
به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و رونمایی از نشان دبیرخانه دانشجویی «جهاد روایت و تبیین» و همچنین سایت آن، امروز دوشنبه 25 بهمنماه از سوی سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در محل معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزار شد. حجتالاسلام والمسلمین سعید صلح میرزایی، رئیس دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای در قم و نویسنده کتاب «جهاد تبیین» در این نشست به سخنرانی پرداخت که گزیدهای از سخنان وی را در ادامه میخوانید:
جهاد تبیین عبارتی بود که مقام معظم رهبری آن را در پنجم مهرماه ۱۴۰۰ به کار بردند. تفاوت تعبیر ایشان در این برهه با زمانهای قبلی این بود که در دورههای گذشته مخاطب ایشان نخبگان، اساتید، طلبهها و امثالهم بودند اما در این وهله و درباره جهاد تبیین خطاب خود را به کل مردم توسعه دادند و فرمودند همه مردم به ویژه جوانان همانند چراغی، اطراف خود را روشن کنند.
تعریف جهاد تبیین
در تعریف جهاد تبیین باید گفت که جهاد تبیین به نوعی یک حساسیت به ذهن مشوش است که روایتهای نادرست به آن وارد شده و در عرصه شناخت دچار مشکل شده است لذا نباید نسبت به آن بیتفاوت باشیم و خلاصه جهاد تبیین این است که نسبت به اقربا و کسانیکه در حوزه تاثیر ما قرار دارند فعالانه عمل کرده و مسائل شناختی لازم را برای آنها تبیین کنیم. یکی از دلایل اینکه مقام معظم رهبری در سخنرانی خود بر جهاد تبیین به شکل عمومی آن و نقش همه مردم در این زمینه تأکید کردند حجم بالای تحریف روایتها از سوی دشمنان است که حضور عموم مردم در این زمینه را پراهمیت کرده است.
همچنین مقام معظم رهبری رهبری از جنگ ترکیبی سخن گفتند که یکی از پایههای مهم آن جنگ روایتها است. در همین چهارچوب است که دشمنان توانستهاند به خصوصیترین بخش زندگی مردم ما و مخصوصاً جوانان نفوذ کنند. واقعیت این است که تاکنون خیلی از خانوادهها مراقب بودهاند که بشقاب ماهواره بالای خانه آنها قرار نگیرد چراکه تبعات زیادی از بعد فرهنگی و اخلاقی برای جوانان دارد اما الان فرزندان ما در چند ثانیه به محتواهای ضد انقلاب و مباحث اخلاقی ناپسند دست پیدا میکنند بنابراین رهبر معظم انقلاب به خوبی اهمیت مقابله با چنین پدیدههایی را تبیین کردند.
حساسیت نهادها بر جهاد تبیین
رهبر معظم انقلاب فرمودند الان همه کسانیکه موبایل هوشمند در اختیار دارند تریبوندار شدهاند و لازم است در زمینه جهاد تبیین به اقدام و عمل بپردازند. واقعیت این است که الان حتی یک چوپان در صحرا هم توانسته است دنبال کنندههای فراوانی در فضای مجازی پیدا کند و گاهی حتی یک کودک یا فرد مسن نیز دسترسی به این فضا دارد لذا مقام معظم رهبری همه را به حضور در میدان بزرگ جهاد تبیین فراخواندند و دیگر عذری برای عدم فعالیت در این زمینه از کسی پذیرفته نیست.
علاوه بر فضای مجازی و رسانهای، همچنین در فضای حقیقی نیز با توجه به اینکه حجم بالایی از اطلاعات برای مردم حاصل شده است جهاد تبیین میتواند معنا پیدا کند. متاسفانه از ابتدای اعلام این بیانات، خیلی از نهادها حساسیت لازم را نسبت به تحقق آن نداشتند تا اینکه رهبر معظم انقلاب، چند سخنرانی دیگر در همین راستا داشتند و مخصوصاً بعد از سخنرانی در جمع مداحان این شور در میان مخاطبان حاصل شد که این کار نفع زیادی برای کشور و انقلاب دارد لذا باید با جدیت آن را پیگیری کرد.
