کد خبر: 4293688
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۸
برخط جامعه

مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته

آمادگی بقاع متبرکه برای میزبانی از زائران اربعین، آغاز پیش‌فروش بلیت قطارها و پروازهای اربعین، انتشار فراخوان مقاله هزار و پانصدمین سالگرد ولادت پیامبر(ص)، راه‌انداری حسینیه کودک و نوجوان، ترخیص مجروحان جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران، جبران خسارت‌های جنگ ۱۲ روزه به صنعت گردشگری، راه‌اندازی میزهای سلامت در مساجد تهران از جمله اخبار مهم هفته گذشته در گروه اجتماعی است.

برخطبه گزارش ایکنا؛ بقاع متبرکه؛ آماده میزبانی از زائران اربعین، آغاز پیش‌فروش بلیت قطار‌ها و پرواز‌های اربعین، انتشار فراخوان مقاله هزار و پانصدمین سالگرد ولادت پیامبر(ص)، راه‌انداری حسینیه کودک و نوجوان، ترخیص مجروحان جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران، جبران خسارت‌های جنگ ۱۲ روزه به صنعت گردشگری، راه‌اندازی میز‌های سلامت در مساجد تهران از جمله اخبار مهم هفته گذشته در گروه اجتماعی است.
 
خبرگزاری ایکنا به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم سلسله درس‌گفتار‌ها و مصاحبه‌هایی را در گروه اجتماعی انجام داده است که از جمله آنها می‌توان به درس‌گفتار‌های تربیت نسل حسینی با سخنرانی فائزه پریشان، روانشناس تربیتی اشاره کرد که حاوی نکات تربیتی مهم با محور معرفی الگو‌های رفتاری و عملی از یاران امام حسین(ع) و توجه به مکتب حسینی در فرزندپروری بود.  
 
همچنین مصاحبه‌های خواندنی درباره صحیفه سجادیه و توجه به عزاداری‌های حسینی اصیل و بدون تحریف منتشر شد که مورد توجه مخاطبان قرار گرفت. علاوه بر این یادداشت‌های متعددی از حجت‌الاسلام علیرضا قبادی، جامعه‌شناس و کارشناس دین منتشر شد که به استنادات تاریخی درباره امام حسین(ع) و قیام عاشورا پرداخته است.
 
دو عنوان کتاب «فلسفه اشک» نوشته حجت‌الاسلام سیدعبدالله حسینی و «آئین اشک و عزا در سوگ سیدالشهدا(ع)» اثر حجت‌الاسلام حسین انصاریان معرفی شده و بخش‌هایی از آنها به صورت روزانه در خروجی خبرگزاری ایکنا قرار گرفته است.  
 
در ادامه گزیده‌ای از اخبار رویدادها، مصاحبه‌ها، درس‌گفتار‌ها و ... را مرور می‌کنیم.
 

بقاع متبرکه؛ آماده میزبانی از زائران اربعین

 
حجت‌الاسلام محمد نوروزپور، مدیرکل بقاع متبرکه سازمان اوقاف و امور خیریه در گفت‌و‌گو با ایکنا، به برنامه‌های بقاع متبرکه در ایام محرم و صفر و نیز اربعین حسینی اشاره و اظهار کرد: بقاع متبرکه در ماه‌های محرم و صفر، برنامه‌های ویژه‌ای را اجرا می‌کنند. در دهه اول محرم، بیش از ۲۰۰ بقعه متبرکه نسبت به اجرای برنامه «بصیرت عاشورایی» اقدام می‌کنند که طی اجرای این مراسم، هیئت‌های مذهبی به عزاداری و سوگواری حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و یاران باوفای ایشان می‌پردازند.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
وی از راه‌اندازی طرح وقف جمعی برای مواکب اربعین خبر داد و گفت: امسال با همکاری برنامه «معلی» وقف برای مواکب اربعین کلید خورده است و مردم می‌توانند با مبلغ دلخواه در این وقف مشارکت کنند. هدف از اجرای این طرح، ایجاد موقوفاتی برای خرید ملک و تأمین مالی پایدار برای خدمت‌رسانی به زائران در ایام اربعین است. کد‌های دستوری برای شرکت در این طرح نیز شامل وقف مواکب اربعین *۱*۲۰۰#، وقف سیدالشهدا(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) *۱*۳۱۳#، وقف جبهه مقاومت *۱*۳۰۰#  است.
 

