نسخه‌پیچی برای دریافت بودجه قرآنی/ گام‌هایی برای رفع مشکلات بیمه‌ای مؤسسات
کد خبر: 3865955
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۷
در جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی مطرح شد؛

نسخه‌پیچی برای دریافت بودجه قرآنی/ گام‌هایی برای رفع مشکلات بیمه‌ای مؤسسات

گروه فعالیت‌های قرآنی ــ در صد‌وششمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی روش‌های مختلف برای دریافت بودجه به بحث گذاشته شد و در ادامه رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآن به دفاع از وضعیت کمیسیون پژوهش و آموزش عالی پرداخت.

نسخه‌پیچی برای دریافت بودجه قرآنی/ دفاع جانانه از فعالیت‌های کمیسیون پژوهش / گام‌هایی برای رفع مشکلات بیمه‌ای موسساتبه گزارش خبرنگار ایکنا؛ صد‌وششمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بعدازظهر روز گذشته، اول دی‌ماه، در دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی و به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر این شورا و دیگر اعضا برگزار شد.

در ابتدای این جلسه حجت‌السلام والمسلمین حمید محمدی طی سخنان کوتاهی به اتفاقات روز در عرصه فعالیت‌های قرآنی اشاره کرد و گفت: برخی خبرها مبنی بر حذف سهمیه حافظان قرآن کریم در کنکور سراسری شنیده شده است که نیاز به پیگیری بیشتر دارد. همچنین مصوبه اخیر ستاد عالی نقشه مهندسی فرهنگی کشور در مورد بودجه فعالیت‌های قرآنی نیز از خبرهای مهم این روزها بوده است، اینکه تمام فعالیت‌های قرآنی کشور اعم از برنامه‌ای و بودجه‌ای ذیل اسناد سه‌گانه حرکت کند، بحث مهمی است و همین باعث شده تا ارزش این مصوبه به اندازه خود منشور توسعه فرهنگ قرآنی باشد.

محمدی به بیان جزئیاتی از پیگیری‌های صورت گرفته برای بودجه قرآنی پرداخت و پس از آن رحیم قربانی، مدیرعامل اتحادیه تشکل‌ها و مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد، نیز در سخنان کوتاهی چند تذکر را بیان کرد و گفت: در اغتشاشات اخیر یکی از مؤسسات قرآنی استان البرز به آتش کشیده شد و هیچ حمایتی از مدیران این مؤسسه به عمل نیامد. همچنین در سیل اخیر اهواز هشت مؤسسه دچار آسیب‌دیدگی شده است که شایسته است از این مؤسسات حمایت شود.

در بخش دیگری از این جلسه محمدعلی خواجه‌پیری، پیشکسوت قرآنی و عضو شورای توسعه فرهنگ قرآنی، نیز به ذکر توضیحاتی در مورد بودجه فعالیت‌های قرآنی پرداخت و با بیان اینکه به‌ دور از هیچ فضاسازی و کاملاً مسالمت‌آمیز این مطالب خود را بیان می‌کند، گفت: تا زمانی که جامعه قرآنی یکپارچه به میدان نیاید هیچ چیزی تغییر نخواهد کرد. دستگاه‌های پرشمار و اتحادیه‌های مردمی با تعداد بسیار بالا وجود دارد که باید به میدان بیایند. رئیس‌جمهور محترم از وضعیت بودجه قرآنی بی‌اطلاع است و باید مطالبه منطقی و محترمانه از ایشان داشته باشیم.

خواسته حداقل قرآنی‌ها از مسئولان 
وی با اشاره به اینکه حداکثر خواسته ما در بحث قرآنی اختصاص میانگین بودجه پرداختی در بخش‌های دیگر است، افزود: میانگین تخصیص بودجه در بخش‌های مختلف کشور ۵۳ درصد است. لذا این درصد از بودجه قرآنی باید پرداخت شود. بودجه قرآنی یک کار ملی است و برای رسیدن به آن باید برخی اختلاف سلیقه‌ها را کنار گذاشت و تا این اتفاق نیفتد، هیچ پولی اختصاص نخواهد یافت.