اهمیت ایجاد قرارگاه برای موفقیت جهاد تبیین
معتقدم باید از فرمان مقام معظم رهبری در زمینه اهمیت جهاد تبیین به خوبی صیانت شود. اینکه قرارگاههایی در این راستا ایجاد شده و تقسیم کار میشود نشان دهنده دغدغه جهاد دانشگاهی در این زمینه است چراکه متأسفانه تاکنون برخی از دستورات مقام معظم رهبری با نگاه ویترینی کنار رفته و گاهی تحریف شده یا مورد بهرهبرداری سودجویان قرار گرفته است درحالیکه ابعاد جهاد تبیین و وظایف هر کسی مشخص است لذا با توجه به مطالعات بنده در اندیشههای رهبری باید فوراً وارد فاز عملیاتی در زمینه جهاد تبیین شویم.
لازم است نقاطی که رهبری معظم انقلاب فرمودند که دشمن بر آن تمرکز دارد را شناسایی و در همان جا کار پدافندی انجام دهیم و بعد به مرحله هجوم برسیم تا در مرحله دفاع باقی نمانیم. اگر لازم است محتوا ایجاد کنیم باید افرادی که به عنوان نیروی صف هستند در این زمینه اقدام کنند و اگر هم لازم بود پژوهشهای علمی و دانشگاهی صورت گیرد تا تبیین صحیح شکل گیرد. نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که مقام معظم رهبری فرمودند اگر جریان تحریف شکست بخورد یقیناً جریان تحریم هم شکست میخورد لذا میتوانیم افقهای روشنی داشته باشیم. این مقوله نیز اهمیت جهاد تبیین را به خوبی مشخص میکند.
موانع و مشکلات سر راه جهاد تبیین
درباره موانع و مشکلاتی هم که بر سر راه موفقیت در امر جهاد تبیین وجود دارد هم باید گفت یکی از مهمترین موانعی که وجود دارد ترس از دست رفتن محبوبیتها یا کاهش دنبال کنندهها است در حالیکه ممکن است خیلی از مخاطبان ممکن است علاقه دینی و انقلابی داشته باشند که در این عرصه اقدام کنند. همچنین برای جلوگیری از هدر رفت انرژی و بودجه و در کنار آن برای جلوگیری از ناهماهنگی که در برخی موارد پیش میآید نیاز به قرارگاه و ستادی داریم که مجموعههای مختلف را همگن و تقسیم وظیفه کند.
بنده در جریان فعالیت مجموعههای مختلف همانند جهاد دانشگاهی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها و تشکلهای دانشجویی هستم اما اگر همافزایی ایجاد نشود ممکن است برخی وظایف دستگاههای مختلف فراموش شود. با توجه به اینکه بودجه فرهنگی محدود است لازم است ارادهای از سوی مسئولان این مجموعهها شکل بگیرد تا وارد فازهای عملیاتی شویم و مسائل را براساس فوریت و اولویت دستهبندی کنیم.
همچنین لازم است شبهات شناسایی و برطرف شوند چراکه برای آنها راهکار وجود دارد اما مخاطب ما در میان میلیونها مطلب در فضای مجازی نمیداند دقیقا باید دنبال چه چیزی باشد. بنابراین باید پیشخوان واحدی برای پاسخگویی به مخاطبان شکل بگیرد. در ادامه باید تمهیداتی برای حضور یک تیم اندیشیده شود تا به مخاطبان مشورت دهند تا شاهد شکست دادن جریان تحریف باشیم. دشمن برای هر هفته برنامهریزی دارد و تا از یک مشکل رها پیدا میکنیم مشکل دیگری ایجاد میکنند و فضای رسانهای و مجازی به آن سمت میرود لذا باید بتوان این وقایع را به خوبی برای مخاطبان تبیین کرد.
انتهای پیام