به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری پنجمین مجمع عمومی انجمن خادمان قرآن کریم، صبح امروز اول بهمنماه با حضور سیدعلی سرابی، دبیر کل؛ محمدرضا پورمعین، مؤسس و دبیر مجمع تخصصی مدیران و حسن محمدی، مدیر اجرایی انجمن خادمان قرآن کریم در سالن جلسات معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست و پس از تلاوت آیاتی از کلامالله مجید از سوی میلاد فروتن، قاری قرآن، محمدرضا پورمعین به شرح مختصری در مورد روند تشکیل و ثبت انجمن و در ادامه استقرار شورای عالی انجمن پرداخت.
پورمعین با اشاره به اینکه یک دهه از تشکیل انجمن خادمان قرآن کریم سپری شده است، گفت: زمستان سال ۱۳۹۳ از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با حکم معاونت قرآن و عترت این وزارتخانه مأمور تشکیل انجمن خادمان قرآن کریم شدیم. چند ماه بعد از ابلاغ این مأموریت اولین جلسه مجمع با حضور اکثریت اعضا در مشهد برگزار و در آن جلسه طرح اولیه اساسنامه پیشنهادی در صحن به شور گذاشته شد.
وی افزود: در ادامه تشکیلاتی در کنار این اساسنامه راهاندازی و انتخاباتی برای تشکیل مجامع تخصصی چندگانه در حوزه استادان، قاریان و حافظان، هنرمندان، مدیران، پژوهشگران، مفسران و ناشران و اصحاب رسانه انجام شد. در سال ۱۳۹۵ اساسنامه در سازمان ثبت اسناد به ثبت اولیه رسید. در ادامه مجامع تخصصی راهاندازی شد و همزمان با این اتفاقات همواره در نمایشگاه بینالمللی قرآن حضور فعال داشتیم. ایجاد بانک اطلاعاتی خادمان قرآن، سامانههای مجازی و تشکیل دومین مجمع عمومی را اجرایی کردیم. در این مجمع پیشنهادات مختلف برای تغییرات در اساسنامه مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه در مجمع یک جمع نخبگانی حضور دارد، طبعاً این قبیل بهروزرسانیها لازم است.
دبیر مجمع تخصصی مدیران قرآنی انجمن خادمان قرآن به شیوع بیماری کرونا اشاره و اظهار کرد: در دوران کرونا به مدت دو سال جلسات و حلقات عمومی تعطیل و به شکل مجازی برگزار شد. در این شرایط با تأخیر حدود هفتماهه معرفی معاون قرآن و عترت از سوی وزیر ارشاد وقت مواجه شدیم، این فترت هفتماهه فعالیتهای ما را تحت تأثیر قرار داد و برخی برنامهها به تعویق افتاد.
وی بیان کرد: بعد از عبور از این شرایط بلافاصله مجمع سوم و در ادامه مجمع چهارم تشکیل شد. الان در آستانه برگزاری مجمع پنجم هستیم. در این فاصله حدود ۱۰۰ خادم قرآن را به مجموعه خادمان قرآن اضافه کردیم. در این مدت هیچ وقت انتخاب خادمان، شرکت در نمایشگاهها، شرکت در فرایندهای ساختاری، اعلام مواضع، تشکیل جلسات تخصصی و مدیریتی تعطیل نشد و همواره حمایتها و برنامههای مختلف به پیش رفته است. طبعاً با رفع برخی مشکلات اعتباری این فرایندها تکمیل خواهد شد.
پورمعین با اشاره به اینکه حدود ۳۰۰ خادم قرآن در انجمن عضو هستند، گفت: بیشترین فراوانی در حوزه قرآنپژوهی، مفسران و مترجمان است. با توجه به جمعیت استانها بیشترین فراوانی در این بخش در تهران است و بعد مشهد، قم، اصفهان و ... قرار دارند.
مؤسس انجمن خادمان قرآن تصریح کرد: یکی از اقداماتی که تاکنون صورت گرفته، تشکیل شورای عالی انجمن خادمان قرآن کریم است که بیش از ۱۰ جلسه آن برگزار شده است. اعضای این انجمن شامل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون قرآن و عترت وی به عنوان رئیس و نایبرئیس شورا است. همچنین رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی و رئیس و دبیران پنج مجمع تخصصی نیز از دیگر اعضای شورا هستند.
پورمعین با اشاره به اینکه یکی از مهمترین جلسات و اقدامات معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد همین جلسه پنجم مجمع عمومی است، گفت: این جلسه در ایام برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن کریم در مشهد مقدس و با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار میشود.