۲۴ و ۲۵ تیر؛ آغاز پیش‌فروش بلیت قطار‌ها و پرواز‌های اربعین

 
میرحسن موسوی، قائم مقام مدیرعامل شرکت راه‌آهن در نشست ویژه عملیات اربعین ۱۴۰۴ اظهار کرد: فروش بلیت قطار‌های مسافری از ۲۴ تیرماه در مسیر رفت و برگشت انجام شود.
 
وی از راه‌اندازی قطار‌های فوق‌العاده به مقاصد خرمشهر، کرمانشاه و همدان خبر داد و گفت: ظرفیت صندلی ایجادی قطار‌های اربعین ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد افزایش یافته است و برای این ایام ۴۵۰ هزار نفر صندلی پیش‌بینی شده است.
 
موسوی در ادامه بیان کرد: با تلاش همکاران در ستاد و مناطق، ایستگاه‌های مبدأ و مقصد، تجهیز و بهسازی و بازسازی شده‌اند و پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی سکو در ایستگاه شلمچه در آینده نزدیک آماده می‌شود.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
حسین خانلری، مدیرعامل شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» نیز در نشست ویژه عملیات اربعین ۱۴۰۴ که با حضور سرپرست معاونت حمل‌ونقل، مشاور عالی و سایر مشاوران، روئسا و مدیران عامل شرکت‌ها و سازمان‌های تابعه برگزار شد، اظهار کرد: طبق هماهنگی به عمل آمده با سازمان هواپیمایی کشوری، پیش فروش بلیت پرواز‌های ویژه اربعین از ۲۵ تیرماه آغاز می‌شود.
 
وی افزود: فروش چارتری بلیت پرواز‌های هما به طور کامل از تاریخ ۱۳ تا ۲۶ مرداد و قبل و بعد از آن ممنوع است.
 

دستیابی به زندگی اخلاقی متعالی در سایه عزاداری مؤمنانه

 
شیوه صحیح مداحی و عزاداری شامل رعایت اصول و آداب خاصی است که به منظور حفظ و انتقال صحیح پیام‌های دینی و مذهبی در مجالس عزاداری انجام می‌شود. امروزه شیوه‌ها و سبک‌های جدیدی در عرصه مداحی و نوحه‌خوانی ایجاد شده که تفاوت‌های زیادی با شیوه‌های قدیمی دارد. البته بکارگیری سبک‌های جدید فی نفسه مشکلی ندارد، اما نکته مهم این است که این شیوه‌ها بتوانند مفاهیم  و مطالب تأثیرگذار و عمیق دینی و مذهبی را به خوبی به مخاطبان خود منتقل کنند تا بتوانند راه را از بیراهه تشخیص داده و در مسیر صحیح تعالی و دستیابی به کمال سعادت قدم بردارند.   
 
در رابطه با ویژگی‌های عزاداری اثرگذار، کارکرد‌های عزاداری برای فرد و جامعه و نیز آسیب‌های موجود در حوزه مداحی غیراصولی به گفت‌و‌گو با حمید میرعباسی، نویسنده کتاب جامعه‌شناسی مداحی در ایران و کارشناس ارشد مطالعات دین و فرهنگ ایرانی پرداختیم.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
وی در بخشی از این مصاحبه درباره کارکرد‌های عزاداری معتقد است؛ نگاه کارکردی به دین و آئین مختلف، یک نگاه کلاسیک در زمینه مطالعات مذهب در حوزه جامعه‌شناسی است. به نوعی در این نگاه، میان ساختار و عاملیت، نوعی ارتباط است، هر چند نقش ساختار بیشتر مورد توجه است. اگر بخواهیم به کارکرد‌های فردی دین و در امتداد آن عزاداری اشاره کنیم، ابتدا به کارکرد‌هایی که دین به لحاظ فردی دارد، اشاره می‌کنیم و سپس، همین زمینه‌ها را در مورد عزاداری مورد توجه قرار می‌دهیم. 
 
