به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به نقل از بسیج جامعه پزشکی علی مهرابی توانا، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج)، درباره تزریق واکسن آنفلوآنزا و مننژیت برای زائران عتبات عالیات همچنین سایر توصیههای پزشکی به این افراد اظهار کرد: بیماری آنفولانزا بیماری تنفسی و ویروسی است و از فردی به فرد دیگر منتقل میشود که علائم بارز آن تب، گرفتگی عضلات، آبریزش بینی و ریزش اشک است و معمولا برای پیشگیری از آنفلوانزای فصلی واکسن زده میشود.
وی در ادامه با بیان اینکه تیمهای درمانی و پزشکی که قرار است در بیمارستانهای صحرایی و امدادی به زائران پیاده روی امام حسین(ع) خدمت رسانی کنند باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند، ابراز کرد: بیماران قلبی، تنفسی، کلیوی، بیماران بدخیم و سرطانی باید واکسن آنفلوانزا را تزریق کنند اما برای عموم مردم که سلامت کامل دارند، تزریق واکسن آنفلوانزا توصیه نمیشود.
مسئول مرکز تحقیقات سلامت ادامه داد: برای عموم مردم رعایت بهداشت فردی شامل شستوشوی مرتب دستها با آب و صابون توصیه میشود، فرد دارای ناراحتی تنفسی حتما از ماسک استفاده کند، عدم استفاده از وسایل شخصی مشترک با دیگران مانند قاشق و چنگال که تا حدودی میتواند از آلودگی افراد به آنفلوانزا جلوگیری کند همچنین عدم تماس با بیماران، فاصله گرفتن از افراد بیمار نیز بسیار مهم است.
مهرابی توانا، بر این موضوع تاکید کرد که کسانی که به آنفولانزا مبتلا شدند به سرعت خود را به مراکز بهداشتی درمانی معرفی کنند و زیر نظر پزشک قرار گیرند همچنین استراحت کافی و مصرف مایعات داشته باشند چرا که باعث بهبود زودتر فرد میشود.
وی ادامه داد: البته افراد باید در نقاط بدون ازدحام جمعیت استراحت کنند و تنفس افراد نزدیک به یکدیگر نباشد.
در ادامه مهرابی توانا به تزریق واکسن مننژیت اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از واکسنهایی که تزریق آن در سفرهای مذهبی خارج از کشور توصیه میشود استفاده از واکسن مننژیت است.
تزریق واکسن مننژیت مانند واکسن آنفلوانزا کاربردی نیست
وی درباره پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری مننژیت بیان کرد: مننژیت بیماری خطرناکی است اما مانند آنفلوانزا نیست که درباره آن واکسن توصیه شود زیرا این واکسن در همه موارد پیشگیری از بیماری مننژیت را پوشش نمیدهد و صد در صد پیشگیری کننده نیست.
تزریق واکسن مننژیت برای مسافران عتبات عالیات و حجاج توصیه میشود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) ادامه داد: تاکنون تمامی زیرگروههای بیماری مننژیت شناخته نشده است و علیه تمامی گروههای آن واکسن وجود ندارد اما به شکل معمول کسانی که به عتبات عالیات و سفر حج مشرف میشوند از طرف وزارت بهداشت و هلال احمر توصیه میشود تا اگر میتوانند این واکسن را تزریق کنند.
مهرابی توانا، بر این موضوع تاکید کرد که واکسن مننژیت حدود ۹۵ درصد ایمنی زایی را برای فرد ایجاد میکند که برای مدت یک تا دو سال ایمنی در بدن فرد باقی میماند و میتواند در مقابل این عفونت ایستادگی کند.
وی درباره زمان تزریق واکسن برای زائران عتبات عالیات گفت: بهتر است که فرد یک یا دو ماه و حداقل تا ۱۰ روز پیش از سفر واکسن مننژیت و آنفلوآنزا را تزریق کند تا سیستم ایمنی بدن تکمیل شود در غیر این حالت نمیتوان اطمینان داشت که واکسن تأثیرگذار باشد.
مسئول مرکز تحقیقات سلامت با اشاره به اینکه افراد در پیاده روی عتبات عالیات ممکن است که با بارندگی مواجه شوند و در این حالت باید حتما از بادگیر و کوله پشتی استفاده کنند، بیان کرد: زوار در داخل کوله پشتی خود لباسهای گرم و برخی مواد غذایی کم حجم اما پرانرژی مانند کشمش و آجیل به همراه داشته باشند.
وی ادامه داد: زائرین صابون مایع یا صابون کاغذی به همراه داشته باشند و به شکل گروهی حرکت کنند، از رفتن به جاهایی که آشنا نیستند و یا به تنهایی خودداری کنند، داروهایشان را در حین سفر مصرف کنند و اگر دچار بیماری شدند سریعا به اولین واحد پزشکی مراجعه کنند.
زائران عتبات عالیات در طول سفر مراقب کودکان و افراد سالخورده باشند
مهرابی توانا با بیان اینکه در طول سفر مراقب کودکان و افراد سالخورده باشید، تصریح کرد: ریسک سلامتی این افراد نسبت به افراد دیگر بالاتر است و اگر در میان مسافران کودک و نوزاد وجود دارد پیش از آغاز سفر واکسنهای مورد نیاز کودکان مانند واکسن کزاز، دیفتری، ثلاث یا هپاتیت را برای آنان تزریق کنید.
وی در ادامه افزود: افراد کهنسال ممکن است به دلایلی احتیاج به تزریق واکسن پنوموکوک داشته باشند و این واکسن توسط پزشک برای برخی از افرادی که دچار ناراحتیهای تنفسی هستند تجویز میشود.
مسافران در حین سفر از آب بسته بندی و جوشیده استفاده کنند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج) با بیان اینکه افراد در حین سفر از آب سالم، بسته بندی شده و جوشیده استفاده کنند، تاکید کرد: مسافران از آبهای برکهها و مسیر استفاده نکنند همچنین از خوردن غذاهای مانده، غیر بهداشتی و پرخوری پرهیز کنند به این دلیل که مسمومیت غذایی را به همراه دارد.