بر اساس این گزارش در بخش دیگری از این نشست سرابی، دبیرکل انجمن خادمان قرآن کریم نیز به بیان برخی نکات پرداخت و با بیان برنامهها و اهداف آتی انجمن گفت: تلاش در جهت تبیین و تحکیم مبانی قرآنی انقلاب اسلامی با بهرهگیری از اندیشه و تجربیات مدیریتی و توانمندیهای بینظیر خادمان قرآن در عرصههای پژوهش و آموزشهای عالی قرآنی؛ حفظ، قرائت و آموزشهای عمومی قرآنی، هنرهای متنوع قرآنی و ... یکی از این اهداف است.
سرابی افزود: تلاش برای شناسایی خادمان حقیقی قرآن در اقصی نقاط میهن اسلامی و تجلیل و حمایت از فعالیتها و تولیدات قرآنی خادمان قرآن و حمایتهای معنوی و مادی از چهرههای خدوم قرآنی در سطوح و عرصههای مختلف بخش دیگری از این اهداف است.
دبیرکل انجمن خادمان قرآن کریم تصریح کرد: حضور فعال و نقشآفرینی در رویدادها و فعالیتهای کلان فرهنگی و قرآنیِ کشور مانند برگزاری نمایشگاههای قرآن و مسابقات ملی و بینالمللی قرآن به عنوان مجری تخصصی، نقد و تحلیل عالمانه و منصفانه فعالیتهای قرآنی دستگاههای دولتی و بخشهای مردمی و ارائه مشاوره و راهکارهای توسعه فرهنگ و فعالیتهای قرآنی در سطح ملی و بینالمللی به آنها با بهرهگیری از اندیشه و تجربیات ذیقیمت خادمان برجسته عضو انجمن از دیگر برنامههای پیش روی این انجمن است.
سرابی افزود: بخش دیگری از اهداف انجمن خادمان قرآن کریم حضور فعال در عرصههای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی در مقاطع گوناگون و در راستای مواضع و منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی و ایفای نقش جدی در حوزه جهاد تبیین خواهد بود.
دبیرکل انجمن خادمان قرآن به برنامههای ساختاری و تشکیلاتی پیش روی انجمن اشاره و اظهار کرد: برگزاری به موقع جلسات ارکان مختلف انجمن از جمله شورای عالی انجمن و جلسات هیئتهای اجرایی مجامع تخصصی یکی از اولویتهاست.
سرابی با اشاره به اینکه برگزاری جلسات به موقع ارکان انجمن و جلسات هیئتهای اجرایی و در رأس همه اینها مجمع عمومی انجمن از برنامههای جدی انجمن خادمان قرآن است، گفت: در همین راستا هفته آینده و همزمان با مسابقات بینالمللی قرآن جمهوری اسلامی ایران در مشهد مقدس جلسات مرتبط با انجمن را خواهیم داشت. همچنین در ماه مبارک رمضان و همزمان با نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم جلسات متعددی را برگزار خواهیم کرد.
وی افزود: در این جلسات در مورد تعیین بازرسان انجمن، تصویب ترازنامه و گزارش مالی و کاری انجمن، اعلام موضع و نظر در مورد تحولات فرهنگی و قرآنی کشور، ارائه نظر و راهکار در مورد کلانبرنامهها و رویدادهای قرآنی و ساختارهای اداری قرآنی و دیگر مسائل مرتبط تصمیمگیری اعلام موضع و نظر خواهد شد.
دبیرکل انجمن خادمان قرآن با اشاره به اینکه از مهمترین برنامههای جاری انجمن، شناسایی خادمان قرآن است، گفت: طبق روال هر ساله شناسایی و معرفی فعالان برجسته حوزه قرآن را در دست اجرا داریم، برای این کار از دو هفته قبل و طی فراخوانی از فعالان حقیقی و حقوقی حوزه قرآن کریم خواسته شده است تا دهم بهمنماه خود یا افرادی که میشناسند به عنوان منتخب خود به عنوان خادم قرآن معرفی کنند. این افراد از طریق فرمهایی که تعریف شده است معرفی میشوند، در ادامه اسامی به هیئتهای اجرایی مجامع تخصصی ارسال میشود تا بررسی تخصصی در آن حوزه به عمل بیاید، در نهایت اسامی افراد معرفی شده از سوی مجامع تخصصی در شورای عالی انجمن که با حضور وزیر و سایر اعضا تشکیل میشود، نهایی خواهد شد.
سرابی با تأکید بر اینکه بالغ بر ۱۰۰ نفرساعت بر روی دستورالعمل شناسایی و انتخاب خادمان قرآن کار تخصصی انجام دادهاند، گفت: این دستورالعمل به تصویب شورای عالی انجمن رسیده و به مراکز مختلف نیز ابلاغ شده است، مرحله دقیقتر کار این است که بُرش تخصصی این دستورالعمل در مجامع تخصصی هم به تصویب برسد.
