حمیدرضا شوشتری، مدیر مرکز رشد علوم انسانی قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به سختیهای کار در حوزه علوم انسانی اظهار کرد: کار در حوزه علوم انسانی و اسلامی در زمینه مراکز رشد بسیار سخت است. من همزمان مدیر یک مرکز رشد فنی و مهندسی در پارک قم هستم و هم مدیر مرکز رشد علوم انسانی، ولی این مرکز رشد علوم انسانی واقعاً چیز دیگری است. سختی کار خیلی بیشتر است.
مظلومیت علوم انسانی در کشور
وی افزود: علوم انسانی در کشور از لحاظ علمی هم مظلوم است وای به حال حوزه تجاریسازی آن. در بحث قرآنی بازهم این قضیه سختتر میشود از این لحاظ که با اعتقادات ما سر و کار دارد. با اهمیتی که ما برای قرآن قائل هستیم از این لحاظ کار در این حوزه سخت میشود.
مدیر مرکز رشد علوم انسانی قم عنوان کرد: پیشنهاد میکنم در مرکز رشد قرآنی بهدنبال مؤسسات فرهنگی ـ قرآنی باشیم که بتوانند یا توانستهاند از موضوعات قرآنی کسب و کار ایجاد کنند، اشتغالزایی و درآمدزایی کنند؛ این یک مقدار سخت است.
وی افزود: یکسری حوزهها هستند که بهراحتی میشود از آنها کسب و کار ایجاد کرد ولی حوزههایی هم هستند که به خاطر اهمیت ویژهای که ما برای آنها قائل هستیم یک مقدار ایجاد کسب و کار برای آنها شاید سخت باشد ولی شدنی است؛ همین الان هم ما مؤسساتی قرآنی در کشور داریم که فعال هستند و خوب هم در زمینههای مختلف کار میکنند که آنها میتوانند شناسایی شوند. قسمت جذب و پذیرش این مرکز رشد، آنها را شناسایی کند و به عضویت این مرکز رشد دربیایند و حمایت ویژه شوند. به نظرم کار، کار سختی است ولی شدنی است و انشاءالله مسئولان این مرکز رشد هم موفق باشند.
شوشتری در رابطه با مراحل شروع کار یک مرکز رشد، گفت: این اقدام در وهله اول خیلی اقدام مفیدی است. ما هم خوشحال شدیم از اینکه در این حوزه تخصصی که واقعاً حوزه بجایی است مرکز رشدی ایجاد شود آن هم در کشوری که مدعی هستیم کشور اهل بیت(ع) و قرآن است خوب است یک مرکز رشد تخصصی در حوزه قرآن داشته باشیم. هر کمکی که از دست ما بر بیاید وظیفه ما است که برای شکلگیری این مرکز رشد انجام بدهیم.
پیشنهادی برای سنخ کارشناسان مرکز رشد قرآنی
وی با اشاره به سنخ کارشناسانی که باید برای این مرکز انتخاب شوند، عنوان کرد: برای ارزیابی طرحهای حوزه علوم انسانی که علوم قرآنی هم شامل آن میشود، ما حداقل باید دو کارشناس داشته باشیم؛ یک کارشناس حوزه فناوری و یک کارشناس حوزه علوم انسانی، که این حوزه علوم انسانی میتواند علوم قرآنی باشد. این کارشناس حوزه علوم قرآنی برای مرکز رشد قرآنی باید متخصص بحثهای علوم انسانی و علوم قرآنی و اسلامی باشد و تمامی زیر و بم طرح را از لحاظ قرآنی متوجه شود و سر در بیاورد؛ اما کارشناسی که در حوزه فناوری است الزاماً نیازی نیست که رشتهاش رشته علوم انسانی باشد میتواند کارشناس رشته مدیریت تکنولوژی یا هر رشته دیگری باشد که این طرح را از لحاظ فناوری بررسی میکند. اما این مهم است که این کارشناس فناوری هم، فناوری نرم را بشناسد یعنی کارشناس فناوری سخت نباشد. ما متأسفانه دیده شده است که یک مهندس رشتهای از فنی مهندسی مثلاً مهندس مکانیک را برای ارزیابی طرح علوم انسانی فرستادند که نگاه علوم انسانی هم ندارد؛ اگر نگاه علوم انسانی داشته باشد و علوم انسانی را بشناسد مشکلی نیست، اما مهندسی فنی و مهندسی معلوم است که طرح را بررسی میکند و میگوید طرح شما به درد نمیخورد هیچ نوآوری ندارد، علمی نیست و رد میشود.
مدیر مرکز رشد علوم انسانی قم ادامه داد: یک کارشناس مختص علوم قرآنی برای هر طرح و یک کارشناس هم جنبه فناوری را بررسی کند، که آن کارشناس فناوری لازم است که فناوری نرم را بشناسد نه فناوری سخت، باید با فناوری نرم آشنا باشد.
شوشتری در مورد تأییدات علمی که مرکز رشد باید آنها را برای شروع کار خود داشته باشد و مسیری که باید بگذرد، عنوان کرد: یک مجوز اصولی باید از وزارت علوم برای تأسیس مرکز رشد بگیریم؛ ابتدا یک business plan یا طرح و پروپوزالی از راهاندازی مرکز رشد تهیه میشود که یک فرمت خاصی دارد که خود قسمت ویژهای که در وزارت علوم برای دادن مجوز مراکز رشد وجود دارد آنجا فرمت خام آن را در اختیار قرار میدهند، آن فرمت خام پر میشود، تکمیل و ارائه میشود.
وی ادامه داد: برای این پروپزال مدام رفت و برگشت انجام میشود تا آن چیزی که وزارت علوم میخواهد شود، یکسری جلسات کارشناسی برای آن برگزار میشود، یکسری جلسات دفاعیه برای آن برگزار میشود و مدیر راهاندازی آن مرکز رشد برای دفاع به وزارت علوم میرود، دفاعیات خود را انجام میدهد وزارت علوم را به اینکه این مرکز رشد نیاز است متقاعد میکند، بعد مصوب میشود و یک مجوز موقت به آن مرکز رشد برای تأسیس میدهند.
مدیر مرکز رشد علوم انسانی قم عنوان کرد: مجوز موقت، سه ساله است که مجوز اولیه است و بعد تبدیل به مجوز اصولی تمام وقت و دائم میشود. با گرفتن مجوز موقت میتوانند کار خودشان را شروع کنند.
شوشتری همچنین در مورد فرآیندی که یک ایده تا تبدیل شدن به محصول طی میکند، گفت: کسی که طرح و ایدهای در ذهن دارد به ما که مراجعه میکند، در دوره رشد مقدماتی ما جذب و پذیرش میشود. در مرحله رشد مقدماتی شش ماه وقت دارد که هم پروپزالی طرح خودش را بنویسد و هم شرکت و مؤسسهاش را به ثبت برساند.