محمدرضا علیقلیزاده، مدیر انتشارات باقرالعلوم در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره فعالیتهای این انتشارات و دلایل کمکاری آن گفت: فعالیت چاپ قرآن را از 1369 با دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آغاز کردیم و به مرور کارمان را ادامه دادیم تا اینکه سه سال پیش اعلام شد که خطهای ایرانی اجازه چاپ ندارند و قرآن باید به سبک عثمانطه کتابت شود؛ از این رو در حال حاضر فعالیتهایمان محدود شده و دیگر نمیتوانیم به چاپ قرآن بپردازیم.
وی درباره دلایل چاپ نکردن قرآن با خط جدید افزود: در این باره ناشر باید همان خطی را که دارد اصلاح کرده و به سبک جدید چاپ کند که همه این موارد نیازمند فیلم و زینک جدید است و این کار هم به سرمایه زیادی، حدود 100 – 150 میلیون تومان نیاز دارد و به همین دلیل نمیتوانیم به چاپ قرآن بپردازیم.
علیقلیزاده ادامه داد: قرآنهایی که چاپ کردیم، کارهای خوبی بودند و حیف است که به چاپ نرسند؛ چرا که هم خطهای زیبایی دارند و هم ترجمههای شیوا و روانی در آنها به کار گرفته شده است، در حالی که با اعمال محدودیتها، چاپ همه این قرآنها تعطیل شد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا از خطها و ترجمههای رایگان که سازمان دارالقرآن در اختیار ناشران قرار میدهد استفاده نمیکنید، گفت: خطی که عمومی میشود مورد استفاده همه ناشران قرار میگیرد، ناشر برای اینکه بتواند آن را به فروش برساند مجبور است قرآن را با بهای هدیه پایینتر از قیمت تمام شده عرضه کند، اما چاپ قرآن اختصاصی انتشارات سود بیشتری را به ارمغان میآورد و از سوی دیگر مخاطب هم در انتخاب خود مختار است و با وجود تنوع قرآنها میتواند کار خوب را انتخاب کند؛ از این رو، چاپ قرآن با خطی که دیگر ناشران هم از آن استفاده میکنند، کاری تکراری است و نیاز به سرمایهگذاری ندارد و میتوان آن را پایینتر از قیمت تمام شده خریداری کرد و به چاپ قرآن پرداخت.
علیقلیزاده در ادامه تصریح کرد: خطهایی که به صورت رایگان از سوی دارالقرآن در اختیار ناشران قرار میگیرد، نه برای ناشر و نه تولید کننده صرفه اقتصادی ندارد؛ چرا که این خط در بازار وجود دارد و کسی که سرمایه و انبار داشته باشد، زمان کافی برای فروش دارد، اما کسی که سرمایه ندارد، از این موضوع متضرر میشود. چه بسا که ناشران زیادی هستند که ورشکسته شدهاند.
وی درباره خط قرآنهای این انتشارات یادآور شد: خطی که مصطفی اشرفیتبریزی کتابت کرده، خطی زیبا و خوشخوان است و مخاطبان بسیاری هم از آن استقبال میکردند، اما با محدودیتهایی که در این حوزه اعمال شد، سه سال است که کار چاپ قرآن با این خط را تعطیل کردهایم.
مدیر انتشارات باقرالعلوم در پاسخ به اینکه در حال حاضر چرخه نشرتان چگونه میچرخد، بیان کرد: از چاپ و فروش منتخب مفاتیحالجنان و یا قرآنهایی که از قبل داشتیم. در حال حاضر به فعالیتمان ادامه میدهیم، البته از هر قرآن 100 تا 200 نسخه بیشتر باقی نمانده است. سابق بر این قرآن را چاپ و توزیع میکردیم، اما آخرین باری که قرآن چاپ کردیم، به پخش آن اقدام نکردیم تا خودمان آن را عرضه کنیم.