به گزارش ایکنا؛ انتشار بیانیه خانواده شهید سلیمانی در آستانه انتخابات، پایان اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی، مذاکره با طرف عربستانی برای مشارکت حجاج ایرانی در انتخابات، افزایش ۱۲ درصدی اهدای خون در دو ماه اول سال، آغاز اعزام دانشجویان علوم پزشکی به عتبات عالیات، آغاز ثبتنام صدور پروانه مواکب اربعین، فراخوان جشنواره رسانههای ملی ایران و ... از مهمترین رویدادهای هفته گذشته در گروه اجتماعی بود.
با توجه به اینکه هفته گذشته با سالروز ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) همزمان بوده و روز ازدواج نامگذاری شده است، خبرگزاری ایکنا مصاحبههایی را درباره معیارهای مهم انتخاب همسر، آثار ازدواج از نگاه روانشناسی و اجتماعی و ... با اساتید و صاحبنظران حوزه علوم اجتماعی و روانشناسی انجام داده است که در ادامه از نگاه مخاطبان خواهد گذشت.
همچنین انتشار درسگفتارهایی با عنوان «اسرار حج» که از هفتههای پیشین آغاز شده بود، این هفته بر موضوعات فلسفه عرفه، حج مقبول و ... تأکید داشت. در ادامه مروری بر این رویدادها و مصاحبهها داریم.
بیانیه خانواده شهید سلیمانی در آستانه انتخابات
خانواده سردار شهید قاسم سلیمانی در آستانه انتخابات ریاست جمهوی بیانیهای منتشر کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است؛ حضور و مشارکت پرشور ملت ایران میتواند ضمن خنثی کردن توطئههای آشکار و پنهان دشمنان، افزایش همبستگی اجتماعی و تقویت وحدت ملی را همراه داشته باشد. همچنین نامزدهای محترم این انتخابات که میبایست متعهد به خدای متعال، اسلام عزیز و قانون اساسی باشند، بهتر است برای هرچه سالمتر برگزار شدن این انتخابات، از درگیریهای تنشزا، بیهوده و بیحاصل خودداری کنند. چنانچه نامزدها، طرفداران و علاقهمندان آنان قصد دارند در این رقابت از شهید عزیزمان سخن بگویند، توجه خود را معطوف به تبیین اندیشه، اصول و مبانی مکتب حاج قاسم کنند و از بیان سخنان نادرست، پرهیز کنند.
اسرار حج
حج یک مناسک است؛ اعمالی مشخص و به صورت دقیق از پیش تعیین شده که همه مسلمانان حاضر در این مراسم باید به صورت دقیق آن را انجام دهند. اما آیا منظر و مقصود خداوند از قرار دادن حج به عنوان یکی از فروع دین اسلام انجام ظاهری همین اعمال است؟ خبرگزاری ایکنا ضمن آرزوی حجی مقبول برای همه زائران بیتالله الحرام، درس گفتارهای اسرار حج را با تدریس حجتالاسلام عبدالحسن افتخاری، استاد حوزه و دانشگاه و روحانی کاروانهای حج تهیه کرده است تا گامی در جهت آشنا کردن هرچه بیشتر زائران با اسرار حج برداشته شود.
پایان اعزام زائران ایرانی به سرزمین وحی
ستاد مکه از انتقال ۸۳ هزار و ۸۹۷ نفر از زائران کشورمان تا پایان وقت روز یکشنبه ۲۰ خرداد به سرزمین وحی خبرداد که در این میان سهم فرودگاه مدینه بیش از ۵۰ هزار نفر بوده است. پروازهای اعزام زائران حج تمتع ۱۴۰۳ کشورمان که از بامداد ۲۴ اردیبهشت به سرزمین وحی آغاز شده طبق اعلام هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما)، دوشنبه ۲۱ خرداد پایان مییابد. در حج امسال ۸۷ هزار و ۵۰۰ زائر ایرانی حضور دارند.
مذاکره با طرف عربستانی برای مشارکت حجاج ایرانی در انتخابات
علیرضا عنایتی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در ریاض به مذاکره با مسئولان عربستان برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: از زمانی که تهران به ما ابلاغ کرد که چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری در دستور کار است، با مسئولان عربستان سعودی گفتوگو کردیم و مکاتباتی را در این زمینه انجام دادیم و به طرف عربستانی اعلام کردیم که براساس قانون جمهوری اسلامی ایران، اتباع ایرانی که در سایر کشورها حضور دارند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت میکنند و از مسئولان ذیربط درخواست کردیم که این فرصت در اختیار حجاج ایرانی قرار بگیرد و این مسیر و گفتوگو را همچنان ادامه میدهیم.
