آیتاله ممیز، عضو هیئت علمی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران و استاد راهنمای برتر شانزدهمین جشنواره پایاننامه سال دانشجویی، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به این پرسش که راهکار عملی شما به عنوان استاد راهنمای برتر این جشنواره، برای رعایت اخلاق در پژوهش چیست؟ پاسخ داد که این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
رویه دانشگاه تهران در رعایت اخلاق در پژوهشاستاد راهنمای برتر شانزدهمین جشنواره پایاننامه سال دانشجویی در پاسخ به این پرسش، اظهار کرد: به عنوان خوبی اشاره کردید، من استاد راهنمای برتر شدهام، یعنی استادی که راهنمایی تحقیقی را بر عهده میگیرد، یعنی آن تحقیق ناب بوده و نیز آن دانشجو زحمت کشیده، در پاسخ پرسش شما به نقش اساتید در خصوص رعایت اخلاق در پژوهش اشاره میکنم، چرا که به عوامل زیادی بستگی دارد.
وی به رویه خوب دانشگاه تهران اشاره کرد و ادامه داد: رویه خوبی که دانشگاه تهران پی گرفته این است که نویسنده مسئول کلیه مقالات در مواقع انتشار، باید استاد راهنما باشد، اگر چه تحقیق توسط دانشجو انجام شده، اما برای حفظ وجهه دانشگاه و اصالت تحقیق، همهچیز از طریق استاد راهنما پیگیری میشود.
نقش محوری استاد؛ جنبه عملیاتی رعایت اخلاق در پژوهشعضو هیئت علمی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران گفت: اگر قائل به نقش نظارتی استاد در تحقیق باشیم، اشکالی ندارد، اما در هنگام ارسال این تحقیق به جاهای دیگر و انتشارش، استاد نقش محوری پیدا میکند. این میتواند جنبه عملیاتی رعایت اخلاق در پژوهش باشد.
وی افزود: بعضی اساتید به دلیل کمبود زمان و مشغلههای گوناگون بر روی کارهایی که ارسال میشود، نظارت کافی ندارند و البته دانشجو نیز غفلتهایی را سبب میشود و باعث میگردد جامعه علمی و مقام علم که این همه در قرآن کریم بر آن تاکید شده، آسیب ببیند.
ممیز با تاکید بر اینکه علم و عمل به آن مهم است خاطرنشان کرد: وظیفه معلم این است که نظارت را دقیقتر کند و در مواقع انتشار آخر وظیفه خود استاد است که با مرکز نشر مقاله در ارتباط باشد. همه چیز جامعه؛ علم و عمل به علم است.