کد خبر: 3478088
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۵
قرآن، ملاک انتخاب/ جایگاه مجلس در نگاه امام(ره) و رهبر انقلاب؛

توصیه‎های یازده‎گانه امام(ره) به نمایندگان دور اول و تعبیر رهبری از مجلس

گروه سیاسی: به واسطه جایگاه مهم مجلس در قانون اساسی جمهوری اسلامی دارد تعبیرات پرمغز و عمیقی از سوی امام(ره) و رهبر معظم انقلاب به این نهاد اختصاص یافته است که از جمله می‌توان به «در رأس همه امور» و «مهم‌ترین مظهر مردم‌سالاری دینی» اشاره کرد.

مجلس شورای اسلامی به واسطه جایگاهی که در ساختار نظام جمهوری اسلامی دارد و هم به دلیل وظایفی که برای این نهاد در قانون اساسی تعیین شده است از اهمیت به سزایی برخوردار است.

مجلس، خانه ملت است و مردم به صورت مستقیم نمایندگان خود را از سراسر کشور انتخاب و به «خانه ملت» می‌فرستند و از طرفی وظیفه تصویب قوانین و نظارت بر دولت و دستگاه‌های اجرایی را برعهده دارد؛ همین جایگاه مهم بوده است که امام خمینی(ره)، بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، از مجلس به عنوان نهادی «در رأس همه امور» تعبیر کردند و رهبر معظم انقلاب نیز آن را «مهم‌ترین مظهر مردم‌سالاری دینی» بیان کردند.

به همین جهت لازم است به مناسبت برگزاری انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، ویژگی‌ها و وظایف مجلس شورای اسلامی و اهمیت انتخابات مجلس از نگاه امام و رهبر معظم انقلاب تبیین شود.

امام(ره) در 22 اسفند 1358 در سخنانی به تبیین تفاوت‌های مجلس در پیش از انقلاب اسلامی و در دوره جمهوری اسلامی پرداختند و درباره مجالس پیش از انقلاب فرمودند: «قبل از آمدن رضاخان، زمان احمدشاه، امر انتخابات با خان‌ها بود و مالکین بود و گردن کلفت‌های هر منطقه. آن وقت دولت آن نفوذ را نداشت . لکن شاهزاده‏‌هایی که دارای ملک بودند، و خان‌هایی که دارای قدرت بودند، و قلدرهایی که در اطراف کشور بودند، آنها رعیت‌های خودشان را، مردم خودشان را با زور می‏‌آوردند پای صندوق‌ها، و هر چه آنها می‏‌گفتند آنها هم عمل می‏‌کردند. در زمان رضاخان، آن وقت که قدرت پیدا کرد، و در زمان محمدرضا مجلس باز به ملت کار نداشت. مجلس شورای ملی نبود. آن اول را باید بگوییم مجلس خان‌ها، و این را بگوییم مجلس شاهنشاهی. هم سِنایش، هم شورایش. مردم هیچ دخالتی نداشتند. و مردم هم که می‌‏دیدند که کاری از آنها نمی‏‌آید، کنار می‏‌نشستند و می‏‌دیدند که اشخاصی را که می‏‌برند در مجلس، یک اشخاصی هستند که خود آنها ساخته‏‌اند و مصلحت مملکت تو کار نیست. حرف البته همیشه بود. همیشه حرف و ثناخوانی و ترقیات. هم در زبان محمدرضا بود و هم در زبان آنهایی که او تعیین کرده بود. اگر الآن صورت مجلس‌های آن وقت پیدا بشود، می‏‌بینید که سر تا ته مجلس به ثنا و مدح محمدرضا و کسانی که به او مربوط بودند می‏‌گذشت. در آن زمان مسئولیت ملت نداشت. برای اینکه، قدرت نداشت و تحت سلطۀ خانها در آن وقت و تحت سلطۀ آن دو نفر، رضا و محمدرضا در این دوره، و ملت هم هیچ کاری از او نمی‏‌آمد و نمی‏‌توانست. نَفس هم نمی‏‌توانست بکشد. از این جهت هر مسئولیتی پیش خدا و پیش نسل‌های آینده متوجه می‏‌شد، بر خان‌ها و بر وکلای خانها در آن زمان بود، و بر رضاخان و محمدرضا و وکلای منصوب از قبال اینها در این زمان بود. این مال آن زمان».