بر اساس گزارش ایکنا، در بخش دیگری از این نشست محمدرضا پورمعین، مؤسس انجمن خادمان قرآن در پاسخ به سوال خبرنگار ایکنا در مورد شفافیت بیشتر شاخصهای انتخاب خادمان قرآن گفت: روند انتخاب خادمان قرآن کریم شفاف است. ما همواره دلایل انتخاب را رسماً و کتباً اعلام میکنیم، نفراتی که به عنوان خادم انتخاب میشوند در جلسات عمومی انجمن انتخاب میشوند و فرایند نظارت وزارت ارشاد و منابع استعلامی را طی میکنند و بعد هم در حضور رئیسجمهور تجلیل میشوند.
وی افزود: ۳۰۰ نفر عضو انجمن خادمان قرآن در خانواده قرآنی بزرگ کشور تعداد زیادی نیست، اما در مقایسه با سایر انتخابهای از این دست مانند چهرههای ماندگار که تقریباً همان فرایند را طی میکند، خوب است و یقیناً ما انتخاب مخفی نداریم، اما انتخاب محدود داریم، یعنی در حال حاضر بیش از هزار نفر نامزد داریم در حالی که در نهایت هر سال بین ۱۰ تا ۱۲ نفر انتخاب میشوند، لذا با همین روال پیش برویم ۱۰۰ سال طول خواهد کشید. بر همین اساس مجبوریم یک سری شاخصها که از قبل اعلام میشود در نظر بگیریم. این انتخابها، شاخصها و آئیننامههای مدونی دارد و ما برابر آییننامه انتخاب میکنیم. البته حس انتخاب شدن و نشدن در همه جا به این صورت است و این مقداری طبیعی است.
در ادامه سرابی در پاسخ به پرسشی در مورد ثبت تغییرات انجمن طی بازههای زمانی مختلف گفت: بلافاصله بعد از شکلگیری شورای عالی انجمن برای ثبت اقدام کردیم، حتماً مستحضر هستید، ثبت مجامع و تغییرات یک روند اداری دارد که در این روند نیازها و ضروریاتی وجود دارد و باید این نیازها و ضروریات مرتفع شود. در حین مرتفع کردن این ضروریات یک سری اتفاقات در کشور به وقوع پیوست که از جمله آنها سقوط بالگرد رئیس جمهور و تغییر دولت و به تبع آن تغییر ارکان وزارتخانه بود، با توجه به اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رئیس شورای عالی انجمن خادمان قرآن است، طبعاً باید منتظر میماندیم تا ثبت ارکان را با تغییرات جدید که در وزارتخانه اتفاق خواهد افتاد، انجام دهیم.
سرابی اظهار کرد: سازمان ثبت اسناد یک ایراد اساسنامهای به صورتجلسه وارد کردند که مربوط به تعداد امضاهای مجاز بود، این ایراد و بحث تغییر دولت باعث شد کار متوقف شود. ایراد مربوط به امضاهای مجاز را در مجمع عمومی اصلاح خواهیم کرد و بعد بلافاصله اقدام لازم برای ثبت انجمن صورت خواهد گرفت. بر همین اساس تا زمان ابلاغ صورتجلسه جدید انجمن و اعلام آن به ثبت و ثبت تغییرات و اعلام در روزنامه رسمی، روزنامه رسمی قبل معتبر خواهد بود.
وی در مورد دلایل اعلام فراخوان هر ساله با وجود حضور تعداد زیادی از فعالان قرآنی برای انتخاب به عنوان خادم قرآن، گفت: به دلیل اینکه ممکن است در سالهای گذشته برخی از فعالان قرآنی این فراخوان را دریافت نکرده باشند یا افراد جدید، خدمات شایان ذکری را ارائه داده باشند، لذا لازم است هر سال فراخوان را اعلام کنیم. به عنوان یک نمونه در همین چند ماه گذشته یکی از فعالان قرآنی اثر بسیار فاخری در ارتباط با تفسیر قرآن رونمایی کرد، چنین اتفاقی هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد.
سرابی در بخش پایانی این نشست و در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در مورد حضور همزمان در چند جایگاه مدیریتی در عرصه قرآنی گفت: کمتر از یک سال است در خدمت دوستان هستم، خیلی تلاش کردهام تا در حد توان در این عرصه انجام وظیفه داشته باشم. ما تلاش خودمان را به کار گرفتهایم تا بهترین خروجی را در این زمینه داشته باشیم، اصحاب رسانه بعد از یکی دو سال عملکرد ما را بررسی کنند، در برابر آن بررسی، گردن ما از مو هم باریکتر خواهد بود.
انتهای پیام