جنبه‌های کارکرد فردی دین را می‌توان به ایجاد آرامش روانی، معنابخشی به زندگی، ارائه چارچوب اخلاقی و پاسخ به سؤالات اساسی تقسیم کرد. در توضیح تکمیلی می‌توان اضافه کرد که وقتی از آرامش‌بخشی نام می‌بریم، این مسئله مطرح است که جهان جدید و زندگی امروزی عملا بر بنیاد نوعی روزمرگی و نسبی بودن می‌گذرد و انسان هیچ اساسی که بتواند به او در فضای پر از استرس و اضطراب که منبعش از نامشخص بودن سرانجام کار افراد ایجاد می‌شود، پاسخ دهد، ندارد. همین توجه به دین و بخش آیینی است که می‌تواند به انسان اطمینان دهد که اگر رفتار و کنش صحیحی را انجام دهد، می‌تواند به ساحل نجات برسد. این ساحل نجات در جهان‌بینی‌های مادی عملاً دیده نمی‌شود.  
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

فراخوان مقاله هزار و پانصدمین سالگرد ولادت پیامبر(ص) منتشر شد

 
فراخوان مقاله (نمایه سازی در ISC) سی و نهمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی در محور‌های مفهوم وحدت و امت اسلامی در آموزه‌های پیامبر اکرم (ص)، پیامبر رحمت و شکل‌گیری هویت امت واحده اسلامی و هویت امت اسلامی و چالش‌های اتحاد امت در دوران معاصر منتشر شد.
 
جایگاه علمای جهان اسلام و نهاد‌های دینی در استمرار هویت و اتحاد امت اسلامی و همچنین نقش اتحاد امت اسلامی در تقویت اقتصاد مقاومتی و همکاری‌های اقتصادی آموزه‌های پیامبر (ص) رحمت در تضمین صلح، امنیت، اقتدار و عزت امت اسلامی از دیگر محور‌های این فراخوان است.
 
سی و نهمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی از ۱۵ شهریور تا ۱۹ شهریور مصادف با ۱۷ ربیع الاول و سالروز ولادت پیامبر اعظم (ص) توسط مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی برگزار خواهد شد.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 

نگاهی واقع‌گرایانه به زندگی پیش از عاشورای «دریای تشنه»

 
بسیاری از ما علی‌رغم عشق عمیق به حضرت عباس(ع) آنچه در خصوص ایشان می‌دانیم محدود و منحصر به وقایق چند ساعته عاشوراست که بخشی از این شناخت نیز در اثر تحریفات صورت گرفته، نادرست یا درآمیخته با اغراق است و ابعاد شخصیتی حضرت عباس(ع) و زندگی ایشان قبل از واقعه عاشورا متأسفانه کمتر بیان شده است. اینکه حضرت عباس(ع) قبل از عاشورا چه کار می‌کردند؟ چگونه بزرگ شدند؟ چه شغلی داشتند؟ آیا فرزندی از ایشان باقی مانده که نسل ایشان را تداوم دهد و ... از جمله سؤالاتی است که ممکن است برای مخاطبان مطرح باشد. کتاب «دریای تشنه» نوشته مرضیه محمدزاده پاسخگوی سؤالاتی از این دست است که خبرگزاری ایکنا به گفت‌و‌گو با او پرداخت.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
وی در بخشی از مصاحبه گفت: یکی از مطالب که بر روی من اثر گذاشت چه در مورد امام حسین(ع) و چه در مورد حضرت عباس(ع) این بود که برخی مطرح کرده‌اند که این دو بزرگوار آدم‌های زیادی را کشتند؛ این مسئله مرا بسیار زجر می‌داد. مدام گفته می‌شود که این بزرگواران شمشیر می‌زدند و می‌کشتند در حالی که اصلاً اینطور نبود، تعداد کسانی که به دست حضرت عباس(ع) کشته شدند بسیار کم بودند. در مورد لحظه‌ای که امام حسین(ع) برای جنگ رفتند، گفته شده که ایشان مثل شیری بودند که وارد میدان شدند و دشمنانشان مثل گله روباه فرار کردند. ولی دشمنانشان امام را احاطه کردند و سنگ باران و تیر باران کردند. مسلماً اگر کسی در مقابل ایشان می‌ایستاد با او شجاعانه می‌جنگیدند، اما اینگونه نبوده؛ چرا باید در خصوص تعداد زیاد کشته‌ها غلو کنیم؟ این مسئله انسان را آزار می‌دهد. حتی حضرت علی(ع) نیز اینگونه نبودند که در میدان جنگ همه را بکشند و حتی در نبرد به این مسئله نگاه می‌کردند که فردی که اکنون دشمن او است فریب خورده و انسان خوبی می‌تواند باشد. دلم می‌سوزد وقتی می‌بینم چنین تحریفاتی در خصوص ائمه ما و حضرت عباس(ع) صورت گرفته است.
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

