به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) ایرج مسجدی سفیر ایران در عراق عصر روز گذشته با حضور در دو شهر سامرا و کاظمین و نیز امامزاده سید محمد از نزدیک به بررسی وضعیت زائران ایرانی حاضر در این سه منطقه پرداخت و سپس با مسئولان ستاد اربعین در دو شهر کاظمین و سامرا طی نشستی مشکلات موجود را بررسی کرد.
در نشست سفیر ایران در عراق با مسئولان بخشهای مختلف اربعین در کاظمین ابتدا نماینده بخش اسکان و تغذیه ستاد اربعین و مسئولان استانی این ستاد به ارائه گزارش پرداختند. مسئول موکبهای برپا شده از سوی استان خراسان جنوبی در این نشست با اشاره به اینکه علی رغم محرومیت این استان، با توجه به اینکه اعلام شد در شهر کاظمین نیاز به ارائه خدمات است به این شهر آمده ایم، گفت: با برپایی موکب هر روز برای 15 تا 20 هزار نفر اسکان و در روز 60 هزار پرس غذا تهیه می کنیم. 100 چشمه حمام و سرویس بهداشتی نیز در این شهر ایجاد کرده ایم.
تغییر ناگهانی و هر ساله قوانین عراق و آشنا نبودن به قوانین این کشور
در ادامه مسئولان استانهای قم، خراسان رضوی، فارس، استان مرکزی و ... که در حال خدمت رسانی به زائران در کاظمین هستند به ارائه گزارش پرداخته و کوتاه بودن ویزای خادمان اربعین، مشکلات مربوط به انتقال بار و تجهیزات از مرز به داخل خاک عراق، تغییر ناگهانی و هر ساله قوانین عراق و آشنا نبودن به قوانین این کشور، کمبود زمین برای برپایی موکب، مشخص نبودن برنامه سال اینده برای برنامه ریزی دقیق آتی و ... را به عنوان مشکلات اربعین امسال عنوان کردند.
حمید عباسی رئیس درمانگاه کاظمین و تابعه نیز در گزارش خود در خصوص خدمات پزشکی ارائه شده به زائران، با اشاره به اینکه به دلیل پیشگیری از بروز مشکلات برای زائران ایرانی یک پزشک مستقر به بیمارستان کاظمین اعزام شده است، اظهار کرد: طی 24 ساعت گذشته در درمانگاه شارع امام علی کاظمین 450 بیمار، در درمانگاه صاحب الزمان بیش از هزار بیمار و در درمانگاه مرکزی کاظمین 350 نفر ویزیت شده و تحت مداوا قرار گرفتند.
زائران ایرانی مشکل بیمه دارند
وی در ادامه با اشاره به اینکه بسیاری از زائران ایرانی با مشکل بیمه مواجه هستند، گفت: زائرانی که بیمه نیستند باید در بیمارستان کاظمین هزینه درمان خود را به دینار پرداخت کنند که مشکلات زیادی برای آنها به وجود می آورد.
عباسی افزود: متأسفانه با مشکل ورود تجهیزات پزشکی به کاظمین مواجه هستیم و اقلام دارویی و تجهیزات ما ساعت ها در ایستهای بازرسی معطل میشوند.
روزانه 100 نفر در کاظمین پاسپورت خود را گم میکنند
در ادامه این نشست نماینده سفارت ایران در کاظمین اعلام کرد: روزانه بیش از 100 مورد مراجعه به دلیل گم شدن پاسپورت و مدارک را داریم که برگه عبور برای این افراد صادر میشود. همچنین در عراق مشکل بیمه نبودن بسیاری از زائران را داریم و لازم است بیمهها همدیگر را پوشش دهند تا همه زائران بتوانند در عراق از خدمات بیمه استفاده کنند.
گودرزی نماینده ستاد بازسازی عتبات عالیات در عراق نیز با اشاره به اینکه عراق 15 هزار ویزای رایگان را در اختیار خادمان اربعین قرار داده است، گفت: سه هزار کامیون و تریلی حامل بار و تجهیرات برای اربعین وارد عراق شده است و امسال از نظر کمیت و کیفیت ارائه خدمات ارتقا داشتهایم.
در ادامه این نشست مسجدی، سفیر ایران در عراق با تأکید بر اینکه اربعین یک مأموریت ویژه و خاص است، گفت: اربعین در نگاه مردم و مسئولان عراق یعنی حرکت مردم به سوی کربلا، اظهار ارادت و بازگشت و دولت عراق هیچ مأموریت و مسئولیتی در این زمینه بر عهده ندارد و جریان اربعین در عراق به معنای واقعی مردمی است.