خواجه‌پیری تصریح کرد: اگر همه پای کار بیایند و از رئیس‌جمهور پیگیری کنند شاید به نتیجه برسد، در غیر این صورت هیچ راهی برای رسیدن به بودجه وجود نخواهد داشت. ما تکلیف داریم این بودجه را پیگیری کنیم. اعتقاد دارم باید محکم برخورد شود.

در ادامه مقرر شد که هر کدام از اتحادیه‌های مردمی، مؤسسات و هر کدام از دستگاه‌ها هر اقدامی که منتهی به توجه دادن بیشتر به این موضوع می‌شود، انجام دهند. همچنین مشخص شد تا شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز اقدامات خود را موازی با این موضوع و از مسیر قانونی ادامه دهد.

در بخش دیگری از این جلسه، گزارش فعالیت‌های کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن مورد بررسی قرار گرفت. در این بخش، که بیشترین زمان جلسه را نیز به خود نیز اختصاص داد، ابتدا سیدحمیدرضا میرعظیمی، رئیس مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی و دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن، به بیان توضیحاتی پرداخت و گفت: از وقتی که وارد کمیسیون شدم و به فاصله کمتر از پنج ماه نامه‌ای دریافت شد، مبنی بر اینکه گزارشی در مورد اقدامات انجام گرفته برای تحقق اهداف سند به شورا ارائه دهم. در تاریخ ۲۴ مهر گزارشی ارسال شد و پس از آن نیز به صورت حضوری گزارش دیگری در مورد ساختار مرکز ارائه شد.

وی با اشاره به بلوکه شدن حساب‌های کمیسیون در چند سال گذشته و نبود امکان هزینه‌کرد بودجه‌های دریافتی، افزود: هنوز بعد از یک سال در حال پاسخگویی به دیوان محاسبات و سازمان بازرسی در مورد این موضوع هستیم. در یک‌ مورد سازمان بازرسی، نامه‌ای را در ۱۶ محور ارسال کرده بود که پاسخ دادن به آن‌ نامه به تنهایی زمان زیادی لازم داشت. با وجود این، حدود یک ماه است که توانسته‌ایم حساب‌ها را باز کنیم.

دفاع از یک ساختار قرآنی 
میرعظیمی با بیان اینکه میزان مکاتبات برای گزارش‌دهی به شورا در ۹ ماهه اخیر به اندازه مکاتبات چندین سال بوده است، تصریح کرد: اینها را به فال نیک می‌گیریم، اما به شرط اینکه دیگران نیز از کارهایی که انجام داده‌اند، گزارش ارائه دهند. گزارشی که از دبیرخانه دریافت شده دارای ایراداتی است که یکی از آنها دریافت ۸۰۰ میلیون اعتبار برای سال ۹۷ است در صورتی که در اواخر فروردین ۹۸ بیش از ۶۰۰ میلیون تومان واریز شده آن هم به حسابی که مسدود است. به لطف خدا توانسته‌ایم با همکاری وزیر و دیوان محاسبات و ... این حساب را باز کنیم. همچنین ۵۷۶ میلیون که قرار بوده در مرحله دوم دریافت شود و هنوز دریافت نشده نیز در گزارش دبیرخانه ذکر شده است. همه اینها به علاوه یک‌ میلیارد و دویست میلیون تومان قبلی بوده که موجود است.

دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن با اشاره به اینکه کارهایی که مستلزم بودجه نبوده است در این مدت انجام داده‌ایم، اظهار کرد: تثبیت جایگاه مرکز از جمله این فعالیت‌ها بوده است. تا قبل از این در سازمان امور استخدامی رسمیتی وجود نداشت از ۱۹ آذر ۹۸ و بعد از فرایند یک‌ساله‌ای که صورت گرفت، توانستیم به این تثبیت برسیم. در گزارش دبیرخانه به کاهش پست‌ها هم اشاره شده است، در صورتی که اینگونه نیست، با وجود اینکه در کل وزارتخانه با کاهش پست مواجه بوده‌ایم، اما ما در مرکز، پست‌ها را افزایش داده‌ایم، یعنی تنها قسمتی در وزارت علوم هستیم که با وجود کاهش پست‌ها در کل وزارت، با افزایش پست مواجه بوده‌ایم و این به خاطر تعامل با وزیر و معاونان بوده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به بازبینی تمامی قراردادهای پژوهشی و تعیین تکلیف آنها اشاره و بیان کرد: قراردادهایی که پنج سال از سقف آنها گذشته و رها شده است مورد بررسی قرار گرفته است، اینکه گفته می‌شود کاری صورت نگرفته، درست نیست و تمام این موارد بررسی و کارشناسی شده است. برای مثال در بحث درسنامه‌ها موضوعاتی در بحث نظارت‌ها مطرح بوده است.