ایشان در ادامه وضعیت مجلس در دوره پس از انقلاب اسلامی و نقش مؤثر مردم در انتخابات مجلس را تشریح کردند و اظهار کردند: «همه باید بدانند که امروز هیچ قدرتی نیست که بتواند یک وکیل را تحمیل کند. از رئیس جمهور گرفته تا ارتش، تا شهربانی، ژاندارمری، خانها هم که دیگر چیزی از آنها باقی نمانده است و اشراف و اعیان هم همین طور. متنفذینی هم نداریم. هیچ کس الآن در ایران، هیچ مقامی در ایران نیست که قدرت این را داشته باشد که یک وکیل تحمیل کند. بنابراین، امروز مسئولیت به عهدۀ ملت است. ملت اگر کنار بنشینند، اشخاص مؤمن، اشخاص متعهد کنار بنشینند، و اشخاصی که نقشه کشیده‏‌اند برای این مملکت از چپ و راست، آنها وارد بشوند در مجلس، تمام مسئولیت به عهدۀ ملت است. هر قدمی که برضد اسلام بردارند، در نامۀ اعمال ملت نوشته می‏‌شود. هر کاری که انجام بدهند مسئولیتش متوجه ملت است. امروز سرنوشت اسلام و سرنوشت مسلمین در ایران و سرنوشت کشور ما به دست ملت است. و اگر مسامحه کنند در این امر، اهمال کنند، نروند و رأی ندهند، مسئولیت متوجه خود آنهاست عیناً. و اگر بروند و در تشخیص مسامحه کنند و اشخاص متعهد مسلم، کسانی که برای کشور و برای اهالی کشور ارج قائل هستند، کسانی که نمی‏‌خواهند زمام امور کشور ما به دست چپ بیفتد یا به دست راست بیفتد، این اشخاص را چنانچه تعیین کنند، به تکلیف خودشان عمل کرده‏‌اند و چنانچه مسامحه در این امر کنند و آنها پیش ببرند، آنهایی که می‏‌خواهند ما را به زنجیر چپ و راست بپیوندند و ما را اسیر کنند در دست قدرت‌های بزرگ، اگر آنها پیش ببرند و شما ساکت باشید، تمام مسئولیت متوجه شماست. امروز مسئولیت بزرگی به عهدۀ همۀ ماست».

امام خمینی(ره) در سخنان دیگری درباره نقش مجلس در اصلاح امور فرمودند: «در کشوری که مثل کشور ایران بحمداللّه‏ الآن یک جمهوری اسلامی‏ به تمام معنا هست و در صدد اسلامی‏ کردن همۀ امور هست، مجلس مثل، همان طوری که صنایع مادر ما داریم، مجلس هم اینطور است که اگر مجلس یک مجلس اسلامی‏ که با انتخابات صحیح انجام بگیرد، و اشخاصی که انتخاب می‏‌شوند واقعاً منتخب ملت باشند، تمام کارهای کشور با دست مجلسی‌ها اصلاح می‏‌شود. تمام کارهایی که از بعد از مشروطه انجام گرفت، و انحرافاتی که بتدریج پیدا شد تا زمان رژیم پهلوی که به اوج خودش رسید، یکی از عمال بزرگ که باید بگوییم که مادر عمال بود مجلس بود». (صحیفه امام(ره)، ج 17)

و در ادامه افزودند: «مجلس است که اساس یک کشور را به صلاح می‏‌کشد یا اساس یک مجلس را رو به فساد می‏‌برد و مجلس بود که در رژیم پهلوی آن همه فساد ایجاد کرد و آن همه خیانت کرد، و همین مجلس است که در زمان کنونی این همه خدمت کرده است و در صدد خدمت است. من نمی‏خواهم بگویم که کارها تمام شده و همه‌اش هم صد در صد تمام است، اما وقتی ما مقایسه بکنیم افراد این مجلس را با افراد دورۀ رضاخان ـ به استثنای نادر ـ و دوره محمدرضا تقریباً بی‏استثنا، اگر ما مقایسه کنیم و همان افراد را ببینیم که سابقه‌شان چی است و چه زندگی کردند و چه هستند، کافی است که ما به ارزش این مجلس پی ببریم، از آن جنس که در سابق بود هیچ الآن نیست در مجلس. اگر فرض کنید یک کسی باشد که با وضع شما یک مخالفی بیاورد، لکن این اختلاف سلیقه است، نه این است که واقعاً انحرافی باشد که آنها داشتند که در سابق بود».

