کد خبر: 3530311
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۷

گزارشی از حال و هوای اولین روز از جشنواره «چهل‌چراغ»

کانون خبرنگاران نبأ: مراسم تعزیه‌خوانی جشنواره «چهل‌چراغ» با موضوع امام رضا(ع)، طفلان حضرت مسلم(ع)، حضرت علی اکبر(ع)، حضرت قاسم(ع) و حضرت عباس(ع) پردیس سینمایی ملت اجرا می‌شود.

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، در اولین روز از جشنواره فیلم و عکس «چهل‌چراغ»؛ جشنواره‌ای که با موضوع امام حسین(ع) در بخش‌های فیلم داستانی، فیلم مستند، فیلم پویانمایی، فیلمنامه، عکس، پوستر و فیلم موبایلی در پردیس سینمایی ملت کار خود را آغاز کرده است، برای دیدن اجرای مراسم تعزیه آن روز قصد رفتن به آنجا را کردم.

وقتی که به محوطه اجرای تعزیه رسیدم همه در تلاش و تکاپو بودند، یک‌دست و هم‌‌نفس آماده خدمت به ساحت حضرت اباعبدالله الحسین(ع)؛ به طوری که اصلا نمی‌شد تشخیص داد چه کسی مسئول گروه است و چه کسی مسئول تدارکات و ... اینجا همه فقط یک منصب داشتند آن هم خادم‌الحسین(ع) بود.

امیر سلیمانی‌مقدم، سرپرست اجرایی تعزیه با تواضع و همه قوا در حال مهیا کردن دکور صحنه تعزیه روز اول بود که برای گفت‌وگویی کوتاه به سراغش رفتم.

سرپرست اجرایی تعزیه با بیان اینکه جشنواره چهل‌چراغ میزبانی پنج روز از مراسم تعزیه‌خوانی را با موضوعات متفاوت برعهده دارد، گفت: ما ظرف این پنج روز، پنج تا تعزیه کاملا متفاوت اجرا می‌کنیم با داستان‌ها و مطالب متفاوت. موضوع روز اول، درباره امام رضا(ع) است که در این تعزیه کرامات آن حضرت در قالب داستان ارائه می‌شود و در صحنه پایانی هم شهادت ایشان به نمایش گذاشته می‌شود.

وی اظهار کرد: مراسم تعزیه‌خوانی روز دوم با موضوع طفلان حضرت مسلم(ع)، روز سوم با موضوع حضرت علی اکبر(ع)، روز چهارم با موضوع حضرت قاسم(ع) و روز آخر با موضوع حضرت عباس(ع) اجرا می‌شود.

سلیمانی‌مقدم در پاسخ به این پرسش که چرا اولین روز تعزیه به موضوع امام رضا(ع) اختصاص داده شده است، عنوان کرد: در این مورد، تصمیم‌گیری‌ها با مسئولان جشنواره بود؛ تعزیه امام رضا(ع) جزء تعزيه‌های غريب است. گروه‌های تعزیه‌خوانی عمومأ در دو قالب متداول و غریب به اجرای برنامه می‌پردازند؛ تعزیه‌ها عموما به صورت 10 روز برگزار می‌شوند و تعزیه‌هایی که بسیار پرتکرار هستند در اصطلاح رایج تعزیه‌های دهه می‌نامند. تعزیه‌های غریب کمتر اجرا می‌شود و به سبب همین کمتر تکرار شدن‌شان، واژه غریب را در نظر گرفتند.

وی در معرفی گروه تعزیه‌خوانی، عنوان کرد: اين گروه اجرايی مضمون خاصی دارد ولی اسم خاصی ندارد و گروه تعزیه مثل هر کست(عواملی) دیگری گلچین و جابه‌جا می‌شود. هر برنامه خاص با اجرای خاص این کست، در ابتدا بسته می‌شود و به صورت یک گروه ثابت نیست و اين گروه برای این برنامه از نفرات منتخب از كل كشور تشكيل شده است.

با خداحافظی از سليمانی‌مقدم به محوطه داخلی پرديس رفتم، زمانی كه با افراد حاضر در پرديس سينمايی در مورد برگزاری جشنواره چهل‌چراغ به گفت‌وگو پرداختم غالبا از اجرای چنين جشنواره‌ای اظهار بی‌اطلاعی می‌كردند، اما بسيار علاقه‌مند بودند تا در مورد جزئيات اين جشنواره بیشتر مطلع شوند تا در برنامه‌های مختلف آن شركت داشته باشند.

حدود ساعت شش بعد از ظهر گروه تعزیه اجرای خود را با فریاد «لبيك يا حسين(ع)، لبيك يا عباس(ع)» آغاز كرد، كم كم مردم متوجه آغاز اجرای تعزيه شدند و خود را به محوطه رساندند؛ همچنین در دقایق ابتدایی اجرا، شاهد حضور حجت‌اله ایوبی، رئیس سازمان سینمایی بودیم که توجه خبرنگاران و عکاسان را به خود جلب کرد.


در اين تعزيه، كرامات امام رضا(ع) در قالب داستان و در چند بخش مختلف از زبان هنرمندان نقل شد چنانچه گاهی لبخند را بر لبان تماشاگران می‌نشاند و در بخش پايانی با به نمایش گذاشتن صحنه شهادت امام رضا(ع) قطره‌های اشک را بر چشمان‌شان جاری ‌کرد.

خانواده‌هایی که با فرزندان خود برای مشاهده این نمایش همراه بودند با دقت تمام به جزئيات اين تعزيه توجه می‌كردند؛ پذیرایی با آش رشته نیز حال و هوای وصف‌ناپذیریی به این اجرا بخشیده بود.

حالا دیگر نمایش به اتمام رسیده است؛ به سراغ سمینار آموزشی احمدرضا درویش که موضوعش فیلم‌سازی است، می رویم. از این سمینار هم خوب استقبال شده و اغلب مخاطبان با دقت تمام، موضوع سمینار را دنبال می‌کنند.

احمدرضا درویش در این سمینار آموزشی با پرداختن به این موضوع از نگاه مخاطبان که اگر بخواهم امروز راجع به امام حسین(ع) فیلم بسازم به کدام قسمت از واقعه کربلا بپردازم، گفت: لازم نیست که فیلم حتما به صورت تاریخی ساخته شود؛ به عنوان مثال در فرهنگ ما زمانی که آب می‌نوشیم ذکر سلام بر حسین(ع) را زمزمه می‌کنیم که این خود می‌تواند موضوعی برای ساخت فیلم درباره امام حسین(ع) باشد.


فیلم‌های روز یلدا شب چله، محرم در خسوف، بالاتر از ابرها، زائر حسین، روز هشتاد و چهارم، معبر، اینجا چراغی روشن است، آق آت، ‌پل، پنتی منتو، تعزیه بدون شمر، قرمز و خیمه عاشقی همینجاست، از مهم‌ترین آثاری بود که در روز نخست از نمایش این جشنواره روی پرده رفت.

امیدوارم در روزهای آتی از این جشنواره ارزشی استقبال بیشتری شود و هرچه بیشتر با فرهنگ حسینی آشنا شویم.

یادآور می‌شود، نخستین جشنواره مردمی فیلم و عکس «چهل‌چراغ» با موضوع امام حسین‌(ع) و حماسه اربعین، از ۲۱ شهریور در پردیس سینما ملت آغاز شده و تا تاریخ ۲۸ شهریورماه ادامه دارد و حضور در این جشنواره برای عموم مردم رایگان است.

فاطمه حبیبی

captcha