وی اضافه کرد: با وجود مذاکراتی که در این زمینه صورت گرفته و درخواستهایی که ارائه شده است، تاکنون پاسخی از سوی مسئولان کشور میزبان دریافت نکردهایم.
افزایش ۱۲ درصدی اهدای خون در دو ماه اول سال
بشیر حاجیبیگی، سخنگوی سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه طی دو ماه اول سال ۱۴۰۳ شاخص اهدای خون کشور بیش از ۱۲ درصد رشد داشت و در کل کشور بیش از ۴۳۵ هزار واحد خون اهدا شد، گفت: طی دو ماه گذشته استان تهران با بیش از ۱۷ درصد بیشترین مشارکت را در تامین خون کشور داشته است و پایتخت نشینان بیش از ۷۴ هزار و ۶۰۰ واحد خون اهدا کردهاند. پس از آن استان خراسان رضوی و استان فارس با نزدیک به هفت درصد بیشترین سهم را در تامین خون کشور عهده دار شدند.
آغاز اعزام دانشجویان علوم پزشکی به عتبات عالیات
جواد باقری بیلندی، رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: مرحله اول اعزام دانشجویان پسر دانشکدههای اقماری دانشگاههای علوم پزشکی به عتبات عالیات آغاز شد. در این مرحله ۹ کاروان از دانشجویان سراسر کشور در قالب سفرهای اردویی زیارتی ارزان قیمت و با حمایت معاونت فرهنگی-دانشجویی وزارتخانه به عتبات عالیات اعزام خواهند شد.
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از زائران اعزامی در این کاروانها، زائر اولی هستند و امیدواریم برنامه اعزام برای سایر گروهها در فضای دانشجویی کشور ادامه پیدا کند. در مرحله اول اعزامها نزدیک به ۴۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاههای وزارت بهداشت از ۸ استان اردبیل، یزد، تهران، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، فارس، مازندران و همدان به عتبات عالیات مشرف خواهند شد.
آغاز ثبتنام صدور پروانه مواکب اربعین
مجید نامجو، دبیر کمیته مشارکتهای مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین حسینی اعلام کرد: علاقهمندان به برپایی موکب و مسئولان مواکبی که سالهای گذشته پروانه موکبداری دریافت کردهاند، میتوانند با مراجعه به سامانه موکبداری به نشانی http://mokeb.atabat.org/login، نسبت به درخواست صدور پروانه جدید یا تمدید پروانه خود برای اربعین حسینی امسال اقدام کنند.
وی افزود: با همت خیران، هیئتهای مذهبی و خادمان موکبها در سراسر کشور، برنامهریزی شده است تا با استعداد بیش از سه هزار موکب، خدمات اسکان و تغذیه به زائران اربعین حسینی ارائه شود.
فلسطین؛ مسئله اول مراسم اربعین
حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در نشست هماندیشی و برنامهریزی مراسم اربعین حسینی، روز ۲۰ خردادماه گفت: از جریان طوفانالاقصی و وعده صادق، حضور در جریان اربعین، امسال معنای سیاسی منطقهای و فرامنطقهای بسیار بالایی دارد و شعار آزادی فلسطین باید به طور جدی در این مراسم مطرح شود. پس از جریان وعده صادق اکنون شاهد مرجعیت ایران در اقتدار نظام اسلامی و انقلاب اسلامی هستیم. بنابراین، نحوه حضور ما امسال در اربعین حتما با سالهای قبل تفاوت بسیاری دارد و نوع پذیرش شیعیان و زوار اباعبدالله (ع) نیز متفاوت خواهد.
استانهایی که بیشترین و کمترین آمار طلاق را دارند
نشست خبری هفته ازدواج شنبه ۱۹ خردادماه با حضور سینا کلهر، سخنگوی وزارت ورزش و جوانان برگزار شد. کلهر در این نشست با اشاره به وضعیت ازدواج در جامعه گفت: یکی از وظایف ما ارزیابی و رصد وضعیت ازدواج در جامعه است که به صورت فصل به فصل انجام میشود. اکنون وضعیت ازدواج چالشی شده است و ما سه شاخص برای تعیین وضعیت ازدواج داریم، یکی از این شاخصها تعداد ثبت وقایع ازدواج است که این رقم، در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، ۴۰ هزار کاهش را نشان میدهد، شاخص دوم تعداد ازدواج براساس هر هزار نفر است که در مقایسه با سالهای قبل کاهشی است، اما باز هم شاخص دقیقی نیست، چون هزار نفر کل جامعه را میسنجیم نه تعداد افرادی که در سن ازدواج هستند. در سال ۱۴۰۲ این تعداد به ازای هر هزار نفر زن که هرگز ازدواج نکردهاند، ۴۴ نفر است و این شاخص، دقیقترین شاخص محاسبه وضعیت ازدواج است. یک روند ثابت در رابطه با وضعیت ازدواج وجود دارد.

