کد خبر: 3483368
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۳
عالم ایرلندی در گفت‌و‌گو با ایکنا:

هدف تکفیر؛ سرقت اسلام و غارت کشورهای اسلامی

گروه بین‌الملل: شیخ عمر القدری گفت: متأسفانه افراط‌گرایان و تروریست‌های تکفیری درصدد غارت کشورهای مسلمان و سرقت اسلام که دین صلح، اعتدال و اتحاد است؛ برآمده و به نام این دین شریف آسمانی مرتکب شنیع‌ترین جنایات شده‌اند.


مصاحبه//هدف افراط گرایان و تروریست ها سرقت اسلام و غارت کشورهای اسلامی است

شیخ محمد عمر القدری، رئیس شورای اسلامی صلح و یکپارچگی ایرلند، مؤسس شورای ائمه جماعت ایرلند و امام جماعت مرکز اسلامی المصطفی در این کشور است. وی که چندی پیش برای شرکت در کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی به تهران سفر کرده بود، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به بیان دیدگاه و نظرات خود درباره مهمترین مسائل روز جهان اسلام پرداخت.

وی در ابتدا تصریح کرد: پیش از هر چیز، می‌خواهم به دولت جمهوری اسلامی ایران و برگزارکنندگان بیست و نهمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی صمیمانه تبریک بگویم. در این کنفرانس افزون بر 150 عالم و اندیشمند مسلمان شیعه و سنی از سراسر دنیا در تهران گرد هم آمدند تا در مورد بحران جهانی که امت اسلامی با آن مواجه شده به بحث و تبادل نظر بپردازند.

این رویداد سالانه ابتکار عملی ضروری و در عین حال بسیار مهم محسوب می‌شود چرا که بحرانی که امت اسلامی به ویژه در حال حاضر با آن روبرو است، قابل قیاس با هیچ یک از بحران‌های مبتلابه امت مسلمان در طول تاریخ اسلام نیست.

شیخ عمر القدری گفت: متأسفانه باید عنوان کنم که افراط‌گرایان و تروریست‌ها درصدد سرقت اسلام که دین صلح، اعتدال و اتحاد است برآمده و به نام این دین شریف آسمانی مرتکب شنیع‌ترین جنایات شده‌اند. آنان در تلاشند اسلام را با خشونت پیوند بزنند که به اعتقاد من این مسئله بزرگترین چالشی است که امت مسلمان در طول تاریخ با آن مواجه شده است.

مصاحبه//هدف افراط گرایان و تروریست ها سرقت اسلام و غارت کشورهای اسلامی است

این اندیشمند ایرلندی اظهار کرد: از این روی به عنوان یک مسلمان باید عرض کنم که جمع شدن علما، اندیشمندان و فعالان اجتماعی مسلمان در کنار همدیگر در کنفرانس وحدت به منظور گفت‌و‌گو و چاره‌جویی در برابر افراطی‌گری، خشونت‌طلبی، تروریسم و بنیادگرایی از درجه اهمیت فراوانی برخوردار است زیرا راهکار این مسئله تقویت اتحاد در میان امت اسلامی است که به عنوان راهگشای کلیدی دیگر مسایل از قبیل اسلام‌هراسی، درک نادرست و باور غلط از اسلام نیز که عمدتا در جوامع و رسانه‌های غربی بازتاب دارد؛ قلمداد می‌شود. ما ناگزیر به حل و فصل این مسائل هستیم و این هدف محقق نمی‌شود مگر از طریق ایجاد اتحاد قوی میان مسلمانان شیعه و سنی.

از همین جا می‌توان به اهمیت و جایگاه کنفرانس سالانه وحدت اسلامی پی برد. باور قلبی من این است که رایزنی درباره چالش‌های امت اسلامی توسط رهبران مسلمان در نقاط مختلف جهان و سپس جستجوی راهکارهای مناسب می‌تواند به مقابله با این چالش‌ها کمک شایانی کند. اگر نتایج و توصیه‌های حاصله از این رویداد در میان نهادهای مردمی کشورهای مختلف نیز بررسی شود و به مرحله اجرا درآید به یاری خداوند متعال بر این مسایل چیره خواهیم شد.

