کد خبر: 3502807
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۴۵
امیرخانی:

فهرست مرقعات با خوشنویسی آیات قرآن منتشر می‌شود

گروه ادب: معاون کتابخانه ملی در نشست خبری که امروز، 11 خرداد برگزار شد، از انتشار فهرست‌ مرقعات که فهرست‌نویسی آنها با خوشنویسی آیات قرآن انجام شده تا نیمه دوم سال جاری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری سیدرضا صالحی امیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی صبح امروز، 11 مردادماه با حضور غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی و شهرام یوسفی فرد، معاون اسناد ملی در ساختمان آرشیو ملی برگزار شد.

صالحی امیری با اظهار تسلیت به مناسبت سالگرد رحلت امام خمینی(ره) گفت: متاسفانه امروز در دنیای اسلام عده‌ای تکفیری با رویکرد ترور، اسلام‌هراسی را به دنیا صادر کرده‌اند؛ از این رو راه بازگشت بشریت به صلح و آرامش نیازمند وجود دوباره به گفتمان و اندیشه‌های امام خمینی(ره) است.

وی با اشاره به توجه به اسناد ملی گفت: آرشیو ملی در دنیا مستند بوده و حافظه تاریخی یک ملت است و مهمترین کانون معرف هویت در تاریخ یک ملت، اسناد آن محسوب می‌شود. یکی از روش‌ها برای شناخت تاریخ، اسناد است و متاسفانه در پژوهش‌ها اسناد کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

وی افزود: آرشیو ملی در جمهوری اسلامی یکی از منابع غنی محسوب می‌شود که دارای حدود 200 میلیون برگ سند مربوط به 700 سال گذشته بود و در آرشیو ملی از آنها استفاده می‌شود. از این رو به دلیل اهمیت آن، سازمان اسناد و کتابخانه ملی موظف است اسناد تولیدی را در دسترس عموم استفاده کنندگان داخل و خارج کشور قرار دهد.

صالحی امیری اسناد را آئینه‌ای برای تداوم تاریخ دانست و تصریح کرد: 15 نهاد اسنادی اعم از کتابخانه مجلس، وزارت اطلاعات، آستان قدس رضوی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی و ... وجود دارد و حرکت مثبتی برای همگرایی این نهادها با تشکیل مجمعی به نام «مهتاب» تشکیل شده که تبادل اطلاعات، آموزش و مرمت را برعهده دارد و قدم‌های مثبتی در این راه برداشته شده است؛ همچنین برای همگرایی و مشارکت کتابخانه‌های مهم کشور مجمع «مکتب» تشکیل شده است.

وی با اشاره به اسناد حوزه بین‌الملل بیان کرد: ما تاکنون موفق شدیم 9 اثر در یونسکو به ثبت برسانیم که از جمله آنها می‌توان به اسناد نقشه خلیج فارس مربوط به دوره صفویه و اسناد کربلا اشاره کرد که اسناد کربلا از اهمیت بیشتری برای شیعیان برخوردار است و در تلاش هستیم به صورت گسترده اسناد تاریخی کشورها را به ثبت برسانیم.

صالحی امیری در ادامه عنوان کرد: با 53 آرشیو در دنیا در ارتباط هستیم و در سال جدید همکاری‌های جدیدی را با ترکیه آغاز کردیم و کشور چین در مرحله بعدی قرار دارد و علاوه بر اینها امسال با 10 کشور همکاری‌های جدی را آغاز خواهیم کرد که یکی از این همکاری‌ها توافق با ترکیه برای ثبت مشترک مثنوی مولوی است که امیدواریم که در سال آینده به ثبت برسد؛ چرا که اشتراکات فرهنگی زیادی میان این دو کشور وجود دارد. همچنین 43 اثر را در نوبت ثبت یونسکو داریم و در حال حاضر سه پرونده شامل نقشه‌های فرش ایران، کتاب جامع‌التواریخ و مثنوی مولوی در دستور کار است.

وی در ادامه گفت: با کشورهای عراق و سوریه نیز مذاکراتی داشتیم تا اسناد و نسخه‌های خطی در معرض خطر خود را در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دهند تا به صورت امانی از این نسخ نفیس و اسناد حفاظت شود.

غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی در پاسخ به خبرنگار ایکنا درباره خرید نسخه‌های خطی قرآن گفت: در صورتی که نسخه‌ای عرضه شود، نسبت به خرید آنها اقدام می‌شود، چه بسا که چند سال پیش قرآن قزوینی که گل سر سبد نسخ خطی قرآنی است خریداری شد و نفیس‌ترین قرآن به شمار می‌رود.

وی افزود: در حال حاضر آمار دقیقی از تعداد قرآن‌های خریداری شده از سال گذشته تاکنون نداریم، اما 93 جلد نسخه اهدایی و 835 نسخه خریداری شده که در بین آنها مرقعات بسیاری از آیات قرآن وجود دارد.

امیرخانی ادامه داد: کار ماندگاری که سازمان اسناد و کتابخانه ملی انجام داده انتشار فهرست مرقعات است که فهرست‌نویسی این مرقعات با خوشنویسی آیات قرآن انجام شده و تا نیمه دوم امسال منتشر می‌شود و در دسترس قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: در حال حاضر 39 هزار و 596 نسخه از مرقعات تا پایان اردیبهشت‌ماه امسال به ثبت رسیده و یک هزار و 831 نسخه نیز از مرقعات نفیس فهرست‌نویسی شده و شاهکاری هنری خوشنویسی منتشر خواهد شد.

captcha