کد خبر: 3634591
تاریخ انتشار : ۰۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۵
افتتاحیه در موسسه خیریه محک؛

هجدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی آغاز به‌کار می‌کند

گروه هنر: هجدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی در حالی از 8 شهریور آغاز به کار خواهد کرد که در دو بخش پژوهشی و نمایشی آن آثار چشمگیری در حوزه نمایش‌های دینی و مذهبی به چشم خواهد خورد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری هجدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی پیش از ظهر امروز شنبه 4 شهریور با حضور داوود فتحعلی‌بیگی؛ دبیر جشنواره، محمدحسین ناصربخت؛ قائم مقام دبیر و مهدی حاجیان؛ مدیر دبیرخانه جشنواره در سالن مشاهیر مجموعه تئاتر شهر  برگزار شد.

 در ابتدای این نشست داوود فتحعلی‌بیگی؛ دبیر جشنواره به پیشینه برگزاری این جشنواره پرداخت و گفت:سال نخستی که جشنواره فراخوان خود را به شکل غیررقابتی برگزار کرد، تنها 12 گروه نمایشی برای حضور در آن اعلام آمادگی کردند؛ در آن سال‌ها هنرمندان پیشکسوتی که اکنون چهره در نقاب خاک کشیده‌اند همچون عنایت‌الله شهیدی و حسین کسبییان حضور پرشوری در جشنواره داشتند.

وی ادامه داد: اگر امروز شاهد برگزاری هجدهمین دوره از برگزاری این جشنواره آن هم به این وسعت و گستردگی هستید همگی به خاطر پشتوانه خوبی است که این جشنواره به سبب حضور پیشکسوتان نمایش‌های آئینی و سنتی داشته است و نیز به آن خاطر است که ما طی این سال‌ها مسیری بسیار سخت را پیموده‌ایم؛ مسیری پر افت و خیز که در اغلب اوقات از حمایت هیچ فرد، نهاد و یا سازمانی برخوردار نبود.

فتحعلی‌بیگی تصریح کرد: جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی از همان ابتدا با هدف حفظ و اشاعه نمایش‌های آئینی و سنتی که ریشه در باورهای دینی و ملی ما دارد برگزار شد و اکنون نیز چنین هدفی را دنبال می‌کند؛ تعجب می‌کنم که چرا جریانی همواره در راستای اعتلای این گونه نمایشی سنگ‌اندازی کرده و می‌کند؟ یادم هست در آن روزگار که سال‌های نخستین جشنواره را از سر می‌گذراندیم، بودند افرادی که فریاد تعدیل کردن جریان تعزیه و مجالس شبیه‌خوانی را سر می‌دادند.

وی در ادامه افزود: طی این چند دوره برگزاری جشنواره هیچ دانشکده‌ای دعوت ما را برای مشارکت در برگزاری آن لبیک نگفت و نکته جالب توجه اینکه حتی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که مرکز مردم‌شناسی دارد حمایت خود را در برگزاری این جشنواره که در جهت احیای بسیاری از سنت‌ها و مراسم‌های آئینی پیش می‌رود از ما سلب کرد.

دبیر هجدهمین جشنواره نمایش‌های آئینی و سنتی گفت: طی این سال‌ها فریادمان مبنی بر اینکه وزارت علوم و فناوری باید در پی آکادمیک کردن  برخی از گونه‌های نمایشی همچون تعزیه باشد به جایی نرسید و من با توجه به اینکه همین وزارت علوم و فناوری به همراهی اداره کل هنرهای نمایشی ارشاد این گونه نمایشی را در یونسکو ثبت جهانی می‌کنند متعجبم که این رشته نمایشی در دانشکده‌های هنری ما نباید تدریس شود؛ پس غیرت فرهنگی مسئولان کجا رفته است؟

وی با اشاره به اینکه بخش‌های متنوع این جشنواره طی سال‌ها برگزاری آن رفته رفته به جشنواره اضافه شده است گفت: همانطور که گفتم ما در سال نخست برگزاری جشنواره تنها 12 متقاضی حضور داشتیم اما اکنون شاهد هستیم که این تعداد به 550 تقاضا رسیده است؛ این مسئله یک امر اتفاقی نیست که باید مسئولان نسبت به این ظرفیت فرهنگی بی‌توجه باقی نمانند.