عمر القدری افزود: ما می‌دانیم که جهان اسلام بیشترین منابع و ذخایر طبیعی جهان را در اختیار دارد اگر چه که متاسفانه اغلب این منابع خدادادی و انسانی عمدتا توسط کسانی که به دنیای اسلام تعلق ندارند، مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر غیرمسلمانان بیشترین منفعت را از این منابع غنی مسلمانان نصیب خود کرده‌اند. این وضعیت بسیار دشواری است که باید برای آن چاره‌ای اندیشیده شود.

عوامل دیگری نیز وجود دارند که به وخامت مسئله می‌افزایند. به عنوان مثال برخی دولت‌ها نه مخالف دین هستند و نه ضد اسلام بلکه فقط از فرصت به وجود آمده به نفع خود بهره‌برداری کرده تا به بالابردن میزان سود دست یابند. این دولت‌ها برای تضمین سود خود اگر لازم باشد با کشور مسلمان مورد نظر رابطه دوستی برقرار می‌کنند و چنانچه کشور مسلمانی تهدیدی برای منافع آنان تلقی شود، به شدت با آن کشور به مخالفت می‌پردازند.

رئیس شورای اسلامی صلح و یکپارچگی ایرلند تصریح کرد: در طی 15 سال گذشته حملات نظامی به افغانستان، عراق و لیبی گواهی بر این حقیقت است که برخی دولتمردان کشورهای بیگانه به نام آزادی، دموکراسی و عدالت به اشغال کشورهای اسلامی مبادرت کرده‌اند در صورتی که قصد و هدف پنهان آنان استثمار و غارت منابع کشورهای اسلامی از طریق روی کار آوردن دولت‌های دست نشانده در این کشورها است. بدین ترتیب منفعت‌طلبان به هدف سودجویانه و سلطه‌طلبانه خود که عبارت است از اعمال نفوذ و انباشت مداوم ثروت از طریق استثمار کشورهای مسلمان دست می‌یابند.

به نظر من راه حل مقابله با این مشکل نمی‌تواند از طریق نظریه برخورد تمدن‌ها که در دهه 90 میلادی از سوی برخی اندشمندان غربی مطرح شد، صورت گیرد. از دیدگاه من این نظریه کاملا مردود است زیرا بر اساس آن هیچ سنخیت و سازگاری میان اسلام و جهان امروز وجود ندارد. به عنوان یک مسلمان معتقدم که سبک زندگی اسلامی کاملا با دنیای مدرن امروز سازگار است و حتی در سطحی بالاتر می‌تواند موجب ارتقای وضعیت دنیای امروز شود.

وی افزود: از سوی دیگر باید بگویم که ابعاد مثبت زیادی در جامعه غربی که من سال‌ها در آن زندگی می‌کنم وجود دارد. ما مسلمانان در ایرلند آزادانه به انجام مناسک و شعائر دینی خود می‌پردازیم، اجازه داریم مخالفت، اعتراض، انتقاد یا پیشنهادهای خود را بیان کنیم. می‌توانیم برای انتخابات ریاست‌جمهوری یا پارلمان نامزد شویم و از حقوق شهروندی کامل برخورداریم. این‌ها نمونه‌ای از جنبه‌های مثبت زندگی در جوامع غربی است.

اگر از زاویه دید اسلامی به نظریه برخورد تمدن‌ها نگاهی بیندازیم، می‌بینیم که ادعای حامیان این نظریه که اسلام را در تضاد با فرهنگ جوامع غربی می‌پندارند از اساس نادرست است. اسلام دینی جهان‌شمول است و در عین حال که مدافع آزادی بیان و عقیده است، برای عدالت و صلح نیز اهمیت فراوانی قائل است.