امام(ره) درباره اهمیت جایگاه بالای مجلس و مفهوم «در رأس امور بودن» مجلس می‌فرمایند: «یکی از اموری که مطمح نظر آنهایی است که می‌‌خواهند این انقلاب را به شکست برسانند قضیه مجلس است. مجلس یک چیز سهلی نیست کارش. مجلس یک چیزی است که در رأس همه اموری که در کشور است واقع است. یعنی مجلس خوب همه چیز را خوب می‌‌کند و مجلس بد همه چیز را بد می‌‌کند».(صحیفه امام، ج 18، ص 282)

به عبارتی مجلس از این جهت در نگاه امام(ره) در رأس همه امور است که بواسطه تصویب قوانین و نوع نظارت خود می‌تواند کشور را به سمت تعالی و پیشرفت سوق دهد و یا اینکه با ضعیف و اندرست عمل کردن موجبات عقب‌ماندگی و فساد کشور و نظام را فراهم سازد.

برهمین مبنا نماینده چنین مجلسی باید دارای ویژگی‌هایی باشد که بتواند جایگاه مجلس را به عنوان نهادی «در رأس همه امور» تحقق بخشد. امام(ره) در این باره می‌فرمایند: «مجلس شورای اسلامی مجلس مشورت است، مجلسی است که باید متفکرین، آقایان، مسائلی که مایحتاج ملت است و کشور است در میان بگذارند و با هم مشورت کنند. مباحثه کنند فقط آن چیزهایی که مربوط به ملت است و به اسلام. مجلس شورای اسلامی که شما آقایان وکیل هستید از طرف ملت برای خدمت در آن بنگاه، باید آنکه دلخواه ملت است در آنجا طرح بشود. و آنچه دلخواه اسلام است بحث و مشورت بشود. و به ترتیبی که مقرر است تصویب بشود و همه چیزش اسلامی باشد. اغراض شخصیه را باید همۀ ما کنار بگذاریم. فرضاً که من با شما خدای نخواسته، یک حساب و خرده دارم، این در مجلس نباید، در مجلسی که مجلس اسلامی است نباید این خرده حساب‌ها را آنجا به آن رسید. مجلس شورای اسلامی در یک محفظۀ سربسته نیست که اگر خدای نخواسته انحرافی در آن پیدا شد همان اجزای خود مجلس بفهمند، این سرباز است و رادیو و تلویزیون این را منتشر می‏‌کند، همۀ ایران می‏‌بینند و می‏‌شنوند، و خارج از ایران هم تا آنجایی که موج اینها می‏‌رود، آنها هم می‏‌شنوند و می‏‌فهمند که چه شده است. اگر بنا باشد که خدای نخواسته از اول صف‏‌آرایی بشود برای جنگ اعصاب، و آن مجالسی که درزمان طاغوت بود، آن مجالس، باز محتوایش تکرار بشود، این مجلس اسلامی نیست، و آقایان به وظیفۀ شرعی و الهی خودشان عمل نکرده‏‌اند.

شما وکیل مردمی هستید که همه اسلام را می‏‌خواهند، و همه کشور خودشان را می‏‌خواهند و شما باید برای این ملت خدمت بکنید، به آن چیزی که شما را وکیل کرده است خدمت بکنید. اگر انحراف پیدا کنید برخلاف ملت، خیانت کرده‏‌اید به وکالتی که دارید. و من امیدوارم که ان‏شاءاللّه‏ شما با کمال قدرت، با کمال عزت و عظمت، این نهضت را به پیش ببرید. و مجلس، یک مجلس اسلامی اخلاقی همه چیز تمام باشد، و شما معلم اخلاق جامعه باشید، و همۀ جامعه هم پشتیبان شما باشد. و همه‌تان یک هویت بین دولت و ملت و ارتش و مردم و همه یک هویت باشید، همه اعضای یک انسان باشید. همه در خدمت انسان کامل؛ که رسول اکرم است باشید، و همه به منزلۀ اعضای او باشید برای خدمت؛ و اگر اینطور شد، پیروزی نصیبمان هست. و اگر خدای نخواسته، انحرافات پیدا شود و اغراض شخصیه پیش بیاید، و نمی‏دانم مسندها بحث بشود، و مقامها طرح بشود و امثال اینها، این اولاً انحطاط اخلاقی زیاد است، و انحطاط در پیشگاه خداست، و ثانیاً خوف این است که نتوانید این بار را به منزل برسانید». (4 خرداد 1359)

