخرین و کامل‌ترین دین توحیدی جهان، هنر و ادبیات و زبان ایرانیان بیش از پیش به زبان نیایش و تسبیح خداوند نزدیک شد و به همین دلیل است که زبان و هنر ایرانیان مسلمان همواره سرشار از آموزه‌ها و نکات ارزشمند اخلاقی است و همه جهانیان را با هویت الهی و آسمانی انسان‌ها آشنا می‌کند.

در ایران شعر، معماری، موسیقی، نقاشی و ... زبان نیایش است

وی در ادامه گفت: به همین دلیل است که همواره بسیاری از مردم و اندیشمندان جهان از طریق زبان فارسی با ارزش‌های اسلامی و عظمت خداوند آشنا شده‌اند. در ایران شعر، معماری، موسیقی، نقاشی و ... زبان نیایش است.

رئیس سازمان میراث فرهنگی به بافته‌هایی چون جانماز و فرش اشاره و اظهار کرد: این بافته‌ها از ارزش‌های معنوی متعالی سخن می‌گویند و به زبان نیایش تبدیل می‌شوند.

وی ادامه داد: آنچه در نمایشگاه و همایش نماز در آیینه میراث فرهنگی شاهد آن بودیم، گوشه کوچکی از ماهیت معنوی نهفته و مستتر در میراث معنوی ایرانیان را به نمایش درآورده است اما هنوز راهی طولانی برای درک ابعاد شگفت‌آور و پرشکوه میراث نیایش در فرهنگ، زبان، هنر، ادبیات و میراث فرهنگی خود داریم.

امروز وضع مسجد‌سازی در ایران مطلوب نیست

در ادامه این مراسم بیانیه هیئت داوران اولین نمایشگاه و همایش نماز در آیینه میراث فرهنگی قرائت شد. در این بیانیه با تأکید بر اینکه امروز وضع مسجد‌سازی در ایران مطلوب نیست، آمده است: امروزه شاهد هستیم مساجد یک‌شکل، نازیبا، نامناسب با اقلیم و فرهنگ مناطق مختلف ساخته می‌شود. اکنون گنبد‌ها و گلدسته‌های فلزی به صورت انبوه و یک شکل ساخته شده و مورد استفاده قرار می‌گیرند که نشان از ناآگاهی و بی‌اطلاعی از فرهنگ اصیل ساخت گنبد و گلدسته است.

در ادامه این بیانیه آمده است: اگر این روند ادامه پیدا کند، در آینده شاهد مساجد یکدست در سراسر کشور خواهیم بود که هیچ نشانه‌ای دائر بر میراث ارزشمند مسجد در ایران ندارد و متأسفانه نشانی نیز از اقدام برای تغییر این روند مشاهده نمی‌شود.

در پایان این مراسم نیز از برگزیدگان بخش‌های مختلف این همایش با اهدای لوح تجلیل به عمل آمد.

captcha