این اندیشمند ایرلندی گفت: مسئله دیگری که دنیای اسلام را درگیر کرده وجود گروه‌های افراط‌طلبی است که ادعای مسلمانی دارند و همزمان مرتکب جرایم و جنایات هولناکی می‌شوند. داعش یکی از این گروه‌ها است. از طرف دیگر باید گفت که که دولت‌هایی که به کشورها حمله نظامی می‌کنند و شهروندان را به خاک و خون می‌کشند تا بلکه به مطامع مادی خود دست یابند چندان تفاوتی با داعش و دیگر گروه‌های افراطی ندارند. این دو در بسیاری جهات شبیه یکدیگر عمل می‌کنند. داعش متشکل از افراط‌گرایان و تروریست‌هایی است که به کلی فاقد صلاحیت و مشروعیت هستند. به همین ترتیب دولت‌های اشغالگر، و نه ملت‌ها، به سرزمین‌های اسلامی تجاوز می‌کنند و در این مسیر به نوعی اهداف مشابه با داعش را دنبال می‌کنند که همانا عبارت است از بهره‌برداری یک جانبه و خودکامه از اوضاع پرهرج و مرج و آشوب زده.

شیخ عمر القدری گفت: شواهد و تجربیات به جای مانده از این نوع اشغالگری‌ها به خوبی نشان داده است که کشورهای اشغال شده نه تنها طعم بهبودی را نچشیده‌اند بلکه شرایط زندگی در آن‌ها بدتر هم شده است. در این میان تولیدکنندگان سلاح و مهمات سود هنگفتی بابت فروش جنگ‌افزار به جیب زده‌اند. از این روی کمپانی‌های بزرگ تولید سلاح در جستجوی جنگ‌افروزی در نقاط مختلف دنیا هستند تا کالاهای مرگبار و ویرانگر خود را هر چه بیشتر به فروش رسانند.

با این وجود شخصا معتقدم که اکثریت شهروندان غربی و اکثریت قریب به اتفاق مردم در کشورهای اسلامی طرفدار صلح و امنیت هستند. از این روی، کسانی که خواستار صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز در میان خود، فرزندانشان و نسل‌های آینده بشری هستند وظیفه دارند حاکمان جوامع خود را عاقلانه و مسئولانه انتخاب کنند. اگر دولتی بخواهد سیاستی اتخاذ کند که ممکن باشد صلح و امنیت را تهدید کرده و ثبات جهانی را به مخاطره اندازد، ملت باید دست به تظاهرات صلح‌آمیز زده و اعتراض خود را نسبت به این قبیل سیاست‌ها قاطعانه و آشکارا بیان کند.

شیخ دکتر محمد عمر القدری عالم و اندیشمند مسلمان ساکن ایرلند است. وی رئیس شورای اسلامی صلح و یکپارچگی در این کشور است. این شورا نمایندگی مسلمانان ایرلند در شهرهای دوبلین، کورک، آتلون، پورت لائواز و بلفاست را بر عهده دارد.

القدری تا کنون مقالاتی را درباره موضوعات مرتبط با اسلام و مسلمانان در روزنامه‌ها و مجلات ایرلندی به ویژه روزنامه «آیریش تایمز» منتشر کرده است. او همچنین از حامیان گفت‌و‌گو و روابط درون دینی و بین دینی است.

القدری بارها در مقابل افراطی‌گری موضع گرفته و علیه این گرایش فکری خطابه‌های زیادی ایراد کرده است. وی معتقد است که عالمان و رهبران دینی در برابر جامعه مسئولیت سنگینی بر دوش دارند و باید در ایجاد و تقویت جامعه مبتنی بر صلح و اعتدال و مبارزه با افراط و خشونت نقش مهمی ایفا کنند.

captcha