امام خمینی در پیامی به مناسبت افتتاح مجلس اول 11 توصیه به نمایندگان مجلس ارائه می‌دهند که می‌تواند برای امروز نیز درس‌آموز باشد:

1ـ شما دوستان محترم نمایندۀ ملتی هستید که جز به اسلام بزرگ و عدالت الهی ـ اسلامی فکر نمی‏‌کنند؛ و انتخاب شما برای پیاده نمودن عدالت اسلامی که در طول سلطنت ظالمانه و غاصبانۀ رژیم شاهنشاهی از آن محروم بودند؛ رژیمی که ثروت سرشار کشور را به خود و هم پیمانان نامیمون خود اختصاص داد و برای ادامۀ سلطۀ جبارانۀ خود به جیب ابرقدرتها ریخت و ملت مظلوم را در سطح بسیار وسیعی از اولین احتیاجات محروم و به خاک سیاه نشاند، و کشور را در تمام زمینه‏های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و نظامی وابسته به اجانب و خصوصاً امریکا کرد. ببینیم شما و دولت منتخب شما با ملت مستضعف که به حرکت انقلابش همۀ ما را از انزوا خارج نمود چه خواهید کرد.

2ـ امید آن است که رسیدگی به حال مستضعفین و مستمندان کشور که قسمت اعظم ملت مظلوم را در بر می‏‌گیرد در رأس برنامه‏‌ها قرار گیرد، و در نخستین مجلس شورای اسلامی طرح‌هایی جدی در رفاه حال این طبقۀ محروم داده شود، و از طرف دولت منتخب شما بدون مسامحه به مورد اجرا گذاشته شود تا در پیشگاه خداوند متعال، بعضی از دیون خودتان را به این طبقۀ عزیز ـ که جان خود را برای اسلام و آزادی و استقلال کشور در طبق اخلاص گذاشته و پیروزی را برای انقلاب اسلامی به ارمغان آوردند ـ ادا کرده باشید.

3ـ شما منتخبین مجلس که از پشتیبانی جدی ملت عزیز برخوردارید، باید با کمال قدرت در مقابل قدرتهای شیطانی که در رژیم دست نشاندۀ سابق، حاکم بر سرنوشت ما بودند بایستید و از هیچ قدرتی غیر از قدرت خداوند قادر نهراسید، و جز به مصالح کشور به چیز دیگری فکر نکنید. متوجه باشید که در خارج از مجلس با صحنه‌سازی‌ها و اغفال، چه بسا چپگرایان و یا راستگرایان و یا ریشه‏‌های فاسد رژیم سابق طمع کنند که با نفوذ در مجلس مقاصد شوم اجانب را تحمیل نمایند. باید همه با هوشیاری در طرحها و مسائل روز دقت فرمایید و از کیْد دشمنان به خدای تعالی پناه ببرید. خداوند متعال همۀ ما را از لغزش‌ها نگه دارد.

4ـ بحمداللّه‏ در مجلس، دانشمندان و علمای آشنا به احکام شرع مطهر حضور دارند و فقهای نگهبان حاضرند؛ لکن لازم است طرحهایی که در مجلس می‏گذرد مخالف با احکام مقدسۀ اسلام نباشد و با کمال قدرت، با پیشنهادهای مخالف با شرع مقدس که ممکن است از روی ناآگاهی و غفلت طرح شود شدیداً مخالفت نمایید، و از قلم‌های مسموم و گفتار منحرفین هراسی نداشته باشید و سخط خالق را برای رضای مخلوق تحصیل نکنید و خداوند قاهر و قادر را حاضر و ناظر بدانید.