حسینیه کودک و نوجوان در منطقه ۱۳ راه‌اندازی شد

 
علی‌اصغر ژولیده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه ۱۳ در گفت‌و‌گو با ایکنا بیان کرد: به مناسبت گرامیداشت ایام عزاداری سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و همزمان با دهه دوم محرم، حسینیه کودک و نوجوان در دارالقرآن منطقه ۱۳ تهران با مشارکت فعال نوجوانان آغاز به‌کار کرد.
 
وی اظهار کرد: ایجاد حسینیه کودک و نوجوان در فضای دارالقرآن، فرصتی مغتنم برای آشنایی نسل جدید با مفاهیم نهضت عاشورا، تمرین مسئولیت‌پذیری و پیوند آنان با فعالیت‌های مسجدی و دینی است که با هدف ایجاد فضای معنوی، تربیتی و متناسب با گروه‌های سنی پایین‌تر در ایام محرم و با مشارکت مستقیم نوجوانان در اجرای برنامه‌ها، راه‌اندازی شده است.
 
برنامه‌ریزی برای حضور مؤثر نوجوانان در هیئت‌ها و موکب‌های محلی منطقه، با محوریت کانون‌های فرهنگی مساجد انجام شده تا زمینه مشارکت اجتماعی و رشد معنوی آنها فراهم شود.  
 

امام سجاد(ع)؛ احیاگر نهضت عاشورا در قالب دعا و بصیرت‌افزایی

 
صحیفه سجادیه نه تنها مجموعه‌ای از مناجات روح‌افزا، بلکه سندی زنده از این شیوه مبارزاتی است که در آن امام سجاد(ع) با زبان دعا، مردم را به معرفت، عدالت، توحید، آگاهی اجتماعی و مسئولیت فردی و جمعی دعوت می‌کنند. رویکرد مبارزاتی امام سجاد(ع) در این زمینه، رویکردی عمیق و اثرگذار بود که شاید در ظاهر آرام، اما در باطن، حرکتی ریشه‌ای برای احیای دین، هویت امت اسلامی و مبارزه با استبداد بود.
 
در رابطه با بررسی شیوه‌های مبارزاتی امام سجاد(ع) پس از واقعه عاشورا به عنوان پیشوایی که مسیر حرکت شیعه را با روشی متفاوت از مبارزه مسلحانه، اما بسیار مؤثر، استمرار بخشیدند، به گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام یحیی اصغری، استاد دانشگاه و مسئول بنیاد نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه شهرستان خمینی‌شهر پرداختیم.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
حجت‌الاسلام اصغری درباره محور دعا‌های امام سجاد (ع) گفت: محور اصلی دعا‌های امام سجاد (ع) در صحیفه سجادیه حول سه محور مهم توحید، ولایت و اخلاق قرار دارد. این سه عنصر، اساس دین و جامعه اسلامی هستند. امام سجاد (ع) در تمامی دعا‌های خود که حاوی مضامین عمیق الهی، اجتماعی و سیاسی است، مسیر زندگی انسان را به گونه‌ای ترسیم کرده‌اند که بتواند از طریق دریافتن حقیقت توحید، ولایت و اخلاق به اسلام راستین و اسلام ناب محمدی دست پیدا کرده و به سعادت دنیوی و اخروی که همان کمال انسانی است برسد. امیدواریم امروز نیز جامعه ما با بهره‌گیری از این میراث گران‌سنگ، در برابر جهل و تحریف ایستادگی کرده و بتواند با قدم نهادن در مسیر صحیح الهی به کمال و سعادت دست پیدا کند. 
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید. 
 

