به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی که امروز، سهشنبه، 24 فروردینماه و پس از مراسم امضای شش یادداشت تفاهم و موافقتنامه همکاری میان تهران – رم، در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران برای روابط خود با ایتالیا اهمیت زیادی قائل است و مواضع رم در دوران سخت تحریمها نیز موضعی متعادل در مقایسه با برخی دیگر از کشورها بود.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: اگر چه ایتالیا در مذاکرات 1+5 حضور نداشت اما با انتخاب خانم موگرینی، سهم و نقش خود را در موفقیت این مذاکرات ایفا کرد.
حجتالاسلام روحانی با اشاره به انتخاب ایتالیا به عنوان اولین مقصد سفر اروپایی خود پس از اجرایی شدن برجام و پایان تحریمها، گفت: سفر من به رم و سفر نخستوزیر ایتالیا به تهران طی سه ماه گذشته، بیانگر این پیام روشن است که دو دولت برای توسعه روابط در زمینههای مختلف اراده مستحکمی دارند.
رئیسجمهور گفت: دو کشور در زمینه صنعت، حمل و نقل، گردشگری، علم و فناوری و در سایر زمینههای اقتصادی تفاهمات و اسناد خوبی در گذشته به امضا رساندهاند و امروز باید برای اجرایی شدن آنها، گامهای مؤثری برداشته شود.
حجتالاسلام روحانی با اشاره به امضای 36 سند همکاری طی سه ماه اخیر و در جریان سفر به رم و سفر نخست وزیر ایتالیا به تهران، اظهار کرد: اجرای این 36 سند میتواند مسیر جدیدی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور بویژه در زمینههای سرمایهگذاری و ورود فناوریهای جدید از ایتالیا به ایران فراهم کند.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه در زمینه روابط بانکی و بیمه صادراتی گامهای خوبی برداشته شده و ارتباطات برقرار گردیده است، تصریح کرد: هنوز در این زمینهها نیازمند اقدامات سریعتری برای حل و فصل برخی جزئیات هستیم چرا که گرچه تحریمهای بانکی برداشته شده و همکاریهای بانکی آغاز شده است اما برای زدودن جو روانی بجا مانده از دوران تحریم در این زمینه، نیازمند تلاش مضاعفی هستیم.
حجتالاسلام روحانی با اظهار خرسندی از اینکه ایتالیا در میان کشورهای اتحادیه اروپا به عنوان کشوری پیشران برای توسعه روابط با ایران پیشگام شده است، اظهار کرد: قبل از تحریمها، ایتالیا به عنوان بزرگترین شریک تجاری ایران در اتحادیه اروپا بشمار میرفت و امروز هم می تواند این جایگاه خود را بار دیگر بدست آورد.
رئیسجمهور با اشاره به توسعه روابط تهران – رم در زمینههای علمی، دانشگاهی، فناوری، فرهنگی و هنری، اظهار کرد: مصمم هستیم همکارهای مشترک خود را بویژه در زمینه گردشگری و تقویت روابط دو ملت توسعه و تعمیق بخشیم.
حجتالاسلام روحانی در بخش دیگری از سخنان خود رایزنی با طرف ایتالیایی برای مبارزه با اسلامهراسی را مورد اشاره قرار داد و گفت: ضرورت دارد که دنیا بداند ادیان آسمانی از جمله اسلام، هیچ ارتباطی با ترور و تروریسم ندارند و همه ادیان آسمانی پیامآور صلح، دوستی و همزیستی مسالمتآمیز بین انسانها هستند.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: در جریان مذاکرات خود قرابت مسیحیت و اسلام و تنفر هر دو دین از تروریسم، مورد تأکید قرار گرفت و مقرر شد همکاریهای دو کشور در این زمینه شروع و تداوم یابد.
حجتالاسلام روحانی گفت: معضلات کشورهای منطقه از جمله افغانستان، یمن، عراق، سوریه، لبنان و لیبی از موضوعات دیگری بود که در جریان مذاکرات مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر رایزنی و هماهنگی بیشتر دو کشور برای حل و فصل معضلات منطقه تأکید شد.
رئیسجمهور خاطرنشان کرد: دو طرف در مذاکرات، بر اراده خود برای مبارزه با تروریسم و کمکهای نوعدوستانه بویژه به مردم آسیبدیده و آواره یمن و سوریه تأکید کردند.
«متئو رنتسی»، نخستوزیر ایتالیا نیز در این نشست مشترک مطبوعاتی با بیان اینکه همواره روابطی مبتنی بر دوستی بیشائبه میان ملتها و دولتهای دو کشور جریان داشته است، گفت: دوره جدید روابط ایران و ایتالیا فرازی تاریخی از روابط دو کشور است.
وی روابط دو کشور را عمیق و دوستانه خواند و افزود: سابقه مثبت روابط دو کشور مبنای بسیار مؤثری برای ارتقای هر چه بیشتر سطح تعاملات و همکاریهای دو طرف در عرصههای مختلف است.
نخستوزیر ایتالیا در ادامه با اشاره به اینکه توافق هستهای میان ایران و کشورهای 1+5 بر محور اعتماد متقابل شکل گرفت، اظهار کرد: وجود و افزایش این اعتماد متقابل، بستر مناسبی برای گسترش و تثبیت روابط اقتصادی و همکاریها در سطوح مختلف است.
رنتسی با تأکید بر اینکه ارتباطات اقتصادی و بازرگانی با ایران باید در اسرع وقت شکل گیرد، تصریح کرد: بنا نهادن پایههای استوار در روابط اقتصادی نیازمند نقشآفرینی بانکها و مؤسسات مالی و بیمه است و امروز نمایندگان بانکها و مؤسسات مالی و بیمه بزرگ ایتالیا در سفر به تهران همراه ما هستند تا این مقدمات را فراهم کنند.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر نمایندگان مؤسسات بانکی و اعتباری، نمایندگان عالی بخشهای ترابری، راهآهن، بخشهای فرودگاهی، دریایی و علمی و فناوری ایتالیا نیز امروز به تهران سفر کردهاند تا مقدمات گسترش عملی همکاریهای دو کشور در زمینههای مذکور را فراهم کنند.
نخستوزیر ایتالیا گفت: یکی از فرازهای روابط دو کشور دیدگاههای نزدیک به هم دو کشور در زمینه حقوق بشر و صیانت از آن است. ما در این زمینه دیدگاه دکتر روحانی را دنبال میکنیم که اعتقاد دارند دین برای ایجاد و گسترش صلح و آرامش میان بشریت شکل گرفته و تلاش ما هم مبتنی بر گسترش این دیدگاه و گفتمان است.
رنتسی با اشاره به اینکه متأسفانه افراد زیادی حتی در کشورهای اروپایی هستند که معتقدند، مفهوم اسلام دست یازیدن به افراط و خشونتگرایی است، اضافه کرد: باید با چنین دیدگاهی مبارزه کرد و با دکتر روحانی کاملاً موافقم که یکی از ابزارهای کارآمد مبارزه با این دیدگاه اقدامات فرهنگی است.
وی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه در نشست بعدی گروه هفت که در کشورش برگزار میشود بیشتر به این موضوع پرداخته شود، اظهار کرد: از سوی دیگر تلاش خواهیم کرد تمامی بخشهای باقی مانده از تحریمهای ایران را برطرف و فضای سالمتری برای ارتقای سطح روابط اقتصادی ایجاد کنیم و همچنین راههای گسترش و تعمیق ارزشهای فرهنگی و اسلامی برآمده از دیدگاههای معتقد بر پرهیز از افراطگرایی را مورد بررسی قرار دهیم.