به گزارش ایکنا؛ پنجمین شماره دوفصلنامه «کلام حکمت» به صاحبامتیازی جامعةالمصطفی(ص) العالمیة منتشر شد.
عناوین مقالات این شماره بدین قرار است: «حقیقت انسان از نظر شیخ مفید و سید مرتضی»، «تطور مسئله قضا و قدر در عصر حضور (عصر رسالت و ائمه (علیهم السلام)»، «رابطه حوادث طبیعی با اعمال انسان از منظر آیات و روایات»، «مبانی حکمت نوصدرایی در تبیین رابطه انسان و ماوراء الهی»، «استعانت از کفار از نظر سلفیها»، «رد دیدگاه مثبتین نبوت میرزا غلام احمد (قادیانیه) با رویکرد قرآنی و عقلی».
در چکیده مقاله «حقیقت انسان از نظر شیخ مفید و سید مرتضی» میخوانیم: «حقیقت و ماهیت نفس، روح و بدن و رابطه آنها با یکدیگر از مسائلی است که تاثیر اساسی در آموزه انسان شناسی، معاد و سرنوشت اخروی انسان دارد. در این زمینه دو دیدگاه مطرح است: برخی متکلمان حقیقت انسان را جوهر مجرد متعلق به بدن می دانند؛ برخی متکلمان برآنند که نفس همین هیکل محسوس و مشهود است که روح در منافذ آن حلول کرده است. شیخ مفید از دیدگاه اول طرفداری کرده است و حقیقت انسان را جوهر بسیط و غیر مادی قایم به خود می داند و بدن را فقط وسیله کارکرد در ظاهر می داند، اما شاگرد وی سید مرتضی رویکرد دوم را پذیرفته است و اعتقاد به یگانگی نفس و بدن انسان زنده و مکلف را مجموع این شخص ظاهر و هیکل مشهودی می داند و روح یا به تعبیر وی هوایی لطیف در منافذ آن جاری است.»
در چکیده مقاله «رابطه حوادث طبیعی با اعمال انسان از منظر آیات و روایات» میخوانیم: «خداوند همه آنچه میان آسمان و زمین است را برای بهرهبرداری انسان آفریده است و نعمتهای ویژهای به او داده است، اما گاهی گناهان انسان سبب از بین رفتن نعمتها یا نزول بلای آسمانی میشود. تغییر نعمت و نزول بلا گاهی به صورت حوادث طبیعی مانند زلزله، صاعقه، باد و ... است. پژوهش حاضر با رجوع به منابع دینی ابتدا حوادث طبیعی مانند زلزله، صاعقه، باد و ... را در قالب سرگذشت پیشینیان بیان میکند، سپس به فلسفه این حوادث میپردازد و در نهایت براساس آیات و روایات، رابطه اعمال انسان و حوادث طبیعی را توضیح میدهد.»
انتهای پیام