اکبر صحرایی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بررسی موضوع نیازسنجی پیش از تولید در نشر دینی ـ قرآنی پرداخت و اظهار کرد: این موضوع به استراتژی و همان «نقشه راهی» که مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) میفرمایند، مربوط میشود.
وی ادامه داد: زمانی که نقشه راه تهیه شد، میتوان تصمیم گرفت که کدام نویسنده برای چه مدت زمان باید روی یک پروژه خاص زمان بگذارد و در یک حوزه پرمخاطب بخش دینی ـ قرآنی، اثر مطلوب را خلق کند. برای مثال بایرامی، دهقان و ... که از نویسندگان مسلمان کشورمان هستند، باید تلاش کنند تا بخشهای مغفول مانده این حوزه را سامان بدهند.
نقشه راه، اولویتها و نیازهای روز جامعه را مشخص میکند
صحرایی با بیان اینکه موضوع مورد نظر میتواند درباره مسائل روز نیز کارایی داشته باشد، موضوع سوریه و وحدت مسلمانان را مطرح کرد و گفت: این همان نقشه راه است که در آن میتوانیم اولویتها را مشخص کنیم و به نویسنده اطلاع بدهیم که این مسائل جزء مشکلات روز هستند و باید روی آنها کار شود.
این نویسنده ضمن تأیید اینکه امروز به نیازسنجی توجه نمیشود، به آسیبشناسی در این حوزه پرداخت و تصریح کرد: انرژی و استعداد نویسنده بدون توجه به این مقوله از بین میرود و در ادامه این زنجیره، مردم و در نگاهی کلیتر اصل نظام اسلامی آسیب میبیند. در این راستا حتی جهان نیز ضرر میکند. اگر اثر مطلوبی درباره خداوند در آمریکا تولید شود، تنها مردم این کشور از آن استفاده نمیکنند، بلکه با ترجمه این اثر، همه مردم جهان از آن استفاده میکنند.
دود فقدان نیازسنجی به چشم همه مردم جهان میرود
صحرایی با بیان اینکه علت اصلی از دست دادن مخاطب، فقدان نیازسنجی است، ادامه داد: ما در حوزه آثار دینی ـ قرآنی مخاطب داریم، اما آنچه که مورد پسند مخاطب باشد به وی ارائه نمیشود؛ در اینجا باید این سؤال را از خود بپرسیم که آیا در راستای تعالی مسائل اسلامی حرکت حرفهای کردیم یا خیر؟
وی با بیان اینکه مطرح کردن مسائلی نظیر ممیزی، باز یا بسته بودن خانه سینما و از این دست موضوعات، اولویت حوزه ادب و هنر نیست و دست اول محسوب نمیشوند، افزود: طرح این مسائل از سوی متولیان امر کمکی به تعالی فرهنگ و هنر کشورمان نمیکند.
نگارنده «حافظ هفت» با اشاره به اینکه چنین مسائلی، جزئی از نقشه راه محسوب میشوند، گفت: باید به همت متولیان حوزه فرهنگ نقشه راه را ترسیم کرد. در این راستا ضرورت طرح لایحهای از سوی وزارت ارشاد و دیگر متولیان فرهنگ کشورمان برای ترسیم نقشه راه به خوبی احساس میشود.
صحرایی در بخش پایانی سخنان خود به نتایج تألیف و اجرای نقشه راه در حوزه فرهنگ و هنر اشاره و اظهار کرد: تأمین نیازهای روز و نگاه به آینده، شناسایی نقشهای بازیگران عرصه نشر دینی ـ قرآنی و اقناع نیازهای مخاطبان را میتوان از نتایج عملی ترسیم نقشه راه دانست.