محسن رخصتطلب، یکی از رزمندگان و از راویان دوران دفاع مقدس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه کربلای 5 مهمترین عملیات در سال 1365 هجری شمسی بود که ضربه بسیار مهلکی بر استعداد و توان رزمی روبه افزایش ارتش صدام وارد کرد، گفت: عملیات کربلای 5 در شب ۱۹ دیماه ۱۳۶۵ عملیات توسط نیروهای سپاه از جنوب دریاچه پرورش ماهی آغاز شد.
رخصتطلب افزود: این عملیات به دنبال عدم توفیق ایران در عملیات کربلای4 در شلمچه بود و توانستیم بعد از عملیات بیتالمقدس به شلمچه برسیم. زمین منطقه عملیات کربلای5 در شرق بصره از اهمیت و ارزش زیادی برخوردار بود و محور مواصلاتی شلمچه کلید فتح بصره به شمار میرفت. البته دشمن هم به اهمیت این ناحیه واقف بود و همه تدابیر لازم را برای دفاع مطمئن از این منطقه اندیشیده بود. ارتش بعثی با به کارگیری توان مهندسی خود درآنجا، استحکامات بیشتری ایجاد کرده بود و یگانهای قویتری را نیز در پدافند آن محور به کار گرفته بود و تراکم یگانهای ارتش عراق نیز دراین محور نسبت به دیگر مناطق عملیاتی بیشتر بود.
این رزمنده و راوی دفاع مقدس گفت: تا پیش از کربلای 4 چندین عملیات در این منطقه انجام شده بود که هیچ یک موفقیت آمیز نبود. تا اینکه در عملیات کربلای 4 نیروهای ایرانی روزنهای ایجاد کردند و کمتر از دو هفته از پایان عملیات کربلای 4 در کربلای 5 از پهلو وارد شلمچه شدند. در روز پنجم عملیات، گارد مرزی عراق ارتباط خود را با یک سوم سنگربندیهایش از دست داد. سرانجام در روز هشتم عراقیها کانال جاسم را تخلیه کردند. نیروی هوایی عراق که در آن زمان برتری هوایی را از آن خود کرده بود به حمایت از نیروهای خود وارد عمل شد.
رخصتطلب تصریح کرد: ایرانیها توانستند ۵۰ تا ۶۰ جت جنگنده عراقی را ساقط کنند که این رقم ده درصد کل هواپیماهای نیروی هوایی آن زمان عراق را شامل میشد. با این روند برای مدتی نیروی هوایی تضعیفشده ایران توانست مدت کوتاهی برتری هوایی را از آن خود کند. عراقیها همچنین برای مقابله شروع به بمباران خطوط مواصلاتی ایران با سلاحهای شیمیایی کردند و برای افزایش فشار عراق بسیاری از شهرهای نیمه غربی ایران را با بمبهای معمولی بمباران کردند که بمباران شهرهای ایران تلفاتی در حدود سه هزارغیرنظامی در پی داشت.
وی گفت: سرانجام ایرانیها موج جدیدی از حملات خود را شروع کردند که خطوط چهارم دفاعی عراقی را اشغال کرد و توانستند تا ۱۲ کیلومتری بصره پیشروی کنند بهطوریکه ساختمانهای شرق بصره از خطوط مقدم ایرانی قابل رؤیت بودند.
رخصتطلب تصریح کرد: شرایط برای عراقیها به قدری وخیم شده بود که صدام خود در بصره مستقر شده بود و با شنود در بیسیم متوجه شدیم که یکی از فرماندهان گریه میکرد و با بیان اینکه از یک تیپ کامل فقط پنج نفر باقی ماندهاند اجازه عقبنشینی میخواست که دستور مقاومت دادند و کشته شد.