درجه‌بندی علمی کتاب‌های دینی؛ راهکار مناسب جلوگیری از کتابسازی
کد خبر: 3820263
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۰

درجه‌بندی علمی کتاب‌های دینی؛ راهکار مناسب جلوگیری از کتابسازی

گروه ادب ــ یک نویسنده و پژوهشگر گفت: یکی از راهکار‌های خوبی که می‌توان برای مقابله با کتابسازی ارائه کرد، درجه‌بندی علمی آثار است و این امر سبب می‌شود تا مخاطب دریابد با چه نوع کتابی مواجه است.

درجه‌بندی علمی کتاب‌های دینی؛ راهکار مناسب جلوگیری از کتابسازی

حجت الاسلام والمسلمین محمدکاظم شمس، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا با ارزیابی کتاب‌های دینی در چهار دهه اخیر گفت: طی این سال‌ها آثار چشمگیری منتشر شده که از نظر کیفی شرایط قابل قبولی ندارند. هر چند کتاب‌های خوبی هم در میان آن‌ها وجود دارد، اما این تعداد قابل توجه نیست.

وی افزود: در حوزه تحلیل و پژوهش درباره تحریف‌ها و آسیب‌های قیام کربلا، مقتل‌های صحیح و به طور کلی قیام عاشورا و اهداف آن شاهد آثار اندکی هستیم و این آثار چندان قابل توجه نیستند که بتوانند در جشنواره‌های کتاب بدرخشند؛ از این رو نیاز است پژوهشگران به این موضوع توجه و دقت نظر کافی داشته باشند.

شمس در ادامه درباره چگونگی جلوگیری از کتابسازی در حوزه دین بیان کرد: در این زمینه نمی‌توان اقدام عاجلی انجام داد. نگارش و تألیف یک کتاب دستوری و فرمایشی نیست. هرچند برخی مؤسسات و نهاد‌ها سفارش‌هایی را در این زمینه به نویسندگان و پژوهشگران می‌دهند، اما در مجموع این کار شدنی نیست و هر محقق و پژوهشگری باید براساس رسالتش، دست به این کار بزند.

وی نقش جوایز ادبی و جشنواره‌های گوناگون را در این زمینه مثبت ارزیابی کرد و گفت: برگزاری جشنواره‌هایی با این موضوع، یکی از ابزار‌های حمایتی است، اما اغلب آثار برگزیده، به خوبی معرفی نمی‌شوند و اطلاع‌رسانی در این زمینه ضعیف است. این مسئله برعهده رسانه‌هاست تا بتوانند معرفی درست و کاملی را از یک اثر ارائه دهند. البته یکی از راهکار‌های خوبی که می‌توان در این زمینه ارائه داد، درجه‌بندی کیفی آثار است که در این صورت مخاطب در‌می‌یابد که با چه سطح علمی از یک کتاب مواجه است.

وی در ادامه بر نقد کتاب‌های دینی تأکید کرد و گفت: نقد کتاب کمابیش انجام می‌شود، اما بسیار ضعیف است. جریان نقد باید با قوت بیشتر ادامه یابد، آن هم نقد مؤدبانه و منصفانه. هر منتقدی قبل از نقد باید یکسری مسائل را رعایت کند و توجیه باشد که این کارش چارچوب دارد و بدون چارچوب نمی‌توان نقد کرد. این چارچوب می‌تواند همان نقد منصفانه و سازنده باشد و ساختار یک کتاب نقد شود، نه نویسنده. در جامعه ما اگر نقد به درستی انجام شود، علاوه بر نویسنده، مخاطبان نیز به ضعف و قوت اثر پی می‌برند و متوجه خواهند شد که اثرشان بایکوت نشده و مورد توجه قرار گرفته است. از این رو نویسنده به جای نوشتن آثار سطحی و کم‌ارزش، سراغ پژوهش‌های علمی و تألیف اثری ارزشمند خواهد رفت.

این نویسنده درباره چگونگی انتخاب کتاب‌ها در هیئت انتخاب و خرید کتاب بیان کرد: تمام موضوعات مورد نیاز مخاطبان و کتاب‌هایی که باید در کتابخانه‌ها باشند، مورد توجه این هیئت هستند. یکی از معیار‌های هیئت در انتخاب کتاب این است که یک اثر حرف تازه‌ای برای گفتن داشته باشد. از این رو در صورتی که منابع محدود وزارت ارشاد اجازه دهد، این حمایت‌ها نیز انجام می‌شود.

انتهای پیام

captcha