سخنگوی وزارت ورزش و جوانان با اشاره به استانهای پرخطر در زمینه طلاق بیان کرد: با توجه به اینکه در نقشه آمایشی، سن ازدواج ۱۸ تا ۳۵ سال در نظر گرفته شده است، استانهای کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، کردستان و لرستان از این نظر در وضعیت سبز و استانهای سمنان، بوشهر، البرز، تهران و قم در وضعیت قرمز هستند.
معیارهای مهم در انتخاب همسر
هر فردی ممکن است در سن خاصی تصمیم به ازدواج بگیرد و زندگی خود را با فرد دیگری شریک شود. این تصمیم بزرگ و مهم نیازمند بررسی دقیق است و باید در انتخاب همسر ملاکهای صحیحی را در نظر گرفت تا به ازدواج موفق دست یافت، زیرا انتخاب اشتباه یا تصمیم ازدواج در زمان اشتباه میتواند منجر به شکست شده و پیامدها و تبعات بسیاری را به همراه داشته باشد.
حجتالاسلام سیدمهدی واعظموسوی، استاد حوزه و دانشگاه و کارشناس مسائل خانواده در گفتوگو با ایکنا به ملاکها و معیارهایی که برای ازدواج باید مدنظر پسران و دختران باشد پرداخته است؛ وی معتقد است؛ آنچه از آیه ۳۴ سوره نسا فهمیده میشود، این است که مرد باید قوام باشد، یعنی ستون محکمی باشد که یک زن که همسرش میشود، بتواند به او تکیه کند. در واقع باید اقتدار، صلابت و برتری داشته باشد. در غیر این صورت دختر در ازدواجش موفق نخواهد بود، چراکه روانشناسی دختران به گونهای است که میخواهند در فرایند ازدواج به تکیهگاه برسند و روانشناسی زن این است که پناهگاه مرد باشد و اینها ایدهآل دختر در هنگام ازدواج است.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
چرا ازدواج مهم است
اولین روز ماه ذیالحجه همزمان با سالروز ازدواج حضرت فاطمه(س) و امام علی(ع)، روز ازدواج نامگذاری شده است. ازدواج مقدسترین و پیچیدهترین رابطه میان دو انسان از دو جنس مخالف و محبوبترین کانون نزد خالق متعال است و در آیات بسیاری بر موضوع ازدواج تأکید شده است. خبرگزاری ایکنا در گزارشی به چرایی اهمیت و کارکردهای ازدواج از منظر روانشناسی و اجتماعی پرداخته است.
ریحانه صبورنژاد، روانشناس و مشاور ازدواج و خانواده در گفتوگو با ایکنا معتقد است؛ عامل پایداری یک ازدواج وقتی منجر به سلامت روان میشود که همراه با انتخاب صحیح و عاقلانه باشد، نه هر نوع انتخابی. ویرجینیا ستیر، روانشناس در کتاب «آدمسازی» میگوید؛ کسانی که با هم ازدواج میکنند، در کمتر از دو سال به سه گروه تقسیم میشوند؛ کسانی که طلاق میگیرند و جدا میشوند، افرادی که در آشفتگی و نابسامانی قرار میگیرند، یعنی دائم با هم تعارض دارند و افرادی که به بالندگی میرسند، یعنی به شادکامی زندگی خود دست مییابند و این نتیجه انتخاب درست است. پس برای اینکه یک زندگی شاد و رضایتبخش داشته باشیم باید در امر همسرگزینی دقت کنیم تا اثرات یک ازدواج خوب را ببینیم.

