سیدموسی موسوی، مجری طرح ملی پژوهشی دستاوردهای قرآنی انقلاب اسلامی با عنوان «طرح ملی آمارگیری قرآنی» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اعلام این خبر گفت: این طرح بنا بر دستور معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و در راستای رهنمود و مطالبات مقام معظم رهبری و همچنین در راستای نهضت قرآنآموزی و هدفمند کردن هزینهکردها و عملکرد مراکز قرآنی متناسب با اقتصاد مقاومتی تهیه شده است.
وی ادامه داد: تاکنون ادارات، نهادها و مؤسسات زیادی در همین راستا، فعالیتهای قرآنی خود را در زمینههای مختلف قرآنی آغاز کردهاند که از جمله آن میتوان به پرورش قاریان و حافظان قرآن کریم، تربیت مربی قرآن و گسترش فضاهای آموزشی و ظهور نخبگان قرآنی در سطح بینالمللی است که عدم جمعآوری آثار و اطلاعات دقیق درباره این دستاوردها، اجرای این طرح را به عنوان نقشه راه برنامهریزان قرآنی کشور به منظور تنظیم سند چشمانداز توسعه قرآنی کشور را ضروری کرده است.
موسوی با اشاره به اهداف و ضرورتهای این طرح، عنوان کرد: مهمترین هدف اجرای این طرح را میتوان جمعآوری آمار و اطلاعات دقیق درخصوص دارندگان سواد قرآنی و میزان سواد قرآنی آنها و ارائه راهکارهای سازنده و برنامهریزی جامع و همچنین هزینه کردی هدفمند متناسب با اقتصاد مقاومتی و رهنمودها و مطالبات مقام معظم رهبری در حوزه قرآن کریم دانست.
جمعآوری نظرات نخبگان و صاحبنظران قرآنی سراسر کشور
این قاری ممتاز کشورمان اضافه کرد: همچنین دستیابی به آمار و دادههای واقعی قرآنی در راستای نهضت قرآنآموزی و هدفمند کردن هزینهکردها و عملکرد مراکز قرآنی متناسب با اقتصاد مقاومتی، جمعآوری نظرات نخبگان و صاحبنظران قرآنی سراسر کشور و جمعبندی آنان در خصوص مسائل آموزشی و مشکلات اجتماعی جامعه قرآنی کشور به ویژه برگزیدگان و نخبگان قرآنی است.
موسوی افزود: ارائه پژوهش و طرح مذکور به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور به منظور دفاع در هیئت دولت و مجلس شورای اسلامی جهت تخصیص و افزایش اعتبارات لازم به منظور تسریع در اجرای برنامههای بلند مدت قرآنی و ارائه دادههای آماری و تنظیم نرم افزار ویژه اطلاعات قرآنی به منظور تحلیل یافتهها و بهرهبرداری حداکثری از طرح در برنامهریزیهای کلان کشور و بهروزرسانی آن بصورت سالانه از دیگر ضرورتهای اجرای این طرح قرآنی است.
این محقق قرآنی عنوان کرد: از جمله اهداف طرح فوق، شناسایی اساتید و صاحبنظران و ممتازان فنون و علوم قرآنی و هنرمندان قرآنی، شناسایی مشکلات و علل عدم دستیابی آحاد جامعه به آموزش قرآن کریم و شناسایی مؤسسات و مراکز قرآنی کشور به تفکیک استانها و شهرستانها به عنوان زیر ساختهای آموزش قرآن کریم و شناسایی میزان ظرفیت و کیفیت خدمات آنان است.
وی بیان کرد: برگزاری جلسات هم اندیشی با حضور مدیران و صاحبنظران قرآنی کشور، چاپ کتاب بانک اطلاعات قرآنی کشور به تفکیک استانها و شهرستانها با همکاری استانداریها و مراکز قرآنی کشور و ارائه طرح راهاندازی پایگاه اینترنتی یا مراکز اطلاعرسانی قرآن کریم کشور به منظور ثبت اطلاعات جمعآوری شده و بهروزرسانی اطلاعات قرآنی کشور و بهرهبرداری در تنظیم سند چشم انداز توسعه قرآنی از مهمترین اهداف آن است.
ستاد اجرایی طرح ملی آمارگیری قرآنی متشکل از 6 کمیته
وی با اشاره به ستاد اجرایی این طرح، ادامه داد: ستاد اجرایی این طرح متشکل از کمیته استانها، کمیته تبلیغات و روابط عمومی، کمیته ثبت آمار و اطلاعات، کمیته مالی و تدارکات، کمیته برنامهریزی و کمیته فنی است.
موسوی اضافه کرد: این طرح به صورت پایلوت و نمونه در سه روستای استان بوشهر ظرف مدت یک هفته و یک روز درمیان و پس از آن در یکی از شهرها و سپس در یکی از شهرستانها فعال قرآنی به تناسب تعداد و گستردگی مراکز، فعالان و رتبههای قرآنی آن شهر و سپس در تمام استان بوشهر تا پایان بهمنماه به منظور آمادگی و رفع اشکالات احتمالی در کمیته فنی ستاد اجرایی طرح و اجرا در سطح ملی انجام میشود.
وی عنوان کرد: در این طرح پرسشنامههای چهارگزینهای در دو بخش عمومی و خصوصی با سؤالات مختص به هر بخش چون نحوه آشنایی ابتدایی فرد با مؤسسات قرآنی چگونه بوده است؟ مشکلات آنها در ارتقای سطح کیفی قرائت و حفظ چه بوده است؟ در صورتی که فرد دارای اطلاعات قرآنی است دلیل عدم دستیابی شما به سطوح بالاتر قرآنی چیست؟ در صورت فراهم بودن شرایط مایل به ادامه آموزش قرآن کریم در کدام سطوح هستید؟ و... است.
در حال حاضر روش تحقیق و آمارگیری به صورت میدانی انجام میگیرد
این محقق قرآنی اظهار کرد: روش تحقیق و آمارگیری به صورت میدانی بوده که شامل میادین معروف شهرها و در روستاها مراکز قرآنی فرهنگی و حسینیه و مساجد است.
موسوی بیان کرد: این طرح به چندین روش از جمله مراجعه حضوری به مراکز قرآنی، آمارگیری به صورت میدانی حضور مسئولان آمارگیری طرح به مساجد و فضاهای فرهنگی شهر و روستاهایی که مراکز قرآنی ندارند به ویژه عشایر، ثبتنام از طریق تارنمای اینترتی برنامه و طرح آمارگیری، تماس تلفنی و ارسال پیامک به سامانه طرح، جهت ثبت نام اجرا میشود و بهترین روش در مرحله ملی انجام خواهد شد.
وی در پایان یادآور شد: پس از مرحله استانی و پایلوت تمامی دادههای آماری، نظرات و پیشنهادات جهت برگزاری جلسات هماندیشی و اجرا در مرحله ملی با حضور صاحبنظران کشوری و مدیران دستگاههای اجرایی مرتبط با فعالیتهای قرآنی(عضو کمیته فنی ستاد کشوری طرح) و پس از بررسی و رفع نواقص و اشکالات طرح توسط کمیته فنی ستاد مرکزی این طرح در سطح کشور اجرا خواهد شد.