به گزارش ایکنا به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرهاد نظری، دبیر کمیته ملی حافظه جهانی در تشریح تصمیمات و برنامههای اتخاذ شده در جلسه ۱۲۹ کمیته ملی حافظه جهانی که در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، گفت: این جلسه با حضور اکثریت اعضای کمیته برگزار شد و در خلال آن ضمن ثبت سه اثر، درباره چگونگی برگزاری نشست منطقهای آسیا-اقیانوسیه برنامه حافظه جهانی بحث و تبادل نظر شد.
وی تصریح کرد: دومین دوره این نشست، شهریور ماه سالجاری با همکاری دفتر منطقهای یونسکو و با حضور اساتید شاخص در این حوزه و کارشناسان مربوطه درتهران برگزار خواهد شد.
نظری افزود: دراین جلسه سه مجموعه آثار شامل مجموعه آثار هوشنگ مرادی کرمانی، مجموعه جزوات قرآن قرآختایی (۱۸ پاره ترکان خاتون) آستانه شاه نعمت الله، ولی در کرمان و مجموعه نقشههای جغرافیایی خطی ترسیمی استاد سحاب در کمیتههای کارشناسی مورد تایید و واجد ارزش ثبت در فهرست حافظه ملی ایران قرار گرفت.
وی یادآور شد: مجموعه آثار مرادی کرمانی (داستاننویس معاصر) به جهت تأثیرگذاری بسیار زیاد داخلی و خارجی در میان گروههای متعدد فرهنگی – اجتماعی، سنی - جنسی و بهرهمندی از موضوعات مهم و بکر مورد توجه است، برای مثال یکی از داستانهای معروف مرادی کرمانی، «قصههای مجید» است.
نظری با بیان اینکه این داستان نویس معاصر تاکنون آثار ارزندهای از خود به یادگار گذاشته که پیرو آن جوایز فراوانی را در عرصه بینالمللی به خود اختصاص داده است، ادامه داد: مرادی کرمانی سبک جدیدی در داستاننویسی ایجاد کرده و در کنار عامهنویسی و الهام از سبکی شاعرانه آثار خود را به ایجاز، احساس، طنز و واقعگرایی مزین کرده است.
وی با بیان اینکه آثار این هنرمند به چندین زبان زنده دنیا ترجمه شده است، گفت: از آنجایی که در داستانهای مرادی کرمانی به موضوعات متنوع اجتماعی، محیطزیستی، فرهنگی همچون فقر، خشکسالی، روابط درون و بین نسلی توجه شده است، این آثار مورد اقبال جهانی واقع شده به طوری که هم اکنون به زبانهای متعدد ترجمه شده و جوایز فراوانی از آن خود کرده است و فیلمها، سمینارها و همایشهای متعددی بر اساس این آثار شکل گرفته است.
نظری از ثبت مجموعه جزوات قرآن قرآختایی آستانه شاه نعمت الله، ولی در این کمیته سخن به میان آورد و افزود: مجموعه «۱۸ پاره ترکان خاتون» در مجموعه ماهان کرمان طی این جلسه به ثبت رسید. این مجموعه قرآنی مربوط به سده هفتم قمری میشود که با تزئینات عالی با سرلوح و جدول کشی و نشانههای قرآنی بسیار ممتاز به یادگار مانده است.
وی در ادامه تصریح کرد: در جلسه این کمیته مجموعه نقشههای جغرافیایی خطی ترسیم استاد عباس سحاب مورد بررسی و واجد ارزش ثبت قرار گرفت که طبق آن لازم است اقدامات حفاظتی درمورد آن انجام شود.
بنابر این گزارش، کمیته ملی حافظه جهانی از سال ۱۳۸۴ به عنوان زیرشاخهای از کمیسیون ملی یونسکو تشکیل شده است و هدف آن اجرای اهداف برنامه حافظه جهانی The Memory of the World یونسکو است که در سال ۱۹۹۲، مبتنی بر شناسایی، آگاه سازی و دسترس پذیر کردن میراث مستند کشورها شکل گرفته است.
کمیته ملی حافظه جهانی طبق روال در طول سال، هر ماه یک جلسه تخصصی با حضور تمامی اعضا دارد که البته در شرایط اضطراری نیز جلساتی با هماهنگی اعضا برگزار میشود که این نشستها در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است. ذیل این کمیته چهار گروه کارشناسی «ارزیابی آثار برای ثبت»، «آموزش»، «نگهداری و حفاظت» و «معرفی و دسترسی» فعالیت میکند.
انتهای پیام