وی ادامه داد: صبح که در سامرا و سید محمد بودم یک خادم عراقی را نمیتوانستی ببینی مسئولان حرم شریفین سامرا از خیل جمیعت زائران ایرانی شگفت زده شده بودند. چون موضوعیت اربعین برای مردم عراق حرکت به سمت کربلا است اما اربعین از نگاه مردم و مسئولان ایران فرق دارد و این مردم هستند که ما به دنبال خود می کشانند. روز جمعه که متعلق است به امام زمان(عج) در شهر سامرا 100 درصد زائران ایرانی بودند. زائر ما فرصت شناس است و از فرصت اربعین برای زیارت تمام امامان و امامزادگان عتبات استفاده میکند.
مسجدی بر لزوم سازماندهی و مدیریت ستاد اسکان و تغذیه در اربعین تأکید و اظهار کرد: نیاز نیست موکبهای ما در بین راه نجف تا کربلا که موکبهای عراقی برپا هستند مستقر شوند. چرا استانهای ما در یک یا دو شهر متمرکز نمیشوند و هر استان در هر 5 شهر عتبات موکب میزند؟ چرا امکانات را هر سال به ایران باز می گردانیم در حالی که میتوان امکانات مصرفی را با برنامهریزی به عنوان هدیه مردم ایران به عراق به عنوان تشکر اهدا کرد و وسایل و تجهیزات را نیز در انبارهای اینجا به امانت گذاشت. برخی وسایل نیز باید از عراق تهیه شود تا مردم عراق هم از فواید حضور زائران بهره مند شوند و اینگونه نباشد که هیچ چیز از اینجا خریداری نشود.
وی عنوان کرد: سال آینده ممکن است ورود شما مشکلتر و محدودتر شود. رفتار ما با عراقیها باید به گونهای باشد که فکر نکنند ما میخواهیم جای آنها را بگیریم. همچنین توجه به قوانین و مقررات عراق هم بسیار مهم است. امسال عراق به ما 50 هزار ویزای رایگان داد و این کار بسیار مهمی است که تاکنون ایران آن را انجام نداده است.
سفیر ایران در عراق افزود: مدت ویزای رایگان در عراق یک ماه است و این قانونی است که نمی توان آن را تغییر داد اگر مسئولان موکبها نیاز به حضور بیشتری در عراق دارند میتوانند ویزای سه ماهه یا شش ماهه بگیرند که البته هزینه آن زیاد است و ستاد اربعین نمی تواند آن را متقبل شود.
وی تک تک زائران ایرانی در عراق را سفیران ایران در عراق دانست و خواستار رعایت دقیق قوانین عراق توسط همه زائران شد و گفت: مدیریت سه میلیون جمعیت در کاظمین کار سختی است و من خسته نباشید جانانه به همه مسئولان ستاد اربعین کاظمین میگویم.
مسجدی اضافه کرد: ما موفق شدیم دلار را از روند دریافت ویزای اربعین حذف کنیم و این کار بزرگی است. تأمین این میزان ارز برای بانک مرکزی کار سختی بود. ما همچنان به دنیال لغو روادید هستیم اگر چه تاکنون طرف عراقی این مسئله را قبول نکرده است اما ما همچنان تلاش خواهیم کرد این مهم محقق شود.
وی ضمن تشکر ویژه از خدمات درمانی هلال احمر پیشنهاد کرد: در بحث تغذیه تمرکز ایجاد کرده و آشپزخانهها را به یک محل مشخص انتقال دهیم و توزیع غذا را متفرق کنیم. نیاز نیست هر کجا موکب هست، آشپزخانه موکب هم همانجا باشد.
سفیر ایرانی در عراق در پایان سخنانش گفت: عراقیها از برخی عملکردهای ما ناراضی هستند و احساس میکنند موکب ها، زوار و مسئولان ایرانی جای آنها را میگیرند. سال گذشه بدون کسب مجوز دستگاه کارتخوان در عراق نصب شد که دولت عراق همه کارتخوانها را جمع اوری و مسئولان آنها را بازداشت کرد، رادیو اربعین بدون مجوز آنتنهای خود را در عراق نصب کرد و ... این ها اشکالاتی است که امسال برطرف شده و اکنون با کسب مجوز مشکلات مرتفع شده و کسی هم متعرض نیست.
به گزارش ایکنا، پس از این نشست مسجدی با حضور در خیابان باب المراد و خیابانهای اطراف حرم مطهر امامین جوادین از وضعیت اسکان و تغذیه زائران ایرانی بازدید کرد.