5ـ این مجلس که اولین دوره در جمهوری اسلامی است، الگویی است برای مجالس آینده؛ و هر سنت حسنه و یا سیئه‏‌ای ممکن است در مجالس دیگر اثر گذارد و برای شما اجر جزیل و یا خدای نخواسته وزر و وبال به بار آورد. لازم است در مذاکرات و برخورد آرا به طور آرام و با احترام متقابل عمل شود، نه مثل دوره‏‌های رضاخان و بعد از آن. و لازم است از دسته‏‌بندیها و جهت‌گیریهای غیر اصولی برای کوبیدن طرف مقابل جداً احتراز شود که تنها حل مسائل در محیط آرام امکانپذیر است.

6ـ ویژگی این مجلس و محیط کشور در این دوره ایجاب می‏‌کند که مجلس و دولت هماهنگ شود تا بر مشکلات کشور فائق آیند و هیچ یک از نهادهای جمهوری اسلامی خصوصاً مجلس و رئیس جمهوری و دولت برای یکدیگر و دیگران کارشکنی نکنند و خود را به طور جدی در خدمت اسلام و کشور درآورند تا خدای متعال آنها را پشتیبانی فرماید. و ندای آسمانی انسان‏سازوَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّه‏ِ جَمیعاً وَلا تَفَرَّقوا را در نظر داشته و اطاعت نمایند، و از منازعه و تفرقه اجتناب نمایند و به امر آموزندۀ الهی گوش فرا دهند و وَلا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ریحُکُمْ که دنبالۀ آن تنازع، فشل و شکست و رفتن رنگ و بو و آبروست.

7ـ سیاست «نه شرقی و نه غربی» را در تمام زمینه‏‌های داخلی و روابط خارجی حفظ کنید و کسی را که خدای نخواسته به شرق و یا به غرب گرایش دارد هدایت کنید و اگر نپذیرفت، او را منزوی نمایید. و اگر در وزارتخانه‏‌ها و نهادهای دیگر کشور چنین گرایشی باشد که مخالف مسیر اسلام و ملت است اول هدایت و در صورت تخلف،استیضاح نمایید که وجود چنین عناصر توطئه‏‌گر در رأس امور یا در قطب‌های حساس، موجب تباهی کشور خواهد شد.

8ـ طرح‌ها و پیشنهادهایی که مربوط به عمران و رفاه حال ملت خصوصاً مستضعفین است انقلابی و با سرعت تصویب کنید، و از نکته سنجی‌ها و تغییر عبارات غیر لازم که موجب تعویق امر است اجتناب کنید، و از وزارتخانه‏‌ها و مأموران اجرا بخواهید که از کاغذبازی‌ها و غلط‌کاری‌های زمان طاغوت اجتناب کنند و رفاه ملت مظلوم و عقب افتادگی‌های آنها را به طور ضربتی تحصیل و ترمیم کنند.

9ـ در ادارات دولتی، قوانین دست و پاگیری که در مجالس غیر قانونی رژیم سابق به تصویب رسیده و موجب تعویق و یا تعطیل امور شده و می‏‌شود و جامعه را به تنگ آورده است به طور انقلابی لغو کنید ـ گر چه خود لغو است ـ و به جای آنها قوانین مترقی را که رفاه ملت در آنها به بهترین وجه ملاحظه شده باشد جایگزین گردانید.

10ـ مجلس جمهوری اسلامی همان سان که در خدمت مسلمین است و برای رفاه آنان فعالیت می‏نماید، برای رفاه و آسایش اقلیتهای مذهبی ـ که در اسلام احترام خاصی دارند و از قشرهای محترم کشور هستند ـ اقدام و فعالیت می‏‌نماید، و اساساً آنان با مسلمانان در صف واحد و برای کشور خدمت می‏‌کنند و در صف واحد از تمام ارزشها و مآثر آن برخوردار می‏‌باشند.

