«استاد مظاهری» و دفتری انباشته از نام قرآنیان/ تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی
کد خبر: 3684508
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۶
در نکوداشت «محسن مظاهری» انجام شد؛

«استاد مظاهری» و دفتری انباشته از نام قرآنیان/ تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی

گروه چهره‌ها: مراسم ظهر دلنشین «محسن مظاهری» در حالی برگزار شد که دوستان و یاران قدیمی این شاگرد همیشگی استاد مولایی گردهم آمده و به خصوصیات قرآنی وی از جمله مردمی بودن و رفاقت دیرینه‌ و صادقانه‌اش با مرحوم مولایی اشاره کردند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم ظهر دلنشین «محسن مظاهری» از شاگردان استاد مولایی و از فعالان قرآنی کشورمان عصر روز دوشنبه، دوم بهمن‌ماه از ساعت ۱۴:۳۰ با حضور حافظان، قاریان، اساتید قرآن کریم و همچنین، جمعی از شاگردان و دوستان این خادم قرآنی در محل سالن کنفرانس ایکنا برگزار ‌شد.
در ابتدای این مراسم که با اجرای حبیب مهکام، پیشکسوت قرآنی کشورمان همراه بود، پس از تلاوت آیاتی چند از کلام‌الله مجید توسط علی مشعوف، قاری قرآن کریم، محمد بنیادی، از پیشکسوتان قرآنی کشور طی سخنانی در رابطه با فعالیت‌های قرآنی محسن مظاهری و استاد مولایی اظهار کرد: اگر قبل و بعد از انقلاب اسلامی را به دو قسمت غربت قرآن و نیز فعالیت‌های فراوان قرآنی تقسیم کنیم، استاد مظاهری به عنوان کسی که دائماً در خدمت قرآن و استاد مولایی بود، خاضعانه خدمت می‌کرد.

تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی/ «مظاهری» ماه و «مولایی» خورشید جلسه قرآن بودند
وی ادامه داد: بنده که خود با مشکلات و سختی‌های برگزاری کلاس‌های قرآن آشنا هستم، زحمات استاد مظاهری را به یاد می‌آورم که چگونه در سرما و گرما کنار درب مسجد با یک قلم و کاغذ می‌نشست و وقت جلسه را مدیریت می‌کرد. همچنین، ایشان برنامه‌های خدماتی جلسه از جمله پذیرایی، جمع‌آوری قرآن‌ها و ... را نیز مدیریت می‌کردند و در همه حال در خدمت قرآن و استاد مولایی بودند.
بنیادی در ادامه با بیان اینکه جلسه قبل از انقلاب استاد مولایی بدون استثنا جلسه بی‌نظیری در کل ایران بود، باید اقرار کنیم و بگوییم که بی‌بدیل‌ترین جلسه قبل از انقلاب، جلسه و مکتب بی‌ریای استاد مولایی بود. فعالیت استاد مولایی باعث شد تا اساتید بزرگی با این جریان و قرآن آشنا شوند که استاد مظاهری نیز یکی از این ایشان هستند. این موفقیت‌ها و فعالیت‌های بی‌نظیر قرآنی استاد مولایی نبود مگر با مدیریت پشت پرده استاد مظاهری که همگی دوستان و اساتید نیز نسبت به آن اذعان دارند.
پیشکسوت قرآنی کشور تصریح کرد: بعد از انقلاب یک دوره غربتی برای استاد مولایی به وجود آمد که در آن غربت نیز استاد مظاهری از گردونه خارج نشد و خیلی راسخ در کنار استاد مولایی ایستاد. نقطه پرش این جریان قرآنی سال 1375 بود که ما از استاد مولایی خواهش کردیم که به شورای عالی قرآن تشریف بیاورند که در واقع یک جریان خیلی خوبی ایجاد شد که در این ظهور و بروز اخلاق این دو بزرگوار هیچ وقت چه از لحاظ شکلی و چه از لحاظ محتوایی دستخوش تغییر نشد یعنی شخصیت رفتاری این بزرگواران به هیچ عنوان تغییر نکرد که این امر بسیار مهم است. آن‌چنان ثبوت اخلاقی و رفتاری در استاد مولایی و استاد مظاهری وجود داشت که بنده الان در جلسات خود همین مشی اخلاقی و رفتاری را دنبال می‌کنم.
همچنین، در ادامه این مراسم، هادی فروزان، دیگر پیشکسوت قرآنی کشور نیز در رابطه با سجایای اخلاقی و قرآنی استاد مظاهری بیان کرد: یکی از ویژگی‌های خاصی که استاد مظاهری داشته و دارند این است که ایشان انسان پربینشی هستند که این امر غیر از دارا بودن دانش است چراکه خیلی از افراد می‌توانند دارای دانش بالایی باشند ولی ممکن است که هیچ‌گونه بینشی نداشته باشند.
وی با بیان اینکه استاد مظاهری شاید از لحاظ قرائت(قاری قرآن بودن) و تفسیر قرآن، شعر و ... دارای تبحر خیلی زیادی نبوده باشند ولی ایشان همواره دارای بینش خاصی بوده و هستند، افزود: یکی از شاهکارهایی که استاد مولایی داشتند و می‌توان در این زمینه تجلیل فراوانی از ایشان کرد، تربیت شخصیت‌هایی چون استاد مظاهری و دیگر شاگردان بزرگ بود که تنها استاد مولایی می‌توانست چنین افرادی را بسازد و تربیت کند.
فروزان با بیان اینکه استاد مولایی انسان تربیت می‌کرد چراکه خود به معنای واقعی انسان بود، تصریح کرد: بنده هر موقع به یاد استاد مظاهری می‌افتم، تجلی خلوص را در ایشان مشاهده می‌کنم. جامعه ما امروز دردهای فراوانی دارد که باید درمان شود که یکی از راه‌های درمان آن استفاده از آیاتی است که مشکل‌گشا هستند و راه دیگر نیز رجوع به انسان‌هایی است که نماد برطرف کردن مشکلات هستند. بنده حقیقتاً هرگاه که استاد مظاهری را در ذهن خود تداعی می‌کنم، به یاد این موضوع می‌افتم که این فرد می‌تواند مشکل‌گشا باشد و وجودش عامل سکون و آرامش است.
همچنین، در ادامه این مراسم، علی مظاهری، برادر استاد مظاهری نیز طی سخنانی با اشاره به اینکه بنده از کودکی در محضر استاد مولایی و برادر خود در جلسات قرآن محله سنگلج شرکت می‌کردم و همواره شاهد زحمات فراوان این بزرگان بودم، اظهار کرد: بنده به شخصه شاهد بودم که استاد مظاهری با تمام توان در خدمت قرآن و استاد مولایی بود و این زحمات و خدمات ایشان هیچ‌گاه متوقف نشد.

تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی/ «مظاهری» ماه و «مولایی» خورشید جلسه قرآن بودند
مظاهری در ادامه با بیان اینکه جلسات قرآن قبل از انقلاب در منازل برگزار می‌شد و تا چند سال پس از انقلاب نیز به همین صورت بود، با اشاره به خاطره‌ای از مرحوم استاد مولایی افزود: بنده نزدیک به شش سال از جلسات قرآن دور بودم و زمانی که به جلسات بازگشتم، مشاهده کردم که اغلب قرآنیان حاضر در جلسه افرادی با سن پائین هستند که در این رابطه هنگامی که از استاد مولایی سؤال کردم، ایشان پاسخ دادند که این قرآنیان، اساتید قرآن آینده در کشور هستند.
وی با بیان اینکه بنده استاد مظاهری را در شاگردی استاد مولایی به عنوان یک مدیر و مدبر عالی می‌شناسم، تصریح کرد: استاد مظاهری همیشه جلسات استاد مولایی را حتی در زمان عدم حضور ایشان پایدار نگاه می‌داشتند و امروز نیز که در فقدان استاد مولایی هستیم، استاد مظاهری این کار را ادامه داده‌اند و جلسات قرآن همواره برپاست.
در ادامه، حبیب مهکام، پیشکسوت قرآنی کشور که به عنوان مجری در این برنامه حضور داشت، سروده‌ای دو‌بیتی را از خود در رابطه با استاد مظاهری بیان کرد که ابیات این سروده به این شرح است: روزی که پدر نام مرا گفته مظاهر/ آن روز خدا داده به من کل مفاخر/ آن روز که خدا داده به من کل مفاخر/ مرحوم پدر نام مرا گفته مظاهر.
همچنین، گلستانه، از شاگردان استاد مولایی و استاد مظاهری نیز در ادامه طی سخنانی در رابطه با مدیریت استاد مظاهری در جلسات استاد مولایی اظهار کرد: جلسه و مدیریت آن همواره به یکدیگر پیوند خورده‌اند. بنده که از سال 1361 در جلسات قرآن استاد مولایی حضور داشتم، ایمان و صداقت را در این جلسه مشاهده کردم که این امر در همه جا وجود ندارد.
گلستانه ادامه داد: استاد مولایی هرگز در طول برگزاری جلسات قرآنی خود از کسی پولی دریافت نکرد و بنده در این جلسه قرآن را تنها برای قرآن دیدم نه برای چیزهایی مانند مادیات و ... . باید جلسات قرآن سنگلج را با استاد مظاهری پیوند داد و هر دو را در هم جستجو کرد.
وی در ادامه در رابطه با ویژگی‌های شخصی استاد مظاهری نیز بیان کرد: استاد مظاهری همواره به دنبال قرآن معنادار بوده و قرآن را با معنا می‌خوانند. ایشان هیچ‌گاه در جلسات قرآن از کاستی‌های موجود شکایت نداشتند و ندارند. در واقع بزرگ‌زادگی و بزرگ‌منشی از ویژگی‌های بارز ایشان است و می‌توان گفت که ایشان گنجینه‌ای از تاریخ قدیم تهران و محله سنگلج نیز هستند.
گلستانه در ادامه با اشاره به اینکه استاد مظاهری انسانی هستند که همواره موضوعاتی مانند حلال و حرام را در نظر می‌گیرند، تصریح کرد: رفاقت ایشان با استاد مولایی کاملاً خاص و زبانزد همگان بود. بنده در دورانی که استاد مولایی را می‌شناختم و در جلسات ایشان شرکت می‌کردم به یاد ندارم که ایشان کسی را با نام کوچک صدا بزنند ولی استاد مظاهری را همواره با نام کوچک خطاب می‌کردند که این امر نشان‌دهنده رفاقت و دوستی ویژه بین این بزرگواران بود.
وی با اشاره به اینکه استاد مظاهری خود قرآن‌خوان هم هستند و در تلاوت خود همواره تجوید را نیز به خوبی رعایت می‌کنند، اظهار کرد: استاد مظاهری با الگوبرداری از استاد مولایی راه قرآنی خود را به خوبی ادامه دادند و فعالیت‌های قرآنی ایشان نیز هنوز در راستای فعالیت‌های قرآنی استاد مظاهری ادامه دارد.

تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی/ «مظاهری» ماه و «مولایی» خورشید جلسه قرآن بودند
وی در پایان به همسر مرحومه استاد مظاهری و ازخودگذشتگی که ایشان در زندگی با استاد داشتند، اشاره کرد و گفت: موفقیت‌ها و فعالیت‌های قرآنی استاد مظاهری مرهون زحمات و ازخودگذشتگی همسر ایشان است و ایشان اگر توانستند در این راه طولانی سال‌ها در کنار استاد مولایی قدم بردارند، به دلیل این بود که پشت سر ایشان همسری فداکار و مهربان حضور داشت.
در ادامه این مراسم قرآنی و معنوی، محسن بادپا، از شاگردان مرحوم استاد مولایی طی سخنانی در رابطه با استاد مظاهری بیان کرد: جلسه استاد مولایی در طول هفته دلخوشی ما بود و نه تنها برخورد استاد بلکه برخورد مدیران جلسه که یاران استاد بودند از جمله استاد مظاهری برای ما الگو بود. بنده صریحاً اعلام می‌کنم که اگر استاد مولایی یارانی مانند استاد مظاهری را نداشت، نمی‌توانست جلسه را به خوبی اداره کند چراکه جلسه استاد مولایی بسیار باشکوه بود و حتی از شهرهای مختلف برای حضور در آن شرکت می‌کردند که این امر اداره و مدیریت جلسه را کمی مشکل می‌کرد و در اینجا بود که نقش یارانی مانند استاد مظاهری مشخص می‌شود.
بادپا با بیان اینکه حتی از کشورهای دیگر مانند مصر نیز بزرگانی مانند سید نقشبندی بودند که در جلسات استاد مولایی شرکت می‌کردند، اظهار کرد: سید نقشبندی که خود عشق عبدالباسط، قاری بزرگ مصری بود، علاقه فراوانی به استاد مولایی و استاد مظاهری داشت. بنده خود عکسی را مشاهده کردم که سید نقشبندی در پشت این تصویر با خط خود خطاب به استاد مظاهری نگاشته بود که ان‌شاءالله من شما را در حرم حضرت رسول(ص) زیارت کنم که این امر نشان از علاقه و عرق فراوان وی به استاد مظاهری و نیز استاد مولایی دارد.
وی در ادامه با بیان اینکه استاد مظاهری صدای خوش، روحانی و اصیلی دارند، افزود: همواره به یاد دارم هنگامی که عید فطر می‌شد، صدای تکبیر استاد مظاهری بود که بشارت عید را به ما می‌داد و ما صدای استاد مظاهری را در شادترین و بهترین لحظه‌ها در محضر استاد مولایی می‌شنیدیم. بنده امیدوارم که صدای ایشان به‌ویژه در زمینه ادعیه، اشعار مذهبی و ... ضبط شود.
بادپا تصریح کرد: بنده به عنوان یک شاگرد از استاد مظاهری تشکر می‌کنم؛ چراکه اگر بنده امروز حرف از عشق و محبت به قرآن می‌زنم، این امر به برکت وجود استاد مظاهری است که روح ایشان از جنس استاد مولایی است. اگر ستاره دنباله‌دار مولایی نیست، دنباله آن هست که همان استاد مظاهری و دیگر شاگردان ایشان هستند. امیدواریم به برکت دعای این بزرگواران و تأسی به مکتب اساتیدی مانند استاد مظاهری جلسات قرآن را مانند جلسات این استاد مولایی داشته باشیم که جوانان جذب این جلسات شوند.
وی اظهار کرد: استاد مظاهری هرگز حاضر نمی‌شد خود را مطرح کند و با این روحیه بزرگوارانه به دیگران میدان می‌داد و همواره با لبخند زیبای خود خستگی را از تن ما به در می‌کرد و به جلسه رسمیت می‌داد و قبل از اینکه ما در محضر استاد مولایی حاضر شویم از وجود استاد مظاهری انرژی می‌گرفتیم. در یک کلام باید اشاره کنم که اگر استاد مولایی خورشید بود، استاد مظاهری نیز ماه جلسه بود.

تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی/ «مظاهری» ماه و «مولایی» خورشید جلسه قرآن بودند
همچنین، در ادامه این جلسه نیز محمدرضا ابوالقاسمی، پیشکسوت قرآنی کشور طی سخنان کوتاهی ضمن تشکر از استاد مظاهری جهت زحمات فراوان ایشان در طول این سال‌ها، بیان کرد: ما مدیون دو استاد بزرگوار یعنی استاد مولایی و استاد مروت هستیم ولی این مدیونی تنها از این دو استاد نیست بلکه از عزیزانی مانند استاد مظاهری که این بستر را فراهم کردند نیز است.
این پیشکسوت قرآنی کشور در پایان سخنان خود در این زمینه ضمن تشکر مجدد از استاد مظاهری به جهت سال‌ها تلاش در راه قرآن و کلام الهی، برای ایشان آروزی سلامتی روزافزون و توفیق از درگاه ایزد منان کرد.
در ادامه، زاهدی، از شاگردان استاد مولایی نیز در سخنانی در رابطه با استاد مظاهری اظهار کرد: مهمترین موردی که درباره ایشان لازم است تا ذکر شود، این است که با توجه به اینکه در اداره جلسات قرآن دو رکن جریان آموزشی و نیز حمایت‌ها، مدیریت و تدارکات جلسه لازم است، جلسه قرآن استاد مولایی مرهون استاد مظاهری است چراکه اگر ما روح جلسه را آموزه‌های مستقیم استاد بدانیم، جسم جلسه آموزه‌های غیرمستقیم و سخت‌افزار جلسه است که بدون وجود ایشان قطعاً میسر نبود.
وی در ادامه با بیان اینکه استاد مظاهری درواقع خود ناظم‌الاصوات جلسه بودند و برنامه صوتی جلسه را تنظیم می‌کردند، افزود: در زمینه تدارکات جلسه قرآن نیز اداره جلسات قرآن سنگلج تاکنون کاملاً مردم‌نهاد بوده است و در اداره این جلسه آنچه مؤثر بوده، حسن معاشرت و حسن برخورد استاد مولایی و نیز استاد مظاهری در جذب افراد بوده است.
زاهدی تصریح کرد: نکته مهم دیگر در رابطه با استاد مظاهری توجه ویژه ایشان به افراد حاضر در جلسه است. استاد مظاهری دفتری دارند که اسامی تمامی افرادی که از گذشته‌های دور در جلسه قرآن حضور داشتند، در آن ثبت شده است که این نشان از اهمیت ویژه به قرآنیان جلسه دارد.
وی با بیان اینکه استاد مولایی راجع به حفظ قرآن اهتمام زیادی داشتند و به طبع آن استاد مظاهری نیز همواره مشوق قرآن‌آموزان بودند، گفت: ما باید برای مدیریت منابع اعم از مدیریت فضا و امکانات جلسه اهمیت زیادی قائل شویم تا بتوانیم فضایی را مهیا کنیم که قرآن‌آموزان در آن فضا با هدایت استاد جلسه حرکت کنند که مصداق اکمل این قضیه در وجود استاد مظاهری است.
زاهدی در پایان سخنان خود اظهار کرد: استاد مظاهری علاوه بر قرآن کریم، ارادت خاصی نیز به اهل بیت عصمت و طهارت(ع) دارند و بنده به یاد دارم که ایشان در شب‌های قدر یک ذکر بسیار زیبایی در ذکر مولا امیرالمؤمنین(ع) دارند که ما همواره مترصد شنیدن این ذکر بودیم. اگر بخواهیم واقعاً به یک جلسه جامع و اثرگذاری مانند هیئت سنگلج دست پیدا کنیم، این امر با وجود اشخاصی مانند استاد مظاهری و مدیریت ایشان میسر می‌شود.
در ادامه این مراسم معنوی، محمد مشعوف، از شاگردان استاد مولایی نیز ضمن تشکر از خدمات فراوان استاد مظاهری که در کنار استاد مولایی در راه خدمت به قرآن داشتند، بیان کرد: جلسه هیئت سنگلج در تمامی ایران شناخته شده است و بنده اینجا عنوان می‌کنم که شناسنامه هیئت سنگلج استاد مظاهری است.
وی اذعان کرد: امروز هر سازمان و نهاد قرآنی که بخواهد برای هیئت سنگلج نامه و یا نوشته‌ای ارسال کند، در بالای این نامه، نام استاد مظاهری را می‌آورد. ان‌شاءالله خداوند متعال سلامتی و تندرستی را در وجود این مرد پربرکت مستدام کند و ما بتوانیم سال‌های سال از وجود ایشان بهره ببریم.

تجلیل از یار همیشگی استاد مولایی/ «مظاهری» ماه و «مولایی» خورشید جلسه قرآن بودند
همچنین، در پایان این مراسم قرآنی و معنوی نیز محسن مظاهری، پیشکسوت قرآنی کشور و از شاگردان مرحوم استاد مولایی طی سخنان کوتاهی ضمن تشکر از تمامی دوستان و قرآنیان حاضر در مراسم، اظهار کرد: بنده در طول سال‌های متمادی در خدمت استاد مولایی بودم و از محضر ایشان بهره فراوان بردم و همواره سعی بر این داشتم تا روش ایشان را در جلسه قرآن ادامه دهم.
وی با اشاره به فداکاری و ازخودگذشتگی مرحومه همسر خود در راه فعالیت‎ قرآنی خود تصریح کرد: در طول 52 سال زندگی که با ایشان داشتم کمتر اتفاق افتاد که ایشان کوچکترین اعتراضی کرده و یا حتی مانع شوند که بنده در جلسه قرآن حضور پیدا نکنم و این همراهی ایشان بود که در این راه خیلی مؤثر بود.
مظاهری در پایان با بیان اینکه بنده هرچه در راه قرآن آموخته‌ام، مرهون زحمات مرحوم استاد مولایی هستم، اظهار کرد: در طول این سال‌ها سعی کردیم تا پرچم هیئت مجمع قاریان محله سنگلج که 115 سال از تأسیس آن می‌گذرد و قدیمی‌ترین مجمع قرآنی ایران است، زمین نیوفتد و امیدوار هستم این راه قرآنی همیشه ادامه داشته باشد. 

گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید.

captcha