میرعظیمی در مورد درسنامه‌ها که مورد سؤال دبیرخانه نیز بوده است ابراز کرد: خوشبختانه زحمت دوستان سابق به ثمر رسیده است. در این بخش دانشگاه علوم قرآن و حدیث شهرری و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، مسئول تدوین درسنامه‌ها شدند. در حال حاضر ۱۷ مورد از ۲۲ مورد پژوهشگاه خروجی پیدا کرده است، سه مورد در مرحله چاپ است و تنها دو مورد مشکلاتی داشت که برطرف شد و فرایند آن طولانی شد. در دانشگاه علوم قرآن و حدیث نیز قرار شده است تا قبل از پایان ترم تحصیلی خروجی داشته باشیم.

دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن رایزنی برای تأمین نیروی انسانی را به عنوان بخش دیگری از فعالیت‌های صورت گرفته برشمرد و گفت: در مجموع ۲۴ نفر طی این مدت با مرکز همکاری داشته‌اند. نیروهای کارشناسی که شش نفر بودند مشکلات قانونی داشته و اصولاً طرف قرارداد وزارتخانه نبوده‌اند، تمام تلاش خودمان را به کار گرفتیم تا این دوستان را نگه داریم و مدتی نیز این امر‌ ممکن شد تا اینکه ادامه کار امکان‌پذیر نبود.

وی افزود: در ساختار بیان شده است که رئیس مرکز هم‌تراز معاون و مستقیم زیر نظر وزیر فعالیت دارد و این چیزی جز تثبیت موقعیت مرکز نیست. رئیس مرکز در شورای معاونان حضور می‌یابد و خوشبختانه تعامل بسیار خوبی وجود دارد. از آنجایی که باید فعالیت‌های مرکز در قالب سند راهبردی انجام شود و ما نیز هیچ اعتباری نداشتیم، اما کارها را انجام دادیم و برای تمام اقدامات پیش‌نویس در سه مدل تهیه کردیم. برای اجرای این اقدامات باید اعتبار داشته باشیم اما این اعتبارات تاکنون مسدود بوده است که با باز شدن آنها فرایند ادامه خواهد یافت.

نسخه‌پیچی برای دریافت بودجه قرآنی/ دفاع جانانه از فعالیت‌های کمیسیون پژوهش / گام‌هایی برای رفع مشکلات بیمه‌ای موسسات
دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن در بخش پایانی صحبت‌های خود اظهار کرد: بازنگری سرفصل‌ها فرایند خاص خود را دارد، ما برای اینکه پایه را محکم کنیم، توجیهات لازم با مسئولان مربوطه که سختی‌های بسیاری دارد، انجام دادیم. همچنین از بین تمامی اساتید موجود کارگروه‌هایی را تشکیل دادیم و رأی و نظر آنها را دریافت کردیم تا بهترین اساتید برای تشکیل گروه بازنگری مشخص شود. کارهایی که انجام داده‌ایم در چارچوب وزارت بوده و در فرایند آنجا تصویب شده و ماندگار و دائمی خواهد شد.

همچنین، رحیم قربانی، مسئول کارگروه بررسی وضعیت کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن، که از جلسه صد و پنج شورا مأمور به این پیگیری شده بود بر این‌ موضوع که از دید کمک به وزارت علوم کار شده، تأکید کرد و گفت: دیدگاه گروه هم در ادامه بر کمک به وزارت علوم بوده است.

سپس در این جلسه رضا سلامت‌پناه، دبیر مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی، نیز در سخنان کوتاهی بیان کرد: در جلسه گذشته مجمع مشورتی نکاتی بیان شد، از آنجایی که عین نکات اجرا می‌شود، تمام موارد بیان شده صورت‌جلسه شد. سپس مدیران کمیسیون پژوهش درخواست دریافت فایل صوتی جلسه را داشتند که برخلاف آئین‌نامه مجمع بود و لذا تنها امکان دریافت صورت‌جلسه فراهم بود.

