به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سعید اوحدی، رئیس سابق سازمان حج و زیارت امروز، 6 دی در مراسم تودیع خود و معارفه سرپرست جدید این سازمان با بیان اینکه در این جلسه، قصد ارائه گزارش ندارم اظهار کرد: من پیش از این در جلسه شورای معاونان وزارت، گزارش خود را به وزیر ارائه دادهام، همچنین آنچه به دست آمده تلاش و همت تمامی مجموعه حج و زیارت است که حاصل عملکرد این عزیزان نباید از زبان الکن من شنیده شود.
وی افزود: در این فرصت، تجربه سه ساله را ارائه میدهم. طی این سه سال با بحرانهایی مواجهه بودیم که فاجعه منا به عنوان سخت ترین فاجعه تاریخ اسلام، یکی از آنها بود؛ چرا که در عید قربان، شاهد قربانی شدن هزاران حاجی به دلیل سوء مدیریت و بی کفایتی آل سعود بودیم. هنوز هم تصور آن روزها برای خانواده حج و زیارت سخت است، اما سه عامل موجب شد که ما این بحران را مدیریت کنیم.
اوحدی ادامه داد: نخست نقش مقام معظم رهبری و تدابیر ایشان در مدیریت این بحران بود. بنده به عنوان فردی که به صورت کامل در جزئیات این حادثه بودم، باید بگویم اگر نبود تدبیر مقام معظم رهبری امروز شرایط ما شرایط متفاوتی بود، اگر امروز شاهدیم که فرزند شهید منا در اینجا داوطلبانه آمده و در مراسم تودیع و معارفه ریاست حج و زیارت، قرآن تلاوت میکند، نقش تدابیر رهبری، برجسته میشود.
وی در ادامه با اشاره به شرایط سخت روزهای فاجعه منا اظهار کرد: دست اندرکاران عربستان، راضی نبودن که ابدان مطهر حجاج منا به ایران بازگردانده شود و با یک تکبر ناشی از وهابیت، این اجازه را به ما نمیدادند. اولین جلسه رسمی ما 8 مهرماه با محوریت وزیر بهداشت جمهوری اسلامی ایران آقای دکتر هاشمی برگزار شد در آن زمان 118 شهید ایرانی شناسایی شده و پیکر 17 شهید را تعمدا دفن کردند. عصر روز چهارشنبه، نخستین جلسه بین وزیر بهداشت و هشت نفر هیئت ایران در مقابل 18 مقام عربستانی برگزار شد، سعودیها بهانههای زیادی میگرفتند، دغدغه مقامات ایرانی نیز بازگشت شهدا به میهن بود، آنها این شرایط را در نظر نگرفته و بهانههای مختلفی شامل مشکلات بهداشتی، پزشکی، میکروبی و غیره را میگرفتند ما هم اسرار داشتیم که در سریعترین زمان ممکن شهدا به ایران بازگرداننده شوند، همان روز تدابیر مقام معظم رهبری و نهیب تاریخی ایشان که فرمودند که اگر به پیکرهای شهدا و زائران بی احترامی شود به شدت پاسخ میدهیم، کارساز شد.
اوحدی ادامه داد: ایشان، آینده نگری کردند و تنها صدایی که در مقابل آل سعود، بلند شد صدای جمهوری اسلامی ایران بود اگر تدابیر مقام معظم رهبری نبود الان شرایط فرق میکرد. اگر آن نگاه مهربان وجود نداشت، حج و زیارت احیا نمیشد.
وی عامل دوم در مدیریت بحران را انسجام موجود در حج و زیارت دانست و اظهار کرد: تمامی ارکان این سازمان علیرغم تمامی مشکلات به دلیل حمایتهای بعثه رهبری انسجام خود را حفظ کردند.
اوحدی یادآور شد: عامل سوم نیز ظرفیت عظیم و کارآمدی منابع انسانی و ولایت مداری خانواده حج و زیارت است که امروز شاهد آن بوده که حتی در شرایط سخت اقتصادی نیز که نه حج دارند و نه عمره و در حالی که آزادبرها بر حریم آنها تعدی کرده، پای کار مانده؛ چرا که مقام معظم رهبری از آنها حمایت میکند.
اوحدی با اشاره به ویژگیهای مثبت حمید محمدی به عنوان سرپرست جدید حج و زیارت اظهار کرد: سجایای اخلاقی ایشان آنقدر زیاد است که من دوست دارم به عنوان کارمند زیر دست او کار کنم.
در ادامه این مراسم حمید محمدی، سرپرست جدید سازمان حج و زیارت نیز طی سخنانی عنوان کرد: باید از تلاشهای آقای اوحدی تقدیر کنم؛ چرا که تلاشها و زحمات ایشان و توجه به زیر ساختها در زمان مسئولیت وی، حرکت بدیعی بود و موجب شد سازمان از حالت روزمرگی خارج و فضای همدلی حاکم شود، اینها برکات بسیار زیادی ایجاد کرد. توسعه زیرساختها در عتبات یکی از خدمات آقای اوحدی بوده و این را ما اکنون که حج، تعطیل است و این همه زائر به سمت عتبات فراگیر میشوند، میفهمیم. قطعا من نیز همین آهنگ را پیش رو میگیرم.
محمدی در ادامه با اشاره به مقوله آزادبرها به بحث عتبات اشاره کرد: یکی از چالشهای ما فعالیت افراد غیر مجاز و آزادبرها در حوزه زیارت است که این بزرگترین چالش برای ما است، انتظار داریم این دغدغه حل شد و ضمن ارتقای ظرفیت زوار که حق مسلم آنها است، مانع فعالیت آزادبرها شده و دفاتر زیارتی را نیز کمک کنیم.