به گزارش خبرنگار ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبریف در خطبه اول نخستین نماز جمعه تهران در سال ۱۴۰۱ که امروز پنجم فروردین در مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد، با دعوت نمازگزاران به در پیش گرفتن تقوا اظهار کرد: تقوا توشهای است که شما را به مقصد میرساند و ما را از اضطراب رهایی میبخشد.
وی افزود: در این خطبه برآنیم که به لطف خداوند مباحث توحیدی را مطرح کنیم. انشاءالله مباحث توحیدی به زبان گویا و به زبان قرآنی که قابل فهم باشد، مطرح خواهد شد تا در زندگی ما تأثیرگذار باشد. دلیل این انتخاب هم این است که ماه شعبان، ماه مناجات شعبانیه است و بعد از آن هم به استقبال ماه مبارک رمضان خواهیم رفت. قرآن و دعاهای مخصوص مانند دعای ابوحمزه از اسباب پذیرایی ماه مبارک رمضان است؛ کسانی هستند که نماز شب خود را با دعای ابوحمزه همراه میکنند. همچنین دعای سحر از دیگر مناجاتهای ماه رمضان است.
خطیب جمعه تهران با بیان اینکه صفات خداوند از جمله مباحث توحیدی است، گفت: معرفت به صفات خداوند در سازندگی انسان بسیار تأثیرگذار است. در این بخش در قرآن صدها آیه وجود دارد. امام راحل فرمودند که تمام عالم محضر خداست و نباید در محضر خدا معصیت کرد. این باور که ما بدانیم و با تمام وجودمان گرفته باشیم که خدا ما را میبیند، میتواند هویت انسان را متحول کند و میتواند در ابعاد مختلف تأثیرگذار باشد. اولاً تشویقکننده است و اگر فرد بداند کسی او را میبیند به سراغ گناه نمیرود؛ ترس به عنوان یک صفت بشری صفت بدی نیست و گاهی اوقات باعث میشود انسان به سمت گناه نرود و در عرصه گناه نوعی بازدارندگی ایجاد میکند.
براساس این گزارش، حجتالاسلام خاتمی در خطبه دوم نماز جمعه تهران با تبریک فرارسیدن سال 1401 و آغاز قرن جدید گفت: امیدوارم خداوند دعای تحویل سال را در حق همه ما مستجاب کند. انشاءالله بهترینها در عرصه فردی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در سال جدید نصیب همه شود.
وی افزود: در هفتههای گذشته علاوه بر مرحوم آیتالله ریشهری ما چهار بزرگ را از دست دادیم که سلام و درود و رضوان خداوند را به روحشان میفرستیم. مرحوم آیتالله علوی گرگانی، مرجع انقلابی که در قضایای گوناگون همواره وفادار به انقلاب و نظام بودند. مرحوم آیتالله سیدمجتبی رودباری که از علمای محبوب استان گیلان محسوب میشدند و از شاگردان امام راحل هم در قم و هم در نجف بود. حوزه او در رشت، حوزه انقلابی بود. دیروز مردم رشت در تشییع پیکر این عالم سنگتمام گذاشتند و بار دیگر وفاداری خودشان را به دین و روحانیت ابراز کردند. مرحوم آیتالله سیدمحمد فقیه نیریزی که او هم از چهرههای انقلابی و از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری از استان فارس بود. ایشان هم چهره مردمی بودند و چهره محبوب. چهره دیگری که از میان رفت مرحوم حجتالاسلام والمسلمین سیدمحسن شفیعی از خوزستان بود؛ ایشان هم چهره دوستداشتنی بودند که مقام معظم رهبری از او به عنوان امید آینده تعبیر کردند.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: در میان این چهرهها اجازه میخواهم قدری در رابطه با مرحوم آیتالله ریشهری سخن بگویم. بزرگی که در کنار شما در صف اول نماز جماعت و نماز جمعه مینشست. مقام معظم رهبری ایشان را به هفت صفت ستودند،؛ عالم خواندند و ایشان بیش از 120 عنوان کتاب دارند. ایشان بسیار پرکار بودند و بسیاری از کتابهایشان مرجع به شمار میرود. همچنین رهبر انقلاب ایشان را عالم ربانی، عالم مجاهد، روحانی انقلابی، صالح، بااخلاص و باصفا خواندند. من میخواهم به آنچه که مقام معظم رهبری خواندند دو ویژگی دیگر را هم اضافه کنم. مرحوم آیتالله ریشهری با تمام وجود ولایتمدار بود و همانگونه که امام خمینی(ره) را قبول داشتند، مقام معظم رهبری را هم قبول داشتند و ویژگی دیگر ایشان این بود که مرد کارهای بزرگ در عرصههای علمی، سیاسی و مدیریت عملی بودند.
خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود از خدمتگزاران نوروز تقدیر و تشکر کرد و گفت: این خدمتگزاران در ایام تعطیلات نوروز در مشاغل خود باقی ماندند. پلیس محترم، پرسنل محترم بیمارستانها، اورژانس، هلال احمر، صداوسیما و حملونقل در این ایام مشغول خدمت هستند و از همه این عزیزان سپاسگزاریم که در سر کار خود ماندند تا مردم عزیز ما نوروز خوش و خرمی داشته باشند.
وی با بیان اینکه مسئولان در سال جدید با امید و قوت مشغول خدمت و انجام کار باشند، افزود: مسئولان نباید روزهای ابتدایی سال را به عیددیدنی و دید و بازدید بگذرانند، بلکه باید سریعاً به انجام خدمت مشغول شوند.