صحیفه سجادیه؛ رسانه‌ای معنوی و سیاسی در عصر خفقان

 
همزمان با دهه دوم ماه محرم و همچنین، ایام شهادت حضرت امام سجاد(ع)، به گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام سیداحمد سجادی جزی، پژوهشگر و مؤلف آثار متعدد در زمینه امام سجاد(ع) و صحیفه سجادیه پرداختیم. وی، نویسنده و پژوهشگر در حوزه امام سجاد(ع) و صحیفه سجادیه، مؤلف کتاب‌هایی، چون «لغت‌نامه صحیفه سجادیه»، «موضوع‌شناسی صحیفه» (در سه جلد) و کتاب «آشنایی با صحیفه سجادیه و ادعیه و زیارات» است. همچنین، تصحیح چند نسخه خطی صحیفه را نیز انجام داده است. سجادی‌جزی سابقه ریاست دانشکده علوم قرآنی اصفهان را به‌مدت ۱۲ سال داشته و هم‌اکنون مدیر مرکز تحقیقات رایانه‌ای حوزه علمیه اصفهان است. این گفت‌و‌گو با هدف بررسی ابعاد فکری، اجتماعی و سیاسی صحیفه سجادیه و نقش این امام همام در دوران پس از عاشورا انجام شده است.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
حجت‌الاسلام جزی در بخشی از این مصاحبه درباره تفاوت سبک بیانی امام سجاد(ع) در صحیفه سجادیه با خطابه‌های امیرالمؤمنین(ع) یا امام حسین(ع) گفت:  مهمترین تفاوت میان سبک بیان امام سجاد(ع) با امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع) در سبک و لحن بیان است؛ چراکه ایشان به دلیل وجود خفقان شدید سیاسی و اجتماعی که از سوی حکام جور در میان جامعه مسلمین ایجاد شده بود، نمی‌توانستند بیانات خود را مانند امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع) به صورت صریح و آشکار بیان کنند و به همین دلیل بود که ایشان از همان ابتدا نکات و بیانات و مفاهیم سیاسی و اجتماعی که مدنظر داشتند را در قالب ادعیه ارائه کردند. شرایط جامعه اقتضا می‌کرد که ایشان مفاهیم خود را این‌گونه برای جامعه مسلمین به یادگار بگذارند و همین مسئله نیز باعث شده بود تا مفاهیم نورانی آن حضرت با سبکی متفاوت از ائمه پیشین خود یعنی در حالتی استعاره گونه بیان شود.   
 
متن کامل مصاحبه را اینجا بخوانید.
 

تربیت عاشورایی در گرو پرورش کودکان آزاده و مسئولیت‌پذیر 

 
تربیت نسل حسینی به معنای پرورش فرزندانی است که مانند امام حسین(ع) و یارانشان، شجاع، حق‌طلب و ظلم‌ستیز باشند. این نسل با الهام از قیام عاشورا، هویت دینی و انقلابی خود را می‌شناسد و در برابر زورگویی‌ها سکوت نمی‌کند. امروز بیش از هر زمان دیگری، جهان اسلام نیازمند نسل‌هایی است که با روحیه حسینی در برابر استکبار بایستند. تربیت چنین نسلی فقط با انتقال مفاهیم تاریخی نیست، بلکه با عمل به آموزه‌های عاشورا و الگوگیری از شهیدان راه حق ممکن است.    
 