حجتالاسلام محمدرضا کدخدایی، مشاور خانواده با تأکید بر اینکه بالا رفتن نفوذ اجتماعی به ویژه در جوامع سنتیتر و فرهنگیتر و دینیتر با ازدواج فراهم میشود، اظهار کرد: مثلاً بسیاری از عرصههای اجتماعی، مشروعیت و امنیت اجتماعی کسی که ازدواج کرده است، نسبت به شخصی که مجرد است، بیشتر است و این مسئله قدرت و نفوذ اجتماعی آنها را بالا میبرد. برخورداری از مراقبتها و حمایتهای اجتماعی فایده دیگری است، من وقتی همسر دارم، مراقبتگر و حمایتگر اجتماعی دارم و این مسئله در تکثیر نسل آنها نیز استمرار پیدا میکند و بعد از ۳۰- ۴۰ سال که نیازهای جنسی، عاطفی و زیباشناختی به تدریج به افول میرود، جایگزین آن مانند فرزندان، شبکههای سببی و نسبی که در اقوام و خویشاوندان ایجاد میشود و حمایت اجتماعی انسانها و شبکه مراقبتگری اجتماعی انسانها را بالا میبرد.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
چگونه سرانجام ازدواج را از ابتلا به طلاق عاطفی دور کنیم
«طلاق عاطفی» عبارتی است که حتماً آن را شنیدهاید و در رابطه با زوجهایی به کار میرود که از نظر قانونی و شرع همسر هستند و مهر طلاق در شناسنامه آنها نقش نبسته است، اما رابطه عاطفی با هم ندارند و فقط از سر اجبار، به خاطر فرزندان و یا دلایل دیگر در کنار هم زندگی میکنند. گاهی از «طلاق عاطفی» به عنوان «طلاق خاموش» هم یاد میشود که به نظر میرسد در اغلب موارد عدم آگاهی نسبت به مهارتهای زندگی، زوجین را به این جایگاه میرساند.
ایکنا در همین راستا همزمان با هفته ازدواج، برای جلوگیری از ابتلای خانوادهها به طلاق عاطفی و راهکارهای تحکیم روابط زوجین به گفتوگو با مرضیه کُرات، مدرس حوزه علمیه و مشاور خانواده پرداخته است. وی معتقد است؛ طلاق عاطفی زمانی رخ میدهد که دیگر تمایل نداریم، پشت این میز بنشینیم و با هم گفتوگو کنیم. در واقع این گفتوگو برای این است که با نیازهای همدیگر آشنا شویم و اگر قرار است به ضرورت ازدواج برسیم، یکی از راهکارها این میز گفتوگو است که باید بنشینیم و فقط نیازهایمان را بیان کنیم. این مسئله در خانواده کاربردی و مهم است. این طرح نیاز باید بدون توهین، تحقیر، سرزنش و قضاوت همدیگر باشد. همه این موارد از نکات مهم ارتباط مؤثر با همسر است.
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
ناتوانی سازمانهای بینالمللی در حمایت و حفاظت از صلح
آیین تجلیل از برگزیدگان پویش رسانهای «ققنوس قلم» و گرامیداشت یاد و خاطره خبرنگاران شهید غزه، یکشنبه ۲۰ خردادماه با حضور ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، فرشاد مهدیپور، معاون امور رسانهای و تبلیغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن همایشهای شهید سلیمانی برگزار شد.
کنعانی در این مراسم گفت: متأسفانه سازمانهای بینالمللی نشان دادند که در حمایت و حفاظت از صلح بینالملل چقدر ناتوان و ناکارآمد هستند و تا چه حد تحت تأثیر و سلطه قدرتهای زر و زور هستند که برای تحقق اهداف غیربشری خود سوء استفاده میکنند.
وی افزود: مسئله فلسطین همواره از مسائل مهم و درجه اول جمهوری اسلامی ایران به ویژه در سیاست خارجی و بینالمللی بوده است و امروز فلسطین تبدیل به مسئله اول جهان شده است و جمهوری اسلامی ایران مفتخر است که در کنار مردم مظلوم فلسطین است. ملت فلسطین در آستانه پیروزی قرار دارد.
فراخوان جشنواره ملی رسانههای ایران
در این فراخوان از اصحاب فرهیخته رسانه دعوت شده است، آثار تولیدی منتشرشده خود در مطبوعات، خبرگزاریها، پایگاههای خبری و شبکههای اجتماعی را در قالبها، بخشها و موضوعات اعلامی از طریق سامانه rasaneh.pressfestival.ir به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. رویکرد محوری جشنواره «توجه ویژه به تحولات نوین رسانهای» است و همه رسانهها و فعالان رسانهای که در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکنند و همچنین رسانههای سراسری، استانی و رسانههای شبکه اجتماعی (فضای مجازی) میتوانند شرکت کنند.
کاندیداها و هواداران هوشیار باشند
حسین دلیریان، سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی گفت: ارزیابیهای مرکز ملی فضای مجازی نشان میدهد که به طور میانگین، حجم زیادی از کاربران توئیتر که علیه کاندیداهای ریاست جمهوری محتوای توهینآمیز منتشر کردهاند، ربات هستند.
