کد خبر: 3637986
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۸:۰۶
زکی‌لو بیان کرد:

آیین‌نامه رشته دعاخوانی برای شرکت‌کننده و داور شفاف نیست

گروه مسابقات: رئیس هیأت داوران مسابقات سراسری قرآن با اشاره به اینکه آیین‌نامه رشته دعاخوانی برای شرکت‌کننده و داور شفاف نیست، گفت: قوانین گاهی مزاحم حال و هوای رشته دعاخوانی است، بنابراین باید فکری برای این رشته از مسابقات شود تا متسابق و داور برداشت واحدی از آیین‌نامه داشته باشند.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) به ارومیه، سعید زکی‌لو، رئیس هیئت داوران در بخش دعاخوانی و اذان چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم، در مورد رقابت‌های برگزار شده در این بخش، گفت: مسابقات رشته دعاخوانی حال و هوای ویژه‌ای نسبت به سایر رشته‌ها دارد. رشته‌هایی مانند قرائت، ترتیل و حفظ و ... یک هم‌خوانی منطقی از حیث اینکه همه آنها از لحاظ فنی منطبق بر نکات فنی قرائت هستند، دارند. 
وی با اشاره به اینکه مبنای بررسی این رشته‌ها، اجرای قرائت صحیح عربی است اما در دعاخوانی یک فضای دیگری ساری و جاری است، افزود: یک قاری که در حال و هوای بسته قرائت خوانده است، حالا با حال و هوای تنغیمی مناسب حال دعا، باید دعا بخواند و این کار را برای فارسی زبانانی باید اجرا کند که انتظار استفاده از الحان فارسی را دارند. این موضوع یک فضای تناقض را ایجاد می‌کند که بالاخره این دعا باید با نغمات فارسی خوانده شود یا باید عربی خوانده شود؟
زکی‌لو تصریح کرد: اگر با نغمات فارسی خوانده شود بخشی از قوانین و قواعد صحت را به هم می‌ریزد، گرچه بخش اندکی در آیین نامه دیده شده است اما کفایت نمی کند، هنوز برای شرکت کننده و داور این موضوع شفاف نیست. آیین‌نامه را که نگاه کنیم نوشته است یکی از الحان فارسی یا عربی را برای دعاخوانی استفاده کنند. در قرائت، کشش حرکات کوتاه را نداریم اما در دعا باید داشته باشیم، چرا چون بر محور حال و هوا التجا می‌گردد و نه قرائت قرآن کریم، این تناقض و ناهمگونی در برداشت از دعاخوانی و ایجاد رقابت مقداری کار را سنگین کرده است.
رئیس هیئت داوران بخش دعاخوانی و اذان چهلمین دوره مسابقات سراسری قرآن با اشاره به اینکه در مسابقات متسابق باید آگاه باشد که قرار است چه چیزی ارائه کند و داور نیز بداند که چه چیزی را باید دریافت کند، اظهار کرد: با این حال هنوز هم آیین‌نامه مسابقات در این بخش مبهم است. ما از طرف گروه هیئت داوران تقاضای بررسی آیین‌نامه را داشتیم که مورد بازنگری قرار گیرد. 
وی بیان کرد: در اذان وقتی در معیارهای فنی قرار می‌گیریم می‌بینیم صوت ارجح است و این طبیعی است، صوت امتیاز بیشتری دارد. در دعاخوانی می‌بینیم نمره دعاخوانی و  لحن بیشتر است پس در اینجا محور دعا، فریاد و صدای بالا نیست بیشتر حال و هوای دعا و التجا است و این موضوع ملاک است. اگر این باشد آن وقت متانت و لحن دیگری را می‌طلبد که قوانین بسته تجوید مزاحم این حال و هواست.
زکی‌لو اذعان کرد: رئیس محترم مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف در مسابقات کشوری سال آینده قبل از آغاز آن مسابقات نشست‌های فنی را داشته باشند تا به یک وحدت نظر برسند که متسابق و داور هر دو برداشت واحدی از سبک سیاق مسابقه داشته باشند.
وی در پایان بیان کرد: همه شاهد بودند کسانی در این وادی موفق‌تر ظاهر شدند که تقریباً در شهر خودشان دعاخوانی را به عنوان یک برنامه روتین در برنامه خود داشته‌اند و دعاخوان بوده‌اند، کسی که قاری باشد و با قواعد بسته تجویدی بخواهد دعاخوان شود با مشکلات زیادی مواجه می‌شود.

captcha