فائزه پریشان، دانش‌آموخته روان‌شناسی تربیتی و روان درمانگری در راستای تربیت نسل حسینی در ایام ماه محرم درس‌گفتار‌هایی را به صورت روزانه به مخاطبان و همراهان خبرگزاری ایکنا ارائه کرد که طی هفته گذدشته دو قسمت از آن با محور «آزادگی و آزادمنشی» و «کرامت انسانی» منتشر شد.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
در بخشی از درس‌گفتار نهم با عنوان «تربیت عاشورایی در گرو پرورش کودکان آزاده و مسئولیت‌پذیر» آمده است؛ قرار نیست بچه‌هایی تربیت کنیم که فقط ساکت باشند، مؤدب باشند یا بترسند تا اشتباه نکنند. ما قرار است بچه‌هایی تربیت کنیم که وقتی روزی در برابر ظلم، دروغ، حق‌کشی یا تحقیر انسان ایستادند، با آزادی بگویند: «من آزادم» و «این را از امام حسینم آموختم». کودک ما نیاز دارد آزاد باشد تا مومن شود، راستگو باشد تا پاک بماند، صبور باشد تا قوی شود و مسئولیت‌پذیر باشد تا روزی در کنار حق بایستد. ما با عشق، شنیدن، آغوش، مرزبندی و احترام به انتخاب‌های کودک، میراثدار نهضت عاشورا در قلب نسل بعدی می‌شویم؛ این یعنی عزاداری آگاهانه و این یعنی تربیت عاشورایی.
 
 درس‌گفتار دهم نیز با تیتر «کرامت انسانی در مکتب امام حسین(ع)» به تبیین چگونگی آموزش و نهادینه کردن کرامت انسانی پرداخت. در بخشی از این درس‌گفتار آمده است: یکی از عمیق‌ترین ارزش‌های تربیتی و انسانی امام حسین(ع) «کرامت انسانی» بود. کرامت انسانی یعنی ارزش هر فرد به ذات اوست، نه به رنگ پوست، نژاد، طبقه اجتماعی، ثروت، قدرت یا ظاهرش. در مکتب امام حسین، آنچه انسان را عزیز می‌کند، دل اوست.
 

بیشتر مجروحان جنگ ترخیص شده‌اند

 
نشست خبری سیدسجاد رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف تشریح برنامه‌های این وزارتخانه طی جنگ ۱۲ روزه سه‌شنبه ۱۷ تیرماه برگزار شد.  
 
در این نشست رضوی در خصوص عدم اظهارنظر سازمان بهداشت جهانی در خصوص این جنگ، گفت: نماینده سازمان بهداشت جهانی پیگیر راه‌هایی بود که اگر کمکی نیاز است انجام دهند ولی متأسفانه در چنین شرایطی سازمان‌های بین‌المللی تابع سیاست‌های یک‌طرفه می‌شوند.  
 
وی در خصوص اظهارنظر‌های صورت گرفته از سوی برخی مبنی بر ازسرگیری جنگ، گفت: وزارت بهداشت در آماده‌باش کامل است، اما مطالبی مربوط به حدس‌ها و گمان‌ها ملاک کار ما نیست و هشداری از مقامات رسمی در مورد از سرگیری جنگ دریافت نکرده‌ایم، اما در آماده‌باش کامل هستیم.  
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
رضوی اعلام کرد: حدوداً هزار عمل جراحی بر روی مجروحان انجام شده است و اکثر مجروحان مرخص شده‌اند. اکنون ۱۷۰ مجروح بستری داریم که ۷۵ مجروح در آی‌سی‌یو هستند و در کل پنج هزار و ۷۵۰ مجروح به مراکز درمانی مراجعه کردند. حدود هزار و ۶۰ نفر نیز شهید شدند. اما تعداد جانبازان و افراد قطع عضو فعلاً مشخص نیست و بنیاد شهید در این زمینه اقدام می‌کند.  
 
رضوی ادامه داد: وزارت بهداشت ذخیره استراتژیک دارو و تجهیزات دارد. با دستور مقام معظم رهبری سال قبل بودجه‌ای به وزارت بهداشت برای خرید تجهیزات اختصاص داده و موجب شد در طول این مدت کمبودی نداشته باشیم و حتی در موارد زیادی از منابع استراتژیک استفاده نشد.  
 

خسارت‌های جنگ ۱۲ روزه به صنعت گردشگری ایران جبران می‌شود

 
نشست هم‌اندیشی سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی عصر سه‌شنبه ۱۷ تیرماه با حضور معاونان وی در سالن فجر این وزارتخانه برگزار شد.
 