وی با تأکید به این که کاندیداها و هوادارانشان باید هوشیار باشند، افزود: باتوجه به اینکه رباتها علیه هر ۶ کاندیدای محترم فعال هستند، لازم است که این عزیزان و هوادارانشان بیش از این هوشیار باشند.
تدارک وزارت آموزش و پرورش برای تعطیلات تابستانی
حجتالاسلام محمدحسین پورثانی، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش سهشنبه، ۲۲ خرداد در نشست خبری گفت: قانون احیای معاونت پرورشی در این دولت رقم خورد و بودجه معاونت پرورشی در این دوره افزایش چشمگیری داشت؛ همچنین قانون دستورالعمل اردوگاهها و تحول در اردوگاههای دانشآموزی انجام شد و امروز اردوگاههای دانشآموزی در حال توسعه هستند. در این دوره شورای عالی جوانان به شورای عالی نوجوانان و جوانان تغییر نام یافت تا به مشکلات و چالشهای حوزه نوجوانان به صورت ویژه بپردازد. آیتالله رئیسی یک رییسجمهور تربیتی بودند و در حوزه پرورشی دغدغه داشتند.
وی افزود: در تابستان امسال به بحث مهارتآموزی و هر دانشآموز یک مهارت توجه ویژه شده است و در هنرستانها به آموزش مهارت خواهیم پرداخت. مسابقات فرهنگی هنری و قرآنی به عنوان بزرگترین رویداد قرآنی کشور در تابستان برگزار خواهد شد. همچنین دوره آموزشی معلمان با عنوان «ولایت» طی چهل روز برگزار خواهد شد. امسال همایش ملی و بینالمللی تربیت طی شهریورماه برگزار میشود. پژوهش مقدمه هر امر تحولی است و در این همایش به محورهای مختلف پرداخته خواهد شد.
برگزاری کارگاه نجوم قرآنی در دوره آموزشی «هدهد»
کارگاه دو ساعته نجوم قرآنی، صبح ۲۳ خردادماه از سوی مرکز آموزش سازمان قرآنی دانشگاهیان کشور ویژه شرکتکنندگان دوره آموزشی «هدهد» در دو مرحله نظری و عملی برگزار و به ارتباط آیات قرآن با مفاهیم نجومی پرداخته شد. در مرحله اول این کارگاه که به صورت تئوری و مرحله دوم که با استفاده از عینکهای سهبعدی برگزار شد، کودکان به یک سفر مجازی در کهکشان رفتند و تجربهای هیجانانگیز از مشاهده فضا و سیارات به صورت سهبعدی داشتند.
در این طرح ۲۰۰ ساعت در موضوعات آشنایی با مفاهیم قرآنی، حفظ سورههای کوتاه، روانشناسی، مهارتهای زندگی، علم و فناوری، نجوم، هوش مصنوعی و رباتیک، سواد رسانه و استفاده صحیح از فضای مجازی، محیط زیست، دوستی با طبیعت، اوریگامی و دست ورزی، چرتکه، بازیهای گروهی و … آموزش داده میشود.
دوره آموزشی هدهد از شنبه تا چهارشنبه به مدت سه ماه از ساعت ۶ الی ۱۳ برگزار میشود و تمام سرفصلهای مذکور در قالب بازی با تدریس معلمان خلاق و مجرب ارائه میشود.
تجلیل بنیاد دعبل خزاعی از ۱۵۰ پیرغلام حسینی
رویداد «مقام مجنون» آیین تکریم و نکوداشت پیرغلامان حسینی چهارشنبه ۲۳ خردادماه برای سومین سال متوالی به همت بنیاد دعبل خزاعی برگزار شد. در سومین دوره برگزاری این رویداد، آشپزها و آبدارچیهای پیشکسوت هیأتهای مذهبی تجلیل و تکریم خواهند شد. در این رویداد سراسری، بالغ بر ۱۵۰ نفر از پیشکسوتان عرصه هیئت و روضه اهل بیت(ع)، مورد تکریم و تعظیم قرار خواهند گرفت.
در استانهای مختلف، از طرف نمایندگی بنیاد دعبل خزاعی در استان و به همراه مسئولان مرتبط در منازل منتخبان حضور یافته و «نشان حبیب» به پاسِ یک عمر خدمت خالصانه به دستگاه سیدالشهدا(ع) به این پیرغلامان اهدا خواهد شد.
انتهای پیام