امام جمعه موقت تهران به مردم توصیه کرد که کرونا را جدی بگیرند و در دید و بازدیدهای عیدانه و سفرهای نوروزی پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند. وی افزود: دعوت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی مصداق دعوت به تقوا و امر به معروف است. آنهایی که واکسن نزدهاند حتماً برای تزریق واکسن اقدام کنند تا روزی برسد که بگوییم کرونا در کشور به صفر رسیده و آن روز دیر نخواهد بود.
خاتمی با اشاره به دهه تکریم مساجد گفت: در دهه آخر شعبان به استقبال ماه مبارک رمضان میرویم. مدیران مساجد، مساجد را برای مهمانان ویژه خداوند آماده کنند. غبارروبی یک کاری است که انشاءالله انجام خواهد شد. مدیران مساجد برای پرجاذبه کردن مساجد برنامهریزی داشته باشند.
وی یکی از ابتکارات مقام معظم رهبری را نامگذاری سالها عنوان کرد و در این رابطه ادامه داد: این نامگذاری سالها صرف تشریفات و شعار نیست، بلکه در حقیقت نقشه راه مسئولان و مردم است. نکته دوم این است که مقام معظم رهبری امسال را «تولید، دانشبنیان، اشتغالآفرین» نامیدند. معنای فرمایش ایشان این است که نگاه علمی و فناورانه به تولید داشته باشیم. اینچنین عمل کردن سبب میشود هزینههای تولید کاهش پیدا کند، بهرهوری افزایش پیدا کند، کیفیت محصولات ارتقا یابد و تولیدات رقابتپذیر شود، لذا عنوان، عنوان بلندی است و جای صحبت فراوان دارد.
خطیب جمعه تهران اضافه کرد: اشتغالآفرینی در گرو افزایش شرکتهای دانشبنیان است و آنچه مهم است فقط ارتقای کمی و کیفی هم نیست، بلکه در عمل بهویژه در عرصه کشاورزی باید خود را نشان دهد.
عضو شورای نگهبان با بیان اینکه حدود 10 سال است مقام معظم رهبری در نامگذاریهای سال روی مسائل اقتصادی تکیه دارند، گفت: دلیلش هم روشن است. مسائل اقتصادی، مسائل کلیدی است و دشمن هم میخواهد از این طریق به ما ضربه بزند. این هم چیز تازهای نیست. در صدر اسلام و در مکه با حصر در شعب ابیطالب نظر بود که در عرصه اقتصادی مسلمانان را زمین بزنند. پیامبر اسلام(ص) به مدینه هجرت کرد و در مدینه هم منافقان به این وادی وارد شدند، لذا ضربه زدن از طریق اقتصادی شیوه همیشگی دشمنان بوده است. تدبیر مقام معظم رهبری این توطئه را ناکام گذاشته، آنچنان که در صدر اسلام توطئه دشمنان ناکام مانده به یاری خداوند در این حکومت دینی توطئه دشمنان هم ناکام خواهد ماند.
وی اضافه کرد: در پیام مقام معظم رهبری از یک تلخی رنجآور هم یاد شد. رهبر انقلاب وقتی داشتند تلخی سال 1400 را بیان میکردند، با تمام وجود تلخی معیشت مردم، گرانیها و تورم را بیان کردند. این رهبر بزرگ رنج شما را رنج خودش میداند. ایشان بشارت دادند که اینها چیزهای بیدرمان نیست و بعضی از مشکلات باید به تدریج حل شود. مسئولان محترم باید با تلاش مضاعف از رنج مردم بکاهند و انشاءالله از بین ببرند.
عضو هیئترئیسه مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مقام معظم رهبری در سخنرانی اول سال فرمودند: «کسانیکه برای مردم سخن میگویند یا مطلب مینویسند و پیام میفرستند، هرچه میتوانند در مردم امید ایجاد کنند؛ زیرا امید عامل مهم پیشرفت هست.»، گفت: دشمنان در نقطه مقابل ناامیدی را پمپاژ میکنند؛ درحالیکه عناصر امید در این کشور موج میزند. عناصری مانند عنایت و فضل خداوند که تاکنون بوده و پس از این هم اگر ما با خدا باشیم خواهد بود. عنصر دیگر امید، عنصر مردمی مؤمن و وفادار به انقلاب است. 44 سال تلاش کردند تا این مردم را از انقلاب جدا کنند اما نتوانستند و نخواهند توانست. عنصر دیگر امید تجربههای موفق گذشته است. رئیسجمهور سابق آمریکا زمانی گفته بود فشار همهجانبه بر ایران وارد میکنیم اما سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور اخیراً گفته است که ما در فشار حداکثری شکست مفتضحانه خوردهایم. من به آنها میگویم که امسال هم منتظر شکستهای مفتضحانه دیگری باشید.
حجتالاسلام خاتمی ظرفیتهای بیبدیل کشور را از دیگر عناصر امید عنوان و اظهار کرد: نیروی انسانی، نیروی جوان مستعد ما، ذخایر عظیم نفت و گاز، معادن فراوان، قدرت موشکی و روحیه انقلابی مردم و در صدر اینها داشتن رهبری فقیه، سیلیخورده قبل از انقلاب، رزمنده دورههای بحرانی جنگ، رهبری دوراندیش از عناصر امید در کشور محسوب میشوند. بحمدالله با داشتن رهبری با این ویژگیها جایی برای یأس وجود ندارد. این انسان بزرگ فرمود که من آینده را به مراتب روشنتر از گذشته میبینم و انشاءالله پیش روی شما مردم مؤمن است.
انتهای پیام