به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) برنامه رادیویی افق، شنبه، 9 آبانماه با حضور میرهادی قرهسیدرومیانی، ارائهکننده طرح سازمان قرآن کریم و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و با اجرا ـ کارشناسی محمدرضا پورمعین به روی آنتن رادیو قرآن رفت.
براساس این گزارش، قره سید رومیانی، ارائهکننده طرح سازمان قرآن کریم در این برنامه اظهار کرد: در دریای پرتلاطم و مواج قرآنی این فکر به ذهنمان رسید که انجام وظیفهای داشته باشیم و از این رو طرح سازمان قرآن کریم را در مجلس شورای اسلامی ارائه کردیم. با بررسی میدانی و پرداختن به مشکلات قرآنیان، دوستان ما به این نتیجه رسیدند که مرجعی را برای حوزه قرآن کریم در نظر بگیریم.
وی افزود: برای قرآن کریم، قدمهای موثری برداشته شده است، اما به نظر میرسید در مجلس شورای اسلامی آن طور که در شأن قرآن است توجه ویژهای نشده است و هر چند که خدمات خوبی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه شده بود اما خدمت مستقیم و متمرکز از سوی مرجع قانونگذاری کشور انجام نشده بود.
قرهسیدرومیانی ادامه داد: قوانین موجود این اجازه را به ما نداده است که ورود جدی داشته باشیم، اما نمایندگان مجلس تصمیم گرفتند با ارائه طرحی به خادمان قرآن کریم که تاکنون در این حوزه خدمت داشتهاند در این حوزه کمک داشته باشند.
خادمان قرآن باید زیر چتر یک سازمان قرار بگیرند
وی عنوان کرد: این فضا به ما کمک کرد تا با بودجه کافی به این مطلب بپردازیم که خادمان قرآن حتما باید زیر چتر یک سازمان قرار بگیرند؛ حتی جا داشت در کشور ما وزارتی به نام وزارت قرآن تشکیل میشد، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که سازمانی با عنوان سازمان قرآن کریم تشکیل شود تا حمایت مستقیم از افرادی که در حوزه قرآن قدم برمیدارند از سوی حاکمیت انجام شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که چرا حالا پس از تشکیل معاونت قرآن و عترت ارشاد، دستگاهها و نهادهای قرآنی، اداراتکل قرآن در وزارتخانهها و... طرح تشکیل سازمان قرآن کریم ارائه شده است، گفت: ما در یک جامعه قرآنی هستیم و طبق آماری که اعلام شده است از دو و نیم ازدواج یک ازدواج به طلاق کشیده میشود؟ و البته چنین مشکلاتی باید با توجه بیشتر به قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی حل شود.
وی افزود: وقتی ما این طرح را ارائه کردیم صداهای مختلف خیلی زیاد شد و ما از این موضوع تعجب کردیم و دوستان معترض بودند که چرا وقتی این طرح را ارائه کردید با ما مشورت نکردید و مطرح نکردید؟
خروجی فعالیتهای قرآنی باید مشخص شود
قره سید رومیانی ادامه داد: نکته جالب توجه این است که فعالیتهای قرآنی که تا الان اجرا شده به هر حال باید یک جا خروجی خود را نشان دهد؛ شعارهای ما زیباست، اهداف ما زیباست اما خروجی مورد نظر هنوز به دست نیامده است.
گزارش ایکنا حاکی است، در این بخش از برنامه افق، رضا سلامتپناه، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی میهمان تلفنی برنامه بود که در بخشی از سخنان خود گفت: طرح سازمان قرآن کریم که در مجلس ارائه شده بود ماهیت کاملا مبهمی دارد و از طرفی هیچ مستندات علمی هم در طول چند ماه گذشته در خصوص آن ارائه نشده است.
معاون برنامهریزی و مطالعات راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: ما نمیتوانیم براساس چهار سطر تکلیف تمام فعالیتهایی که به صورت کلان در سطح کشور انجام میشود در یک سازمان جمع کنیم؛ این طرح میتواند محاسن و معایبی داشته باشد اما چون گسترده سخن و بحث در حوزه آن باز نشده است هنوز نمیتوانیم درباره آن صحبت کنیم و ای کاش در جلسات علمی بتوانیم پیرامون ماهیت این طرح صحبت کنیم.
مستندات علمی طرح سازمان قرآن کریم ارائه شود
سلامتپناه در ادامه گفت: اینکه نمایندگان مجلس دغدغه و اهتمام دارند خوب است اما به هر حال باید از مجرای علمی وارد شوند و مستندات علمی این طرح را باید نشان دهند و بگویند با ایجاد ساختار جدید و آن هم ساختار متمرکز نه شبکهای موجود، میتوانیم بسیاری از مشکلات موجود را مرتفع کنیم.
دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی ادامه داد: اگر مسئله، پاسخگویی در برابر مردم باشد باید بسنجیم که آیا یک سازمان بهتر میتواند پاسخگو باشد یا معاونت قرآن و عترت میتواند بهتر پاسخگو باشد!
