مریم معینالاسلام، استاد حوزه علمیه بانوان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تغییر نقش برخی از خانوادههای امروزی در اختلافات خانوادگی فرزندانشان از یک «میانجیگر» به «مدافع فرزند» اظهار کرد: ریشه این بحران از صد صدایی شدن در جامعه که هیچ یک نیز ریشه در دین ندارد نشئت میگیرد.
وی با بیان اینکه امروز به دلیل تهاجم فرهنگی دچار تغییر نگرش در نقشها شدهایم و صداهایی که به گوش مردم میرسد بیش از آنکه از متن اسلام باشد از فرهنگ غربی استخراج شده است، اظهار کرد: خانواده امروز تحت تأثیر فرهنگ غرب با تغییر سبک زندگی مواجه شده است.
معینالاسلام با تأکید بر اینکه در گذشته نقش میانجیگری در اختلافات میان زوجین برعهده بزرگان فامیل و پدران و مادران بود و والدین تمام سعی خود را برای حل اختلافات و استحکام بخشیدن به زندگی فرزندانشان بکار میگرفتند اظهار کرد: این نقش امروز به دلیل تأثیرگذاری فرهنگ بیگانه بر خانوادهها تا حدی دستخوش تغییر شده و کارکرد اصلی خود را از دست داده است.
غلبه فردگرایی در خانوادهها
وی با تأکید بر اینکه یکی از مبانی اصلی فرهنگ غربی فردگرایی و لذتمحوری است تصریح کرد: غلبه فردگرایی سبب شده است خانوادهها به دنبال آسایش و آرامش فردی فرزندانشان باشند و در بحبوحه اختلافات زناشویی به جای حل کردن مشکل، آرامش فرزندانشان را در نظر بگیرند.
مسئول مؤسسه علمی فرهنگی زنان منتظر قم ادامه داد: خانواده در گذشته بیشتر تحت تأثیر فرهنگ وحیانیت و قرآن بودند و از آنجایی که دین مغبوض ترین حلال را طلاق برشمرده است، خانواده تا جایی که ممکن بود از این امر خوداری میکرد.
وی فاصله از آموزههای دینی را سبب تغییر کارکرد خانواده دانست و افزود: پیشتر خانواده تحت تأثیر فرهنگ دینی، نقش خود را حکمیت و میانجیگری دریافته بود.
کم رنگ شدن جایگاه ولایی والدین
معینالاسلام کم رنگ شدن جایگاه ولایی والدین برای فرزندان را از دیگر علل تغییر نقش آنان برشمرد و گفت: فرزندانی که تحت تأثیر فرهنگ غرب قرار میگیرند نیز با تقویت فردگرایی در خود به دنبال لذت جویی هستند و سخنان والدین مبنی بر تلاش برای حفظ زندگی در آنان اثر ندارد.
این استاد حوزه علمیه بانوان از دیگر تأثیرات زندگی غربی بر خانوادههای ایرانی تک فرزندی و یا دو فرزندی خواند و گفت: گاهی وقتی والدین از فرزندان کمتری برخوردار هستند، با ازدواج آنان تنهاتر نیز میشوند، در اینجاست که با بروز کوچکترین مشکلی خانواده سعی میکند فرزند خود را از فضای متشنجی که وی را درگیر خود کرده رهایی بخشد و زیر چتر حمایتی خود قرار دهد.
وی در پایان یادآور شد: فرد گرایی، خودبینی را به دنبال دارد و در این راستا فرزند به دنبال آزادی بیشتر زندگی مشترک را ترک میکند و خانواده به دلیل پر کردن تنهایی خود بیشتر پذیرای بازگشت فرزند خود به منزل پدری میشود و در این میان لذتهای فردی بر تعالیم دینی غلبه مییابد.