کد خبر: 3355905
تاریخ انتشار : ۱۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۹
در نشست روسای پارک‌های علم و فناوری مطرح شد:

مشکلات فراروی پارک‌های علم و فناوری از زبان معاون وزیر/ پارک‌هایی برای تحقق «ما می‌توانیم»

گروه دانشگاه: معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به چالش‌های توسعه فناوری گفت: جایگاه فناوری و نوآوری در سیاست‌های کلان کشور شفاف نیست و در سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ضعف داریم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نشست روسای پارک‌های علم و فناوری امروز 10 شهریورماه با حضور محمد فرهادی، وزیر علوم، وحید احمدی، معاون پژوهشی، خسرو پیری، مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی فناوری و جمعی از روسای پارک‌های علم و فناوری در سراسر کشور در ساختمان وزارت علوم برگزار شد.

بعد از قرائت قرآن که آغازگر مراسم بود، خسرو پیری، مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی فناوری با خیر مقدم به حاضران گفت: در فرمایشات مقام معظم رهبری در بحث همگرایی تاکید شده است. فناوری پارک‌ها، خانواده پارک‌ها خانواده بزرگی است که جزء وزارتخانه محسوب می‌شود و به دنبال پیشنهاداتی برای ایجاد ارتباط بین بخشهای مختلف هستیم.
وی افزود: بحث اصلی برای پارک‌ها به عنوان عاملان اصلی ایجاد فناوری در کشور دیده شده است. فعالیت‌ پارک‌ها باید در اقتصاد کشور نمود پیدا کند.
پیری با اشاره به بحث بنیاد خیران اظهار کرد: در راستای سیاست‌های کلی علم و فناوری ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری برخی از خیران برجسته اقدام به تاسیس بنیاد حامیان علم و فناوری ایران کرده است که اساس‌نامه آن مورد تائید وزارت علوم است و امکان تاسیس بنیادهای خیران علم و فناوری تحت نظارت آن امکان‌پذیر است.
در ادامه وحید احمدی، معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم با اشاره به چالش‌های توسعه فناوری کشور اظهار کرد: یکی از چالش‌های اساسی عدم وجود بخش خصوصی است. فناوری با آموزش کاملا متفاوت است. بخش خصوصی هنوز جای خودش را در فناوری پیدا نکرده است. ضعف کم کاری‌های بین‌المللی مورد دیگر است و ضرورت عرضه محصول و حضور در تجاری‌سازی اقتضاء می‌کند که تنها به بازارهای داخلی اکتفاء نکنیم.
وی اظهار کرد: نبود نگاه سیستمی یکی دیگر از چالش‌هاست. تعاملات میان سیستم‌ها خیلی ساز و کار لازم را ندارد. چالش بعدی ضعف در اجرای سیاست‌ها است. در اجرا با عدم آگاهی و زمینه‌سازی مواجه هستیم. محور دیگر فقدان فضای رقابتی و شفاف نبودن جایگاه فناوری و نوآوری در سیاست‌های کلان مورد دیگر است. در مکانیزم‌های مربوط به طرف تقاضا با کمبود مواجه هستیم. ناهماهنگی و موازی کاری نهادهای متولی مسئله دیگر است. ضعف مراکز دانشگاهی را در خلق ارزش و ایجاد فناوری داریم. همچنین در نیروی انسانی متخصص کمبود داریم.
احمدی عنوان کرد: بسیاری از پارک‌های ما جوان هستند باید بر روی آنها سرمایه گذاری صورت گیرد. در سرمایه گذاری ضعف داریم و پایداری شرکت‌های کوچک و متوسط به شرکت‌های بزرگ است.
معاون پژوهشی وزیر علوم در زمینه اهداف حمایت از پارک‌ها به افزایش کارآفرینی مبنی بر فناوری و بهبود تجاری سازی، بهبود زیرساخت‌های لازم و حمایت از توسعه فناوری در بنگاه‌های تجاری افزایش صادرات محصولات و خدمات مبتنی بر فناوری، بهبود زیرساخت‌های انتقال و انتشار دانش و فناوری و افزایش جریان دانش و فناوری در درون مرزهای ملی و در تعاملات بین‌المللی، بهبود عملکرد در حوزه مدیریت، سیاستگذاری و فناوری، افزایش توان خلق فناوری و فرهنگ سازی و توسعه سرمایه انسانی اشاره کرد.
وی با اشاره به مشکلات پارک‌ها کمبود فضای فیزیکی، مشکلات اقتصادی کشور و کمبود اعتبار پارک‌ها، پیچیدگی روند اعطا تسهیلات، عملیاتی نشدن ابلاغ رئیس جمهور مبنی بر انعقاد قرارداد دستگاه‌های اجرای با شرکت‌های دانش بنیان، وجود موازی‌کاری در حوزه علم و فناوری، کمبود نیروی انسانی متخصص و غیره را از مشکلات پیش رو دانست.
احمدی اظهار کرد: ارزیابی و پایش پارک‌ها را به انجمن علمی پارک‌ها واگذار کرده‌ایم و قرار است رده‌بندی پارک‌ها را داشته باشیم. همچنین به روز رسانی قوانین و مقررات در یکسان کردن فرمت گزارش‌ها از نکات مورد توجه است.
وی به وضعیت صادرات پارک‌ها اشاره کرد و گفت: از سال 92 تا سال 94، 160 میلیون دلار صادرات محصول داشته‌ایم. به کشورهای زیادی صادرات داشته‌ایم که نشان‌دهنده وضعیت بالای ما است. تاکنون با کشورهای ایتالیا، آفریفای جنوبی و قزاقستان تعاملات خوبی برقرار شده است.
معاون پژوهشی وزیر علوم گفت: یکی از برنامه‌های اساسی ایجاد تور مجازی برای پارک‌هاست که بتوانند پارک‌ها را بازدید و در واقع با آنها معامله کنند. پارک اصفهان این اقدام را شروع کرده و یکی دو جای دیگر هم پروپزال آن را ارائه داده است.
بنابراین گزارش، سخنرانی روسای پارک‌های علم و فناوری آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، کردستان و بوشهر برنامه بعدی بود.

رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان شرقی ب تاکید بر این‌که شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند شعار ما می‌توانیم را تحقق بخشند، افزود: حمایت از 280 شرکت فناوری در آذربایجان شرقی، ثبت 154 مورد اختراع و ایجاد 3500 شغل در آذربایجان شرقی از مهم‌ترین اقدامات و دستاوردهای این پارک است.

کشمیری، رئیس پارک علم و فناوری اصفهان نیز با اشاره به اشتغال 6 هزار نفر در پارک اصفهان و ورود بیش از 50 فناوری به چرخه تولید، یکی از رموز موفقیت پارک را همجواری شهرک و دانشگاه دانست و گفت: سال گذشته 177 مورد پذیرش فناوری داشتیم و همچنین در زمینه ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای توجه به فعالیت‌های فناورانه اقدام کرده‌ایم.
علم الهدی رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی اظهار کرد: در طرح توسعه کیفی زیارت امام رضا(ع) و مرکز رشد فناوری زیارت کسب رتبه اول صادرات خارجی، وجود 8 مرکز رشد فناوری، حمایت از حدود 600 شرکت، ایجاد دو هزار شغل در دو سال اخیر از مهمترین فعالیت‌های این مرکز بوده است.

captcha