سلامتپناه عنوان کرد: به این دلیل که ما مدلهای متعددی را بررسی کردهایم و در طی 10 سال نخبگان علمی کشور همکاری داشتهاند پیشنهاد ما این است که اجازه دهید این طرح سازمان قرآن کریم طی جلسات متعدد بیشتری بررسی شود و با هفکری و همرأیی بیشتری دنبال شود تا به پختگی برسد و بتوانیم امر قرآن را با قوت پیش بگیریم.
با تشکیل سازمان قرآن کریم یک قدم بالاتر و بهتر پاسخگوی مردم خواهیم بود
براساس گزارش ایکنا، قره سید رومیانی در این بخش از برنامه گفت: خواست ما این است که یک قدم بالاتر و بهتر بتوانیم با تشکیل سازمان هم در برابر مردم پاسخگو باشیم و هم بتوانیم در جهت افزایش امکانات و بهرهوری از دولت و حاکمیت در حوزه قرآن استفاده کنیم و در حوزه بودجه، امکانات، استخدام و... شفافیت بیشتری ایجاد کنیم.
وی افزود: طرح سازمان قرآن کریم به صورت خام وارد مجلس میشود و به کمیسیونهای مربوطه ارجاع میشود و از جمله طرحهایی است که به سه کمیسیون ارجاع شده است.
قره سید رومیانی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: یک گام جدیدتری باید نسبت به دهههای قبل برداریم؛ ما باید در دهه چهارم انقلاب دنبال نور قرآنی باشیم و با قرآن، خودکشیها، اعتیادها را درمان کنیم و البته سازمان قرآن کریم به ما کمک میکند در این مسیر موفق باشیم.
طرح سازمان قرآن کریم در حال بررسی است
وی یادآور شد: این طرح در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، هیئت رئیس در سه کمیسیون مرتبط با قرآن تشکیل شده است.
بنابرگزارش ایکنا، سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن میهمان تلفنی این بخش از برنامه افق بود که در بخشی از سخنان خود اظهار کرد: ارائه طرح سازمان قرآن کریم نتیجه دغدغههایی بوده که در ذهن طراح طرح و ذهن دیگر نمایندگان مجلس بوده است.
وی افزود: طرح به دنبال ساماندهی و تجمیع توانمندیهای مختلف است که امر پسندیدهای است اما این تجمیع و همافزایی که مورد نظر طراحان است در نقش سیاستگذاری و برنامهریزی کلان پیشتر در شورای عالی انقلاب فرهنگی با تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی و استقرار شورای توسعه فرهنگ قرآنی که متشکل از تمامی دستگاههای ذیربط است، اتفاق افتاده است و طی این چند سال، طرحها و برنامههای متعددی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
سرابی ادامه داد: در سطح اجرایی هم نکاتی وجود دارد؛ ما بخشی از دستگاهها را داریم که در امور قرآنی دارای وظایف عمدهای هستند که این وظایف به هیچ دستگاه دیگری قابل انتقال نیست مانند وزارت آموزش و پرورش که عهدهدار آموزش قرآن به دانشآموزان است، یا وزارت علوم و تحقیقات که در ارتباط با رشتههای دانشگاهی قرآنی و پژوهشهای قرآنی وظایفی را دارد که این وظایف قابل واگذاری به دستگاه دیگر نیست.
سابقه خوبی در تجمیع فعالیتهای قرآنی نداریم
سرابی عنوان کرد: همچنین دستگاهها نیز راغب به این موضوع نیستند و البته ما تجربه خوبی هم در این حوزه نداریم؛ مثل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که شکلگیری آن با انحلال بخش بینالملل سازمان تبلیغات اسلامی اتفاق افتاد اما در نهایت تجمیع که مورد نظر این تغییرات بود در خارج از کشور اتفاق نیفتاد. ما تجربه خوبی از این تجمیعها نداریم.
وی ادامه داد: ما در حوزه فعالیتهای قرآنی نیازمند تحولاتی هستیم اما نه تحولات ساختاری، بلکه باید مسائل و مشکلاتی که در جامعه قرآنی وجود دارد حل کنیم؛ اگر دوستان در مجلس شورای اسلامی عنایت داشته باشند و مشکلات را از مسیر راه شورای توسعه فرهنگ قرآنی بردارند بسیاری از مشکلات حل میشود.
نماینده مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: ما با تشکیل سازمان قرآن کریم مسئولان را موظف میکنیم که گزارش کار ارائه کنند و محدودیتی برای شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دستگاههای عضو این شورا ایجاد نمیکنیم و وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم و... میتوانند وظایف خود را مثل گذشته دنبال کنند.
وی در پایان گفت: ما این آمادگی را در مجلس شورای اسلامی داریم تا مطالب تخصصی، پیشنهادات و سوابق اعضای جامعه قرآنی را دریافت کنیم تا بتوانیم خدمت خوبی در حوزه قرآن و فعالیتهای قرآنی داشته باشیم.