11ـ از حضرات فقهای نگهبان تقاضا می‏‌شود که در مأموریت مهم خود به هیچ وجه ملاحظۀ اشخاص و یا گروه‌های انحرافی را ننموده و به وظیفۀ بسیار خطیر خود قیام و اقدام نموده و نگهبانی از اسلام و احکام مترقی آن نمایند، و خدمت خود را با قدرت تمام در پیشگاه خداوند متعال و ولی مطلق او حضرت ولی‏اللّه‏ اعظم امام عصر ـ عجل اللّه‏ تعالی فرجه الشریف ـ عرضه دارند. از خداوند متعال عظمت اسلام و مسلمین و کشور عزیز را خواستارم. والسلام علی المسلمین و علی عباداللّه‏ الصالحین.

رهبر معظم انقلاب نیز همواره از مجلس به عنوان نهادی مهم که ریل‌گذاری حرکت دولت را انجام می‌دهد و مواضع ملت را در مقابل دشمنان به نمایش می‌گذارد یاد ‌کرده‌اند که در این راستا می‌توان به بیانات ذیل اشاره کرد:

ایشان در سخنانی نمایندگان را به ضرورت فهم جایگاه مجلس توصیه و نقش آن در مقابل دشمنان و دفاع از حیثیت کشور را گوشزد می‌کنند و بیان می‌دارند که‌ «مجلس، مهم‌ترین مظهر مردم‌سالاری دینی است؛ بنابراین از جایگاه خودتان غفلت نكنید. توجه داشته باشید اینجا كجاست و مجلس شورای اسلامی یعنی چه؟ اهمیت تصمیم و موضع‌گیری را در این مجلس مورد غفلت قرار ندهید. اینجا مركز و قله و به تعبیری ویترین مجموعه نظام اسلامی است كه جلوی چشم قرار دارد.» (27 خرداد 1383 در جمع نمایندگان مجلس هفتم)

«بر اثر همین قدرت و استقامت در راه و به خاطر حفظ جایگاه قانونی بالایی كه در قانون اساسی به این دستگاه عظیم و حساس داده شده، امروز مجلس شورای اسلامی در جهان از حیثیت بالایی برخوردار است و فقط به‌عنوان یك دستگاه قانون‌گذاری در كشور ما شناخته نمی‌شود؛ بلكه دستگاهی است كه در سیاست‌های كشور و جهان هم سهم مؤثری دارد و این نقش بایستی به‌طور كامل حفظ شود. مطمئناً مجلس شورای اسلامی، آن ركن ركینی است كه موضع‌گیری و تصمیم و حركت صحیح و جهت‌دار و مدبرانه او، نقش عمده‌ای در تداوم راه انقلاب و امام خواهد داشت. هركسی و هر دستگاهی، در این تكلیف بزرگ و عمومی نقش دارد؛ ولی نقش شما تعیین‌كننده‌تر است و لذا تكلیف شما هم سنگین‌تر است». (24 خرداد 1368)

«مجلس شورای اسلامی، جایی است كه امید ملت ما به آن نقطه است. این مجلس برای ملت سنگر است؛ اما سنگری در مقابل دشمنان، در مقابل آمریكا، در مقابل ضد انقلاب. آن كسی كه مردم او را به این سنگر می‌فرستند، می‌فرستند تا در این سنگر از انقلاب دفاع كند».(حدیث ولایت، ج 3، ص 71)

رهبر معظم انقلاب در سخنان دیگری در جمع مردم قم 4 ویژگی مهم را برای مجلس مطلوب برمی‌شمرند و می‌فرمایند:

«مجلس بسیار مهم است و قشرهای مختلف مردم كوشش كنند كه امر انتخابات و مجلس را همیشه مهم بشمارند. مجلس مطلوب، خانه ملت، تجلی‌گاه عزت اسلامی و ملی، تأمین‌كننده منافع عمومی، حافظ امنیت كشور و سد مستحكمی در برابر تعرض و طمع‌ورزی‌های دشمن است. قانون‌گذاری برای هر كشور و ملتی فی‌نفسه مهم است؛ اما برای كشوری همچون ایران و ملت بزرگی نظیر ملت ایران كه راه نوینی را در مقابل بشر گشوده است، از اهمیتی بسیار فراوان‌تر برخوردار می‌شود. من مطمئنم كه این انتخابات برای ملت های دیگر هم یك نشانه ای است برای همین هم است كه دستگاههای خبیث استكبار از آمریكا و انگلیس و صهیونیست ها و دیگران دارند مرتباً تلاش می كنند كه این انتخابت را یك جوری خراب كنند، مخدوش كنند. كشورهای دیگر نگاه می كنند ببینند این پیشكسوت انتخاباتی و انقلابی –كه ملت ایران است- چه كار خواهد كرد.... استكبار دوست دارد كه انتخابات در كشور ما آنچنان بشود كه ملت ها را مأیوس كند». (بیانات در دیدار مردم قم، 19 دی 1390)

