مهم‌ترین هدف بعثت پیامبر(ص) چیست/ اعمال عید مبعث
کد خبر: 3799072
تاریخ انتشار : ۱۴ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۵:۰۸

مهم‌ترین هدف بعثت پیامبر(ص) چیست/ اعمال عید مبعث

گروه معارف ــ بعثت پیامبر اهداف بسیاری از جمله اهداف عبادی، سیاسی و اجتماعی متفاوتی دارد، خداپرستی و پرهیز از ظلم و طاغوت مهمترین هدف بعثت پیامبر(ص) است.

مهم‌ترین هدف بعثت پیامبر(ص) چیست/ اعمال عید مبعثهمگی نام مبعث را شنیده‌ایم و هر ساله این عید بزرگ را به یکدیگر تبریک گفته‌ایم اما شاید این سؤال برایتان پیش بیاید که دقیقاً در روز مبعث چه اتفاقاتی افتاده است؟ در بیست و هفتم ماه رجب، در غار حرا، اولین آیات خداوند بر پیامبر نازل شد و او را دعوت به خواندن کرد خواندن به اسم رب، ربی که انسان و همه چیز را آفریده است؛ رب بزرگوار و عظیمی که استفاده از قلم را به انسان آموخت و علومی را به او یاد داد که هرگز از آن‌ها اطلاعی نداشت!

مبعث آخرین پیامبر اسلام چه روزی است؟
درباره عید مبعث می‌توان گفت روزی است که حضرت محمد، پیامبر گرانقدر اسلام، به درجه پیامبری برگزیده شد. در تقویم هجری قمری، ۲۷ رجب روز مبعث است. در ۲۷ رجب سال چهلم عام‌الفیل پیامبر(ص) بر فراز کوه حرا و در میان غار مشغول مناجات با خدا بود، ناگاه پیک وحی، جبرئیل امین بر آن حضرت نازل شد و آیات آغازین سوره علق را همراه مژده رسالت، برای آن حضرت خواند «بخوان به نام پروردگارت که جهان را آفرید، همان کس که انسان را از خون بسته‌ای خلق کرد، بخوان که پروردگارت از همه بزرگوارتر است، همان کسی که به وسیله قلم تعلیم داد، و به انسان آن چه را نمی دانست، آموخت». به این ترتیب آغاز وحی و بعثت، با نام خدا و با خواندن و قلم و علم و آموزش آمیخته با توحید، شروع شد و این واژه‌های زرین وحی، بیانگر آن است که بعثت یعنی: رستاخیز معنوی، و انقلاب در همه امور، که اساس آن انقلاب‌ها، انقلاب فرهنگی و آگاهی بخشی در همه زمینه‌هاست.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این عید بزرگ گفت‌وگویی کوتاه با حجت‌الاسلام والمسلمین محمد حسین رحیم‌پور ترتیب داده‌ایم که در ذیل می‌‍خوانیم.

حجت‌الااسلام والمسلمین محمد حسین رحیم‌پور، استاد دانشگاه شهرکرد در رابطه با هدف از بعثت پیامبر اسلام در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال وبختیاری با اشاره به اینکه  مبعث و یا در کل بعثت پیامبر اهداف بسیاری از جمله اهداف عبادی، سیاسی و اجتماعی متفاوتی دارد، گفت: خدا پرستی و پرهیز از ظلم و طاغوت مهمترین هدف بعثت پیامبر است. زیراکه در زمان جاهلیت اعراب فرزندان خود را زنده‌ به‌گور می‌کردند که برای جلوگیری از این اعمال و افکار نادرست خداوند پیامبران را برای هدایت بشر می‌فرستاد.

اهداف بعثت پیامبر اسلام(ص)
این کارشناس مذهبی با اشاره به آیه 36 سوره مبارکه نحل تصریح کرد: خداوند در این آیه شریفه می‌فرماید: «وَلَقَد بَعَثنا في كُلِّ أُمَّةٍ رَسولًا أَنِ اعبُدُوا اللَّهَ وَاجتَنِبُوا الطّاغوتَ» یعنی اینکه مردم خداوند را عبادت کنند و از طاغوت اجتناب کنند و پیامبرانی برای هر امتی فرستاده‌ایم تا آن‌ها را به خداپرستی دعوت کنند. پس از این آیه درمی‌یابیم که دعوت مردم به خداپرستی هدف اصلی بعثت پیامبران بوده است.

وی با اشاره به سخن حضرت علی(ع) که در این باره می‌فرماید: خداوند حضرت رسول(ص) را مبعوث کرد تا وعده خود را انجام دهد و پیامبری را به وسیله او خاتمه دهد، ادامه داد: مردم در آن زمان اعتقادات خاص و غیر دینی بسیاری داشتند و حتی بت پرستی می‌کردند که حضرت علی(ع) در خطبه یک نهج‌البلاغه می‌فرماید: آنها را از گمراهی به شاه‌راه توحید هدایت کرده و از چنگال جهالت نجات داده‌ایم.

حجت‌الاسلام رحیم‌پور به آیه 129 سوره بقره که یکی دیگر از اهداف بعثت را بیان می‌کند اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه می‌فرماید: «رَبَّنَا وَابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْهُمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِكَ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَيُزَكِّيهِمْ ۚ إِنَّكَ أَنْتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ.» یعنی اینکه تعلیم کتاب و آموزش حکمت هدف بعدی از بعثت بوده است که خداوند پیامبری از جنس خود مردم برانگیخته تا آیاتی برای آن‌ها تلاوت کند و کتاب و حکمت را به آن‌ها آموزش دهد.

اعمال عید مبعث
استاد دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه قطعاً برای همه روزهای که خداوند آن‌ها را خاص برشمرده اعمالی نیز در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: 27 رجب از روزهای متبرکی است که اعمال آن در دو مرحله شب عید و روز عید انجام می‌شود. نماز خواندن از نیمه شب و دعای خاص بعد از نماز در شب عید و غسل، روزه و زیاد صلوات فرستادن از اعمال روز عید مبعث است.

طلبه سطح چهار حوزه با بیان اینکه چیزی مهم‌تر از وحدت و برادری نیست، به اختلاف  نظر اهل تشیع و اهل تسنن در رابطه با بعثت پیامبر اسلام(ص) اشاره کرد و گفت: شیعیان این روز را 27 رجب عامل‌فیل می‌دانند اما در میان اهل سنت برای این روز تاریخ مشخصی وجود ندارد اما برخی از آن‌ها معتقد هستند  که این واقعه در شب 21 ماه مبارک رمضان و یا شب 17، شب 18، شب 20 و شب 23 است و این روز را جشن نمی‌گیرند. اما مهم این است که هر دو سنت بعثت پیامبر(ص) را باور دارند و نباید متفاوت بودن زمان این واقعه دلیل بر اختلاف شود و حفظ کردن اتحاد بین شیعه و سنی در این برهه زمانی مهم‌تر است.

وی در پایان کتاب «سنن‌النبی» را یک منبع خوب برای الگو گرفتن از سیره پیامبران معرفی کرد.

انتهای پیام

 

captcha