کد خبر: 3328241
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۹
دبیر کمیته هنری نمایشگاه قرآن تشریح کرد:

فعالیت‌های بخش هنری نمایشگاه قرآن/ لزوم ایجاد اداره هنرهای قرآنی در معاونت قرآن

کانون خبرنگاران نبأ: علی ثابت ضمن تشریح فعالیت‌های کمیته هنری بیست و سومین نمایشگاه قرآن کریم بر ایجاد اداره هنرهای قرآنی در معاونت قرآن و عترت(ع) تأکید کرد.

به گزارش علی ثابت، دبیر کمیته هنر بیست‌و‌سومین نمایشگاه قرآن کریم طی ساعات پایانی برگزاری نمایشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، رویکرد امسال بخش هنری را تشریح کرد و گفت: نگاه کمیته هنر در نمایشگاه امسال این بود که با همه هنرمندان تجسمی مفهومی و مدرن ارتباط برقرار شود تا بتواند همه رشته ها را با موضوعات قرآنی و همه هنرمندان را با مفاهیم قرآنی ارتباط دهد.

ثابت گفت: به همین منظور امسال مثل سال‌های گذشته فقط به عرصه خوشنویسی و هنر سنتی بسنده نکردیم و از طیف وسیع‌تری از هنرمندان تجسمی مثل نقاش عکاس طراح گرافیک حجم و تصویرگر در دو بخش حرفه‌ای و مسابقه دعوت به همکاری شد.

وی افزود: به همین منظور نمایش آثار در 114 بخش برگزار شد و آثار هنرمندان حرفه‌ای و پیشکسوت ایران در این بخش جمع‌آوری شد.همچنین در کنار این بخش، بخش مسابقه و رقابت را احیا کردیم. فعالیت این بخش در نمایشگاه بین‌المللی قرآن حدود 7 سال متوقف شده بود و امسال احیا شد. 

علی ثابت ادامه داد: ضمن احیای بخش مسابقه این بخش را گسترده‌تر و همه جانبه برگزار کردیم. به عنوان مثال مسابقه تصویرگری که دبیری سه دوره آن تا سال 84 را برعهده داشته ام بعد از 10 سال احیا شد.  همچنین به این بخش رشته‌های جدیدی اضافه شد مثل آثار حجمی و نقاشی و با استقبال خوبی روبرو شد.

وی در ادامه گفت: با اعتقاد به اینکه هنر ایرانی به خلق اثر با موضوع قرآنی و مفاهیم قرآنی افتخار می‌کند و نظر به اینکه اکثر هنرمندان ایرانی این افتخار را در طول سالیان کار حرفه‌ای خود داشته‌اند و در آثار خود یک یا چند اثر قرآنی دارند با آنان ارتباط برقرار شد.

ثابت افزود: باید ارتباطاتی از این دست بیشتر شود تا موضوع قرآنی به طور گسترده‌تری موضوع کار آثار هنری قرار بگیرد.

وی درباره میزان استقبال هنرمندان چنین گفت: با توجه به زمان انتشار فراخوان و آغاز به کار کمیته هنری در کمتر از20 روز استقبال هنرمندان بیش از حد انتظار بود.

حذف رشته طراحی جلد قرآن به علت موانع فنی

ثابت درباره حذف رشته طراحی جلد قرآن از بخش مسابقه گفت: این رشته به دلیل موانع فنی  برگزار نشد اما این موانع برای سال‌های آینده برای رشته های مختلف گرافیک از جمله طراحی جلد به صورت رسمی برطرف خواهد شد.

وی درخصوص چاپ کتاب هنری که بنا بود قبل از پایان کار نمایشگاه منتشر شود گفت: به دلیل هزینه بالای چاپ کتاب نفیس هنری و مشکل بودجه در این مورد به برنامه رونمایی در نمایشگاه نرسیدیم. اما به زودی و با تامین بودجه اتفاق خواهد افتاد.

عدم ارائه کتب خطی به دلیل شرایط نامساعد

علی ثابت در خصوص استقبال از بخش میراث فرهنگی گفت: در سال‌های گذشته نمونه قرآن های خطی و آثار و اشیای موزه‌ای مرتبط با موضوع قرآن در محل نمایشگاه عرضه می‌شد و مورد استقبال بود اما متاسفانه به دلایل نوع شرایط و فضای نمایشگاه در روزهای اولیه برپایی و به دلیل حرارت محیط و عدم به کارگیری دستگاه های سرمایش امکان نگهداری آثار خطی در این مکان نبود.

وی ادامه داد: با توجه به این شرایط صدمه وارده به آثار جبران ناپذیر بود. به همین دلیل امسال به طور مشخص از اسناد قرآنی سازمان اسناد و مدارک کتابخانه ملی کمک گرفته شد و تعدادی قرآن‌های چاپ سنگی و اسناد و قباله‌های قرآنی به نمایش گذاشته شد.

ثابت گفت: تا به حال در فضای نمایشگاه و بخش موزه ای آن اسنادی عرضه نشده بود و امسال این اتفاق به عنوان کار نو صورت گرفت. در سال‌های گذشته بیشتر قرآن های خطی و اشیای موزه‌ای قرآنی در معرض نمایش بود و تنها امسال به طور مشخص اسناد و قباله‌های قرآنی وجود داشت.

