کد خبر: 3470146
تاریخ انتشار : ۰۵ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۴
هنر انقلابی در آئینه راهیان نور/1

80 درصد زائران راهیان نور سال گذشته جوانان بودند/ نهادینه‌سازی فرهنگ ایثار و شهادت با بهره‌گیری هنر

گروه هنر: راهیان نور پاسخی به شبهات مغرضانه است مبنی بر اینکه تاریخ مصرف فرهنگ جهاد و ایثار و شهادت به سر آمده؛ این در حالی‌ است که بیش از 80 درصد زائران اردوی راهیان نور را جوانان 15 تا 30 سال تشکیل می‌دهند که دوران جهاد و حماسه را درک نکرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) سردار پاسدار بهمن کارگر، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس در نخستین گردهمایی سراسری «هنر انقلابی در آئینی راهیان نور» که صبح امروز دوشنبه، 5 بهمن در سالن آمفی‌تئاتر بصیرت، مجموعه فرهنگی و دانشجویی 13 آبان برگزار شد، از همه دستگاه‌های لشکری و کشوری که در برگزاری سیزدهمین جشنواره فرهنگی و هنری «سرزمین نور» مشارکت کردند قدردانی و تشکر کرد و گفت: اردوی راهیان‌نور و برگزاری جشنواره «سرزمین نور» توفیقی است که خداوند به ما داده تا بتوانیم این جهاد و از خودگذشتگی و تجلی انفجار نور در دوران 8 سال دفاع مقدس را در قالبی فرهنگی و هنری به منصه ظهور برسانیم.
وی با اشاره به اینکه جشنواره «سرزمین نور» باید به ابعاد کیفی اردوی راهیان نور و دستاوردهای معنوی  آن بپردازد گفت: ابعاد محتوایی راهیان نور باید در این جشنواره مورد توجه قرار گیرد و ما باید با استفاده از توان جامعه هنری و ابزاری که در اختیار داریم به لایه‌های پنهان این حرکت بزرگ فرهنگی پرداخته و آنها را نمایان کرده و پاسخگو باشیم.
نخستین‌بار واژه دفاع مقدس توسط امام(ره) به کار برده شد
سردار کارگر تصریح کرد: واژه دفاع مقدس، اطلاق امام راحل به هشت سال جنگ ایران با رژیم بعث عراق بود؛ جنگ‌های بی‌شماری را حداقل در طول یک قرن گذشته در جهان شاهد بودیم، اما اینکه چرا به این جنگ دفاع مقدس می‌گوییم پرسشی است که به ویژه برای نسل جوان ما مطرح است؛ دفاع مقدس همان گونه که نمایانگر و نشان‌دهنده عظمت ملت ایران بود، مناطقی هم که در آن اردوی راهیان نور هر ساله برگزار می‌شود، نماینده‌ای از کران تا کران خاک این مرز و بوم اهورایی است.
رئیس ستاد مرکزی اردوهای فرهنگی راهیان نور در ادامه گفت: ایمان به خدا، توسل به ائمه(ع) و پیروی از ولی امر زمان از جمله رموز موفقیت رزمندگان در طول هشت سال دفاع مقدس بود و ما باید مظاهری از این سه اصل را در اردوی راهیان نور با استفاده از انجام کارهای فرهنگی و هنری نشان دهیم.
سردار کارگر افزود: دفاع مقدس نماد اسلام‌خواهی و اسلام انقلابی است و پیروز واقعی این رویداد بزرگ معاصر مردم بودند که از هر قشری و جناحی، با هر گویش و تفکری، با هر دین و مذهبی در این امر مشارکت کردند؛ پس راهیان نور متعلق به همه مردم است و نه تنها باید مصرف داخلی داشته باشد، بلکه باید به توسعه آن در ابعاد جهانی فکر کرد.
رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس تأکید کرد: اردوی راهیان نور پاسخ محکم و متقن به برخی شبهات و ایراداتی که گروهی مغرض مطرح می‌کنند مبنی بر اینکه فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت دیگر تاریخ مصرفش گذشته، است. آمارها نشان از آن دارد که سال گذشته بیش از 5 میلیون زائر از مناطق جنگی در قالب اردوی راهیان نور بازدید کردند که بالغ بر 80 درصد آنها نوجوانان و جوانانی در سن و سال 15 تا 30 سال بوده‌اند که در دوران دفاع مقدس نبودند و یا تصویری از آن دوران به خاطر ندارند پس چطور ممکن است این‌چنین برای قرار گرفتن در فضای مناطق جنگی از خود شور و اشتیاق نشان دهند؟
ایجاد 55 یادمان دفاع مقدس در 7 استان مرزی
وی با اشاره به اینکه قصد داریم کمیت زائران در بازدید از مناطق جنگی را در قالب اردوی راهیان نور در افق 1404 تا 10 میلیون نفر افزایش دهیم، گفت: 55 یادمان دفاع مقدس در 7 استان مرزی ایجاد شده است که آماده پذیرایی از خیل مشتاقان فرهنگ ایثار و شهادت هستند. با این وجود یکی از اشکالاتی که همچنان بر این جریان وارد است و البته در منویات اخیر مقام معظم رهبری نیز به وضوح می‌توان به آن مراجعه کرد، اینکه استفاده از ابزار فرهنگی و هنری در نهادینه ساختن این فرهنگ در میان مردم بسیار کمرنگ بوده است و ما تا به امروز در این جبهه به شدت کم‌کار بوده‌ایم و تا مادامی‌که دفاع مقدس در میان مردم رواج پیدا نکند، توفیق واقعی به دست نیاورده‌ایم.
سردار کارگر اظهار کرد: معظم‌له در فرمایش اخیر خود به این نکته اشاره کردند که غرب عاری از هر نوع رشادت و قهرمان‌پروری با تمسک به افسانه در حال خلق حماسه برای خود است و این در حالی است که ما  با وجود دارا بودن این همه قهرمان در دنیای حقیقی که بسیاری از آنها مربوط به همین دوره 30 تا 40 ساله اخیر هستند از آنها غافل هستیم؛ قهرمانانی که با مراجعه به زندگی یکایک آنها می‌توانیم به خلق اثر فاخر فرهنگی و هنری دست بزنیم.
وی گفت: پیشنهاد و توصیه من به همه دست‌اندرکاران اردوهای جهادی راهیان نور این است که کمی با جامعه فرهنگی و هنری مهربان‌تر باشند و زمینه تقرب هر چه بیشتر آنها به خود را فراهم کنند، نباید برای هنرمندان تعیین تکلیف کرد؛ چرا که هنر سفارشی فایده‌ای ندارد بلکه باید به هنرمند پیشنهاد داد و این خود اوست که می‌داند چه کاری باید انجام دهد؛ ما باید در این شرایط بیش از پیش به هنرمندان و مردم اعتماد کنیم. هر چند که افتخاری برای نیروهای مسلح است که بانیان رویدادهایی همچون راهیان نور هستند، اما باید قبول کرد که صاحبان اصلی اردوهای راهیان نور، مردم هستند.
مسئولان و هنرمندان بیش از پیش نیاز به همدلی و همزبانی دارند
کارگر به شعار سال عنوان شده از سوی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: مسئولان و هنرمندان در این شرایط خطیر کنونی بیش از پیش نیازمند همدلی و همزبانی با یکدیگر هستند؛ واقعیت این است که در حوزه‌های مورد نظر عقب‌ماندگی زیاد داریم، کم‌کاری فراوان داشته‌ایم، هنوز دایرة‌المعارف دفاع مقدس به سرانجام نرسیده است، ما تاریخ جنگ به شکل مکتوب نداشته و نتوانسته‌ایم گردآوری کنیم؛ لذا اینجانب به شخصه به عنوان رئیس بنیاد و ستاد مرکزی اردوهای راهیان نور از همه هنرمندان دعوت به مشارکت و همکاری و اعلام می‌کنم که در عرصه تبیین فرهنگ ایثار و شهادت و حماسه احتیاج وافر به حضور پررنگ شما داریم.

captcha