لزوم شکل‌گیری گفت‌وگوی دانش‌بنیان در کشور
کد خبر: 3866173
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۸ - ۱۷:۴۱
سیدسعیدرضا عاملی:

لزوم شکل‌گیری گفت‌وگوی دانش‌بنیان در کشور

گروه دانشگاه ــ دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در اختتامیه هشتمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان کشور با تأکید بر شکل‌گیری گفت‌وگوی دانش‌بنیان در کشور، گفت: دوره مخاطب تمام شده است. تلویزیون و رادیو صحبت از مخاطب می‌کنند، اما امروز وارد عرصه جدیدی از ارتباطات شده‌ایم و از فضای ارتباطات مخاطب‌مبنا به فضای ارتباطات کاربرمبنا رفته‌ایم.

لزوم شکل‌گیری گفت‌وگوی دانش‌بنیان در کشوربه گزارش ایکنا؛ آیین اختتامیه هشتمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان کشور و معرفی تیم برگزیده این دوره و اهدای نشان خواجه‌نصیر امروز دوشنبه، دوم دی‌ماه با حضور مسئولان کشوری و مسئولان و مدیران جهاددانشگاهی به میزبانی باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برگزار شد.

سیدسعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مراسم طی سخنانی گفت: گفت‌وگو در درجه نخست گفت و شنود است. در این صورت، اگر موانعی وجود دارد که مهمترین آن عصبیت‌هاست، برطرف می‌شود. همچنین باید نوعی تعامل سازگارانه با دیگری داشت که همان اصل جابجایی موقعیت است و همه انبیا بر آن تأکید داشته‌اند: «خود را جای دیگری بگذار». در نظام اجرایی کشور اگر این جابجایی مدام صورت بگیرد، فهم بهتری از شرایط رقم می‌خورد.

وی اظهار کرد: موضوعات و عناوین مسابقات نشان می‌دهد جامعه دانشجویی ما در فرایندی قرار داشتند که برخوردار از منطق و ناظر به مسائل جامعه است.

عاملی ادامه داد: هر چه ارتباط بیشتری با هم داشته باشیم و این ارتباط معطوف به شنیدن و درک کردن یکدیگر باشد، اختلالات فهم کمتر می‌شود. این یک اصل در ارتباطات است. دامنه این گفت‌وگو‌ها را باید افزایش داد. مقام معظم رهبری در مراسم‌های مختلفی بر این موضوع تأکید داشتند و از مسئولان خواسته‌اند کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه راه‌اندازی شود.

وی افزود: امیدوارترین شخص در شرایط امروز کشور مقام معظم رهبری است که در بیانیه گام دوم ایشان این امیدواری به آینده ایران مشهود است. ما همواره باید برای ساختن تلاش کنیم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: مناظره برای حل منازعه یک دانش است. اولین اصل در حل منازعه، فهم مسئله و فهم دیگری است. ما نیازمند راه‌حل هستیم، چرا که طرح مسئله متفاوت از راه‌حل است. جمهوری اسلامی مسیر جدیدی باز کرد و این مسیر هزینه، کار، محرومیت و سختی دارد. رشد علمی و سرمایه انسانی قدرتمند ایران امروز را ببینید، ما اکنون آماده مقابله با تحریم‌ها و رونق گرفتن تولیدات بومی هستیم.

عاملی بیان کرد: رسول گرامی اسلام(ص) می‌فرماید: «مَنْ تَعَصَّبَ أَوْ تُعُصِّبَ لَهُ فَقَدْ خَلَعَ رِبْقَ الاِْیمانِ مِنْ عُنُقِهِ؛ کسی که دچار عصبیت می‌شود یا مورد تعصب دیگری قرار گرفت، گره‌های ایمان را از دست داده است». مانع دیگر گفت‌وگو، عدم ارتباط است. این مانع مشکلات را حل نمی‌کند. قاعده‌هایی وجود دارد که باید رعایت شود.

وی افزود: مانع سوم انگاره‌ها و طرح‌واره‌هاست. این طرح‌واره‌ها الزامی برای فکر کردن به وجود نمی‌آورد. درباره هر چیزی انگاره و تفکر لحظه‌ای داریم و جایی برای تفکر نمی‌گذارد. در مقابل رویکرد انگاره‌ای، رویکرد تعامل و تفکر تدبیری است. آیات زیادی در قرآن کریم وجود دارد که بشر را به تفکر دعوت می‌کند. تفکر تدبیری نجات‌دهنده سلامت اجتماعی جامعه است.

عاملی با طرح این پرسش که گفت‌وگوی موفق چیست، گفت: دوره مخاطب کردن تمام شده است. تلویزیون و رادیو صحبت از مخاطب می‌کنند. امروز وارد عرصه جدیدی از ارتباطات شده‌ایم و از فضای ارتباطات مخاطب‌مبنا به فضای ارتباطات کاربرمبنا رفته‌ایم. طی آمار یکساله اخیر، نزدیک ۲۷۰ میلیارد توییت زده شده و دو و نیم تریلیون تماشای فیلم در یوتیوب صورت گرفته است. امروز جهان وارد فضای جدیدی از ارتباطات شده است.

وی با تأکید بر اینکه فضای باز در کشور وجود دارد، اما مدیریت اجتماعی مناسب‌تری نیاز داریم، بیان کرد: باید وارد گفت‌وگوی دانش‌بنیان شویم. گفت‌وگو باید تخصصی باشد. عمیق‌ترین لایه عدالت اجتماعی با تخصص‌گرایی و تعهدگرایی حاصل می‌شود. سیاسی بودن دانشجو به معنای ابزار احزاب سیاسی جامعه بودن، نیست، بلکه سیاسی بودن یعنی دانشجو و گروه دانشجویی به رفع موانع و مشکلات جامعه کمک کند. چنین گفت‌وگویی است که از دل آن دانش‌بنیان پدید می‌آید. چهار میلیون دانشجو در کشور داریم و این ظرفیت متراکم‌شده در جامعه محسوب می‌شود. حل مسئله و گفت‌وگوی سازگارانه، دیگر ویژگی‌های مهم و اصلی در گفت‌وگوست.

در این آیین همچنین مهدی کاظمی خالدی، رئیس سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی در سخنانی به تشریح فعالیت‌های دبیرخانه مسابقات مناظره پرداخت و اظهار کرد: پس از راه‌اندازی مسابقات مناظره دانشجویان در سال ۹۰ و تنها با گذشت سه سال از راه‌اندازی، مسابقات مناظره دانشجویی به استان‌ها راه یافت. به گفته مجموعه دانشگاهیان، اعم از دانشجویان و مسئولان، این مسابقات مهمترین رویداد دانشجویی کشور است. امروز به مرحله‌ای رسیده‌ایم و می‌خواهیم جریان جدید گفت‌وگو را راه‌اندازی کنیم، لذا مرکز گفت‌وگو، مناظره و آزاداندیشی امروز افتتاح می‌شود.

وی افزود: اولین اقدام این مرکز برقراری گفت‌وگو میان دانشجویان و مسئولان است و در گام‌های بعدی گفت‌وگو‌های علمی میان مجموعه‌های دانش‌آموزی دنبال می‌شود.
انتهای پیام
captcha