وی در خصوص برگزاری بخش بین‌الملل گفت: برای نمایش آثار در بخش بین‌الملل کمیته هنری انتخاب آثار و دعوت میهمانان را بر عهده داشت. این کمیته پس از بررسی رزومه و داوری نمونه آثار از بین 20 نفر شرکت کننده 12 نفر را انتخاب و معرفی کرد.
دبیر کمیته هنر نمایشگاه بین‌المللی قرآن گفت: در بخش مسابقه نمایشگاه یکی از شرایطی که برای هر 6 رشته اعلام شد موضوع قرآنی بود یعنی کاری که به نمایش موضوع و مفهوم قرآنی بپردازد. هرکدام از آثارپس از بررسی در صورت عدم مطابقت با  موضوع حذف شد.

دبیر کمیته هنر ادامه داد: برای برقراری ارتباط حرفه ای تر در هر رشته هنری برای آن رشته دبیر تخصصی تعیین شده بود که مسئولیت برقراری ارتباط با هنرمندان را برعهده داشت.

زمان محدود برای ارائه ارائه آثار نقص مهمی بود

وی ادامه داد: بخش هنری بخشی است که امکان برنامه ریزی برای آن در 3 هفته قبل از رمضان وجود ندارد. امسال در هیچ رشته هنری زمان کافی برای تولید آثار ویژه برای نمایشگاه وجود نداشت و ما از هنرمندان این انتظار را نداشتیم. در سال‌های گذشته هنرمندان تولید این آثار را جزو برنامه کاری خود قرار می‌دادند اما فراخوان امسال از 13 خرداد تا 3 تیر انجام شد و هنرمند حدود 12 روز زمان برای ارائه آثار خود وقت داشت که مسلماً کافی نبود.

وی درباره سطح داوری مسابقات گفت: فاکتورهایی وجود دارد که عیار مسابقات را نشان می دهد از جمله جوایز و انتخاب داوران. داورانی که در این بخش شرکت کردند جوایز را عیارسنجی کردند.

وی تأکید کرد: حضورقوی داوران در بخش هنری امسال پایه را برای  سطح داوری و جوایز، شرایط ارائه و نگهداری آثار و ارتباط همیشگی با هنرمندان سالهای آینده تعیین کرد.

لزوم ایجادد ادراه هنرهای قرآنی زیر مجموعه معاونت قرآن و عترت(ع)

ثابتی ادامه داد: ارتباط همیشگی در طول سال با هنرمندان می تواند کارساز باشد و این مسأله از دغدغه های شخصی من است که بارها از معاونت قرآنی درخواست کردم تا در کنار ادارات مختلفی که در معاونت قرآن و عترت(ع) وجود دارد اداره هنرهای قرآنی هم ایجاد شود و هم‌چنان پیگیر هستم.

وی گفت: در صورت تحقق این ایده ارتباط  با هنرمندان قرآنی به شکل منظم صورت خواهد گرفت. در حال حاضر با اینکه معاونت هنری در وزارت ارشاد در حال فعالیت است اما ارگانی برای هنر قرآنی به طور مشخص وجود ندارد.

سایت نمایشگاه قرآن تا دوهفته بعد از اختتامیه فعال است

وی تأکید کرد: اگر بخواهیم در آینده شاهد تحول مناسب و شایسته باشیم باید با هنرمند ارتباط مستمر برقرارکنیم.
ثابت از طراحی سایت اختصاصی بخش هنری خبر داد و گفت: بر همین اساس برای اولین بار سایت اختصاصی بخش هنری با توجه به مقاومتی که به دلیل وجود سایت نمایشگاه قرآن وجود داشت طراحی شد. سایت نمایشگاه تا دو هفته پس از اختتامیه فعال خواهد بود اما این سایت برای برقراری ارتباط با هنرمندان حتی به صورت محدود و در حد خبر فعال خواهد ماند. اگر بین جامعه هنری این نگاه بد ایجاد شود که فقط برای برگزاری نمایشگاه از آنها آثار می خواهیم احساس می کنند که در معرض استفاده ابزاری قرارگرفته اند.

ثابت در مورد نقاط ضعف و قوت طراحی و اجرای فضای بخش هنری در نمایشگاه قرآن گفت: نقصان در بخش نور وجود داشت به این دلیل که استفاده از نور موضعی هزینه بر بود. اما در چیدمان پانل ها موفق عمل کردیم با هماهنگی دوستان ستاد و کمیته هنرموفق عمل کردیم.

وی در خصوص اینکه نمایش آثار هنر مفهومی در بخش هنری اتفاق نیفتاد گفت: برای نمایش آثار مفهومی مشکل فضا نداشتیم چون نمایش برخی آثار مفهومی در فضای باز صورت می‌گیرد و خوشبختانه نمایشگاه قرآن در باغ موزه دفاع مقدس از فضای خوبی برخوردار است اما محدودیت زمان وجود داشت و همین محدودیت باعث شد که آثار در این بخش به نمایش گذاشته نشود.

وی در پایان تأکید کرد: اگر با هنرمندان در طول سال ارتباط بگیریم به یقین همه هنرمندان آثار قرآنی دارند و همه  هنرمندان این نوع اثر را جزء افتخارات خود می‌دانند.

captcha