رهبر معظم انقلاب در سخنانی در تبیین نسبت جایگاه مجلس و نظام می‌فرمایند: «سلامت نظام وابسته به سلامت مجلس است . یک مجلس سالم، قوی، کار آمد، دارای اعضاء مومن و منطبق با ضوابط خواهد توانست پشتیبانی قانون نظام را به شکل صحیحی انجام دهد». (فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار اعضاء هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات، 4 اسفند 1370)

«بدانید انتخابات برای کشور، برای نظام، برای مردم، در همه دوره‌ها یک دستاورد بزرگ است. وضع مجلس در وضع عمومی کشور تأثیرگذار است. مجلس محور اصلی تصمیم‌گیری در کشور است. اینها همه‌اش اهمیت انتخابات را نشان می‌دهد». (قسمتی از بیانات مقام معظم رهبری در اجتماع بزرگ مردم کرمانشاه درباره انتخابات مجلس نهم 20 مهر 1390)

مقام معظم رهبري در رابطه با صلاحيت نمايندگان معتقدند: «آن كسانى كه به وسيلة شوراى نگهبان صلاحيت آنها اعلام مي‌شود، معنايش اين است كه اين از حداقل صلاحيت مورد نياز برخوردار است. در بين اين كسانى كه اعلام مي‌شوند، افرادى هستند با صلاحيت‌هاى بالاتر، افرادى هستند در سطح پايين‏تر. هنر ملت ايران و مردم شهرها و حوزه‏هاى انتخابيه اين است كه دقت كنند، نگاه كنند، بشناسند اصلح را، بهترين را انتخاب كنند». (12 دی 1386)

براین اساس رهبر معظم انقلاب معتقدند از بين كانديداهای نمايندگي بايد كساني انتخاب شوند كه: «بهترين از لحاظ ايمان، بهترين از لحاظ اخلاص و امانت، بهترين از لحاظ ديندارى و آمادگى براى حضور در ميدان‌هاى انقلاب؛ دردشناس‌‏ترين و دردمندترين نسبت به نيازهاى مردم را انتخاب كنند. اينها فرصت‌هايى است که بايستى مردم عزيز ما در همه جاى كشور هوشيارانه، با بصيرتِ تمام تلاش كنند، پيدا كنند و با رأى خود مسجل كنند و مجلس را ‌ـ آن مجلسى را كه مورد نياز جامعة كنونى ماست ‌ـ تشكيل بدهند».(همان)

همچنین رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت تصویب قوانین از سوی مجلس می‌فرمایند: «مجلس با تصویب قوانین، ریل‌گذار حرکت دولت و دستگاه اجرایی است؛ بنابراین انتخاب نمایندگان براساس بصیرت و آگاهی، در نحوه‌ی ریل‌گذاری حرکت کشور و جهت‌گیری آن بسیار تأثیرگذار است. اگر مجلس به‌دنبال رفاه مردم، عدالت اجتماعی، گشایش اقتصادی، پیشرفت علم و فناوری و استقلال و عزت ملی باشد، ریل‌گذاری آن در جهت این هدف‌ها خواهد بود اما اگر مجلس مرعوب غرب و آمریکا، و به‌دنبال حاکمیت جریان اشرافی‌گری باشد، ریل‌گذاری او در این جهت خواهد بود و کشور را به مسیر بدبختی هدایت خواهد کرد. در رأس امور بودن به معنای سلسله‌مراتب اجرایی نیست بلکه تأکید بر اهمیت جایگاه مجلس از لحاظ تعیین مسیر و جهت‌گیری حرکت کشور است». (بیانات در دیدار مردم آذربایجان شرقی، 28 بهمن 1394)

captcha