کد خبر: 3507327
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰

ناشری که نخستین قرآن‌هایش را وقف جبهه کرد

گروه ادب: مدیر بنیاد نشر قرآن با اشاره به چاپ بیش از یک میلیون نسخه قرآن طی سه دهه فعالیت گفت: نخستین مصاحف چاپ شده را به جبهه اهدا کردیم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) علی مطلب، متولد 1322 از سال 1365 به عنوان مدیر بنیاد نشر قرآن به طور رسمی فعالیت در حوزه چاپ و نشر قرآن را آغاز کرد و با پیگیری‌ها و مداومت در انتشار قرآن و نیز انتشار کتب آموزشی مرتبط با علوم قرآنی از جمله روخوانی، فصیح‌خوانی، تجوید و ... در زمینه چاپ و نشر قرآن کریم پیشتاز بوده است. به پاس این تلاش‌ها، علی مطلب به عنوان خادم قرآن در پانزدهمین همایش «عمری با قرآن» تجلیل می‌شود. به همین مناسب گروه ادب ایکنا مصاحبه‌ای را با وی انجام داده است که در ادامه از نظر می‌گذرد.
ـ آقای مطلب فعالیت‌های نشر را از چه زمانی آغاز کردید؟
از شهریور 1359 که مصادف با جنگ تحمیلی بود، به عنوان سرپرست انتشارات امیرکبیر کارم را در حوزه نشر آغاز کردم. 8 سال در این انتشارات فعالیت کردم و طی این مدت، تصمیم گرفتیم در رابطه با قرآن کارهایی انجام دهیم. در این راستا بنیاد نشر قرآن را در سال 65 به طور رسمی تأسیس کردم که شماره ثبتی و مدارک آن موجود است.
ـ چرا به حوزه چاپ و نشر قرآن روی آوردید؟
تأسیس بنیاد نشر قرآن، زمانی بود که قرآن به معنای واقعی مهجور و تعدادش هم بسیار کم بود و کسانی که می‌خواستند ازدواج کنند به زحمت یک قرآن برای سفره عقد تهیه می‌کردند؛ از این رو ما کار چاپ قرآن در تیراژهای بالا با هدیه بسیار کم را آغاز کردیم.
ـ به خاطر دارید که این قرآن با چه هدیه‌ای به مردم عرضه می‌شد؟
به یاد دارم که در یکی از چاپ‌ها که 200 هزار نسخه قرآن را شامل می‌شد، این مصاحف را با هدیه 200 تومان ارائه کردیم.
ـ اولین قرآنی که چاپ کردید چه قرآنی بود؟
اولین بار 500 هزار جلد قرآن کیفی برای جبهه چاپ کردیم که حدود 90 درصد آن رایگان بود و تعدادی از افراد خیر نیز کمک‌های مالی کرده بودند.
ـ درباره قرآن‌های چاپ شده دیگر هم توضیح می‌دهید؟
یکی از کارهای خوبی که انجام دادیم و برایمان هم بسیار گران تمام شد، چاپ قرآن با تذهیب صفایی و آقامیری، مذهب‌کار بود که قرارداد 12 میلیون تومانی با این مذهب‌کارها بستیم که این مبلغ آن زمان بسیار بالا بود که اثر بسیار نفیسی هم به شمار می‌رفت. 
البته این تذهیب که بسیار هنرمندانه و زیبا بود به صورت رایگان در اختیار ناشران دیگر نیز قرار گرفت و آن را چاپ کردند.
ـ یعنی با وجود این همه هزینه آن را به صورت رایگان در اختیار دیگران قرار دادید؟
این گونه نبود که واگذاری به صورت رسمی انجام شود، اما ناشرانی بودند که این تذهیب‌ها را چاپ کردند و ما هم مانع نشدیم و شکایتی هم نکردیم؛ چرا که اصلاً در قید و بند چنین موضوعاتی نبودیم و تنها انگیزه چاپ قرآن با بهای ارزان بود.
ـ پرتیراژترین قرآن‌هایی که چاپ کردید، کدام قرآن‌ها بودند؟
قرآن 500 هزار نسخه‌ای و 200 هزار نسخه‌ای چاپ کردیم و قرآنی هم به خط خالقی زنجانی را با تیراژ 70 هزار نسخه چاپ کردیم که اصل خط را خریداری کردیم. همچنین قرآن‌هایی به خط احمد نیریزی و عثمان‌طه را به چاپ رساندیم.
خط عثمان‌طه را با یک واسطه و پرداخت مبلغی از سوریه خریداری و همان زمان آن را برای دریافت مجوز چاپ و نشر به سازمان دارالقرآن ارائه کردیم که 7 – 8 مورد محل اشکال بود که اصلاح شد و پس از آن هم این خط در اختیار اغلب ناشران قرار گرفت و این خط اولین بار توسط بنیاد نشر قرآن چاپ شد و پس از آن قرآن به خط حامد العامدی از خوشنویسان جهان اسلام با تفسیر حسین الهی‌قمشه‌ای چاپ شد.
ـ تاکنون چند نسخه قرآن چاپ کرده‌اید؟
آمار دقیق آن را ندارم، اما فکر می‌کنم تاکنون بیش از یک میلیون نسخه قرآن چاپ کرده‌ایم.
ـ از فعالیت‌های مهمی که تاکنون انجام داده‌اید، چه بوده است؟
یکی از کارهای خوبی که انجام دادیم، قرآن، مفاتیح‌الجنان، صحیفه سجادیه و ... را به صورت فایل سی‌دی درآوردیم و آن را با قیمت پایین 100 – 200 هزار تومان در اختیار ناشران علاقه‌مند قرار می‌دادیم، البته حدود 5 سال است که فعالیتی نداریم و این انتشارات دایر نیست، اما فروشگاهی برای عرضه قرآن داریم.
ـ در حال حاضر چه فعالیتی می‌کنید؟
در مسجد جامع غدیرخم واقع در خیابان پاسداران مسئولیت امور مالی مسجد را عهده‌دار شده‌ام و در این مکان هم برنامه‌های قرآنی گوناگونی نظیر مسابقات قرآن برگزار می‌کنیم. با توجه به اینکه فرصتی برای کارهای بنیاد نشر قرآن نداشتم، این کار را کنار گذاشتم، البته در آن زمان هم که فعالیت انتشاراتی را آغاز کردیم ناشران زیادی فعالیت نداشتند، اما اکنون اوضاع تغییر کرده و ناشران متعددی در این زمینه فعالیت می‌کنند.
ـ خاطره‌ای از دوران چاپ و نشر قرآن دارید؟
گاهی که به مهمانی می‌رفتیم قرآن هدیه می‌دادیم و یا برای اغلب زوج‌های جوان قرآن‌هایی را ارائه کردیم که بسیار خوشحال می‌شدند و این برایم بسیار خاطره‌انگیز است.
ـ قرآن چه اندازه در زندگی‌تان برکت و معنویت داشته است؛ چون بسیاری از ناشران قرآن از وضعیت چاپ و نشر قرآن ناراضی هستند؟
تاکنون قرآن خیر و برکت زیادی در زندگی‌ من داشته و خداوند فرزندان خوبی نصیبم کرده است که از او سپاسگزارم. البته ناشران قرآن هم مشکلاتی دارند، اما باید این موضوع را در نظر داشت که قرآن، نماز و منبر و ... قابل خرید و فروش نیست و اگر مبلغی گرفته می‌شود برای جلد آن است و کاری که در این زمینه انجام می‌شود باید برای رضای خدا باشد.
captcha