کد خبر: 1426131
تاریخ انتشار : ۱۵ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۷
سیدعلی سرابی عنوان کرد:

تأثیرات تحریم‌ها و واردات کاغذ بر پایه دلار بر افزایش میزان هدیه قرآن

گروه ادب: قائم‌مقام مرکز طبع و نشر قرآن با اشاره به اینکه کاغذ در اولویت‌های‌ اول واردات قرار نمی‌گیرد، افزود: تحریم، واردات کاغذ بر پایه دلار و از سویی نبود مساعدت از سوی سازمان‌های فرهنگی مربوطه سبب افزایش میزان هدیه قرآن شده است.

سیدعلی سرابی، قائم‌مقام مرکز طبع و نشر قرآن، درگفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره بهای هدیه قرآن اعلام کرد: سعی می‌کنیم تا قرآن‌هایی را که انتشارات مرکز طبع و نشر قرآن چاپ می‌کند، با کمترین هزینه و بهایی نزدیک به بهای تمام شده در اختیار مردم قرار دهیم.
وی با بیان این مطلب افزود: در عین حال، قیمت‌گذاری کتاب به صورت عام و مصحف شریف به صورت خاص، چندان نظارت بازدارنده‌ای ندارد و نوع نظارت از زمانی که کاغذ آزاد شد، نوعی نظارت عرضه و تقاضاست.

قیمت‌گذاری قرآن، نظارت بازدارنده‌ای ندارد
قائم‌مقام مرکز طبع و نشر قرآن با بیان اینکه هیچ سازمانی در این رابطه فعال نیست، ادامه داد: تا یک دهه قبل که کاغذ دولتی با قیمت تعاونی در اختیار ناشران قرار می‌گرفت و دولت روی کاغذ یارانه  می‌داد، در قیمت‌گذاری نیز دخالت و آن را کنترل می‌کرد.
به گفته سرابی، از زمانی که قیمت کاغذ آزاد شد، قیمت اصلی آثار مکتوب و قرآن کریم هم بر اساس بازار عرضه و تقاضا شکل گرفت. در این راستا ناشری که بتواند شمارگان و تنوع قرآن‌ها را با توجه به مجوز چاپ و نشر افزایش دهد، بیشترین کنترل را بر بازار دارد.

ناشری که قدرتمندتر حضور یابد، کنترل بیشتری بر قیمت دارد
وی با اظهار اینکه هر چه اقدامات ناشران در این راستا متنوع‌تر باشد، کاهش قیمت نیز افزایش می‌یابد، گفت: در دو، سه سال اخیر به دلیل مشکلات ارزی و عدم واردات کاغذ با قیمت‌های مناسب مشاهده می‌کنیم که قیمت کتاب و به تبع آن قرآن افزایش یافته است.

افزایش 100 درصدی میزان هدیه قرآن
سرابی ادامه داد: این افزایش قیمت برای ناشر هم مشکل ایجاد می‌کند؛ زیرا نمی‌تواند سرمایه‌گذاری وسیعی داشته باشد و مصاحفی که شاید تا سال 89، 90 با بهای 5 هزار تومان قابل خریداری بود، اکنون برابر 10 هزار تومان شده است و 100 درصد افزایش قیمت پیدا کرده است.

چرایی رکود در بازار خرید
قائم مقام مرکز طبع و نشر قرآن اظهار کرد: اینکه ناشر بخواهد سرمایه هنگفتی را در این راه سرمایه‌گذاری کند برایش ایجاد مشکل خواهد کرد. همین موضوع باعث رکود در بازار خرید شده است و توان خرید عموم مردم را کاهش می‌دهد.

چرا چاپ قرآن‌ها کاهش پیدا کرده است؟
وی از کاهش قدرت خرید مردم به عنوان دلیل دیگری یاد کرد که سبب می‌شود سرمایه‌ای که ناشر در این زمینه انجام داده است، به سرعت به وی باز نگردد که بر همین اساس شمارگان چاپ قرآن‌ها به شدت کاهش پیدا کرده است.

کاهش آمار چاپ قرآن به کمتر از 20 درصد
سرابی با بیان اینکه آمار دقیقی در این باره ندارد، افزود: با این حال آمار چاپ قرآن در سال‌های 88 و 89 به کمتر از 20 درصد کاهش پیدا کرده است و کنترل قیمت از طریق عرضه و تقاضا با اختلال روبروست و انجام این اقدام، کار راحتی نیست.

لزوم ارائه تسهیلات به ناشران فعال در عرصه چاپ قرآن
وی تصریح کرد: حقیقت این است که اکنون، بهای هدیه قرآن بالاست، همان طور که بهای کتاب‌های مختلف بالاست و در این زمینه شاید لازم باشد که سازمان‌های فرهنگی مربوطه درباره برخی کتاب‌ها به ویژه قرآن کریم، تا حدی برخی از تسهیلات را فراهم کنند.

قرآن، پرفروش‌ترین اثر در جهان و ایران
به عقیده سرابی، کمک سازمان‌های دولتی ذ‌ی‌ربط سبب می‌شود تا قرآن که پرفروش‌ترین کتاب در سطح جهان و ایران است، راحت‌تر عرضه شود.

تحریم و مشکلات اقتصادی
وی با تأکید بر اینکه اقدامات چندان اثرگذاری را در این راستا شاهد نبوده‌ایم، درباره دلایل این رویکرد افزود: به طور طبیعی مشکلات اقتصادی که در چند سال اخیر بابت تحریم‌ها برای کشور به وجود آمده، مهمترین مانع در این راستاست.

کاغذ در اولویت نخست واردات نیست
سرابی به ویژه بر واردات قرآن که بر پایه دلار انجام می‌شود، به عنوان مانع مهم دیگر در این راستا یاد کرد و ادامه داد: به هر حال نمی‌توان انکار کرد که کاغذ و کالاهای فرهنگی همچنان در اولویت‌های اول واردات قرار نمی‌گیرند.
وی دریافت ارز برای کالاهای فرهنگی نسبت به برخی کالاهای اساسی دیگر را با مشکلات بیشتر مواجه دانست و گفت: در این رابطه شاید لازم باشد که دولت و سازمان‌های مربوطه همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ویژه در حوزه قرآن کریم، مساعدت‌هایی را برای ناشرانی که می‌خواهند قرآن وارد کشور کنند انجام دهند.

captcha