یحیی علویفرد، شاعر و نویسنده در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره قصههایی با موضوع دین و قرآن برای کودکان و نوجوانان گفت: در جهان امروز از ابزارهای گوناگونی برای تربیت کودکان و نوجوانان استفاده میکنند. این ابزارها میتواند سبب آرامشبخشی کودکان شده و استرس را از آنها دور کند و این کار به دو روش انجام میشود؛ یکی آرام کردن کودکان است و دیگری فعال کردن آنها که در این زمینه، آرام کردن را داستان و فعال کردن را شعر انجام میدهد. وی افزود: این موضوع در بین روانشناسان پذیرفته شده و از سوی دیگر تکنولوژی نیز پیشرفت کرده و نرمافزارها و انیمیشنهای جذابی تولید شده است، اما قصهخوانی و شعرخوانی در میان خانوادهها همچنان جایگاه خود را حفظ کرده و این موضوع در میان برنامههای روزانه آنها وجود دارد.
نیازمند قصهها و شعرهایی با محتوای غنی هستیم
علویفرد ادامه داد: ما وقتی این مکانیسم قوی را در اختیار داریم، میتوانیم از آن استفاده کنیم و راه زندگی را از طریق این روشها به کودکان بیاموزیم و در کنار آرام کردن آنها به اهداف خود نیز دست یابیم و در این زمینه نیازمند قصهها و شعرهایی با محتوای غنی هستیم که بتوانیم هم بحث آموزش و هم پرورش و تربیت آنها را پیش ببریم و مهمتر از اینها دیدگاه کودک را نسبت به جهان پیرامون خود تغییر دهیم که رسالت ادبیات و هنر نیز همین موضوع است.
وی در ادامه عنوان کرد: ما میتوانیم با بهرهگیری از داستانهای پرمحتوای قرآنی یا داستانهای قرآنی که به شکل هنری برای کودکان و نوجوانان نوشته شده و در بازار نشر در دسترس است، با انتخاب این داستانها لحظات آرامبخشی را برای آنها ایجاد کنیم و راه زندگی را به آنها نشان دهیم.
این نویسنده با ارزیابی داستانهای قرآنی و دینی برای گروه سنی کودکان و نوجوانان بیان کرد: خانوادهها برای اینکه بتوانند کتابهای خوبی را برای کودکان انتخاب کنند، نیازمند گذراندن دورههایی هستند که باید در این دورهها تفاوت کتابهای قوی و ضعیف به خانوادهها گوشزد و ویژگیهای کتاب مناسب برای این سنین عنوان شود، اما اغلب نسبت به این موضوع بیتوجه هستند.
لزوم شناسایی ناشران حرفهای کودک و نوجوان در حوزه دین
علویفرد ادامه داد: پیشنهاد دیگرم در این زمینه آن است که ناشران حرفهای در حوزه نشر کتابهایی با محتوای دینی و قرآنی را برای کودکان و نوجوانان شناسایی کنند که این راه میانبر است و راه سوم شناسایی نویسندگان و شاعران برجسته این حوزه است که میتوانند به کتابهای مورد نیاز خود دست پیدا کنند.
وی تأکید کرد: نمیتوان بدون بررسی در اوضاع آشفتهبازار نشر، کتاب برای کودک و نوجوان انتخاب کرد و باید قبل از انتخاب مشورتها و مطالعاتی صورت گیرد؛ چرا که همه آنچه برای کودکان منتشر میشود، خوب نیست و حتی میتواند مضر هم باشد و در این زمینه میتوان قصههایی از قرآن را نام برد که در سطح کودکان نیست و میتواند به جای اثربخش بودن، آسیبرسان باشد.
علویفرد با اشاره به ورود نویسندگان غیرحرفهای به این حوزه عنوان کرد: نویسندگانی در این حوزه هستند که ناشیانه وارد این کار شده و در انتخاب موضوع دچار مشکل هستند و در گام بعدی در نگارش اثر برای کودکان نیز مشکل دارند؛ چرا که گاه کتابهایی را در حوزه نشر کودک و نوجوان مشاهده میکنیم که نه تنها با قلم کودکانه نوشته نشدهاند، بلکه در سطح آنها نیز نیستند.
سادهسازی کتابهای کودکانه
وی با اشاره به آسیب کتابهایی که از آنها یاد شد، گفت: بزرگترین آسیب این آثار آن است که وقتی کودکان با موضوعی مواجه میشوند که مفهوم آن را درک نمیکنند تصورشان این گونه شکل میگیرد که دین سختگیر است و آن را نمیفهمند و این تصور میتواند در زندگی آینده نیز با آنها همراه باشد؛ در حالی که باید مفاهیم دینی و قرآنی را برای کودک سادهتر کنیم.
وی با اشاره به دو کتاب در حوزه کودک و نوجوان با موضوع قصههای قرآنی، اظهار کرد: در میان انبوه آثار، کتابهای خوبی مانند داستانهای معصومین(ع) به قلم محمود پوروهاب و مجید ملامحمدی نوشته شده که از جمله آثار مناسب به شمار میآیند و مسلم ناصری نیز کتابی در حوزه دین برای کودکان دارد که میتواند برای آنها مفید باشد.