این گزارش حاکی است در ادامه این نشست نیز محمدحسین ناصربخت؛ قائم مقام دبیر جشنواره به شرح کوتاهی از فعالیت‌های صورت گرفته به منظور برگزاری هرچه مطلوب این جشنواره پرداخت و گفت: یکی از بخش‌های این جشنواره که از اهمیت بالایی برخوردار است، سمینارهای پژوهشی آن است که اغلب با محوریت تعزیه و نمایش‌های دینی دوستان محقق از ایران و سایر کشورهای جهان در آن شرکت خواهند کرد که بخش پژوهشی از چهارشنبه 8 شهریور به مدت دو روز برگزار خواهد شد و بخش نمایشی شامل اجراهای صحنه‌ای، نقالی و شبیه‌خوانی، آئین‌ها و بازی‌های سنتی و قهوه‌خانه از 10 شهریور آغاز و تا 15 شهریور که اختتامیه جشنواره ادامه دارد، ادامه خواهد داشت.

وی با اشاره به این جشنواره در بخش‌های پژوهشی و نمایشی اهتمام ویژه‌ای به آئین‌های مذهبی و نمایش‌های دینی خواهد داشت گفت: با این وجود ما افتتاحیه رسمی این جشنواره را فردا، یکشنبه 5 شهریور در مؤسسه محک(حمایت از کودکان مبتلا به سرطان) خواهیم داشت که این مراسم از ساعت 8:30 همزمان با اعزام هنرمندان، خبرنگاران و علاقه‌مندان به بیمارستان محک آغاز شده و تا ظهر ادامه خواهد داشت.

در ادامه این نشست خبری، مهدی حاجیان؛ مدیر دبیرخانه جشنواره به ارائه گزارش آماری این دوره از جشنواره پرداخت و گفت: در این دوره از جشنواره سمینار پژوهشی برگزار خواهد شد که طی آن در قالب دو روز 40 مقاله ارائه شده که 9 مقاله از این میان پوستری خواهد بود، 6 مقاله سخنرانی است ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: 11 مقاله خارجی هم خواهیم داشت که از این میان 3 مقاله از طریق دعوت در این دوره از جشنواره شرکت کرده‌اند و 8 مقاله نیز از طریق فراخوان که در مجموعه 40 مقاله ارائه شده 10 تن از اساتید ایرانی حوزه نمایش نیز حضور دارند و باید بگویم که از میان 40 مقاله 29 مقاله آن به شکل سخنرانی ارائه خواهند شد.

حاجیان تصریح کرد: فراخوان این دوره از جشنواره اول آبان سال گذشته منتشر شد ودر حال حاضر از 179 اثر موجود در جشنواره 168 اثر ایرانی هستند و 11 اثر نیز در قالب آثار پژوهشی در جشنواره ارائه خواهند شد که در مورد آثار ایرانی باید بگویم که 22 استان در این دوره از جشنواره حضور خواهند داشت که آذربایجان شرقی، البرز و گیلان هر کدام با 6 اثر بیشترین مشارکت را دارند.

مدیر دبیرخانه جشنواره افزود: در این دوره از جشنواره 20 بانوی کارگردان حضور خواهند داشت و این جشنواره با اختصاص بخشی به نام «جوانه‌های نمایش ایرانی» توجه ویژه‌ای به نسل خردسال و کودک خواهد داشت که 11 نقال کودک و نوجوان در این بخش شامل 6 دختر و 5 پسر حضور دارند.

وی در پایان گفت: جشنواره میزبان 500 میهمان شهرستانی است که در مجموع 1500 شب اقامت خواهیم داشت، ما در بخش نقالان بزرگسال 6 بانوی نقال و 4 مرد نقال خواهیم داشت که اجرای آنها در تالار سنگلج و تالار محراب پیش ازاجراهای صحنه‌ای برگزار خواهد شد.

آراسب احمدیان؛ مدیر عامل مؤسسه خیریه محک دیگر سخنران این نشست بود که با اشاره به خاطره خوب این مرسسه از برگزاری مرسام افتتاحیه دو سال قبل این جشنواره گفت: برگزاری این مراسم که امسال نیز تکرار خواهد شد موجب آن می‌شود تا آحاد مردم با ظرفیت های اجتماعی و مدنی این مؤسسه بیش از پیش آشنا شوند.

وی ادامه داد: من از ستاد برگزاری جشنواره درخواست می‌کنم با توجه به اینکه حداقل سالی یکبار کنفرانس‌های بین‌المللی به میزبانی محک برگزار می‌شود لذا تمهیداتی اندیشیده شود تا آغازگر این کنفرانس‌ها، اجرای نمایش‌های آئینی و سنتی ایرانی باشد تا پیشینه فرهنگی ایران به رخ جهانیان کشیده شود.

احمدیان در پایان گفت: فردا ساعت 8:30 از مقابل تالار وحدت وسیله ایاب و ذهاب برای شرکت هنرمندان و اصحاب رسانه در مراسم افتتاحیه جشنواره حرکت خواهد کرد.    

 

 

   

 

  

          

captcha