صالحی امیری در این نشست گفت:  با وجود اینکه ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در زمان جنگ به مازندران و سه میلیون نفر هم به گیلان رفته بودند، فقط ۳۰ مورد شکایت ثبت شد که در مقایسه با ۳ هزار مورد در ایام عادی میزان ناچیزی است. همچنین ۱۸۴۳ مرکز گردشگری با ۵۰ تا ۹۰ درصد تخفیف یا حتی رایگان خدمات ارائه دادند و صنعت گردشگری نشان داد در شرایط سخت در کنار مردم ایستاده است. در راستای جبران خسارت‌های وارد شده به بخش گردشگری، دولت به‌زودی مشوق‌های مالی (مانند معافیت‌های بانکی) تصویب می‌کند.   
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
وی تأکید کرد: آنچه ما احساس مسئولیت کردیم، این بود که نهاد‌های بین‌المللی را متوجه این موضوع کنیم و دولت موظف شد همه خسارت‌ها را جمع‌بندی کرده و معاونت حقوقی ریاست جمهوری در قالب طرح شکایت در نهاد‌های بین‌المللی علیه رژیم صهیونیستی مطرح کند. اکنون همه دستگاه‌ها در حال جمع‌آوری خسارت‌های مادی، معنوی و انسانی هستند.
 

راه‌اندازی میز‌های سلامت در مساجد تهران

 
حجت‌الاسلام شیرنژاد، رئیس مرکز فعالیت‌های دینی شهرداری تهران و مسئول ستاد شهید آرمان، از راه‌اندازی میز سلامت در مساجد مناطق مختلف شهر تهران در ایام سوگواری محرم خبر داد و با تأکید بر اهمیت خدمت‌رسانی اجتماعی در فضای معنوی مساجد گفت: این اقدام با هدف ارتقای سطح سلامت عمومی و بررسی وضعیت جسمانی ساکنان محلات انجام شده است.
 
وی اظهار کرد: مساجد با برپایی میز‌های سلامت توانسته‌اند امکان معاینه و پایش سلامت را برای شهروندان فراهم کنند. همچنین طی این خدمت‌رسانی، اطلاعات مربوط به سالمندان ثبت و برای تشکیل پرونده در کانون سالمندان ارسال شده است.
 

اعلام دو فراخوان ملی و بین‌المللی در حوزه کشف ایران

 
دبیرخانه کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور به مناسبت رخداد‌های اخیر و هم زمانی آن با اختتامیه سیزدهمین جشنواره بین‌المللی مد و لباس فجر بیانیه‌ای صادر کرد.
 
در بخشی از این بیانیه آمده است؛ از هفدهم خرداد ماه، مجموعه آسمان میزبان سیزدهمین جشنواره بود و پس از یک هفته نمایش آثار منتخب، آیین اختتامیه با حضور پر شور اهالی این عرصه در بعد از ظهر پنج شنبه ۲۲ خرداد ماه برگزار گردید. آماده ارائه گزارش روند فعالیت‌ها بودیم که اهریمن ناپاک در سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ماه به حریم خاک پاکمان دست درازی و عزیزانمان را پرپر کرد. جنایتی که به گواه تاریخ حاصل تفکر ددمنشانه و شیطانی دشمنی است که خباثت و رذالت در تار و پود هویتی‌اش مستتر است، تروریست‌های صهیونیستی که جز تاراج و اشغال و تطاول و تجاوز مرامی ندارند.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
هر چند محاسبات غلطشان کوتاه کننده عمرشان است و سرعت دهنده ضربات مستحکم و پر صلابتِ متکی بر ایمان مردمان پر اراده‌ای که به دشمن می‌فهمانند تفاوت پاسخ کوبنده ایران و ایرانی را و این جریان تا بدانجا جاری است که بشکند هیمنه پوشالی‌شان را و نمایش دهد افول وجود باطلشان را؛ بنابراین جریانات اخیر چند صباحی امورات کشور را نه مختل که متغیر کرد و طبیعتاً امورات دبیرخانه جشنواره را متاثر این اتفاقات بود؛ بر همین اساس تدبیر بر این گشت که ارائه گزارش فعالیت دبیرخانه و انتشار یادداشت‌ها و مطالب مربوطه به موعدی مناسب موکول شود.
 
در هفته پیش رو دو طرح ملی و بین‌المللی با توجه به پتانسیل برآمده از اتفاقات اخیر در قالب فراخوان‌هایی مجزا تقدیمتان خواهد شد که در حقیقت دو نمود عملیاتی از استمرار حرکت شروع شده از دل سیزدهمین جشنواره بر مدار موضوع محور کشف ایران است.
 