وی افزود: در ادامه روند بررسی‌ کمیسیون‌ها، بررسی وضعیت استقرار دبیرخانه را خواستیم و گزارش دریافتی را در قالبی علمی که خودمان طراحی کرده‌ایم، قرار دادیم. وضعیت جذب نیروی انسانی و استقرار سازمانی و همچنین نظر هیئت پایش را نیز مطرح کردیم. دبیرخانه حق دارد قالبی را که علمی می‌دانیم، قالب ارائه گزارش قرار دهد. در ادامه گزارش خودمان را ارسال کردیم تا نظر کمیسیون دریافت شود که پاسخی داده نشد.

تشکیل کارگروهی دیگر 
در ادامه این جلسه پیشنهاد محمدمهدی عزیززاده، مدیرکل کمیسیون توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی قرآن کریم، مبنی بر بررسی وضعیت کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآن توسط یک کارگروه جدید و حسن ختام بودن گزارش آن کارگروه به رأی گذاشته شد و به تصویب رسید. در این بخش مقرر شد کارگروهی متشکل از محمدعلی خواجه‌پیری، رحیم قربانی و محمدمهدی عزیزاده تشکیل شود تا برای جلسه آینده مجمع یک گزارش نهایی تهیه کنند و این گزارش منتشر شده و به عنوان حسن ختام این موضوع مورد بررسی قرار گیرد تا پرونده این موضوع بسته شود.

بر اساس گزارش ایکنا دومین دستور جلسه صد‌وششمین جلسه مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ارائه گزارش بیمه فعالان قرآنی اختصاص یافت. در این بخش حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآن و عترت کشور که در جلسه صد و پنج مجمع مسئول تهیه گزارشی در مورد وضعیت بیمه فعالان قرآنی شده بود، گزارش خود را ارائه داد.

محمدی گفت: با توجه به تشکیل کارگروه بررسی وضعیت بیمه فعالان قرآنی در جلسه گذشته، پیگیری‌ها و جلساتی برگزار شد. نکته‌ای که باید گفته شود این است که فکر‌ می‌کردیم اگر‌ مشکل بیمه فعالان قرآنی از طریق صندوق هنر برطرف شود دیگر مشکلی وجود نخواهد داشت، در صورتی که بعد از این جلسات متوجه شدیم اگر‌ تمام مشکلات صندوق هنر هم برطرف شود در خوش‌بینانه‌ترین حالت فقط ۲۰ درصد مشکلات بیمه فعالان قرآنی حل خواهد شد.

وی تأکید کرد: در جلساتی که برگزار شد متوجه شدیم کسی که در مؤسسات فعالیت داشته باشد و کارفرمایی داشته باشد، نمی‌تواند از حمایت‌های بیمه‌ای صندوق هنر استفاده کند؛ چراکه براساس قانون امکان بیمه شدن نیست. بنابر این امکان بهر‌ه‌برداری زیاد از صندوق هنر وجود ندارد. طبق قانون کمتر از 13 درصد از قرآنی‌ها می‌توانند از خدمات صندوق هنر استفاده کنند. مشکلات بیمه‌ای که مؤسسات درگیر آن هستند بحث کارکنان و مربیانی هستند که کارفرما دارند و لذا نمی‌توانند از بیمه صندوق هنر استفاده کنند. سازمان تأمین اجتماعی هم گفته است برای بیمه شدن باید، سهم کارفرما پرداخت شود و از این سازمان هم نباید انتظار داشت که کمکی در این راستا داشته باشد.

محمدی با اشاره به پیشنهاد وزارت ارشاد که تأکید بر فعال‌ شدن صندوق داشته است،‌ تصریح کرد: ما نیز این را می‌پذیریم، اما صرفاً با فعال شدن صندوق، مشکلات مؤسسات برطرف نخواهد شد. در قانون سرفصلی پیدا کریم که شامل بیمه اجتماعی افراد خاص می‌شود و حدود 1413 میلیارد تومان برای این حمایت اختصاص داده شده است که بیش از یک میلیون و 100 هزار نفر را می‌تواند تحت پوشش قرار دهد.