بی‌توجهی به زنان و خانواده در سیاست‌گذاری مدیریت بحران‌

 
یش‌نشست چهلمین همایش حقوق ملت و آزادی‌های مشروع در منظومه فکری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» با موضوع «رویکرد جنسیت محور در سیاستگذاری‌های بحران در ایران» امروز دوشنبه ۱۶ تیرماه به همت پژوهشکده شورای نگهبان،  جهاددانشگاهی واحد الزهرا (س) و اندیشکده بانوان جهاددانشگاهی این واحد دانشگاهی برگزار شد.
 
در ابتدای این نشست، زهرا نقی‌زاده، رئیس جهاددانشگاهی واحد الزهرا(س) به تشریح اهداف و برنامه‌های اندیشکده بانوان این مجموعه دانشگاهی پرداخت.
 
در ادامه فهیمه فرهمندپور، دبیر ستاد زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه باید وابسته به موقعیت‌ها و تربیت افرادی که توان شناسایی موقعیت‌های ویژه را دارند، برای مدیریت بحران‌ها برنامه‌ریزی کنیم، گفت: عنوان این نشست «رویکرد جنسیت‌محور در سیاست‌گذاری‌های بحران در ایران» است؛ بنده نیز با رویکرد جنسیت‌محور در سیاست گذاری‌های بحران موافق هستم.
 
وی افزود: اگر بتوانیم مصرف فرهنگی زنان را ارتقا دهیم، در این زمینه موفق‌تر خواهیم بود. حجم حضور خانم‌ها در فضای مجازی بیشتر است و متوسط بازنشر مطالب از سوی خانم‌ها در فضای مجازی پنج برابر آقایان است. این ظرفیت بزرگی است و نباید اجازه دهیم هدر برود. اگر روی مصرف فرهنگی، سواد رسانه‌ای، مشارکت اجتماعی زنان و جهت‌گیری‌های مدیریت مطالبات زنان به درستی اثر بگذاریم، جمعیت فوق‌العاده‌ای که عملاً تاکنون از آن غفلت کرده‌ایم را به دست می‌آوریم.
 
مهمترین اخبار و رویدادهای اجتماعی در هفته گذشته
 
آل اسحاق، دیدگاه اسلامی در این زمینه را نیز مطرح کرد و گفت: در قوانین باید جنسیت را در نظر بگیریم و اگر قوانین با مخاطب خانم‌ها و آقایان یکسان باشد نوعی بی‌عدالتی است. تساوی حقوق لازم است، اما تساوی لزوماً به معنای تشابه نیست. تفاوتی که بین زن و مرد وجود دارد، لازمه تکمیل خلقت است و اگر نبود باعث ایستایی و سکون می‌شد.
 
مهری سادات موسوی، دبیر گروه علوم اجتماعی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نیز در این نشست گفت: معمولاً در بسیاری از مواقع در مدیریت بحران نگاه زنانه کمتر است و نیاز‌های بهداشتی زنان خاص است. فقط در زلزله ۲۰۱۵ نپال هزاران زن باردار به دلیل تخریب مراکز درمانی جانشان را از دست دادند. در کشور ما این مسئله بسیار دیده می‌شود که به دلیل حجب و حیا، خانم‌ها برای دریافت وسایل بهداشتی دچار مشکل هستند و اگر این وسایل از کانال درستی به دست زنان نرسید، افراد را دچار مشکل می‌کند.
 
وی به این مسئله نیز اشاره کرد که تمایزی بین سیاست‌گذاری بین بحران‌های طبیعی با بحران‌های انسانی وجود دارد و افزود: بحران‌های طبیعی معمولاً غیرقابل پیش‌بینی هستند و یاریگر اصلی در آنها سازمان‌های امدادی است، اما در بحران‌های انسانی مثل جنگ تبعات و طولانی بدون این بحران‌ها باید سیاست گذاری‌ها دیده شود. در بحران‌های انسان‌ساز، متولی اصلی سازمان‌های سیاسی، امنیتی و بعد سایر دستگاه‌ها هستند.
انتهای پیام
captcha