وی به ارائه دو پیشنهاد خود برای برطرف شدن مشکلات بیمه‌ای مؤسسات پرداخت و گفت: اگر صرفاً به مبلغ 1413 میلیارد تومان بیمه افراد خاص، حدود 13 میلیارد تومان، معادل هشت دهم درصد اضافه شود، 10 هزار نفر از قرآنی‌ها تحت پوشش بیمه قرار خواهند گرفت. پیشنهاد دوم هم این است که هشت دهم درصد سهمیه بیمه افراد خاص را به جامعه قرآنی اختصاص دهند. نمایندگان مجلس و اعضای فراکسیون قرآن و عترت نیز حمایت‌هایی داشته‌اند و امیدوارم با استفاده از یکی از این دو روش، بحث بیمه مؤسسات قرآنی برطرف شود.

در بخش دیگری از این جلسه محمدمهدی عزیززاده، مدیرکل دبیرخانه کمیسیون توسعه فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی به بیان نکاتی در این زمینه پرداخت و ابراز کرد: ردیفی که برای مشاغل خاص در نظر گرفته شده است، بیش از نیمی از آن به رانندگان و مشاغلی از این دست اختصاص یافته است، گروه دوم هم خادمان مساجد و ... هستند. به اعتقاد من این پیشنهاد خوبی است، اما در جریان باشید که اعتبارات بیمه‌شدگان مشاغل خاص از سوی خزانه پرداخت نشده و سال به سال به دیون دولت اضافه شده است. اگر قرار باشد اتفاقی بیفتد، باید با ردیف اعتبار مشخص رخ دهد.

وی با پرداختن به اینکه بزرگ‌ترین مشکل وضعیت فعلی این است که کارکنان و مربیان مؤسسات کارفرما دارند و نمی‌توانند از بیمه مشاغل آزاد استفاده کنند، اظهار کرد: برای این کار سه‌گام پیشنهاد شده است، ابتدا مکاتبه‌ای جدی با تأمین اجتماعی صورت بگیرد و جریمه مؤسسات را تا حصول نتیجه کامل متوقف کند، برخی مؤسسات بابت این موضوع از سوی سازمان تأمین اجتماعی جریمه شده‌اند و باید جلوی این جرایم گرفته شود. گام دوم صورت گرفتن مکاتبه‌ای از سوی شورا با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است تا دفتر برنامه و بودجه موظف شود برای این کار تدارک برنامه‌ای ببیند و جلسات مربوط به آن از هم اکنون برگزار شود. گام سوم هم مکاتبه با مجلس است. به کمیسیون برنامه و بودجه مجلس باید اطلاع داده شود تا این تغییر در آنجا اتفاق بیفتد. ضمن اینکه گفت‌وگو با وزارت کار نیز در برنامه باشد و اطمینان داده شود که این افراد واجد شرایط دریافت بیمه هستند.

در پایان این جلسه کارنمای اجرای مصوبات جلسات گذشته به نمایش گذاشته شد. در این کارنما، پیگیری‌هایی که از جلسه گذشته تا جلسه فعلی برای اجرای مصوبات صورت گرفته است، به نمایش گذاشته شد. در این بخش ابتدا در مورد پیگیری‌ها در مورد پیشنهاد افزودن بخش قرآنی به جشنواره‌های هنری فجر صحبت و اعلام شد نامه‌نگاری‌های مربوط به این پیشنهاد صورت گرفته و به معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیگیری بیشتر ارجاع داده شده است. پیشنهاد دیگر افزوده شدن بخش پیگیری اسناد راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی در خبرگزاری قرآن بوده که پیگیری‌های آن صورت گرفته و نامه‌های مربوطه به مدیرعامل این خبرگزاری ارسال شده است.

مصوبه دیگر جلسه گذشته بررسی وضعیت فعالیت‌های موزه ملی قرآن بوده است که پس از پیگیری‌های لازم و نامه‌نگاری با مدیران این موزه اعلام شد که این موزه از شورای توسعه فرهنگ قرآنی اعتباری دریافت نمی‌کند. لذا موظف به پاسخگویی به آن شورا نیست.

انتهای پیام
captcha